ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Ποια δικαιολογητικά συνυποβάλλονται με τη φορολογική δήλωση

Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας φυσικών προσώπων, οικονομικού έτους 1998, καθώς και των υπόλοιπων εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτήν, παρέχονται σε διευκρινιστική εγκύκλιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως σημειώνεται στην εγκύκλιο τα έντυπα της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), της βεβαίωσης αποδοχών και συντάξεων, της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), καθώς και των αναλυτικών στοιχείων προσδιορισμού καθαρού εισοδήματος με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια (Ε10 και Ε11), συνοδεύουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανάλογα με την κατηγορία των δηλωνόμενων εισοδημάτων. Ειδικά για το έντυπο Ε9,διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του έτους 1997 δεν έγινε καμιά μεταβολή στην περιουσιακή ή οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου,η οποία να επιδρά σε οποιαδήποτε ένδειξη της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), που είχε υποβληθεί κατά το προηγούμενο έτος 1997, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση να υποβληθεί μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 1998 και δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Επίσης, μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται κατά περίπτωση και τα εξής δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύεται η πραγματοποίηση από τον φορολογούμενο μιας σειράς δαπανών που επικαλείται για έκπτωση από το εισόδημά του:

  • Για την απόδειξη της δαπάνης που καταβλήθηκε για ενοίκιο κύριας κατοικίας, καθώς και κατοικίας για την ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών των τέκνων, που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού, απαιτούνται οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή το νόμιμο εκπρόσωπό του, από τις οποίες προκύπτει το συνολικό ποσό του ενοικίου, που καταβλήθηκε από το φορολογούμενο κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο που χρησιμοποίησε το ακίνητο.
  • Για την απόδειξη της καταβολής ποσού ασφαλίστρων ζωής ή θανάτου, με βάση τις οικείες ασφαλιστικές συμβάσεις, απαιτείται απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Επίσης, τα στοιχεία του συμβαλλόμενου και των ασφαλιζόμενων προσώπων.
  • Για την απόδειξη της καταβολής των διδάκτρων για ιδιαίτερα, κατ' οίκον, μαθήματα και για φροντιστήρια απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής.
  • Επίσης, στις δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται οι σχετικές αποδείξεις που αποδεικνύουν την πραγματοποίηση εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, έξοδα νοσηλείας κλπ.
  • Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων απαιτείται - προκειμένου για στεγαστικά δάνεια - σχετική βεβαίωση της τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας (αγορά ή ανέγερση).
Οδηγίες για το έντυπο Ε3

Οδηγίες στους φορολογούμενους, που έχουν υποχρέωση να υποβάλουν μαζί με τη φορολογική δήλωση και το ειδικό μηχανογραφικό έντυπο (ειδική φορολογική δήλωση) "Ε3", δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με πολυσέλιδη εγκύκλιό του που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, το έντυπο "Ε3":

  • Εχουν υποχρέωση να το συμπληρώσουν και να το υποβάλουν φέτος όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα - ανεξάρτητα του είδους και του κερδοσκοπικού ή όχι χαρακτήρα - που τηρούν βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας του ΚΒΣ ή απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων του ΚΒΣ.
  • Υποβάλλεται σε 3 αντίτυπα, μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στις προθεσμίες που έχουν καθοριστεί για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Ειδικά, για φέτος, παρέχεται η δυνατότητα το έντυπο "Ε3" να υποβληθεί μαζικά - χωριστά από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος - με ονομαστική κατάσταση από λογιστές (ελεύθερους επαγγελματίες) μέχρι 30 Απρίλη στον προϊστάμενο της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ.

Η συμπλήρωση της ειδικής φορολογικής δήλωσης "Ε3" είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, από τους φορολογούμενους, καθώς ζητείται πληθώρα στοιχείων καθώς και λογιστικές γνώσεις.

Ανάμεσα στους πολλούς πίνακες, οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και έναν πίνακα με στοιχεία για τα εισοδήματα της τελευταίας 5ετίας, όπως τα είχαν υποβάλει με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις στην Εφορία.

Σεμινάριο της ΠΟΛ για φορολογικά

Σεμινάριο για φορολογικά θέματα οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) σε συνεργασία με την Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης(ΕΕΛΠ) για τους λογιστές και τις λογίστριες.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4 και 5 Φλεβάρη στο Ξενοδοχείο "Τιτάνια" από τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 9.30 μ.μ. Στις τρεις μέρες που θα διαρκέσει, θα αναλυθούν όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στον ΚΒΣ και τον ΦΠΑ. Θα γίνει ακόμα παρουσίαση και συμπλήρωση των νέων δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΦΠΑ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της ΠΟΛ και της ΕΕΛΠ, Κάνιγγος 27 και στα τηλέφωνα 3810081 και 3835093.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ
Ανάγκη η αλλαγή πολιτικής στη χρήση φυσικού αερίου

Κίνδυνοι για τους καταναλωτές, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει προδιαγραφές ασφαλείας για τη χρήση του νέου καυσίμου

Την άμεση αλλαγή πολιτικής για την εξάπλωση της χρήσης του Φυσικού Αερίου, ζητάει από την κυβέρνηση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αδειούχων Εγκαταστατών - Συντηρητών Καυστήρων "ΗΦΑΙΣΤΟΣ". Συγκεκριμένα καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι είναι ανέτοιμη να εξασφαλίσει την ασφάλεια για τη χρήση του νέου καυσίμου. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η πολιτική που εφαρμόζεται δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανεξέλεγκτη λειτουργία εισαγωγέων και εμπορικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στην αγορά και να τοποθετούνται αμφιβόλου ποιότητας και τεχνολογίας μηχανήματα και συσκευές. Οι εργαζόμενοι του σωματείου "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" ως οι πλέον ειδικοί στις εγκαταστάσεις και συντηρήσεις καυστήρων ζητάνε από την κυβέρνηση:

  • Τη θέσπιση προδιαγραφών λειτουργίας και ασφαλείας με τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τις προδιαγραφές των μηχανημάτων και συσκευών ΦΑ.
  • Τη θέσπιση ορίων ρύπων από τα αέρια καύσιμα, με καθορισμό των ελάχιστων τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων από τη χρήση των αερίων καυσίμων.
  • Τον έλεγχο της αγοράς των μηχανημάτων και συσκευών αερίων καυσίμων για την προάσπιση του καταναλωτικού κοινού.
  • Την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα προτείνουν μέχρι να εγκριθεί το σχετικό ΠΔ, η πολιτεία να ανακοινώσει στο καταναλωτικό κοινό ότι αρμόδιοι για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις μηχανημάτων και συσκευών αερίων καυσίμων είναι οι αδειούχοι εγκαταστάτες - συντηρητές του ΠΔ 511/77.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ