ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικός συναγερμός σε όλη τη χώρα

Από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά, οι αγρότες στέλνουν το ίδιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης προς την ΕΕ, την κυβέρνηση και προειδοποιούν για μαζικούς και συντονισμένους αγώνες. Στις 2 του Φλεβάρη τα τρακτέρ ξαναβγαίνουν στους δρόμους και όπως όλα δείχνουν, τούτη τη φορά θα είναι για πολύ. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Κοζάνης, της Πιερίας, της Ροδόπης και του Εβρου άφησαν στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, οργάνωσαν τις δικές τους Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και προχωράνε πλέον το δικό τους αγωνιστικό - διεκδικητικό δρόμο, κόντρα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και την "Ατζέντα 2000", που ουσιαστικά σηματοδοτεί την "απόσυρση" του μεγαλύτερου μέρους των φτωχομεσαίων αγροτών από την αγροτική παραγωγή.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Δυτικής Υπαίθρου και της περιοχής του Λαγκαδά, μαζί με τους συναδέλφους τους της Βόρειας Χαλκιδικής αποφάσισαν και στις 2 του Φλεβάρη θα παρατάξουν τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης στα Μάλγαρα και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Παράλληλα, τα μέλη των ΣΕΑ, πλαισιωμένα και από δεκάδες άλλους αγρότες, περιοδεύουν στα χωριά και καλούν τους συναδέλφους τους να δώσουν μαζικό "παρών". Χτες έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις αγροτών στα χωριά Ευαγγελισμός και Καλαμωτό, όπου ο Β. Κατής, μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, ενημέρωσε τους συναδέλφους του αγροτοκτηνοτρόφους για τις εξελίξεις στον καπνό και την κτηνοτροφία, στα σιτηρά, στη βιομηχανική ντομάτα και το βαμβάκι. Ενώ σήμερα θα γίνει σύσκεψη στο χωριό Στίβος.

Κιλκίς

Στο Κιλκίς οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι θεριζοαλωνιστές βγήκαν ήδη με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους στις πλατείες στα χωριά Μεταλλικό, Πεδινό και Επτάλοφο προκειμένου από εκεί τη Δευτέρα να ξεκινήσουν με πορεία προς τη Νομαρχία και στη συνέχεια να παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς.

Κοζάνη

Στην Κοζάνη σε πλατιά σύσκεψη που έγινε προχτές βράδυ στα γραφεία της Ενωσης συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα στις 2 του Φλεβάρη, στην πόλη της Κοζάνης.

Εβρος

Οι αγρότες του Βόρειου Εβρου αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους μια μέρα αργότερα. Ετσι στις 3 του Φλεβάρη θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην περιοχή της Ορεστιάδας και ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους τις επόμενες μέρες.

Πιερία

Σύσκεψη για τον καθορισμό της μορφής αγώνα που θα ακολουθήσουν πραγματοποιούν απόψε και οι δύο Συντονιστικές Επιτροπές του Αιγινίου και του Λιτόχωρου στην Πιερία.

Πέλλα

Αφετηρία των αγώνων τους αποφάσισαν να είναι η επόμενη Δευτέρα και οι αγρότες της Πέλλας.Την ίδια μέρα οι αγρότες των χωριών της Ειρηνούπολης Ημαθίας θα βάλουν μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ. Παρά τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών στο νομό, δυστυχώς οι δύο Ομοσπονδίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν την οργανωμένη έκφρασή τους. Ετσι παίζουν πάνω στον πόνο όσων περιμένουν ακόμη να αποζημιωθούν για τις ζημιές στα ροδάκινα και τις άλλες δεντροκαλλιέργειες, ενώ είναι γνωστό ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση, χωρίς την πίεση από τα κάτω, δε θα δώσει τιμές αποζημίωσης μεγαλύτερες από αυτές του '95.

Τη στάση της πλειοψηφίας των δύο Ομοσπονδιών καταγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους οι δύο εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΛΑΕ στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας. Οι Δ. Τσακαλίδης και Θ. Στόκας σημειώνουν ότι οι αγρότες της Ημαθίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψουν από το αγωνιστικό προσκλητήριο των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη χώρα. Συγκεκριμένα αναφέρουν: "Δυστυχώς, παρά την όξυνση των προβλημάτων, τις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς, η ΟΑΣ για μια ακόμη φορά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Αντί να μπει μπροστά, να οργανώσει τους αγώνες της αγροτιάς του νομού, να συντονιστεί με τους αγώνες που ξεσπούν σε όλη τη χώρα, ακολουθεί τακτική κωλυσιεργίας και συσκέψεων, που όχι μόνο λύνουν τα προβλήματα αλλά αποτελούν και άλλοθι για το πιο "ανώδυνο" πέρασμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι αγρότες δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή και αναμονή. Πρέπει να πάρουν την υπόθεση οργάνωσης του αγώνα τους στα χέρια τους. Μέσα από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους, να φτιάξουν τα δικά τους όργανα πάλης, τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, με τη συμμετοχή όσων αγροτών θέλουν να αγωνιστούν. Εμείς όπως πάντα θα βρεθούμε στις πρώτες γραμμές του αγώνα".

Δράμα

Στο μεταξύ, σε αναβρασμό βρίσκονται και οι αγρότες της Δράμας,προκειμένου να οργανώσουν τις νέες κινητοποιήσεις τους. Χτες εκατοντάδες αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια όπου θα δικάζονταν 30 συνάδελφοί τους για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του '96. Οι Δραμινοί έστειλαν μήνυμα αντίστασης στις τακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα και απαίτησαν να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία". Η δίκη, τελικά, κάτω από την πίεση της μεγάλης αυτής διαδήλωσης, αναβλήθηκε για τον Ιούλη.

Πληθώρα αγωνιστικών αποφάσεων

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι αγωνιστικές αποφάσεις που παίρνουν οι αγρότες στην Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Ηπειρο και τα νησιά.

Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία,ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων ξεκινά σήμερα το πρωί στις 9.00 με το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στα "αγροτοδικεία" της κυβέρνησης. Το συλλαλητήριο θα γίνει έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, τη στιγμή που 12 αγρότες οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών το Νοέμβρη του 1996. Παράλληλα στο νομό συνεχίζονται οι περιοδείες και οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, ενόψει τις κλιμάκωσης του αγώνα.

Αρτα

Στην Αρτα αύριο Παρασκευή στις 10.30 το πρωί, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών θα ξεκινήσουν τον αγώνα επιβίωσής τους, παρατάσσοντας σε πρώτη φάση τα αγροτικά μηχανήματα και τα αυτοκίνητά τους, φορτωμένα με πορτοκάλια, δεξιά και αριστερά των δρόμων στις θέσεις Κομπότι και Φιλοθέη. Το κυρίαρχο αίτημά τους είναι να δοθεί άμεσα λύση στην απορρόφηση και σε ικανοποιητικές τιμές των πορτοκαλιών τους.

Βοιωτία

Στη Βοιωτία στις 2 του Φλεβάρη θα γίνουν δύο μεγάλες αγροτικές συγκεντρώσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Ορχομενό και τις Θεσπιές, ενώ σε πολλά χωριά του νομού τα τρακτέρ θα κατέβουν στις πλατείες. Επίσης την Πέμπτη 5 Φλεβάρη οι αγρότες της Βοιωτίας θα πραγματοποιήσουν αγωνιστική συγκέντρωση - αποκλεισμό στα γραφεία του "Οργανισμού Βάμβακος" στη Λιβαδειά, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στη βαμβακοκαλλιέργεια. Ακόμα την ερχόμενη Τετάρτη 7 αγρότες οδηγούνται στο δικαστήριο της Λιβαδειάς, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις το Νοέμβρη του 1995.

Πρέβεζα

Στην Πρέβεζα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι αγρότες του νομού συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Οπως ανακοίνωσε η ΣΕΑ Πρέβεζας στις 2 του Φλεβάρη θα γίνει παμπρεβεζιάνικη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Φόρο Πρέβεζας. Παράλληλα σε ανακοίνωση της ΣΕΑ Πρέβεζας καλούνται οι αγρότες του νομού να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους αγωνιστές συναδέλφους τους που δικάζονται στις 10 του Φλεβάρη στη Λευκάδα.

Ηλεία

Στην Ηλεία μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, οι αγρότες στις 2 του Φλεβάρη θα κατεβάσουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του αγώνα. Παράλληλα μέχρι την ημερομηνία αυτή θα συνεχιστούν οι περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά του νομού από κλιμάκια της Ομοσπονδίας.

Αίγιο

Στις 2 του Φλεβάρη επίσης θα γίνει αγροτικό συλλαλητήριο στο Αίγιο από τους αγρότες της Αιγιάλειας, ενώ την ίδια ημερομηνία ανάλογο συλλαλητήριο θα προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν στην Κορινθία και οι αγρότες της Νεμέας,με κυρίαρχα αιτήματα την επίλυση των προβλημάτων στο λάδι, τη σταφίδα και το κρασί.

Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία οι αγρότες του νομού θα παρατάξουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στη θέση Ριζόμυλος Πυλίας στις 5 του Φλεβάρη. Σε ανακοίνωσή της η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα Μεσσηνίας" καλεί τους αγρότες του νομού να γυρίσουν την πλάτη στους διασπαστές, τους ανθρώπους της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να τους καταγγείλουν σαν πέμπτη φάλαγγα στις γραμμές του αγροτικού κινήματος και να συσπειρωθούν γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά,μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, θα γίνει συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα την ερχόμενη Τρίτη στις 10 το πρωί στο Ληξούρι μπροστά στο Δημαρχείο και στη συνέχεια οι αγρότες θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Νομαρχίας στο Αργοστόλι.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο οι αγρότες του νησιού θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στις 4 του Φλεβάρη με συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στη θέση Λούμπα.

Λέσβος

Στη Λέσβο οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού θα πραγματοποιήσουν μαχητικό συλλαλητήριο στις 6 του Φλεβάρη στη Μυτιλήνη.

AGROTICA '98
"Εγκαίνια ξεκληρίσματος" έκανε ο Τζουμάκας

Το ξεκλήρισμα και τον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας εξήγγειλε, για άλλη μια φορά, χτες, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης AGROTICA '98, στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι 210.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε σύνολο 800.000 δεν είναι βιώσιμες και πρότεινε μέτρα να συγκεντρωθεί η γη σε χέρια λίγων (π.χ. τράπεζα γης). Στη συνέχεια, ο υπουργός εξύμνησε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και αναφέρθηκε γενικά σε κάποια ψευτομέτρα, που πρόκειται να πάρει και τα οποία σε καμία περίπτωση δε λύνουν τα προβλήματα των αγροτών. Η κοροϊδία των λεγόμενων του Τζουμάκα, φάνηκε ανάμεσα σε άλλα στο θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής και της ρύθμισης των αγροτικών χρεών. Για το πρώτο, ο Τζουμάκας είπε ότι θα εξετάσει τη χορήγηση φτηνού πετρελαίου σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν υψηλό κόστος καυσίμων π.χ. θερμοκήπια. Αυτό σημαίνει ότι το φτηνό πετρέλαιο για τους αγρότες ...πάει περίπατο.

Οσον αφορά τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών ο υπουργός Γεωργίας, "προσπέρασε" το σχετικό αίτημα των αγροτών και, για να ρίξει "στάχτη", είπε ότι στις τραπεζικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει η ΑΤΕ θα διαγραφεί το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν ένα εφάπαξ ποσό που θα φτάνει μέχρι και το 50% της οφειλής, ώστε να μπουν στη ρύθμιση. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι και πόσοι αγρότες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια τέτοια ρύθμιση που εξαρχής είναι καθαρά εισπρακτική και τοκογλυφική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ