ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Υψηλή τάση επικινδυνότητας

Χρ. Μέντζος: "Οι κάτοικοι πρέπει να αντιμετωπίσουν συνολικά τις επιπτώσεις, αφού ο υποσταθμός της ΔΕΗ χτίζεται για να καλύψει τις ανάγκες ενός υπερτοπικού κέντρου, με δεδομένη την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων"

Θύελλα διαμαρτυριών έχει ξεσηκώσει στο Μαρούσι η ενδεχόμενη κατασκευή ενός υποσταθμούυψηλής τάσης της ΔΕΗ, σε κατοικημένη περιοχή, λίγα μέτρα από σχολικά συγκροτήματα και εργατικές κατοικίες. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την κατασκευή υποσταθμού, ισχύος 150 MVolt, προκειμένου να προστατεύσουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για τον υποσταθμό που πριν λίγους μήνες είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και στο Κρυονέρι, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι της ΔΕΗ να προχωρήσουν στην εγκατάστασή του στο Μαρούσι. Σημειώνεται ότι τα έργα έχουν ξεκινήσει και ήδη έχει κατασκευαστεί το ισόγειο του υποσταθμού. Η"Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία και το Περιβάλλον" καταγγέλλει: "Η ΔΕΗ δεν εκπόνησε ποτέ περιβαλλοντική μελέτη, αλλά αρκέστηκε μόνο σε μια απλή έκθεση", ενώ καταδείχνει "ως πολιτικό υπεύθυνο της διαμορφωθείσης κατάστασης τον δήμαρχο Αμαρουσίου Π. Τζανίκο ".

"Η ισχύς του υποσταθμού είναι τόσο μεγάλη που κατά τη γνώμη μας δεν αφορά την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Εκτιμάμε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών του υπό ανάπτυξη υπερτοπικού κέντρου στο Μαρούσι", επισημαίνει οΧρ. Μέντζος, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου και επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας"."Η διοίκηση του Δήμου, τονίζει, έχει δηλώσει ότι θα αντιδράσει, αν αποδειχτεί ότι η εγκατάσταση του υποσταθμού βλάπτει την υγεία των κατοίκων. Εμείς εκτιμάμε ότι το όλο πρόβλημα θα παραπεμφθεί σε κάποιες επιτροπές και μάλλον θα δοθεί πολιτική λύση. Δηλαδή, σε κάποια φάση με πολιτικές αποφάσεις το έργο θα προχωρήσει".

Ο Χρ. Μέντζος σημειώνει ακόμα ότι "οι κάτοικοι πρέπει να αντιμετωπίσουν συνολικά τις επιπτώσεις, αφού ο υποσταθμός χτίζεται για να καλύψει τις ανάγκες ενός υπερτοπικού κέντρου με δεδομένη την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, που πολλές από αυτές υπάρχουν και χτίζονται στο Μαρούσι". Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει πως "ο υποσταθμός χτίζεται έξω απ' τα όρια του υπερτοπικού κέντρου, σε περιοχή των εργατικών κατοικιών, κάτι που δείχνει τον τρόπο, με τον οποίο το Κράτος αντιμετωπίζει προβλήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα, όπως αυτό της ποιότητας της ζωής. Κατά τη δική μας εκτίμηση οι κινητοποιήσεις πρέπει να συμπεριλάβουν συνολικά τις παραμέτρους του προβλήματος που είναι η τσιμεντοποίηση της έκτασης, η δημόσια υγεία, το κοινωνικό κόστος (περιοχή κατοικίας) και τα κυκλοφοριακά προβλήματα".

133Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ
Εγινε ... επιχείρηση ανταλλακτικών

Το οικόπεδο για σχολείο νοικιάστηκε πριν 20 χρόνια από ιδιώτη, ο οποίος κατάφερε να παραμείνει στο χώρο

Πριν 20 χρόνια ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) αγόρασε ένα οικόπεδο στην Κυψέλη, απέναντι από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, προκειμένου να κατασκευάσει εκεί κτίριο για το 133ο Δημοτικό, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει "καταφέρει" να αποβάλει τον ενοικιαστή! Βέβαια, η καθυστέρηση αυτή είναι "εξηγήσιμη", αν ληφθεί υπόψη ότι η πρώτη προσφυγή στα δικαστήρια κατά του ενοικιαστή έγινε μετά από 17 χρόνια! Και όχι μόνο. Η δίκη αυτή χάθηκε για τον ΟΣΚ - οι ενδιαφερόμενοι γονείς της περιοχής κάνουν λόγο για ολιγωρίες - αλλά έπρεπε να περάσουν άλλα τρία χρόνια για νέα προσφυγή που εκδικάζεται σήμερα.

Η υπόθεση αυτή, για την οποία η ηγεσία του ΟΣΚ οφείλει να δώσει πολλές εξηγήσεις, ξεκίνησε όταν αγοράστηκε από τη Μητρόπολη Πάτρας το οικόπεδο, το οποίο ήταν ενοικιασμένο στον επιχειρηματία Μπουφέα. Ο τελευταίος, κατάφερε με διάφορους τρόπους να παρατείνει τη μίσθωση, αλλά, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 133ου Δημοτικού, "ευθύνη γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση φέρουν και οι εκπρόσωποι του ΟΣΚ που χειρίζονται το θέμα, οι οποίοι έχουν επιδείξει μια περίεργη ολιγωρία (παραλείψεις, λάθη κλπ. ) ".

Ο "Ρ" επικοινώνησε με τον διευθυντή του ΟΣΚ Μαν. Μπαλτά, ο οποίος όμως αρνήθηκε να κρίνει τους χειρισμούς των προκατόχων του, αλλά δήλωσε ότι "αποτελεί ζήτημα πολιτικής τιμής για τον ίδιο και τον οργανισμό, να δοθεί με δικαστική απόφαση ένα τέλος στην υπόθεση Μπουφέα".

Σήμερα το 133ο Δημοτικό Σχολείο, στεγάζεται σε μισθωμένη πολυκατοικία, στην οδό Αιγίνης 61 στην Κυψέλη, που δε διαθέτει αυλή και λειτουργεί με διπλοβάρδια. Ο Σύλλογος Γονέων επισημαίνει τις αυξημένες ανάγκες σε κάλυψη σχολικών αιθουσών ιδιαίτερα στην Κυψέλη, μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή. Επίσης, ότι η πλειοψηφία των γονιών είναι εργαζόμενοι και γι' αυτό είναι πάγιο αίτημά τους το πρωινό σχολείο και κατάργηση της διπλοβάρδιας. Τέλος, θεωρεί απαράδεκτο, αν όχι εγκληματικό, να στερείται η περιοχή της Κυψέλης τόσα χρόνια την ανέγερση σχολείου και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχουν τα χρήματα και το οικόπεδο.

Οι απεξαρτημένοι ξεφεύγουν απ' τη φυλακή

Αντίθετα, το 63% των χρηστών, που έχουν περάσει από φυλακή, φυλακίζονται ξανά

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ναρκωτικών ουσιών που ήταν κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, βρέθηκαν και πάλι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής σε σύντομο χρονικό διάστημα σύμφωνα με έρευνα της Ψυχιατρικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών σε διάστημα οκτώ χρόνων. Στην έρευνα πήραν μέρος 82 φυλακισμένοι - χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα με θέμα τις "υπηρεσίες στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα".

Συγκεκριμένα, το 63,6% των χρηστών ναρκωτικών ουσιών που πέρασε από τις φυλακές, σε διάστημα οκτώ χρόνων ξαναφυλακίστηκαν, όπως ανέφερε ο Χ. Παυλόπουλος,διευθυντής ΚΕΘΕΑ. Αντίθετα, ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα από χρήστες που πήραν μέρος σε διάφορα θεραπευτικά προγράμματα, καθώς σε 123 χρήστες που πέρασαν από τα θεραπευτικά προγράμματα με στόχο την απεξάρτηση μόνο το 7,9% βρέθηκε και πάλι στη φυλακή.

Επίσης, από τους 82 φυλακισμένους που έγινε η έρευνα, οι 10 έχουν πεθάνει από χρήση ναρκωτικών, ποσοστό ένας στους οκτώ, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο στα άτομα που πέρασαν από θεραπευτικά προγράμματα. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε τρεις νεκρούς από τους 123 χρήστες που ήρθαν σε επαφή με θεραπευτικές κοινότητες.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού σε 1183 κρατούμενους το 31% των φυλακισμένων ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 68,4% από αυτούς που έκαναν χρήση ναρκωτικών, δεν έπαιρναν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και έκαναν ανταλλαγή συρίγγων.

Στο χρονικό διάστημα των τελευταίων έξι ετών το ποσοστό των παραβατών του νόμου περί ναρκωτικών από 33,2% ανήλθε σε 37,65% το 1997.

Για τις σοβαρές ελλείψεις στο θέμα μέτρων υγιεινής στις φυλακές μίλησε η Μ. Μαλλιώρη,πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Αν και από το σωφρονιστικό κώδικα του 1989, είπε η Μ. Μαλλιώρη, προβλέπεται η εξέταση των κρατουμένων από το γιατρό της φυλακής την επομένη της εισόδου τους, αλλά και προαιρετικός έλεγχος για ηπατίτιδα C και Β, και σε περίπτωση που χρειάζεται, ακολουθεί και εμβολιασμός, ωστόσο, δεν τηρούνται απόλυτα αυτά τα μέτρα. Η Μ. Μαλλιώρη είπε ότι σε 19 από τις 28 φυλακές της χώρας δεν υπάρχει γιατρός πλήρους απασχόλησης και ορισμένα τοπικά νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ούτε καν τον αναγκαίο αιματολογικό έλεγχο του κρατούμενου.

Στη χτεσινή εκδήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος μίλησε για την ανάγκη μιας πιο ευέλικτης νομοθετικής πολιτικής που θα συνδυάζει την ενδεδειγμένη αυστηρότητα για τους εμπόρους ναρκωτικών και μια ηπιότερη ποινική μεταχείριση για τους μικροδιακινητές.

Διαμαρτυρία του ΙΣΑ

Την αντικατάσταση του άρθρου 6 του Σχεδίου Νόμου που αφορά τα μισθολογικά των γιατρών του ΕΣΥ και ειδικά, τα μισθολογικά των γιατρών των Κέντρων Υγείας, ζητά με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του συλλόγου γιατροί των Κέντρων Υγείας από όλη την Ελλάδα.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, η εφαρμογή του άρθρου 6 έχει σαν αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν συνολικές αποδοχές μικρότερες από αυτές που έχουν σήμερα, καθώς καταργεί τα ειδικά κίνητρα που η ίδια η πολιτεία έδωσε στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται. Επίσης δεν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της ελληνικής υπαίθρου να υπηρετηθεί από γιατρούς με αναβαθμισμένες σπουδές και κύρος.

  • Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας Κώστα Γείτονα, διορίζονται 45 ειδικευμένοι γιατροί, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και διάρκεια που δε θα υπερβαίνει τον ένα χρόνο.
Νέος διευθύνων σύμβουλος στην COSMOTE

Παρελθόν για την COSMOTE αποτελεί πλέον ο Γ. Κολίρης, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ΟΤΕ. Τη θέση του αναλαμβάνει εντός των ημερών, ο Νικόλαος Μανασής, μέχρι τώρα στέλεχος της ΠΑΝΑΦΟΝ, ο οποίος έχει εικοσαετή προϋπηρεσία στον ΟΤΕ. Ο αποπεμφθείς χρεώθηκε το φιάσκο των προεγγραφών, αλλά και τη γενικότερη καθυστέρηση της εμπορικής λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία είχε οριστεί για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Ομως οι ευθύνες για τα προβλήματα της COSMOTE δεν περιορίζονται εκεί, αλλά επεκτείνονται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ στην εταιρία της κινητής τηλεφωνίας, στην οποία, ως μέτοχος πλειοψηφίας (70%), έχει και τον αποφασιστικό λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας θα γίνει στα τέλη Φλεβάρη και θα ικανοποιηθούν 75.000 αιτήσεις από το πρόγραμμα των προεγγραφών, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με τις υπόλοιπες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Υπό αναθεώρηση βρίσκεται και το Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρίας για το 1998, αλλά και το πλαίσιο συνεργασίας με τη νορβηγική "Telenor".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ