ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΛΩΝΑΣ
Δεν τους φοβίζει η καταδίκη

Εκφοβιστικό χαρακτήρα είχε, τελικά, η απόφαση του 8ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που καταδίκασε χτες σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή 52 κατοίκους του Αυλώνα, το δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, επειδή προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να προστατεύσουν το δρυμό της Πάρνηθας από τα σκουπίδια.

Η επίσημη κατηγορία - ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις - ήταν η "παρακώλυση συγκοινωνιών", αφού στις 7 Ιούνη 1996 κάτοικοι της περιοχής είχαν αποκλείσει την εθνική οδό για περίπου 3 ώρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να χωροθετήσει την περιοχή "Πηγάδι Παπά" στον Αυλώνα και να την εντάξει στις υποψήφιες για κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ). Ωστόσο, ακόμα και οι αστυνομικοί που είχαν αναφέρει στην υπηρεσία τους τα ονόματα των κατοίκων που διαδήλωναν, στο δικαστήριο δήλωσαν ότι "δεν εμπόδιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά κάθονταν δεξιά κι αριστερά κατά μήκος της εθνικής οδού"...

Παρά τον εκφοβιστικό χαρακτήρα της απόφασης οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να αποτρέψουν την κατασκευή ΟΕΔΑ στην τοποθεσία "Πηγάδι Παπά", που βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων. Παράλληλα, περιμένουν και την οριστική απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχουν προσφύγει κατά της απόφασης Λαλιώτη.

"Αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να μας πτοήσει. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όπως εμείς γνωρίζουμε, και στο τέλος θα δικαιωθούμε" δήλωναν μετά την απόφαση του δικαστηρίου κάτοικοι και δημοτική αρχή.

Κυβερνητικά "κόλπα" με τα αυθαίρετα

Η αυθαίρετη δόμηση εξακολουθεί να οργιάζει στην Αττική και μάλιστα σε περιοχές που υποτίθεται ότι προστατεύονται ακόμη και νομοθετικά, όπως η ζώνη προστασίας του Κηφισού και η ζώνη της παραλίας. Κι όλα αυτά παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι "τρίτης γενιάς αυθαίρετα δε θα υπάρξουν". Πώς όμως να γίνει αλλιώς, όταν δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, όταν η κυβέρνηση επαγγέλλεται τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, προωθεί νομοθετικά τη δικαίωση των καταπατητών ακόμη και των δασικών εκτάσεων και ετοιμάζει Διατάγματα για να εισπράξει συντομότερα τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, προκειμένου μόνο και μόνο να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού;

Το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης τέθηκε πάντως χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Κ. Λαλιώτης, ο γενικός γραμματέας Δ. Σαράφογλου, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Κρητικός, ο νομάρχης Ανατ. Αττικής Δ. Φράγγος, ο αντινομάρχης Αθηνών Γ. Ανανιάδης και δήμαρχοι της περιοχής.

Αφορμή για τη σύσκεψη αποτέλεσε ένα πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο εντόπισε πάνω από 40 παρανομίες κατά μήκος της ζώνης προστασίας του Κηφισού, έκτασης 12.000 στρεμμάτων, που έχει θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα εδώ και δύο χρόνια.

Ο Κ. Λαλιώτης αμέσως μετά τη σύσκεψη παραδέχτηκε ότι κατά μήκος του Κηφισού υπάρχουν σοβαρότατες παρανομίες, όπως επιχωματώσεις, μπαζώματα, αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις, ανακοινώνοντας ότι το πόρισμα των Ελεγκτών Περιβάλλοντος θα σταλεί στον εισαγγελέα.

Κατά τα άλλα έκανε τις ίδιες εξαγγελίες με αυτές που είχε κάνει και τον Ιούνη του 1994, δηλαδή: Θα καλύψει τα έξοδα για τις κατεδαφίσεις που θα διενεργήσουν οι νομαρχίες, καθώς η αρμοδιότητα έχει μεταβιβαστεί πλέον σ' αυτές. Θα γίνουν αυστηρότερα τα πρόστιμα για τις αυθαιρεσίες. Θα προωθηθεί ειδικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ίδρυση φορέων προστασίας της περιοχής του Κηφισού, όπως και άλλων περιοχών.

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε, βέβαια, στο επίσημο μπάζωμα που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο τμήμα του Κάτω Κηφισού και στη μετατροπή του σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, προς δόξαν της προστασίας του... περιβάλλοντος.

ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Αυτοί είναι το κράτος!

Ανθρωποι του εφοπλιστή Κυριακού γρονθοκόπησαν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όταν διαπίστωσε μια τροχαία παρανομία τους

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης επιδόθηκαν άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του καναλάρχη Μίνωα Κυριακού. Γρονθοκόπησαν και ξυλοκόπησαν πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου που "τόλμησε" να τους επισημάνει την παράνομη κατεύθυνση που ακολουθούσε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, σε μονόδρομο της Νέας Ερυθραίας.

Συγκεκριμένα, όπως ομόφωνα καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ερυθραίας, καθώς ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διέσχιζε με το αυτοκίνητό του την οδό Γ. Παπανδρέου, η οποία είναι μονόδρομος με κατεύθυνση προς την Εκάλη, βρέθηκε αντιμέτωπος με πομπή δύο αυτοκινήτων, τα οποία διέσχιζαν την οδό αντίθετα, παράνομα και με ταχύτητα 80 χλμ. περίπου. Οταν θέλησε να ζητήσει κάποια εξήγηση γι' αυτή την ολοφάνερη παρανομία, δέχτηκε επίθεση από δύο άντρες της συνοδείας οι οποίοι με τη φράση "αλήτη, τσογλάνι θα σε λιώσουμε, που θα μας πεις εσύ από πού θα πάμε", άρχισαν να τον γρονθοκοπούν. Σταμάτησαν και έσπευσαν να απομακρυνθούν, όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα αυτοκίνητα αυτά ανήκαν στον Κυριακού και ο δράστης της επίθεσης σύμφωνα με την έρευνα του αστυνομικού τμήματος της Νέας Ερυθραίας είναι ο αστυνομικός Κων. Καραλής,μέλος της συνοδείας του εφοπλιστή και καναλάρχη Κυριακού.

Το συμβάν, όπως καταγγέλλει το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι το μοναδικό. Αρκετοί κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας έχουν καταγγείλει ότι ο μονόδρομος της Γ. Παπανδρέου, χρησιμοποιείται συχνότατα, αυθαίρετα και παράνομα από τις συνοδείες πολλών επωνύμων που διαμένουν στην Εκάλη.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ουράνιο Τόξο", Ηλίας Σφανδός με δήλωσή του στο "Ρ" τονίζει: "Φτάσαμε στο σημείο η ίδια η αστυνομία να χρησιμοποιείται από μεγαλοκαρχαρίες, να τους φυλάει, να τους συνοδεύει, να παρανομεί, με τη λογική τού ότι εμείς είμαστε το κράτος".

Ας απαντήσει έγκαιρα...

Εκφράζοντας, λέει, τον πόνο του για το ΚΚΕ, ο σημερινός δήμαρχος Νίκαιας, Β. Τράπαλης, οργανώνει για σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου. Θέλει, σύμφωνα με δήλωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να σώσει το Κόμμα από κάποιους που το παραπλανούν! Το πρόβλημα είναι πως το συγκεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να δικαιούται να κάνει μαθήματα περιφρούρησης στο ΚΚΕ, αλλά και βαρύνεται με πράξεις εξόχως και ευθέως αντικομμουνιστικές. Ως γνωστόν ο σημερινός δήμαρχος της ιστορικής Κοκκινιάς έχει κατέλθει πλέον τόσα πολλά σκαλοπάτια στον αντικομμουνιστικό κατήφορο, ώστε τολμά, κινώντας ποινικές διαδικασίες, να επιδιώκει την εξόντωση ενός πολιτικού αντιπάλου του, συγκεκριμένα ένα καταξιωμένο στη λαϊκή συνείδηση για την αγωνιστική του δράση και την άμεμπτη στάση στέλεχος του ΚΚΕ, την πρώην δήμαρχο Νίκαιας, Βέρα Νικολαϊδου.

***

Ακόμα κι αν γίνει δεκτό ως "καλοπροαίρετο" το ενδιαφέρον του Β. Τράπαλη για το ΚΚΕ, οφείλουμε να σημειώσουμε ορισμένα ερωτήματα που συγκεντρώσαμε αυτές τις μέρες στους δρόμους της Κοκκινιάς, ερωτήματα που ο δήμαρχος αποφεύγει "σαν ο διάολος το λιβάνι" να απαντήσει. Και πριν απ' όλα το κρίσιμο ως προς τις εντυπώσεις που επιδιώκει να δημιουργήσει ο δήμαρχος και η παρέα του: Αν υποτεθεί πως ευσταθεί η κατηγορία ότι η Βέρα Νικολαϊδου προξένησε ζημιά ως δήμαρχος στη Νίκαια, έβαλε στην τσέπη της έστω και μία δραχμή; Ο σημερινός δήμαρχος οφείλει να απαντήσει κατηγορηματικά σ' αυτό. Αν δεν έβαλε στην τσέπη χρήματα, προς τι η αίτηση του δημάρχου για κατάσχεση της "περιουσίας" της. Προς τι η αίτηση για παύση της από δημοτική σύμβουλος και προς τι η αίτηση για καταλογισμό σε βάρος της ζημιάς αρκετών εκατομμυρίων;

***

Ο δήμαρχος γνωρίζει πως όχι μόνο δεν ευσταθεί η κατηγορία, πως όχι μόνο δεν υπάρχει ζημιά για το δήμο, αντίθετα, πως το έργο στις σχολές "Ηράκλειτος" και έγινε και εξαιρετικά χρήσιμο αποδείχτηκε για την πόλη. Οντας δήμαρχος τρία χρόνια, γιατί επέλεξε να κρίνει ότι το έργο είναι ζημιογόνο για την πόλη τώρα, μετά την ανακήρυξη της Νικολαϊδου ως υποψήφιας δημάρχου; Γιατί δεν υλοποίησε ακόμα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για εκτίμηση του έργου από τον καθ' ύλην αρμόδιο τεχνικό σύμβουλο του κράτους, το ΤΕΕ; Γιατί πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις μετρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου; Και γιατί, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά αμφισβήτησε την εκτίμηση της διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής του ΣΟΕ, ο δήμαρχος δεν έκανε προσφυγή στο ΣτΕ, ως όφειλε; Τελικά, όλα αυτά που έκανε κι αυτά που δεν έκανε ο δήμαρχος έχουν κάποια σχέση και με τους ποινικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση άμεσους συνεργάτες του; Ας απαντήσει ο ίδιος στην έναρξη της σημερινής συνέντευξης. Θα είμαστε εκεί για να θέσουμε και ορισμένα ακόμα ερωτήματα ως προς τον πάτο του κατήφορου...

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Δικαιώθηκαν και δικαστικά

Απάντηση - καταπέλτη στο δήμαρχο Καλλιθέας δίνουν τρεις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν νόμιμη και δίκαιη την οικονομική διεκδίκηση των εργαζομένων του δήμου, που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, μέσα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος καλούσε τους εργαζόμενους να περιμένουν την έκδοση, έστω και μιας δικαστικής απόφασης, προκειμένου να συζητήσουν σε άλλη βάση για το αίτημά τους. Η άλλη βάση οικοδομήθηκε τώρα με έναν ισχυρό και νόμιμο τρόπο και το επόμενο βήμα δεν είναι παρά η δικαίωση όλων των εργαζομένων. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι ζήτησαν συνάντηση για σήμερα με τη δημοτική αρχή και παράλληλα στη διάρκεια της χτεσινής γενικής συνέλευσής τους αποφάσισαν να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό τις κινητοποιήσεις τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την πρώτη στιγμή όλες οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα που πρόβαλαν στη δημοτική αρχή συνοδεύονταν από έντονη διάθεση διαλόγου και έκφραση της διάθεσής τους να στηρίξουν μαζικά τη δημοτική αρχή σε τυχόν κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία των πόρων που χρωστάει και στο Δήμο της Καλλιθέας. Η αναμονή της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων ήταν μέχρι σήμερα ένα καλό πρόσχημα της δημοτικής αρχής προκειμένου να μη διεκδικήσει από την κυβέρνηση αυτά που χρωστά στο δήμο και τελικά παρακρατούνται από τους μισθούς των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ