Πέμπτη 22 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επίδειξη "παρέμβασης" στην καθημερινότητα

Επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στο Λαϊκό Νοσοκομείο και ανακοίνωση της λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων

Μια προγραμματισμένη - που παρουσιάστηκε ως αιφνιδιαστική - επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο ήταν η ευκαιρία, για να ανακοινωθεί η απαίτηση του πρωθυπουργού απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την "καθιέρωση της λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων σε ορισμένα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, που δέχονται μεγάλο αριθμό ασθενών σε εξειδικευμένους τομείς", όπως αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που προβλέπει ο αντι-ΕΣΥ νόμος που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και επιχειρεί "να μπαλώσει" τόσο τη μη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας όσο και τη στενότητα εξειδικευμένων τομέων στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιδιώκει με τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων να εξασφαλίσει έσοδα απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα πληρώνουν επιπροσθέτως και με βάση το διαφοροποιημένο νοσήλιο, που πρόκειται να ανακοινωθεί εντός των ημερών. Η ρύθμιση αυτή θα σημάνει μια πρόσθετη επιβάρυνση των ταμείων - και κυρίως του ΙΚΑ - με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Επίσης ο πρωθυπουργός "ζήτησε απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να γίνει αναδιοργάνωση των τμημάτων των επειγόντων περιστατικών, όπου ο πολίτης επιβάλλεται άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί για επείγον πρόβλημα της υγείας του", όπως αναφέρει η αναφέρει η ανακοίνωση τη Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστική ήταν. Προετοιμάστηκε από το κλίμα των ημερών, με μεθοδευμένα και "θανατηφόρα" δημοσιεύματα, και σχεδιάστηκε χτες το πρωί. Μάλιστα οι διαφορετικές κινήσεις στο νοσοκομείο ήταν ορατές - χωρίς να μπορούν να τις ερμηνεύσουν - ακόμα και από ασθενείς του Λαϊκού απ' το βράδυ της Τρίτης. Ετσι η επίσκεψη του πρωθυπουργού εμφανίστηκε ως παρέμβαση στην "καθημερινότητα", στην οποία καθημερινότητα - τέτοια αίσθηση δίνει η ανακοίνωση του γραφείου του - δεν παρεμβαίνει αποτελεσματικά το υπουργείο Υγείας. Τον πρωθυπουργό συνόδεψαν στην επίσκεψή του ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας,ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης και ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Κ. Στεφανής.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός - σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του - έκανε διαπιστώσεις που έχουν γίνει προ πολλού: Οτι δηλαδή το Λαϊκό - όπως και άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου - δέχονται μεγάλο φόρτο απ' την επαρχία, ακόμα και απλών περιστατικών, και αυτό λόγω του υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών. Από εκεί και πέρα τα όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη μετά την επίσκεψη στο Λαϊκό τα διακρίνει μια ελαφρότητα: Οτι δηλαδή σε κάθε νοσοκομείο θα λειτουργήσειγραφείο παραπόνων, ότι θα δημιουργηθεί αρχείο για κάθε ασθενή ή θα χορηγηθεί σημείωμα νοσηλείας για κάθε ασθενή - πράγματα δηλαδή αυτονόητα για την καθημερινή δραστηριότητα στη νοσηλεία των ασθενών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ