ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προσκλητήριο συσπείρωσης στα συνδικάτα

Κοντά στις ατελείωτες "ουρές" των αλλοδαπών, που περιμένουν να καταγραφούν, βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι ελληνικών συνδικάτων

Κάλεσμα για να συσπειρωθούν γύρω από τα ελληνικά συνδικάτα, καθώς και να δημιουργήσουν τις δικές τους ενώσεις και οργανώσεις, απηύθυναν χτες στις ατέλειωτες ουρές των μεταναστών που καταγράφονται με την ελπίδα να αποκτήσουν την "πράσινη κάρτα", συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και το Συνδικάτο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος.Οι συνδικαλιστές μοίρασαν και σχετικές ανακοινώσεις, γραμμένες σε τέσσερις γλώσσες.

Πρώτος σταθμός, το γραφείο που δημιούργησε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας επί της οδού Ηπείρου, ώστε να διευκολύνει την καταγραφή των μεταναστών. Οι συνδικαλιστές, μοιράζοντας ανακοινώσεις, βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους αλλοδαπούς τα πολλαπλά προβλήματά τους. Δραματική όμως ήταν η κατάσταση που αντικρίσαμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εκεί όπου προσφεύγουν οι αλλοδαποί για να πάρουν το ποινικό μητρώο.

Αστυνομικές δυνάμεις, τοποθετημένες μπροστά στην πύλη του υπουργείου, δεν άφηναν τους μετανάστες ούτε καν να την πλησιάσουν. Εκατοντάδες αλλοδαποί περίμεναν στην απέναντι πλευρά της οδού Μεσογείων, περιμένοντας μήπως και τους μοιραστεί κάποιος αριθμός προτεραιότητας.

Οσοι "τυχεροί" έχουν αριθμούς προτεραιότητας, δε σημαίνει ότι έλυσαν το πρόβλημά τους, αφού όπως μας είπε ο Ναβίντ από το Πακιστάν, "ενώ το νούμερό μου έχει ημερομηνία 20 Γενάρη, δεν έχω καταφέρει να ακόμα να πάρω το ποινικό μητρώο και ας είναι η πέμπτη μέρα που περιμένω έξω από το υπουργείο". Για το συμπατριώτη του, τον Ανουάρ, δε φτάνει που περιμένει από την Τετάρτη στην ουρά, χτες οι αστυνομικοί τον προπηλάκισαν, γιατί δεν καθόταν σωστά στην ουρά.

Ο Δ. Κυπραίος,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ και του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, μιλώντας στους αλλοδαπούς, τους κάλεσε να γραφτούν στα σωματεία στους χώρους που εργάζονται, διότι - όπως τόνισε - "η επίθεση του κεφαλαίου είναι για όλους ίδια, καθώς δεν ξεχωρίζει Ελληνες, Αλβανούς, Πακιστανούς κ. ά.".

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Εξαγγελίες... με ξένα κόλλυβα

Νέα... προγράμματα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας, ενώ έχουν ανασταλεί ήδη υπάρχοντα

Σε εξαγγελίες για επέκταση των στεγαστικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,μέσα από νομοσχέδιο που θα κατατεθείστο Φλεβάρη στη Βουλή, κατέφυγε σε χτεσινή του συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.Εξαγγελίες, που κάνουν λόγο για νέα προγράμματα, όταν τα ήδη υπάρχοντα έχουν ανασταλεί, αλλά και που σηματοδοτούν μια ακόμα παρεκτροπή του ΟΕΚ απ' τον πραγματικό του ρόλο, αφού ένα απ' τα νέα προγράμματα αφορά την κατασκευή κατοικιών από κοινού με βιομηχανίες και για το προσωπικό τους!

Ειδικότερα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται νέες μορφές στεγαστικής συνδρομής, όπως: Προσφορά στους δικαιούχους του ΟΕΚ ενοικιαζόμενης κατοικίας. Προώθηση κατασκευαστικών προγραμμάτων με συγχρηματοδοτήσεις τρίτων, όπως με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες για ανέγερση κατοικιών για τη στέγαση του προσωπικού τους. Ειδικά προγράμματα κατοικίας για άτομα τρίτης ηλικίας. Ανάπλαση αστικών περιοχών ή εγκαταλειμμένων οικισμών. Η παροχή στέγης σε σπουδαστές, παιδιά δικαιούχων ΟΕΚ.

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχουν ανασταλεί τα δανειοδοτικά προγράμματα του ΟΕΚ, λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτησή τους. Επίσης, ότι ο προϋπολογισμός του ΟΕΚ για το '98 είναι ελλειμματικός κατά 40 δισ. δραχμές. Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού, ο Α. Αντύπας μέλος του ΔΣ του ΟΕΚ, σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων, επισημαίνει: "Για άλλη μια φορά ο υπουργός κάνει τον κουβαρντά με ξένα κόλλυβα, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, ενόψει μάλιστα και των δημοτικών εκλογών. Χρειάζεται μεγάλο θράσος να εξαγγέλλει προγράμματα του ΟΕΚ, σαν εποπτεύων υπουργός, όταν είναι γνωστό ότι στα 125 δισ. δρχ. έσοδα του ΟΕΚ για το '98, το κράτος συνεισφέρει μόλις 100 εκατομ. δραχμές και αυτά στα "χαρτιά", γιατί κάθε χρόνο απ' τα 100 εκατομ. δρχ. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, δίνονται μόλις 40 - 50 εκατομ. δρχ. Είναι θράσος να επιβάλει στον ΟΕΚ άσκηση κοινωνικής πολιτικής, για την οποία δε δίνει το κράτος δραχμή. Να εξαγγέλλει πρόγραμμα ενοικιαζόμενης κατοικίας, όταν ξέρει ότι ο προϋπολογισμός του ΟΕΚ για το '98 είναι ελλειμματικός. Να εξαγγέλλει κατασκευές κατοικιών για εξυπηρέτηση των βιομηχάνων, όταν έχουν ανασταλεί για πέντε μήνες τα δανειοδοτικά του προγράμματα και όταν χιλιάδες δικαιούχοι με δεκάδες χρόνια ασφάλιση δεν μπορούν να πάρουν σπίτι ή δάνειο, επειδή - λόγω ανεργίας - δε διαθέτουν τα τρία τελευταία χρόνια από 75 ένσημα. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει, ο ΟΕΚ να παίξει τον πραγματικό του ρόλο, κατασκευάζοντας καλά και φθηνά σπίτια για τους δικαιούχους, να απαιτήσει ο κύριος όγκος του προϋπολογισμού του να κατευθυνθεί στον κατασκευαστικό τομέα. Να αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά από 0,75% στο 1% και επίσης να απαιτήσει να καταβάλει το κράτος τα δεκάδες δισ. δρχ. που οφείλει στον ΟΕΚ, καθώς και το ΙΚΑ να καταβάλει στον ΟΕΚ τις εισπραχθείσες εισφορές".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Πρώτη δύναμη η ΕΣΑΚ

Ψήφος - εντολή για αγωνιστική πορεία στην Ομοσπονδία

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΕΣΑΚ στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου,κατά το 17ο Συνέδριο της Οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Στο συνέδριο πήραν μέρος 94 αντιπρόσωποι από 28 σωματεία που εκπροσωπούν 4.555 ψηφίσαντα μέλη. Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης έλαβαν: ΕΣΑΚ 38 ψήφους (προηγούμενα - είχε κατέλθει μαζί με τις δυνάμεις που σ' αυτό το συνέδριο κατέβηκαν σαν "Συμπαράταξη" - 34 ψήφους) και 9 έδρες στο ΔΣ, όσες και πριν. ΠΑΣΚΕ 34 ψήφους (πριν 36) και 8 έδρες από 10 έδρες που είχε. "Συμπαράταξη" 7 ψήφους και 2 έδρες. "Αγωνιστική Συμπαράταξη" 7 ψήφους (πριν 8) και 2 έδρες, όσες και προηγούμενα. ΔΑΚΕ 6 ψήφους (πριν 8) και 2 έδρες, όσες και πριν.

Για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, έλαβαν: ΕΣΑΚ 36 ψήφους και 2 αντιπροσώπους. ΠΑΣΚΕ 18 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο. Οι άλλοι συνδυασμοί δεν έβγαλαν αντιπρόσωπο.

Ομόφωνα ψηφίστηκε απ' τους συνέδρους ψήφισμα, με το οποίο καταγγέλλεται η ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στη χαρτοβιομηχανία "ΔΙΑΝΑ ΑΕ", που είχε αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δυο εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Καταγγέλλονται, επίσης, οι ευθύνες της κυβέρνησης και καλείται ο υπουργός Εργασίας να παρέμβει άμεσα για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και την αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων για το δυστύχημα. Με οριακή πλειοψηφία (40 υπέρ με 38 κατά) ψηφίστηκε ο απολογισμός δράσης της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, ο Δ. Δρακόπουλος,στέλεχος της ΕΣΑΚ, επισήμανε: "Ο στόχος που είχαμε ως παράταξη, δηλαδή να αναδειχτούμε πρώτη δύναμη, "πιάστηκε". Ταυτόχρονα οι ψήφοι που πήρε η παράταξη - ήταν πέρα απ' τις δυνάμεις της - δείχνουν την επιρροή και την αποδοχή της ΕΣΑΚ απ' τους εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου, είναι ένα σοβαρό μήνυμα για το συνδικαλιστικό κίνημα, "ανοίγει" μια προοπτική για αλλαγή ρότας της Ομοσπονδίας, στην κατεύθυνση τού να βρεθεί κοντά στα σωματεία και τους εργαζόμενους, αλλά και στη δημιουργία μετώπου πάλης ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και εργοδοτών".

Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στο ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου πρώην ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ, το οποίο έχει μετονομαστεί σε ATHENS PLAZA.Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί της Πέμπτης στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια θα πορευτούν προς τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΤ, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον γγ κ. Σκουλά, καθώς και προς το υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς απολύσεις, τις διώξεις και τις απειλές που δέχονται από την επιχείρηση.

Η "φουρτούνα" για τους εργαζόμενους άρχισε από τον περασμένο Σεπτέμβρη, οπότε και η διαχείριση του ξενοδοχείου πέρασε στα χέρια του γνωστού και μη εξαιρετέου επιχειρηματία κ. Δασκαλαντωνάκη,ο οποίος έχει επιβάλλει στα ξενοδοχεία του εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα. Εκτοτε, άρχισαν οι απολύσεις και οι "οικειοθελείς αποχωρήσεις" εργαζομένων, οι οποίες συνεχίστηκαν και μετά το Νοέμβρη που άρχισε η ανακαίνιση του ξενοδοχείου και όλο το προσωπικό τέθηκε σε τετράμηνη διαθεσιμότητα. Οι απολυμένοι ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 40, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονταν στο ξενοδοχείο πάνω από 10 και πολλοί πάνω από 15 χρόνια!

Πολλοί αναγκάστηκαν να "αποχωρήσουν", αφού δε δέχτηκαν να αλλάξουν ειδικότητα και όρους εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι απολύθηκαν αφού άρχισαν οι συγχωνεύσεις τμημάτων. Το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει ακόμα ότι ο εκπρόσωπος του ομίλου Βαρδινογιάννη, στον οποίο ανήκει το ξενοδοχείο, κ. Αλεξανδρίδης, τους δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι μάταιες οι προσπάθειές τους, αφού τόσο η υπουργός Ανάπτυξης όσο και ο γγ του ΕΟΤ υπολογίζουν πολύ τον κ. Δασκαλαντωνάκη!

Σύσκεψη συνδικαλιστριών της ΕΣΑΚ

Σύσκεψη συνδικαλιστριών διοργανώνει η ΕΣΑΚ Αθήνας αύριο Τετάρτη, στις 6μμ, στα γραφεία της, Σόλωνος 130.Τα θέματα της σύσκεψης είναι η Β Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικαλιστριών της ΓΣΕΕ και η παρέμβαση της ΕΣΑΚ σ' αυτή, καθώς και η 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και η δράση των σωματείων. Ειδικά για το δεύτερο θέμα καλούνται οι συνδικαλίστριες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δράση τους στο χώρο ευθύνης τους.

Συγκέντρωση οικοδόμων Πύργου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη, οι οικοδόμοι του Πύργου,στις 6.30μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηλείας. Οι οικοδόμοι διαμαρτύρονται για την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο και διεκδικούν να προχωρήσει το κατασκευαστικό έργο του ΟΕΚ στο νομό, να παρθούν μέτρα ενάντια στην έξαρση των εργατικών ατυχημάτων στην περιοχή, να παρθούν μέτρα για τους ανήλικους που δουλεύουν στις οικοδομές και επίσης να δοθούν λύσεις σε σοβαρά τοπικά προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ