ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να παρευρεθούν.

  • ΖΩΓΡΑΦΟΥσήμερα στις 5.30 μμ,στο Α ΚΑΠΗ Ζωγράφου.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ αύριο Σάββατο 24 - 1 - 98 στις 6 μμ στα γραφεία του Παρ/τος.
  • ΛΑΡΙΣΑΣ αύριο Σάββατο 24 - 1 - 98 στις 11 πμ στην αίθουσα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.
  • ΜΕΓΑΡΩΝ αύριο Σάββατο 24 - 1 - 98 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεγάρων.
  • ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Θεσσαλονίκης αύριο Σάββατο 24 - 1 - 98 στις 11 πμ.

Την Κυριακή 25 - 1 - 98:

  • ΥΜΗΤΤΟΥ στις 11 πμ, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Υμηττού.
  • ΑΙΓΑΛΕΩ στις 10.30 πμ, στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος", στο Παλαιό Δημαρχείο.
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στις 11 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Γ. Μουρίκη 1).
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ στις 11 πμ στα γραφεία του Παρ/τος.
  • Το Παράρτημα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ καλεί τα μέλη του στα εγκαίνια των νέων γραφείων (Αλφειού 11), στις 10.30 πμ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ στις 10 πμ το πρωί, στα γραφεία του Παραρτήματος, Δωδεκανήσου 62.
  • ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ στις 11 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Πίνδου 12, Μεταμόρφωση).
  • ΑΙΓΑΛΕΩ,στις 10 πμ,στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος" του Δήμου Αιγάλεω.
  • ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Αττικής) στις 10 πμ στον κινηματογράφο "Αστέρας".
  • ΣΕΡΡΩΝ στις 11 πμ,στην αίθουσα του "Ορφέα".
  • ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑΣ Θεσσαλονίκη, στις 11 πμ,στα γραφεία του παραρτήματος.
  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξ/κών - Υπαξ. Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) την Τετάρτη 28 - 1 - 98 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα Συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.).
  • Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944,την Πέμπτη 29 του Γενάρη,στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Παρασκευή 30 - 1 - 98 στις 5.30 μμ, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Εγκαιρη δήλωση συμμετοχής (τηλέφωνο Ενωσης 38.24.461).
Μνημόσυνο

Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των 50 εκτελεσμένων πατριωτών τελούν την Κυριακή 25 - 1 - 98 στις 11 πμ,το χρονιάτικο μνημόσυνο στον τόπο της θυσίας στη Βρασταμίτσα. Πούλμαν θα ξεκινούν από την πλατεία της Εθνικής Αντίστασης στις 10.30 πμ.

Συνεστιάσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) πραγματοποιεί Συνεστίαση την Κυριακή 25 - 1 - 98 στις 12 το μεσημέρι,στο Κέντρο "ΚΑΣΤΕΛΛΟ" (Καυτατζόγλου και Π. Ράλλη, Πατήσια), με πλούσιο πρόγραμμα και Λαχειοφόρο Αγορά. Προσκλήσεις διακινούνται από τα Παρ/τα και τα κεντρικά γραφεία της Ενωσης. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 52.30.526 - 52.30.543, από τις 9 πμ έως 2 μμ, καθημερινά εκτός Κυριακής.
  • Το Παράρτημα ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 25 - 1 - 98 στις 8 μμ,τη χρονιάτικη συνεστίασή του, στο κέντρο "Αστροφεγγιά",Κόντου 5 (από Πατησίων 224, Αγ. Λουκάς), τηλ.: 22.33.077.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) πραγματοποιεί την καθιερωμένη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Τετάρτη 28 - 1 - 98 στις 8 μμ στο κέντρο "ΚΑΣΤΕΛΛΟ" (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26 - Πατήσια, τηλ.: 22.36.600). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τραγούδια της Αντίστασης.
Συνεργάτες των κατακτητών

Τον τελευταίο καιρό ξεσηκώθηκε μια βρομερή εκστρατεία ενάντια στο ΚΚΕ, της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του πρωτοκαπετάνιου του, Αρη Βελουχιώτη. Ρίχνοντας λάσπη προσπαθούν να αμαυρώσουν την 80χρονη ιστορία του Κόμματος.

Ομως αυτό δεν πρόκειται να το καταφέρουν. Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Ποιοι πολέμησαν τους Γερμανούς κατακτητές και ποιοι συνεργάστηκαν μαζί τους, εναντίον της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, το πιστοποιούν ντοκουμέντα που καταγράφω παρακάτω και με μαρτυρίες από τις εφημερίδες της εποχής εκείνης. ("Καθημερινή" 27-7-1944 και 13-8-1944. "Νέα Ευρώπη" Θεσσαλονίκης 25-7-1944).

Τα φασιστικά τάγματα ασφαλείας, είχαν γενικό αρχηγό το Γερμανό υποστράτηγο των ΕΣ-ΕΣ φον Στροπ και κάτω από τις διαταγές του συγκροτούνται, εξοπλίζονται και μισθοδοτούνται από το γερμανικό στρατό.

"Το τάγμα εθελοντών "Λεωνίδας" διά της υπογραφής του αρχηγού Λεωνίδα Βρεττάκου, υποχρεούται να υπακούει εις τας διαταγάς του γερμανικού στρατού παρά τη μονάδι 40028. Ο οπλισμός ορίσθει ως εξής: 1.000 τυφέκια, 22 πολυβόλα, 10 όλμοι κ.ά. Ο ιματισμός θα είναι ιταλικός, θα φέρουν κίτρινα περιβραχιόνια με τα διακριτικά ΣΣ εις τον αριστερό βραχίονα.

Αρχηγός

Διοικητής Ρατινφάρτ".

- Συμφωνητικό ιδρύσεως τάγματος Κορίνθου: "Εν Κορίνθω τη 27η Φεβρουαρίου 1944", ακολουθεί κείμενο σύμφωνα με τη διαταγή του Γερμανού διοικητή και ακολουθούν 10 υπογραφές αξιωματικών και 214 οπλιτών. Τελειώνει με το "χάϊ - Χίτλερ" (από το βιβλίο του Η. Στεριόπουλου "Ο Μωριάς στα όπλα").

- Διαταγή επιχειρήσεως στρατιωτικής διοίκησης Πάτρας: "Το απόσπασμα θα υπάγεται στο Γερμανό λοχαγό Χ, όστις θα ρυθμίζει τας κινήσεις και δράσεις εν γένει των τμημάτων του αποσπάσματος..." Πάτρα 22-2-1944, ο στρατιωτικός διοικητής Πατρών Ν. Κουρκουλάκος, συνταγματάρχης πεζικού.

Στα τάγματα Πατρών προσκολλήθηκε λίγο καιρό πριν την απελευθέρωση και το τάγμα του ταγματάρχη Γ. Καπετσώνη στη Ναύπακτο (ο Καπετσώνης ήταν στο τάγμα του Ψαρρού αρχικά).

- Ε.Π 107. Διαταγή επιχειρήσεως του Καπετσώνη: "Το τάγμα, μετά γερμανικής δυνάμεως, θέλει ενεργήσει την 16ην τρέχοντος εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του συγκροτήματος υψωμάτων Σκάλας - Παληοσκάλας - Δάφνης...". Αποτελέσματα της επιχείρησης: "Απώλειαί μας: εις νεκρός, Ζαμπούρας Μιχαήλ, 2 Γερμανοί τραυματίαι. Απώλειαι του ΕΛΑΣ 10 νεκροί. (υπογραφή Γ. Καπετσώνης)".

Η συνεργασία του ΕΔΕΣ με τους φασίστες Αλβανούς, τον Ντ. Μιχαήλοβιτς της Γιουγκοσλαβίας και την Γκεστάπο, διά μέσου και των Αγγλων πρακτόρων, φαίνεται στα ντοκουμέντα από το αρχείο του Ν. Ζέρβα, που έπεσαν στα χέρια του ΕΛΑΣ το φθινόπωρο του 1943, όταν γίνονταν συνδυασμένες επιχειρήσεις ΕΔΕΣ και Γερμανών, εναντίον του ΕΛΑΣ.

Η εφημερίδα του Ζέρβα "Επαναστάτης" (φύλλο 21-24) Οκτώβρης 1943, δημοσίευε τηλεγράφημα του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής προς τον Ζέρβα: "Κατόπιν της υπ' αριθ. 21/312 αναφοράς προς το Γενικόν Στρατηγείον Μέσης Ανατολής, ανακοινώνουμε ότι τούτο υιοθέτησε τον αγώνα των εθνικών ομάδων ΕΔΕΣ και έθεσεν εκτός νόμου τις οργανώσεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ".

Τον Οκτώβρη του 1943, ο Νεοζηλανδός λοχαγός Ν. Σκοτ, σύνδεσμος στον ΕΛΑΣ Αττικής, μετείχε στη σύσκεψη με θέμα πώς θα πολεμήσουν τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ, που έγινε στο σπίτι του δημάρχου Γεωργάτου και πήραν μέρος αξιωματικοί των ταγμάτων ασφαλείας, του ΕΔΕΣ, της "Χ" και άλλων προδοτών, με κορυφαίο αξιωματικό της Γκεστάπο.

Ο λοχαγός του ΕΔΕΣ Αστέριος Μιχαλάκης, πράκτορας των Γερμανών και στενός συνεργάτης του Αγγλου αντισυνταγματάρχη Τομ, έγραφε στις 25 Σεπτέμβρη 1944, στο Γερμανό λοχαγό Στρακ, διοικητή του ΙΙ γραφείου της γερμανικής διοίκησης Αιγαίου: "Να δημιουργηθεί τακτικός στρατός από δυνάμεις του ΕΔΕΣ, με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη ολοκλήρου της Μακεδονίας και την εκμηδένιση των συνεργαζόμενων με τους Ρώσους, Βούλγαρους και τον Τίτο, δυνάμεων του ΕΛΑΣ".

Από τα αρχεία του ΕΛΑΣ, με χρονολογία 8-9-1944, έγγραφο του Κισά - Μπατζάκ και του Λ. Ιωαννίδη προς τον Τσαούς - Αντών λέει: "Είμεθα όλοι παιδιά του ΕΔΕΣ και το Δ που μας λείπει από το ΕΕΣ, ελπίζουμε με τη βοήθειά σας να το προσθέσουμε το ταχύτερον".

Από την έκθεση του Γερμανού ανώτερου αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας στην Ελλάδα, αριθ. 208/44, απόρρητο της 28ης Ιούλη 1944: "Κατάσταση ανταρτών του ΕΛΑΣ: Σαμποτάζ, επιθέσεις κατά ελληνικών οργάνων ασφαλείας, εναντίον τμημάτων ευζώνων και κυρίως ενάντια των γραμμών εφοδιασμού μας. Αναμένεται ενέργεια πιο δραστική..

Ομάδα Ζέρβα: Κρατά ουδέτερη στάση με τον γερμανικό στρατό. Σκοπός της ανταρτικής αυτής ομάδας είναι αποκλειστικά, η καταπολέμηση του κομμουνισμού στην Ελλάδα. Εχει την υποστήριξη των συμμαχών της και των ημετέρων στρατεύματων".

Ο συνταγματάρχης Δ. Ψαρρός, με γράμμα του προς τον Στ. Σαράφη, κάνει γνωστό ότι κατέχει στοιχεία πως ο ΕΔΕΣ συνεργάζεται με τους Βουλπιώτη, Ταβουλάρη, Ράλλη, Γκεστάπο και πως αν γίνει συζήτηση στο κοινό Στρατηγείο, είναι έτοιμος να τα καταθέσει. (Στ. Σαράφης στο βιβλίο του "Ο ΕΛΑΣ" σελ. 227).

- Ανακοίνωση του διοικητού των ταγμάτων ασφαλείας Αγρινίου, ταγματάρχη Τολιόπουλου, στην τοπική εφημερίδα "Δυτική Ελλάς" (φύλλο 11-9-1944) μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων: "Παρελθόντων ήδη των λόγων αποκρύψεως, ανακοινώνω ότι οι αξιωματικοί και άνδρες των ταγμάτων ασφαλείας, είναι ένα και το αυτό με τον ΕΔΕΣ και τον Ν. Ζέρβα".

Νομίζω πως τα σχόλια είναι περιττά για το ποιοι πολεμούσαν τους Γερμανούς, ποιοι συνεργάζονταν μαζί τους και ποιοι πολεμούσαν τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ.

ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ

Αθήνα

Για τη δίωξη του "Ριζοσπάστη"

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει με οργή και αγανάκτηση την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου για τη δίωξη του "Ριζοσπάστη". Με την ενέργειά του αυτή ο κ. υπουργός Εξωτερικών θυμίζει έντονα στους αντιστασιακούς περασμένες εποχές.

Το πόσο μισητές είναι οι δικτατορίες και τα αντιδημοκρατικά μέτρα από τον ελληνικό λαό, τα ξέρει ο κ. υπουργός, ωστόσο δε διστάζει να τα μιμηθεί με την ενέργειά του ενάντια στο "Ριζοσπάστη".

Η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων, των αντιστασιακών και των αγροτών και αυτό δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στην κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του νέου Πιουριφόι - Μπερνς και ούτε είναι τυχαία η ενέργεια του Θ. Πάγκαλου, που αποτιμά την υπόληψή του σε αργύρια.

Η αντιδημοκρατική, δικτατορική αυτή ενέργεια θα στραφεί εναντίον του.

Ο αγωνιζόμενος λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει ένα τέτοιο έγκλημα ενάντια στην ελευθεροτυπία, την κριτική και τη σάτιρα, που απευθύνεται σε πολιτικούς άνδρες, όπως εκφράζεται και από το "Ριζοσπάστη", όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, που έχει πολλές δεκαετίες τώρα αντιπαλέψει τέτοιες επιθέσεις.

Ο Πρόεδρος Ν. Τερζόγλου

Ο Γεν. Γραμματέας Φ. Τσέκερης

  • Επίσης καταδικάζουν την ενέργεια του Θ. Πάγκαλου για τη δίωξη του "Ριζοσπάστη", οι αγωνιστές του Παραρτήματος ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ και εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην εφημερίδα.
Η πίτα του ΣΦΕΑ 1967 - 1974
  • Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 25 - 1 - 98 στις 10.30 πμ στην αίθουσα ΣΥΤΕ (Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος) Σίνα 16 - Αθήνα.
Η ΠΕΑΕΑ έκοψε την πίτα της

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η αίθουσα συνεδριάσεων της οδού Λυκούργου, ήταν κατάμεστη από αγωνιστές που άκουσαν, με τη σειρά του προγράμματος, τους χαιρετισμούς και τις ευχές του γγ της Ενωσης Φ. Τσέκερη,"Κάλαντα της ειρήνης" από ομάδα της χορωδίας, ανέκδοτα από το βιβλίο του Γ. Καφτατζή "Θέατρο στα βουνά της Δ. Μακεδονίας τον καιρό της Κατοχής" και σατιρικά κάλαντα γραμμένα, για άλλη μια φορά, από τη Ν. Ξάνθου.

Την πίτα έκοψε όπως πάντα ο Πρόεδρος της Ενωσης Ν. Τερζόγλου.Συμμετείχαν από μέρους της ΠΕΑΕΑ όλο το ΔΣ, ο επίτιμος Πρόεδρός της Β. Βενετσανόπουλος, εκπρόσωποι των Παραρτημάτων, από την ΠΣΑΕΕΑ ο αντιπρόεδρος Σ. Αβδούλης,από την ΠΟΑΕΑ ο αντιπρόεδρος Π. Μελάς.Επίσης παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από τις ΕΑΜογενείς οργανώσεις, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η "Δημοκρατική Μέριμνα", ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων ΕΑ και άλλοι πολλοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ