ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Νομοσχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΠ

Απεριόριστο ποσοστό μετοχών θα μπορεί η κυβέρνηση, βάσει του νομοσχεδίου, να δώσει σε ιδιώτες, αρκεί να είναι μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου

Νέο βήμα στη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έκανε χτες η κυβέρνηση με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την "Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ ΑΕ) και των θυγατρικών της εταιριών", νομοσχέδιο αναγκαίο για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου, με τη μέθοδο της μετοχοποίησης. Ο κερδοφόρος και στρατηγικής σημασίας κρατικός τομέας πετρελαιοειδών βγαίνει στο σφυρί, για να συμπληρώσει το έγκλημα στον τομέα της ενέργειας, μετά την παράδοση του φυσικού αερίου σε ιδιωτικά συμφέροντα και παράλληλα με την ποικιλόμορφη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη διάλυση της ΔΕΗ. Οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ενεργειακή της πολιτική έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το κατά πόσο θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ που κατέθεσε χτες στη Βουλή είναι ενδεικτικό ως προς αυτό αφού συνοψίζει ακριβώς αυτά τα σχέδια που η κυβέρνηση επιφυλάσσει για τον κρατικό τομέα πετρελαιοειδών. Σχέδια με επιπτώσεις ευρύτερες και στον τομέα της απασχόλησης καθώς οι συγχωνεύσεις των θυγατρικών εταιριών της ΔΕΠ που προβλέπονται προκειμένου να διευκολυνθεί η μετοχοποίηση προϋποθέτουν και μείωση προσωπικού κατά 30% του συνόλου - όπως ήδη έχουν δηλώσει στελέχη της ΔΕΠ - αλλά και αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων, όπως προκύπτει από το σχετικό νομοσχέδιο.

Η αρχική απόφαση για μετοχοποίηση 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, το οποίο στη συνέχεια με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής έγινε 20%, στο νομοσχέδιο ορίζεται - με την αναγκαία... ασάφεια - τουλάχιστον σε 25%. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 8: "Σε οποιαδήποτε περίπτωση η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας δεν μπορεί να είναι κατώτερη του εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%), των μετά ψήφου μετοχών της Εταιρίας μετά την κάθε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου". Η διευκρίνιση περί του είδους των μετοχών που θα κετέχει το δημόσιο, ως μετοχές με δικαίωμα ψήφου, ανοίγει όπως καταλαβαίνει ο καθένας διάπλατα το δρόμο για ιδιωτικοποίηση πακέτων μετοχών και πέραν του 25%, αρκεί να είναι μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου!

Από το ίδιο νομοσχέδιο προκύπτει, η εγκληματική κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά στο πολυδάπανο και πολλά υποσχόμενο έργο του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας αυτή την πολιτική της, θέτει τη ΔΕΠΑ εκτός ομίλου, για να διασφαλίσει την τιμή της ΔΕΠ από τη "χαμηλή εμπορική αξία της ΔΕΠΑ" - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση. Η πολιτική αυτή φαίνεται να έχει και συνέχεια καθώς με έναν επίσης ασαφή όρο προβλέπεται ότι το Δημόσιο στο οποίο μεταβιβάζεται το 85% των μετοχών, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης θα μπορεί να μεταβιβάσει κατά προαίρεση τις μετοχές είτε στη ΔΕΠ, είτε στη ΔΕΗ. Η ρύθμιση αυτή εν τη ασαφεία της κάνει σαφές ότι αφ' ενός στόχος της κυβέρνησης είναι η πώληση της ΔΕΠΑ, αφ' ετέρου η ΔΕΠ και η ΔΕΗ υποχρεούνται να είναι αγοραστές. Το τι από τα δύο θα ισχύσει θα το υποδείξουν βέβαια στο μέλλον τα ενδιαφερόμενα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία θα κρίνουν εάν συμφέρει να "αγοράσουν" την επιχείρηση ή εάν υφαρπάζοντας με άλλους τρόπους τις αρμοδιότητές της - πράγμα που γίνεται ήδη - υποχρεώσουν τη μεταβίβαση του παθητικού της κομματιού στις δύο κρατικές ενεργειακές επιχειρήσεις.

Κατά τα άλλα το... ευέλικτο αναδιοργανωμένο σχήμα του Ομίλου, το οποίο θα διέπεται στο εξής από τον κωδικοποιημένο νόμο 2190/1920 περί ανωνύμων εταιριών, προβλέπει:

  • Τη συγχώνευση των εταιριών ΕΚΟ - Διυλιστήρια και Χημικά Μακεδονίας, ΕΛΔΑ, και ΔΕΠ - Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων (ΔΕΠ - ΕΚΥ) από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ το εμπορικό κομμάτι των ΕΛΔΑ συγχωνεύεται από την ΕΚΟ Υγραερίων, Λιπαντικών και Συμβούλων Επιχειρήσεων. Η ΕΚΟ - ΑΒΕΕ (εμπορίας) διασπάται και απορροφάται από τις εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΚΟ Υγραερίων, Λιπαντικών και Συμβούλων Επιχειρήσεων σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 213.905.000.000 δραχμών διαιρούμενο σε 427.810.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 500 δραχμών η κάθε μια και είναι πλήρως καταβεβλημένο.
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απόφαση νομιμοποίησης για τα "πανωτόκια"

Ο ανατοκισμός επιτρέπεται, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, αν προβλέπεται από τα συμβόλαια των τραπεζών. Μη σύννομα και άκυρα τα "πανωτόκια", όταν επιβάλλονται μονομερώς

Στη νομιμοποίηση ουσιαστικά των "πανωτοκίων" προχώρησε χτες ο Αρειος Πάγος, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της υποκρισίας όλων των αρμοδίων που τον τελευταίο καιρό είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες ότι οι πελάτες των τραπεζών θα απαλλαγούν από την τοκογλυφική πολιτική τους.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου και οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησαν τα μέλη του όχι μόνο δεν καταγγέλλουν ως παράνομα τα "πανωτόκια" και δε βάζουν τέλος στην επαχθή τακτική των τραπεζών, αλλά ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για να περιβληθούν οι τόκοι επί των τόκων με τη νομιμότητα που προσδίδουν τα πορίσματα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο Αρειος Πάγος κατά πλειοψηφία έκρινε πως "ο μονομερής από τις τράπεζες ανατοκισμός καθυστερημένων - ληξιπρόθεσμων χρεών είναι μη σύννομος και άκυρος". Παράλληλα όμως - καταλήγει το σκεπτικό της απόφασης - "η εξαίρεση από τους περιορισμούς ανατοκισμού (σ. σ. η επιβολή δηλαδή πανωτοκίων) επιτρέπεται μόνο εφόσον ο οφειλέτης έχει αποδεχτεί με σχετικό όρο, στην πιστωτική σύμβαση, τη δυσμενή γι' αυτόν μεταβολή της, με ανατοκισμό των καθυστερούμενων τόκων". Εδώ όμως ακριβώς βρίσκεται και το... κλειδί της υπόθεσης, αφού όπως έχει αποκαλύψει ο "Ρ" όλες οι τράπεζες πλέον προβλέπουν την κλοπή μέσω των τόκων επί των τόκων στους συμβατικούς τους όρους.

Με δυο λόγια, η χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου δε θέτει σε αμφιβολία την τοκογλυφική τακτική των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών μέσα από τα "πανωτόκια", καθώς το μόνο που αποφαίνεται πως δεν είναι σύννομο είναι ο μονομερής ανατοκισμός.Πάντως μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πώς θα αντιμετωπιστούν και τι εξέλιξη θα έχουν υποθέσεις με "πανωτόκια" που επιβλήθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν οι τράπεζες δε συμπεριλάμβαναν στους όρους των συμβολαίων τους τη δυνατότητα ανατοκισμού των τόκων.

Πουθενά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν κάνει λόγο για παρανομία ή για αντισυνταγματικότητα του καθεστώτος των πανωτοκίων, αλλά αντίθετα επισημαίνει ότι η απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής, που προβλέπει την επιβολή τους, "έχει ισχύ κανόνα ουσιαστικού δικαίου".Είναι αναμφίβολο γεγονός ότι η τελική απόφαση είναι πολύ μακριά από τις απόψεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλου και του εισηγητή Εμ. Αντωνίου,ενώ νομικοί παράγοντες, σχολιάζοντας χτες την απόφαση, επισήμαναν ότι είναι πολύ γενική και αόριστη και όλα τα εκκρεμή θέματα θα πρέπει να λυθούν με νομοθετική ρύθμιση που ήδη ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε την άποψη ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για να επιτρέπεται και με το νόμο ο ανατοκισμός των τόκων κάθε εξάμηνο. Εντύπωση και αναστάτωση πάντως προκαλεί νεφελώδης δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε τράπεζες να παραγράψουν οφειλές που προέρχονται από "πανωτόκια", ενώ μόλις πριν λίγες μέρες τόνιζε ότι για τους ήδη βεβαιωμένους τόκους υπερημερίας δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Εκπρόσωποι των τραπεζών στο μεταξύ, στην προσπάθειά τους να συσκοτίσουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, έκαναν χτες λόγο για επιπτώσεις που θα έχει στα επιτόκια η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Οπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, στα δικαστήρια αναμένεται να κατατεθούν τώρα αγωγές από χιλιάδες πολίτες, ενώ τα δικαστήρια θα κρίνουν την τύχη των προσφυγών αυτών, ανάλογα με το περιεχόμενο των αντίστοιχων συμβάσεων - συμβολαίων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΚΟ
Πολιορκητικός κριός τα ομόλογα τύπου Μπαλαντίρ

Τετελεσμένα επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ. Ετσι, ανήμερα της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στις ελεγχόμενες από το κράτος δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και τράπεζες, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ανεπίσημα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και με την έκδοση ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ, με τη διασπορά τους σε ευρύ επενδυτικό κοινό, δείχνοντας ότι δε διστάζει να αντιγράψει ακόμη και τη μέθοδο που είχε εφαρμόσει ο πρώην πρωθυπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης της Γαλλίας. Απώτερος στόχος είναι, όσοι αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, να βρουν μπροστά τους εκτός από την κυβέρνηση και τους λαϊκούς αποταμιευτές που θα επενδύσουν στα συγκεκριμένα ομόλογα.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και εκπροσώπων των τραπεζών Εθνικής, Eurobank και Paribas, οι οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την έκδοση του πενταετούς αυτού ομολόγου. Να θυμίσουμε ότι οι κάτοχοι των "ομολόγων Μπαλαντίρ" στη Γαλλία, είχαν τη δυνατότητα να τα μετατρέψουν σε μετοχές των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων του γαλλικού δημοσίου. Χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή, στη λογική του "λαϊκού καπιταλισμού" για την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης της γαλλικής δεξιάς κυβέρνησης.

Στην αντίστοιχη ελληνική τους έκδοση τα ομόλογα αυτά θα αποφέρουν στους κατόχους τους ένα καθορισμένο ετήσιο επιτόκιο, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα μελλοντικά να τα μετατρέψουν σε μετοχές των ΔΕΚΟ εκείνων που η κυβέρνηση θα ιδιωτικοποιήσει μέσω Χρηματιστηρίου.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η αυτή επιδιώκει να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ και να προσδόσει νέα "λαϊκά χαρακτηριστικά" στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι να πληρώσουν για ανθρώπινες συντάξεις

Οι εργαζόμενοι που θέλουν να εξασφαλίσουν στο μέλλον το δικαίωμα σε μια κάπως ανθρώπινη σύνταξη και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους. Αυτό είναι το μήνυμα, που έστειλαν χτες από το βήμα του συνεδρίου, που οργανώνει το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι της Ενωσης των Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, διά στόματος του προέδρου της Ενωσής τους Δ. Παλαιολόγου.Επιχειρώντας να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ότι είναι αναγκαίο κακό οι εργαζόμενοι να εισφέρουν περισσότερα για την εξασφάλιση ανθρώπινων συντάξεων στο μέλλον, ο Δ. Παλαιολόγος επικαλέστηκε, τόσο τη γήρανση του πληθυσμού και το σχετικό πόρισμα της επιτροπής Φακιολά για την κοινωνική ασφάλιση, όσο και τις αντιλαϊκές προθέσεις της κυβέρνησης για ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης και του κράτους πρόνοιας, που έχουν εκφραστεί διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι ομιλίες των εκπροσώπων άλλων ασφαλιστικών εταιριών, που παρέλασαν χτες και ανέπτυξαν - από το βήμα του συνεδρίου του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου - τις απόψεις τους στο θέμα "ιδιωτική ασφάλιση, ως επέκταση της κοινωνικής".

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, επιχειρώντας να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ότι πρέπει να ..."τσοντάρουν" περισσότερα οι εργαζόμενοι για να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης κοινωνική ασφάλιση, ισχυρίστηκε ότι, για να επιβιώσει η κοινωνική ασφάλιση και να είναι ανταποδοτική, θα πρέπει είτε να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές (κάτι, που, όπως ισχυρίστηκε, είναι ασύμφορο γιατί θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους εργασίας και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας) είτε να αναζητηθεί άλλος τρόπος. Και επικαλούμενος τα σημερινά, υπαρκτά, προβλήματα των μη ικανοποιητικών παροχών της κοινωνικής ασφάλισης, έφτασε στο σημείο να ...επιπλήξει την κυβέρνηση γιατί υπαναχώρησε από την εξαγγελθείσα μείωση των επικουρικών συντάξεων και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης (!), που, όπως είπε, θα έδιναν στους ασφαλισμένους να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος.

Το δίλημμα "αυξάνονται οι εργοδοτικές εισφορές και οι κρατήσεις των εργαζομένων, ή μειώνονται ακόμη περισσότερο οι παροχές του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος", επικαλέστηκε και ο γενικός διευθυντής της "Ιντεραμέρικαν Ζωής" Μ. Μωυσής. Επικαλούμενος το πόρισμα της επιτροπής Φακιολά και του "κοινωνικού διαλόγου" - που στοχεύουν στην ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης με την υποβάθμιση της κοινωνικής - ο Μ. Μωυσής αξίωσε για λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιριών τη θεσμοθέτηση μέτρων (φοροαπαλλαγές, κλπ.) για την αύξηση του μεριδίου της ιδιωτικής ασφάλισης στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Δεν παρέλειψε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι όποιος θέλει ανθρώπινη σύνταξη, θα πρέπει να πληρώνει την ασφαλιστική εταιρία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ