ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι

Παναττικό συλλαλητήριο στις 5 του Φλεβάρη και συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Σύσκεψη σωματείων χτες για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων

Στους δρόμους του αγώνα "κατεβάζει" και πάλι τους συνταξιούχους η αντισυνταξιουχική και φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι στις 5 του Φλεβάρη - με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων - προγραμματίζουν παναττικό συλλαλητήριο στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος,ενώ πανσυνταξιουχικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης είχε στόχο η σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι απ' όλα τα σωματεία - μέλη της στην Αττική.

Ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, καταδίκασε την εισοδηματική πολιτική λιτότητας του 2,5%, σημειώνοντας ότι "είναι αίσχος και ντροπή για την κυβέρνηση αυτές οι αυξήσεις πείνας, που για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους ΙΚΑ σημαίνουν 60-150 δραχμές τη μέρα. Με αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα τσιγάρα, στα νοίκια κ. α.". Καταφέρθηκε ενάντια στη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου καθιερώνεται παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις, επισημαίνοντας ότι "με αυτό το τρόπο οι φτωχοί συνταξιούχοι δανείζουμε το κράτος. Επίσης με την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει δεκτό το αίτημά μας για αφορολόγητο όριο 2 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση πάνω από 20%, συνεχίζουμε συνταξιούχοι και εργαζόμενοι να είμαστε οι κύριοι αιμοδότες των εσόδων του δημοσίου". Συνεχίζοντας τόνισε πως "μπροστά μας έχουμε τον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό, που έχει σκοπό να το ισοπεδώσει". Υπογράμμισε, τέλος, πως με τους αγώνες τους οι συνταξιούχοι πέτυχαν να ανασταλεί το άρθρο 54 του ν.2084/92 για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% της κύριας σύνταξης, να μειωθεί το όριο ηλικίας από 65 σε 60 για το ΕΚΑΣ και να αυξηθεί το ποσό της σύνταξης, στο οποίο επιβάλλεται ειδική εισφορά, από 100 σε 120 χιλ. δρχ. "Ομως - κατέληξε - δεν είμαστε ικανοποιημένοι απ' αυτά. Εκείνο που δείχνουν είναι ότι πρέπει να δυναμώσουμε τους αγώνες".

Ολοι οι ομιλητές, που πήραν στη συνέχεια το λόγο, επισήμαναν πως οι συνταξιούχοι είναι έτοιμοι να δώσουν δυναμικό "παρών" στην κινητοποίηση στις 5 του Φλεβάρη.

Τη σύσκεψη απασχόλησε επίσης η προετοιμασία του 15ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που θα διεξαχθεί στις 13-14 του Φλεβάρη.

Ακολούθησε εκδήλωση με το καθιερωμένο κόψιμο της πίτας, στην οποία παραβρέθηκε η πρόεδρος της Εργατικής Εστίας Δ. Σπηλιοπούλου και ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και του ΔΣ της Εργατικής Εστίας.

ΔΙΑΝΑΤΕΞ
Απεργιακή απάντηση στην ασυδοσία

Αμοιβή κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, μισή ασφάλιση...

Ενάντια στην ασυδοσία της επιχείρησης ιματισμού ΔΙΑΝΑΤΕΞ στο Αργος, που αυθαίρετα αρνείται να εφαρμόσει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι 120 περίπου εργαζόμενοί της, πραγματοποίησαν χτες και προχτές με καθολική συμμετοχή 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Ο εργοδότης εδώ και χρόνια δεν καταβάλλει τους μισθούς που προβλέπονται στην κλαδική Συλλογική Σύμβαση του ιματισμού, αλλά πληρώνει τους εργαζόμενους με βάση τα χαμηλότερα μεροκάματα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση προσφεύγει κάθε χρόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαζί με τους επιχειρηματίες του φασόν, ζητώντας την αναστολή της εφαρμογής της σύμβασης του ιματισμού. Να σημειώσουμε ότι για 7 συνεχόμενα χρόνια, κατά περίεργο τρόπο το ΣτΕ εκδίδει αποφάσεις αναστολής της σύμβασης του ιματισμού για τις επιχειρήσεις φασόν, ενώ αναβάλλεται επ' αόριστον η εκδίκαση της υπόθεσης επί της ουσίας!

Ωστόσο η ασυδοσία της ΔΙΑΝΑΤΕΞ, δε σταματά εδώ, καθώς δεν πληρώνει στους εργαζόμενους ούτε τις υπερωρίες, ούτε τα Σάββατα και τις Κυριακές που τους υποχρεώνει να δουλεύουν και επιπλέον τους επικολλάει τα μισά ένσημα απ' αυτά που δικαιούνται.

Προχτές οι εργαζόμενοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, οι υπεύθυνοι της οποίας τους είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα! Στη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε νέες κινητοποιήσεις, αν ο εργοδότης δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Στο μεταξύ με παρέμβαση της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καθορίστηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, επισημαίνει "τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που αρνείται να παρέμβει εφτά χρόνια τώρα για την επίλυση του ζητήματος, αφήνοντας τους τυχοδιώκτες - εργοδότες να λυμαίνονται τον κλάδο. Απαιτούμε να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση για να εκδικαστεί η υπόθεση στο ΣτΕ. Οι εργοδότες με τις προσφυγές επιδιώκουν να καταληστεύουν τους εργαζόμενους, να χτυπήσουν την κλαδική σύμβαση και να εμφανίσουν το φασόν σαν εποχιακό επάγγελμα. Σαν Ομοσπονδία προσπαθούμε να υπάρξει συντονισμός δράσης των σωματείων όπου δεν εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις, όπως Λάρισα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Κατερίνη".

Εμμονή στο ξεπούλημα

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,παραμένει ανένδοτη στην απόφαση πώλησης της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης,παρά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν με τον υπουργό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο σύλλογος εργαζομένων στην Τράπεζα τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι ο υπουργός "δεν αποδέχτηκε καμία διαδικασία διαλόγου σχετικά με την πώληση της Μακεδονίας - Θράκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δέχεται να συζητήσει για την πορεία και το μέλλον οποιασδήποτε άλλης τράπεζας εκτός της Μακεδονίας -Θράκης". Ο σύλλογος εργαζομένων εκφράζει την απορία του για τη βιασύνη να πουληθεί η συγκεκριμένη Τράπεζα, ενώ δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει σκάνδαλο την όλη διαδικασία.

Οργιο αυθαιρεσίας στα ξενοδοχεία Κέρκυρας

Την απροκάλυπτη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας καθ' όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που πέρασε από το ξενοδοχειακό κατεστημένο, καταγγέλλει σε ομόφωνο ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.Στο ψήφισμα τονίζεται ότι καταστρατηγήθηκαν συλλογικές συμβάσεις, οργίασαν οι απολύσεις, παραβιάστηκε το ωράριο και το πενθήμερο, δεδουλευμένα παρακρατήθηκαν, ενώ πολλοί εργάστηκαν ανασφάλιστοι.Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει ότι οι εργοδότες επιβάλλουν αντεργατικά μέτρα με την ανοχή της κυβέρνησης, την οποία επίσης καταγγέλλει για την οικονομική της πολιτική που οδηγεί "σε αφανισμό τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, σύμφωνα με τις εντολές των Βρυξελλών και των οικονομικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης".

Στο ψήφισμα εκφράζεται η απόφαση των εργαζομένων της Κέρκυρας να αντισταθούν με κάθε αγωνιστικό μέσο σε όποιον επιβουλεύεται και καταστρατηγεί τα συμφέροντά τους και να αγωνιστούν για την εφαρμογή μιας πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ενώ καλούνται όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματα του κλάδου και να πιέσουν την κυβέρνηση για την ικανοποίησή τους.

Κάνει πίσω, προκαλώντας, η ΧΟΧΤΙΦ

Στο κλείσιμο του εργοταξίου του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, σήμερα Σάββατο, προχωρεί η γερμανική πολυεθνική ΧΟΧΤΙΦ,μετά την κινητοποίηση τουΣυνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Παραρτήματος Εργαζομένων στο αεροδρόμιο το περασμένο Σάββατο για την περιφρούρηση του 5ήμερου, καθώς και την εξαγγελία νέας κινητοποίησης για σήμερα.

Ωστόσο, η πολυεθνική χτες με μια προκλητική ανακοίνωση, αναφέρει ότι "δε θα δεχτεί ποτέ την παρακώλυση της ελεύθερης πρόσβασης στο εργοτάξιο σε αυτούς που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να εργαστούν"! Και αποκαλύπτοντας ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος της παρουσίας ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων το περασμένο Σάββατο στο εργοτάξιο, σημειώνει ότι "γι' αυτό το λόγο, ζητήθηκε και παρεσχέθη επαρκώς η προστασία της αστυνομίας"!

Ισχυρίζεται ότι η καταστρατήγηση του πενθήμερου είναι... νόμιμη και επιτίθεται στο Συνδικάτο, αναφέροντας ότι αποφάσισε να κλείσει το εργοτάξιο για σήμερα "λόγω της επιθετικότητας που επιδείχτηκε από τους συνδικαλιστές κατά τα δυο τελευταία Σάββατα".

Να σταματήσει το καθεστώς της επίταξης

Να σταματήσει το καθεστώς της μόνιμης επίταξης των πολιτών ναυτικών που απασχολούνται στα πλοία "Ναυτίλος" και "Πυθέας",της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, ζητεί με επιστολή του προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.Στην επιστολή επισημαίνεται πως "η μετατροπή αυτού του θεσμού σε μόνιμο καθεστώς αναγκαστικής εργασίας ναυτικών επί πολλά χρόνια, είναι ένα γεγονός που υποβαθμίζει το καθεστώς συνθηκών εργασίας και αμοιβής των απασχολουμένων σε αυτά τα πλοία και εξαφανίζει τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και ελευθερίες που ισχύουν αντίστοιχα για τους ναυτικούς που εργάζονται στο Εμπορικό Ναυτικό".

Απεργία στον ΟΑΕΔ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ, ύστερα από την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Οι κινητοποιήσεις αρχίζουν με τριήμερη απεργία 28-30 του Γενάρη. Θα ακολουθήσει 48ωρη απεργία στις 2 και 3 του Φλεβάρη και τριήμερη απεργία 4-6 του Φλεβάρη. Ανάμεσα στα άλλα ζητούν την άμεση έγκριση 600 ωρών υπερωριακής απασχόλησης.

Σύσκεψη συνδικαλιστριών της ΕΣΑΚ

Σύσκεψη συνδικαλιστριών διοργανώνει η ΕΣΑΚ Αθήνας την Τετάρτη 28 του Γενάρη, στις 6μμ, στα γραφεία της παράταξης, Σόλωνος 130.Τα θέματα της σύσκεψης είναι η Γ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικαλιστριών της ΓΣΕΕ και η παρέμβαση της ΕΣΑΚ σ' αυτήν, καθώς και η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στις 8 Μάρτη και η δράση των σωματείων. Οι συνδικαλίστριες καλούνται να συμμετάσχουν και ειδικά για το δεύτερο θέμα να αναπτύξουν τις προτάσεις τους για τη δράση τους στο χώρο δουλιάς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ