ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο κενό πάλι η αμερικανική μεσολάβηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αλλη μια προσπάθεια μεσολάβησης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, για την αποτελμάτωση της ισραηλινο - παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας", φαίνεται ότι έπεσε στο κενό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε, χθες, ξεκάθαρα την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για τη, σε μικρά στάδια, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη και τόνισε ότι η ανέγερση εβραϊκών οικισμών θα συνεχιστεί κανονικά. Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους.

Αμετακίνητος από τις θέσεις του, παρά τη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον, εμφανίστηκε, χθες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μάλιστα, απέρριψε διά στόματος Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, στενού συνεργάτη του, και την πρόταση του Παλαιστίνιου ηγέτη να προχωρήσει σε διαγραφή από το Καταστατικό της ΟΑΠ του άρθρου που μιλά για καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Σύμφωνα με τον Μπαρ - Ιλάν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης "προσπαθεί απλώς να ελιχθεί" καθώς η διαγραφή αυτή θα γίνει από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ και όχι από το σύνολο του Συμβουλίου, όπως η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί.

Ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα του οικισμού Χαρ Χόμα στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τις δηλώσεις του δημάρχου της Ιερουσαλήμ Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ανέγερση του αμφισβητούμενου οικισμού θα συνεχιστεί χωρίς καμία καθυστέρηση.

Σε αστυνομικό κλοιό η Ιερή Πόλη

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έλαβε χθες η ισραηλινή αστυνομία και ο στρατός στην Ιερουσαλήμ, όπου συνέρρευσαν περισσότεροι από 350.000 πιστοί για να προσευχηθούν στο τέμενος Αλ Ακσά την τρίτη Παρασκευή του Ραμαζανιού. Περισσότεροι από 2.000 Ισραηλινοί αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην περίμετρο του Αλ Ακσά, όπου παρά τους μικροεκνευρισμούς και την τεταμένη ατμόσφαιρα, δε σημειώθηκε κάποιο σοβαρό επεισόδιο. Εντούτοις, οι ισραηλινές αρχές επιμένουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες τους Παλαιστίνιοι ισλαμιστές εξτρεμιστές πρόκειται να πραγματοποιήσουν εντός των ημερών μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα.

ΡΩΣΙΑ
Η Δούμα απορρίπτει τα γιελτσινικά σύμβολα

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας απέρριψε την Παρασκευή, 23 Γενάρη, το νόμο για τη θεσμοθέτηση των συμβόλων του ρωσικού κράτους, τα οποία επιβλήθηκαν με διάταγμα του Μπορίς Γιέλτσιν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Συνολικά 243 βουλευτές ψήφισαν κατά της υιοθέτησης ως συμβόλου του κράτους της τρίχρωμης (λευκό - μπλε - κόκκινο) ρωσικής σημαίας με τον τσαρικό δικέφαλο αετό και ως εθνικού ύμνου το απόσπασμα έργου του Ρώσου συνθέτη του 19ου αιώνα Μιχαήλ Γκλίνκα. Τα σύμβολα αυτά ισχύουν προσωρινά τα τελευταία έξι χρόνια στη Ρωσία, αλλά για να οριστικοποιηθούν πρέπει να εγκριθούν από την Κρατική Δούμα.

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ύμνου που έγραψε ο στρατηγός Αλεξάντρ Αλεξάντροφ (ύμνος της ΕΣΣΔ)", τονίζοντας ότι "θα λειτουργήσει ως ψυχολογικό φάρμακο που θα θυμίζει στους ανθρώπους το κράτος που μεριμνούσε γι' αυτούς". Ο Ζιρινόφσκι σημείωσε ότι η σημερινή σημαία"ήταν αυτή των προδοτών", καθώς είχε χρησιμοποιηθεί από το Ρώσο στρατηγό Αντρέι Βλάσοφ, που πολέμησε στο πλευρό της φασιστικής Γερμανίας ενάντια στην πατρίδα του στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.Από τη μεριά του, ο φιλοκυβερνητικός βουλευτής Ολέγκ Γκοντσαρόφ τόνισε ότι "τα σύμβολα που προτείνονται από τον Πρόεδρο αποτελούν τις ιστορικές ρίζες της Ρωσίας" και πρόσθεσε: "Η σημαία δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τα εγκλήματα που διέπραξαν αυτοί που τη χρησιμοποίησαν. Η σημαία αυτή είναι πάντα συνδεδεμένη με την εποχή του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας, με την ευημερία και τη δύναμη του ρωσικού κράτους".

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ενταση στις σχέσεις προκαλούν οι διενέξεις ψαράδων

ΤΟΚΙΟ.-

Σύννεφα στις σχέσεις Ν. Κορέας - Ιαπωνίας φαίνεται πως δημιουργούν οι πρόσφατες συμπλοκές μεταξύ ψαράδων των δύο χωρών. Η χτεσινή απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης για μονομερή άρση της ισχύος διμερούς συμφωνίας για την αλιεία, προκάλεσε την αντίδραση της Ν. Κορέας, και την πραγματοποίηση, προγραμματισμένων για σήμερα αντι - ιαπωνικών διαδηλώσεων στη Σεούλ.

Οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν τον τελευταίο καιρό τη σύναψη συμφωνίας με σκοπό τη συμμόρφωση αμφοτέρων πλευρών με τη Συνθήκη του '94 περί Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Η παραπάνω συμφωνία του ΟΗΕ, επιτρέπει σε χώρες αποκλειστικά δικαιώματα αλιείας μέσα σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές τους. Ιαπωνία και Ν. Κορέα απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 400 ναυτικά μίλια, και οι δύο πλευρές αντιμετώπιζαν προβλήματα προκειμένου να έρθουν σε συμβιβασμό. Η συμφωνία που παύτηκε μονομερώς από το Τόκιο θέτει αποκλειστικά δικαιώματα αλιείας μόνον μέσα σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία θα έχει ισχύ για έναν ακόμη χρόνο, προτού οι δύο πλευρές αποφασίσουν την κατάργηση ή μετατροπή της.

Η Σεούλ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα επιτρέψει στους αλιείς της χώρας να ψαρεύουν ελεύθερα και στις ακτές των ιαπωνικών υδάτων, ενώ το κορεατικό Κοινοβούλιο απαίτησε με χτεσινή ανακοίνωσή του την ανάκληση του Νοτιοκορεάτη πρέσβη από την Ιαπωνία. Μάλιστα, αρκετοί Νοτιοκορεάτες βουλευτές εξέφρασαν την πεποίθηση πως η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα οικονομική κρίση της Σεούλ για να ανατρέψει το στάτους κβο στις διμερείς συνθήκες αλιείας. Οπως, άλλωστε, είναι γνωστό, η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος από τους δανειστές που συμφώνησαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη χορήγηση δανείου ύψους 57 δισ. δολαρίων στη Ν. Κορέα.

Το όλο θέμα περιπλέχτηκε όταν η Ιαπωνία επέκτεινε το χώρο των εθνικών της υδάτων, αρχίζοντας συλλήψεις Νοτιοκορεατών ψαράδων που πιάνονταν να αλιεύουν στη νέα - ορισθείσα από το Τόκιο - περιοχή.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
"Εκστρατεία τρόμου" των Τίγρεων

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Αντάρτες της Οργάνωσης των Τίγρεων των Ταμίλ σκότωσαν οκτώ μέλη ενός πολιτικού κόμματος της ίδιας εθνικής ομάδας, ενώ έχασαν και πέντε μαχητές στη μάχη που σημειώθηκε χθες στη Βόρεια Σρι Λάνκα.

Οι δολοφονίες σημειώνονται λιγότερο από μια βδομάδα πριν τις πρώτες τοπικές εκλογές στην περιοχή εδώ και 15 χρόνια. Οι δολοφονίες των μελών του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος Εελάμ συνοδεύτηκαν από την καταστροφή ενός τοπικού τους γραφείου, σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικών ανώνυμα στο "Ασοσιέιτεντ Πρες". Οι αντάρτες αντιτίθενται στη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες - ελπίζει η κυβέρνηση - θα "ομαλοποιήσει" την κατάσταση.

ΚΟΥΒΑ
Για δικαιώματα μίλησε ο Πάπας...

ΑΒΑΝΑ.-

Τις δυνατότητες βελτίωσης σχέσεων κράτους - εκκλησίας και το θέμα της απελευθέρωσης Κουβανών κρατουμένων φαίνεται πως έθεσε στη διάρκεια της χτεσινής 40λεπτης κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον Κουβανό ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β.

Αν και δεν έγινε επισήμως γνωστό τι ακριβώς διαμείφθηκε στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών στο Παλάτι της Επανάστασης, πληροφορίες από εκπροσώπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αναφέρουν ότι ο Πάπας ανακίνησε το θέμα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στην Κούβα, μεταφέροντας στην κουβανική κυβέρνηση εκκλήσεις "αρκετών" κρατουμένων για επιείκεια, ενώ λέγεται πως ζήτησε ν' ακούσει "την αλήθεια" από τον Κάστρο για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας. Οσον αφορά μάλιστα στο θέμα των κρατουμένων στην Κούβα, ο Ελισάρδο Σάντσες, πρόεδρος της κουβανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Συμφιλίωση, δήλωσε στο "Γαλλικό Πρακτορείο" πως αναμένει σύντομα "την απελευθέρωση των κρατουμένων συνείδησης".

Χτες, ο Πάπας επισκέφθηκε την πόλη Καμαγουέι, όπου παρέστη σε λειτουργία, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην πόλη Σαντιάγο δε Κούβα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Η περιοδεία του Πάπα στην Κούβα θα ολοκληρωθεί με τη μεγάλη λειτουργία που θα γίνει την Κυριακή στην Πλατεία της Επανάστασης, στην Αβάνα.

ΚΟΣΣΟΒΟ
"Πρόταση" Ρουγκόβα για επέμβαση ξένων δυνάμεων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Στο προσκήνιο επανήλθε χτες ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, αρχηγός μεγάλης παράταξης των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, κάνοντας έκκληση για την ανάληψη διεθνούς δράσης με σκοπό την αποτροπή ενός πολέμου σ' αυτή τη νότια επαρχία της Σερβίας.

"Μόνον η διεθνής παρουσία μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφική σύρραξη" είπε σε συνέντευξη Τύπου, ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, καλώντας τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να "ενεργήσουν αποτελεσματικά".

Η πρόταση του Ρουγκόβα δεν είναι καινούρια, καθώς συχνά - πυκνά έχει προβεί σε ανάλογες δηλώσεις προτείνοντας μία "διεθνή" μεσολάβηση, κύρια, υπό το βάρος της αμερικανικής διπλωματίας. Χτες, όμως, την επανέλαβε με αφορμή και τα βίαια επεισόδια του περασμένου 24ώρου, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Σέρβου, του Ντεσιμίρ Βάτσιτς, ενός 44χρονου επιχειρηματία από την περιοχή Ντρένιτσα της Πρίστινα. Την Πέμπτη, όπως είναι γνωστό, ένας αλβανόφωνος σκοτώθηκε και δύο νεαρές γυναίκες τραυματίστηκαν στη διάρκεια έρευνας που διενεργούσαν Σέρβοι αστυνομικοί στο χωριό τους.

Πάντως, πριν λίγες μόλις μέρες, ο Αμερικανός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, είχε ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης πάνω στο καθεστώς διοίκησης του Κόσσοβου.

Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν φόβους πως η ήδη τεταμένη κατάσταση στο Κόσσοβο θα μπορούσε να ανάψει φωτιές πολέμου και στις γύρω περιοχές, με πρώτες τις γειτονικές, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ