ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απεργιακή κλιμάκωση

Μια ακόμα 24ωρη απεργία κήρυξε για την Τρίτη η ΓΣΕΕ σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Συγκέντρωση την Τρίτη, 11 πμ, στην πλατεία Κάνιγγος. Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες Τετάρτη - Παρασκευή

Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τρίτη και στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας όλες τις επόμενες μέρες μέχρι και την Παρασκευή, απαντούν οι εργαζόμενοι ΔΕΚΟ και τραπεζών στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία επιμένει στη νομοθετική κατοχύρωση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις. Την Τρίτη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, στις 11 το πρωί.

Οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις πάρθηκαν χτες, μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, σε σύσκεψη των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ, στην οποία επικράτησε μαχητικό κλίμα και διάθεση για αγωνιστική κλιμάκωση. Στη σύσκεψη εκφράστηκε έντονα και η οργή για τις διασπαστικές δηλώσεις Παπαντωνίου περί ...εξαιρέσεων από τις ρυθμίσεις της επίμαχης διάταξης, των ΔΕΚΟ που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο Γ. Μαυρίκος,γγ της ΓΣΕΕ, επισήμανε πως η προχτεσινή κινητοποίηση, παρά το λίγο χρόνο προετοιμασίας της, ήταν πετυχημένη και αποτέλεσε μια καλή απάντηση προς την κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει τους χώρους των ΔΕΚΟ, με τις αναφορές του υπουργού Γ. Παπαντωνίου,επισημαίνοντας ότι όλοι οι χώροι πρέπει να αντιδράσουν ενιαία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΑ Α. Κολλάς πρότεινε το εβδομαδιαίο απεργιακό πρόγραμμα στις συγκοινωνίες, ενώ ο Μ. Πέρος,πρόεδρος της ΟΣΠΑ, τόνισε ότι αν και η "Ολυμπιακή" εμφανίζει κέρδη τα τρία τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση την έχει εντάξει στις προβληματικές. Κατάγγειλε επίσης μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων, ενόψει της μετεγκατάστασης της "Ολυμπιακής" στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων. Απ' την ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποί της αναφέρθηκαν στο ότι η συμμετοχή στην τελευταία απεργία δεν ήταν η αναμενόμενη στο χώρο της.

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος ανέφερε ότι είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να αποδυναμώσει και να τεμαχίσει τις ΔΕΚΟ, ώστε να πωληθούν αντί "πινακίου φακής".

Αποφασίστηκε ακόμα να ζητήσει η ΓΣΕΕ συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ θα προχωρήσει η καταγγελία της στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για κυβερνητική παρέμβαση στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και το ν.1876/90. Μετά την απεργία, θα συνεδριάσουν ξανά τα συνδικαλιστικά όργανα για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. - Το Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι "η απεργία στα χώρο μας σημείωσε απόλυτη επιτυχία", καθώς και ότι "ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να ανατραπεί η (ν)τροπολογία".

- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων του ΕΟΜΜΕΧ σημειώνει ότι η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική και ότι κινητοποιούνται ενάντια στην κατάργηση των περιφερειακών και, έμμεσα, κεντρικών μονάδων του Οργανισμού.

ΕΛΒΙΟΝΥ
Ξεπούλημα ή "λουκέτο"

Το εργοστάσιο επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ολόπλευρη στήριξη υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ο βουλευτής του Κόμματος Μπ. Αγγουράκης

ΚΟΡΙΝΘΟΣ (της απεσταλμένης μας Βάσως ΝΙΕΡΗ).-

Αλλη μια επιχείρηση ετοιμάζεται να θυσιαστεί από την κυβέρνηση στο βωμό των αποκρατικοποιήσεων και μαζί της 135 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για την ΕΛΒΙΟΝΥ του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκου, στην Κόρινθο, που παράγει νοσοκομειακό υλικό. Η ανασφάλεια και αβεβαιότητα των εργαζομένων "χτύπησε κόκκινο" από τις παραμονές Χριστουγέννων, οπότε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησής τους δήλωσε ότι πήρε εντολή από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση. Γεγονός, που παραδέχτηκε χτες η διοίκηση της εταιρίας στον βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και στον Χ. Καράτσαλο μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και σε στελέχη της ΝΕ Κορινθίας του Κόμματος που επισκέφτηκαν το εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι υπεύθυνοι, η εταιρία οδεύει ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση και μάλιστα αν βρεθεί αγοραστής, αφού όπως ισχυρίστηκαν έχει απαρχαιωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και υψηλό εργατικό κόστος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα οριστικού λουκέτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε η εταιρία, σύμφωνα με το οποίο αν μειωθούν δραστικά κύρια οι διοικητικές, αλλά και οι εργατικές δαπάνες, αν γίνουν επενδύσεις και ανανεωθεί η προγραμματική συμφωνία που συνάπτει η επιχείρηση με το ελληνικό δημόσιο για την προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων φορέων, τότε η επιχείρηση μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να γίνει και ανταγωνιστική.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη και διαθέτει αποθεματικά ύψους 1,5 δισ. δραχμών και επέρριψαν τις ευθύνες στην κυβέρνηση, ενώ εξέφρασαν την απόφασή τους να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και ότι η νεοσυντηρητική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε εξάρθρωση την ντόπια βιομηχανία. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση εκτελεί εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονιστούν με εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να πιέσουν, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την επίλυση του προβλήματος και ότι θα σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα τους.

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες

ΤΡΙΤΗ: Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα μείνει το Λεκανοπέδιο. Κλειστά στα αμαξοστάσια θα παραμείνουν για 24 ώρες τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, καθώς και τα πράσινα λεωφορεία.

ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Δε θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, ο ηλεκτρικός και τα πράσινα λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 8 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Τη Δευτέρα, 26 του μήνα, στις 5 μμ οι οδηγοί της ΕΘΕΛ πραγματοποιούν συνέλευση στις 5 το απόγευμα στο θέατρο "ΠΕΡΟΚΕ", ενώ μέσα στη βδομάδα, σε νέα συνάντηση των σωματείων στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, αναμένεται να συζητηθεί η κλιμάκωση του αγώνα.

"Οχι" στις αυταπάτες

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μέσα στα στενά πλαίσια των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ,ορισμένοι βουλευτές μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά για τη λύση του προβλήματος του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ Εργαζομένων - Συνταξιούχων ΔΕΗ Θεσσαλονίκης.

Η παρέμβαση της παράταξης γίνεται με αφορμή την ενημερωτική συγκέντρωση που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΕΗ Μακεδονίας - Θράκης,αύριο Κυριακή, στην αίθουσα "Μούσες", και στην οποία έχουν κληθεί τα προεδρεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου και βουλευτές.

Η παράταξη τονίζει ότι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι έχουν μόνο το δρόμο του μαζικού, ενωτικού, συντονισμένου αγώνα. Επίσης τονίζει ότι "η αποφασιστική ενίσχυση των συνδικαλιστικών ταξικών δυνάμεων της ΕΣΚ είναι εγγύηση για την περιφρούρηση των κατακτήσεων και τη διεύρυνση νέων". "Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να δει το πρόβλημα με σοβαρότητα πριν είναι αργά".

Σύσκεψη για την PEPSICO - ΗΒΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για το θέμα του κλεισίματος του εργοστασίου της PEPSICO - ΗΒΗ.Συμμετείχαν ο νομάρχης, εκπρόσωποι του ΕΚΘ, των εργαζομένων του εργοστασίου, αλλά και των εργοστασιακών σωματείων ΒΑΛΚΑΝ, ΑΜΣΤΕΛ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΧΕΝΙΝΓΚΕΡ.

Οι εργαζόμενοι της PEPSICO, που πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της Νομαρχίας και καθ' όλη τη διάρκεια της σύσκεψης διαμαρτύρονταν με συνθήματα.

Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποί τους αναφέρθηκαν στον πραξικοπηματικό τρόπο με τον οποίο ενήργησε η εταιρία, κλείνοντας την παραγωγική της μονάδα στη Θεσσαλονίκη και αφήνοντας στο δρόμο 71 εργαζόμενους. Από την πλευρά του, ο νομάρχης εξέφρασε "συμπαράσταση", αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του η επίλυση του προβλήματος.

Αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη να γίνει νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά του εκπροσώπου της εταιρίας, ενώ την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πάλι στη Νομαρχία σύσκεψη όλων των φορέων της πόλης, όπου θα συζητηθούν τα γενικότερα ζητήματα της βιομηχανικής συρρίκνωσης στην περιοχή Θεσσαλονίκης.

Να αποσυρθεί η τροπολογία

Δήλωση του Αντ. Σκυλλάκου

Σε χτεσινή δήλωσή του, σχετικά με τον αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ - τράπεζες, ο Αντ. Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, αναφέρει: "Το ΚΚΕ επιμένει στην απόσυρση της τροπολογίας και καλεί την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι σε χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι κινητοποιούνται και να αναλογιστεί επίσης τις ευθύνες απέναντι στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο, με αίμα, κατακτημένο δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε ότι αυτή η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων δεν αφορά μόνο τις ΔΕΚΟ, αλλά θα επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα των εργασιακών χώρων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ