Σάββατο 24 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ενταση στις σχέσεις προκαλούν οι διενέξεις ψαράδων

ΤΟΚΙΟ.-

Σύννεφα στις σχέσεις Ν. Κορέας - Ιαπωνίας φαίνεται πως δημιουργούν οι πρόσφατες συμπλοκές μεταξύ ψαράδων των δύο χωρών. Η χτεσινή απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης για μονομερή άρση της ισχύος διμερούς συμφωνίας για την αλιεία, προκάλεσε την αντίδραση της Ν. Κορέας, και την πραγματοποίηση, προγραμματισμένων για σήμερα αντι - ιαπωνικών διαδηλώσεων στη Σεούλ.

Οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν τον τελευταίο καιρό τη σύναψη συμφωνίας με σκοπό τη συμμόρφωση αμφοτέρων πλευρών με τη Συνθήκη του '94 περί Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Η παραπάνω συμφωνία του ΟΗΕ, επιτρέπει σε χώρες αποκλειστικά δικαιώματα αλιείας μέσα σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές τους. Ιαπωνία και Ν. Κορέα απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 400 ναυτικά μίλια, και οι δύο πλευρές αντιμετώπιζαν προβλήματα προκειμένου να έρθουν σε συμβιβασμό. Η συμφωνία που παύτηκε μονομερώς από το Τόκιο θέτει αποκλειστικά δικαιώματα αλιείας μόνον μέσα σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία θα έχει ισχύ για έναν ακόμη χρόνο, προτού οι δύο πλευρές αποφασίσουν την κατάργηση ή μετατροπή της.

Η Σεούλ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα επιτρέψει στους αλιείς της χώρας να ψαρεύουν ελεύθερα και στις ακτές των ιαπωνικών υδάτων, ενώ το κορεατικό Κοινοβούλιο απαίτησε με χτεσινή ανακοίνωσή του την ανάκληση του Νοτιοκορεάτη πρέσβη από την Ιαπωνία. Μάλιστα, αρκετοί Νοτιοκορεάτες βουλευτές εξέφρασαν την πεποίθηση πως η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα οικονομική κρίση της Σεούλ για να ανατρέψει το στάτους κβο στις διμερείς συνθήκες αλιείας. Οπως, άλλωστε, είναι γνωστό, η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος από τους δανειστές που συμφώνησαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη χορήγηση δανείου ύψους 57 δισ. δολαρίων στη Ν. Κορέα.

Το όλο θέμα περιπλέχτηκε όταν η Ιαπωνία επέκτεινε το χώρο των εθνικών της υδάτων, αρχίζοντας συλλήψεις Νοτιοκορεατών ψαράδων που πιάνονταν να αλιεύουν στη νέα - ορισθείσα από το Τόκιο - περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ