Πέμπτη 22 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικά "κόλπα" με τα αυθαίρετα

Η αυθαίρετη δόμηση εξακολουθεί να οργιάζει στην Αττική και μάλιστα σε περιοχές που υποτίθεται ότι προστατεύονται ακόμη και νομοθετικά, όπως η ζώνη προστασίας του Κηφισού και η ζώνη της παραλίας. Κι όλα αυτά παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι "τρίτης γενιάς αυθαίρετα δε θα υπάρξουν". Πώς όμως να γίνει αλλιώς, όταν δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, όταν η κυβέρνηση επαγγέλλεται τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, προωθεί νομοθετικά τη δικαίωση των καταπατητών ακόμη και των δασικών εκτάσεων και ετοιμάζει Διατάγματα για να εισπράξει συντομότερα τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, προκειμένου μόνο και μόνο να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού;

Το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης τέθηκε πάντως χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Κ. Λαλιώτης, ο γενικός γραμματέας Δ. Σαράφογλου, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Κρητικός, ο νομάρχης Ανατ. Αττικής Δ. Φράγγος, ο αντινομάρχης Αθηνών Γ. Ανανιάδης και δήμαρχοι της περιοχής.

Αφορμή για τη σύσκεψη αποτέλεσε ένα πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο εντόπισε πάνω από 40 παρανομίες κατά μήκος της ζώνης προστασίας του Κηφισού, έκτασης 12.000 στρεμμάτων, που έχει θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα εδώ και δύο χρόνια.

Ο Κ. Λαλιώτης αμέσως μετά τη σύσκεψη παραδέχτηκε ότι κατά μήκος του Κηφισού υπάρχουν σοβαρότατες παρανομίες, όπως επιχωματώσεις, μπαζώματα, αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις, ανακοινώνοντας ότι το πόρισμα των Ελεγκτών Περιβάλλοντος θα σταλεί στον εισαγγελέα.

Κατά τα άλλα έκανε τις ίδιες εξαγγελίες με αυτές που είχε κάνει και τον Ιούνη του 1994, δηλαδή: Θα καλύψει τα έξοδα για τις κατεδαφίσεις που θα διενεργήσουν οι νομαρχίες, καθώς η αρμοδιότητα έχει μεταβιβαστεί πλέον σ' αυτές. Θα γίνουν αυστηρότερα τα πρόστιμα για τις αυθαιρεσίες. Θα προωθηθεί ειδικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ίδρυση φορέων προστασίας της περιοχής του Κηφισού, όπως και άλλων περιοχών.

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε, βέβαια, στο επίσημο μπάζωμα που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο τμήμα του Κάτω Κηφισού και στη μετατροπή του σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, προς δόξαν της προστασίας του... περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ