Σάββατο 24 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΝΑΤΕΞ
Απεργιακή απάντηση στην ασυδοσία

Αμοιβή κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, μισή ασφάλιση...

Ενάντια στην ασυδοσία της επιχείρησης ιματισμού ΔΙΑΝΑΤΕΞ στο Αργος, που αυθαίρετα αρνείται να εφαρμόσει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι 120 περίπου εργαζόμενοί της, πραγματοποίησαν χτες και προχτές με καθολική συμμετοχή 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Ο εργοδότης εδώ και χρόνια δεν καταβάλλει τους μισθούς που προβλέπονται στην κλαδική Συλλογική Σύμβαση του ιματισμού, αλλά πληρώνει τους εργαζόμενους με βάση τα χαμηλότερα μεροκάματα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση προσφεύγει κάθε χρόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαζί με τους επιχειρηματίες του φασόν, ζητώντας την αναστολή της εφαρμογής της σύμβασης του ιματισμού. Να σημειώσουμε ότι για 7 συνεχόμενα χρόνια, κατά περίεργο τρόπο το ΣτΕ εκδίδει αποφάσεις αναστολής της σύμβασης του ιματισμού για τις επιχειρήσεις φασόν, ενώ αναβάλλεται επ' αόριστον η εκδίκαση της υπόθεσης επί της ουσίας!

Ωστόσο η ασυδοσία της ΔΙΑΝΑΤΕΞ, δε σταματά εδώ, καθώς δεν πληρώνει στους εργαζόμενους ούτε τις υπερωρίες, ούτε τα Σάββατα και τις Κυριακές που τους υποχρεώνει να δουλεύουν και επιπλέον τους επικολλάει τα μισά ένσημα απ' αυτά που δικαιούνται.

Προχτές οι εργαζόμενοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, οι υπεύθυνοι της οποίας τους είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα! Στη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε νέες κινητοποιήσεις, αν ο εργοδότης δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Στο μεταξύ με παρέμβαση της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καθορίστηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, επισημαίνει "τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που αρνείται να παρέμβει εφτά χρόνια τώρα για την επίλυση του ζητήματος, αφήνοντας τους τυχοδιώκτες - εργοδότες να λυμαίνονται τον κλάδο. Απαιτούμε να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση για να εκδικαστεί η υπόθεση στο ΣτΕ. Οι εργοδότες με τις προσφυγές επιδιώκουν να καταληστεύουν τους εργαζόμενους, να χτυπήσουν την κλαδική σύμβαση και να εμφανίσουν το φασόν σαν εποχιακό επάγγελμα. Σαν Ομοσπονδία προσπαθούμε να υπάρξει συντονισμός δράσης των σωματείων όπου δεν εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις, όπως Λάρισα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Κατερίνη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ