ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ "Ρ"
Πλήθος οι ανακοινώσεις καταγγελίας

Πλήθος εξακολουθούν να καταφθάνουν στην εφημερίδα μας οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την πολιτική δίωξη του "Ριζοσπάστη" από την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι, μέσα από τις ανακοινώσεις των σωματείων και άλλων μαζικών φορέων αλλά και με δηλώσεις πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων καταδικάζουν την κυβερνητική επιχείρηση φίμωσης της άλλης φωνής του "Ριζοσπάστη", της απαγόρευσης της πολιτικής κριτικής και της πολιτικής σάτιρας. Επίσης, θυμίζοντας πως τέτοιες πρακτικές έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό, καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη του "Ρ" και την επιχείρηση φίμωσης της διαφορετικής άποψης και πολιτικής. Ο "Ρ" συνεχίζει και στο σημερινό του φύλλο να παρουσιάζει σχετικές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης για τη δίωξη.

Αλληλεγγύη στο "Ρ"

Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου καταγγέλλει την προσπάθεια φίμωσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενάντια σε κάθε φωνή που αντιστέκεται στην πολιτική της. Σ' αυτά τα πλαίσια του αντιδημοκρατικού - αυταρχικού κατήφορου της εκσυγχρονιστικής πολιτικής της υποταγής στις ορέξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ και πολυεθνικών, τονίζεται, εντάσσεται η αγωγή του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου εναντίον του "Ριζοσπάστη". Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στο "Ριζοσπάστη".

Αυταρχική στάση

Την αυταρχική στάση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου καταγγέλλει και οΣύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης με αφορμή την κατάθεση της αγωγής κατά του "Ρ" και εκφράζουν την εκτίμησή τους στο "Ριζοσπάστη", έναν υπέρμαχο των εργατικών και συνταξιουχικών διεκδικήσεων, όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Είμαστε βέβαιοι, καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου, πως ο "Ρ" με τη λαϊκή συμπαράσταση θα ξεπεράσει τη νέα πολιτική και οικονομική επίθεση όπως τόσες άλλες στη μακρόχρονη φιλεργατική πορεία του.

Ανακαλέστε την αγωγή

Να ανακαλέσει "εδώ και τώρα" την αγωγή κατά του "Ριζοσπάστη" που είναι η επίσημη φωνή του ΚΚΕ, καλούν την κυβέρνηση οι Αντιστασιακοί του παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην εφημερίδα μας.

Με αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις όπως αυτή των υπουργών Θ. Πάγκαλου και Ε. Γιαννόπουλου που προσπαθούν χωρίς ενδοιασμό να φιμώσουν κάθε φωνή που είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης και τα συμφέροντα των αφεντικών, δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα, τονίζεται και υπογραμμίζεται: Οι κομμουνιστές έχουν διαβεί πολύ πιο δύσκολα μονοπάτια. Μπορεί να μάτωσαν, μπορεί να πόνεσαν, όμως, ποτέ δε λοξοδρόμησαν! Γι' αυτό καλά θα κάνει ο υπουργός να αφήσει τους λεονταρισμούς και να μην τρέφει αυταπάτες.

Καταδικάζουμε τη δίωξη

Η διοίκηση του ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου για την αγωγή την οποία κατέθεσε εναντίον της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", κρίνοντας ότι η πολιτική κριτική και η ελευθερία λόγου δεν πρέπει να διώκονται, γιατί αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της δημοκρατίας, αλλά πρέπον είναι να λύνονται μέσω πολιτικών επιχειρημάτων.

  • Την πολιτική δίωξη του "Ρ" καταδικάζουν και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην εφημερίδα μας και οι: Δ. Πλεμένος και Η. Μπιτσάνης, διευθυντής και αρχισυντάκτης, αντίστοιχα, της ημερήσιας εφημερίδας "Ελευθερία" Καλαμάτας όπως και ο δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας Καλαμάτας "ΦΩΝΗ", Θανάσης Τσαμούλης.
Εκδηλώσεις των ΚΟ

Εκδηλώσεις - συνεστιάσεις και τελετές κοπής της πίτας τους, διοργανώνουν πολλές ΚΟ του ΚΚΕ, για να τιμήσουν τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Σήμερα
  • Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί σε συνεστίαση στο κέντρο "ΣΕΝΤΟΝΙΑ", ώρα 9 το βράδυ, με γλέντι και χορό με την ορχήστρα του Χρ. Βλαχογιάννη.
  • Συσκέψεις μελών και φίλων του Κόμματος οργανώνουν, για τη συζήτηση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια του Κόμματος:

- Η ΚΟΒ Αμπελώνα Λάρισαςώρα 6 μμ στην αίθουσα του Δημαρχείου, με ομιλητή τον γραμματέα της ΝΕ, Τάσο Τσιαπλέ.

- Η ΚΟΒ Βερδικούσας του ΚΚΕ,συνεστίαση στον Ξενώνα του χωριού στις 7.30 μμ. Θα χαιρετίσει ο Ν. Κούβελας, μέλος της ΝΕ.

  • Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο "ΚΑΡΥΔΙΑ" στη Δασιά στις 9 μμ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 33.463 και 42.350.
  • Η ΚΟΒ Νιγρίτας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο "Απόλαυση" στην Τερπνή. Στην εκδήλωση θα μιλήσει το μέλος του Γραφείου Περιοχής Αλέκος Χατζηκώστας.
  • H KOB Προφήτη Ηλία Πειραιά του ΚΚΕ κόβει την πίτα της στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της, Ελ. Βενιζέλου 95 και Θεάτρου.
  • Η ΚΟΒ "Νίκος Μπελογιάννης" Κοκκινιάς του ΚΚΕ καλεί στο κόψιμο της πίτας ώρα 6.30 το απόγευμα στα γραφεία της (Κρήνης 70, Ασπρα Χώματα).
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής - Βικτώριας - Αχαρνών διοργανώνουν εκδήλωση για το κόψιμο της πίτας στις 7 το απόγευμα στα γραφεία τους (Αχαρνών 146).
  • Οι ΚΟ Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) του ΚΚΕ κόβουν την πίτα τους ώρα 6 το απόγευμα στα γραφεία της Αχτίδας (Αγ. Δημητρίου 149)
Αύριο Κυριακή
  • Η ΑΕ Αμαλιάδας του ΚΚΕ οργανώνει στις 6 το απόγευμα εκδήλωση για την κοπή πίτας στα γραφεία του Κόμματος (Καραϊσκάκη 21) στην Αμαλιάδα.
  • Η ΚΟΒ Ταμπαχάνων Πάτρας του ΚΚΕ και η αντίστοιχη ΟΒ της ΚΝΕ πραγματοποιούν την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους στις 11 πμ στα γραφεία τους.
  • Η ΝΟ Λέσβου της ΚΝΕ καλεί τους φίλους της στην κοπή πίτας της στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της (Αρχιπελάγους 21). Θα προβληθεί ταινία - ντοκουμέντο για τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει γλέντι με μουσικό πρόγραμμα.
  • Η ΚΟΒ Λυκόβρυσης του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λυκόβρυσης εκδήλωση για την κοπή της πίτας.
  • Η ΚΟΒ Ν. Κόσμου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση με θέματα:

1. Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. 2. Κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στις 6.30 μμ στα γραφεία της (Φρατζή 68).

  • Η ΚΟΒ Σαφράμπολης του ΚΚΕ διοργανώνει συντροφικό γλέντι ώρα 9 το βράδυ στην ταβέρνα "Το στέκι του Νίκου" (οδός Υγείας στην πλατεία Υγείας).
  • Η ΚΟΒ Κολωνακίου - Λυκαβηττού του ΚΚΕ κόβει την πίτα της, ώρα 7 το απόγευμα, στα γραφεία της (Σόλωνος 34, 2ος όροφος).
  • H KOB Ανω Κυψέλης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την κοπή πίτας ώρα 11 το πρωί στα γραφεία της (Φαιδριάδων 131).
  • Η ΚΟΒ Λουτρακίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση κοπής της πίτας της στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λουτρακίου (Κολοκοτρώνη 17) στις 10.30 το πρωί.
  • Η ΚΟΒ Σαλαμίνας του ΚΚΕ κόβει την πίτα της στις 11 πμ στα γραφεία της (Παραλία Σαλαμίνας).
  • Οι ΚΟΒ των γύρω χωριών οργανώνουν στη Μαρμάριανη στις 7 μμ εκδήλωση, με ομιλητή τον Γ. Φωτάκη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.

Επίσης:

  • Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ,στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων του Κόμματος, διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 26 Γενάρη στις 6 το απόγευμα στο Παυσίλυπο, με θέμα: "80 χρόνια πάλης του ΚΚΕ για την ισοτιμία της γυναίκας". Ομιλήτρια θα είναι η Διαμάντω Μανωλάκου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνα κόβει την πίτα της Τετάρτη 28 Γενάρη στις 7 μμ στα γραφεία της (Πλάτωνος 37).

Η ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς του ΚΚΕ θα κόψει την πίτα της την Τετάρτη 28 Γενάρη ώρα 6.30 μμ στα γραφεία της (στην πλατεία Αϊ - Γιώργη).

  • Την ίδια μέρα, Τετάρτη 28.1.98, η ΚΟΒ Μεταμόρφωσης Βύρωνα του ΚΚΕ προσκαλεί φίλους και οπαδούς στο κόψιμο της πίτας που γίνεται στα γραφεία της (Αϊδινίου 20, Βύρωνας) ώρα 7 το απόγευμα.
  • Η ΚΟΒ Π. Πετραλώνων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 31 Γενάρη στις 6 μμ στα γραφεία της (Τρώων 48).
  • Η ΚΟΒ Κολιάτσου θα κόψει την πίτα της το Σάββατο 31.1.98 στα γραφεία της (Πατησίων 280), ώρα 18.30 μμ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης σε εκδήλωση που γίνεται στα γραφεία τους (Κερκύρας 91 τηλ.: 88.26.775) το Σάββατο 31.1.98 ώρα 7 μμ κόβουν την πίτα τους.
  • Η ΚΟΒ Πετραλώνων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 80 χρόνια και την κοπή της πίτας το Σάββατο 31.1.98 στα γραφεία της (Τρώων 45) ώρα 6 μμ.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συνεστίαση αφιερωμένη στα 80χρονα του Κόμματος, την Παρασκευή 6 Φλεβάρη στο κέντρο ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ (Παλιά Εθν. οδός Λάρισας - Βόλου) στις 9 το βράδυ.Η τιμή της πρόσκλησης είναι 2.500 δρχ. και κάρτες διατίθενται από τα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ και τις ΚΟ των Συνοικιών και των Εργατοϋπαλλήλων.
ΕΠ. ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Εκδήλωση - συζήτηση για το περιβάλλον

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Περιβαλλοντικά προβλήματα στο παγκόσμιο περιβάλλον", τη Δευτέρα 26 του Γενάρη στις 6.00 μμ στη Ν. Σμύρνη, με ομιλητή τον καθηγητή Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργο Σαρηγιάννη.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Παλιό Δημαρχείο, στην οδό 2ας Μαϊου 8, στον 3ο όροφο. Θα υπάρξει προβολή διαφανειών και θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΚΕ
Απολογισμός κοινοβουλευτικής δουλιάς

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - απολογισμό της κοινοβουλευτικής δράσης της Κομματικής Οργάνωσης και του βουλευτή του νομού, τη Δευτέρα 26 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΗΜ (είσοδος από το πάρκο Λιθαρίτσια). Καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι φίλοι και οι εργαζόμενοι για να συμβάλουν με τον προβληματισμό τους.

Συγκεντρώσεις στο Ν. Τρικάλων

Με στόχο την πολιτική ενημέρωση του λαού της περιοχής και για την προβολή των θέσεων του Κόμματος, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποιεί, σήμερα, συγκεντρώσεις:

- Στα Σερβωτά ώρα 7 μμ, με ομιλητή το βουλευτή του Κόμματος Αχιλλέα Κανταρτζή.

- Στη Ράξα ώρα 7 μμ, με ομιλητή τον Θεοδόση Τσέργα, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Ναυτεργατών

Η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί στον κιν/φο "ΧΑΪ ΛΑΪΦ" στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά στην ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ και στη συμβολή της ΚΟ Ναυτεργατών στην πάλη του λαϊκού κινήματος. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων, ιστορικές αφηγήσεις και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πολιτιστική εκδήλωση στα Α. Λιόσια

Ο Σύλλογος Γυναικών και η Επιτροπή Ειρήνης στα Ανω Λιόσια διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του δήμου, αύριο Κυριακή 25 του Γενάρη στις 3.00 μμ,όπου θα παρουσιαστούν για τους μικρούς και μεγάλους φίλους τα εξής θεατρικά μονόπρακτα:

  • "Αστροναύτης αρκούδα" και "Το ταμπούρλο, όποιος το ακούει χορεύει" του Ανδρέα Παπαδόπουλου.
  • "Το ταξίδι στον πλανήτη Δία" και "Παραμύθια για να σπάτε κέφι" του Τζιάνι Ροντάρι, σε ελεύθερη διασκευή από το διήγημα του Ανδρέα Λασκαράτου. Στην εκδήλωση προσκαλούνται όλα τα μέλη και οι φίλοι των φορέων μαζί με τις οικογένειές τους. Η θεατρική παράσταση θα αρχίσει στις 3.20 μμ και στο τέλος θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με ευχές για δημιουργική χρονιά.
Πίτες ειρήνης

Με ευχές για αγωνιστικό 1998 το φιλειρηνικό κίνημα διοργανώνει εκδηλώσεις για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Σήμερα
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πλάκας στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Παρθενώνας", στις 6 μμ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Αρτέμιδος 7) στις 6.30 μμ.
  • Αύριο Κυριακή
    • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης στο ΚΑΠΗ (Βύρωνος και Αλεξάνδρας) 10 π.μ.
    • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Λεάγρου 12) στις 11 πμ.
    Την Τετάρτη 28 Γενάρη
    • Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Ανακρέοντος 60) στις 7 μμ.
    • Η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στις 6 μμ.
    Την Κυριακή 1 Φλεβάρη
    • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου καλεί όλους τους φίλους και τις φίλες του Κινήματος Ειρήνης στην ετήσια Γιορτή - Συνεστίαση και το κόψιμο της πίτας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 μμ στο κοσμικό κέντρο ISABELLA, οδός Θεσσαλίας 3 (τηλ.: 99.68.495).

    Περιλαμβάνεται πλήρες γεύμα και άφθονο κρασί με πρόσκληση των 3.500 δρχ.(Για πληροφορίες στο τηλ.: 99.11.234).



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ