ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Κήρυγμα ενωτικής αντιλαϊκής πορείας και αρχηγισμού

Σε μια επίδειξη "αρχηγισμού", με έμφαση στο ότι ο ίδιος τίθεται "υπεράνω" των επιμέρους διαφορών στο εσωτερικό του κόμματος και ότι αποτελεί "εγγυητή" μιας ενότητας που έχει στόχο την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - η οποία είναι και ο βασικός τρόπος για τη διατήρηση των πόστων της εξουσίας - προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Μια εισήγηση που πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά αποφασίστηκε να δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Κ. Σημίτη (που έσπευσε να αξιοποιήσει τα τεκταινόμενα στη ΝΔ και να τονίσει τη δική του επιλογή για "ενωτική" πορεία και την "αντιπάθειά" του σε "ταμπέλες" και εκτόξευση "χαρακτηρισμών"), τα συμπεράσματα που έβγαλε από τις κατ' ιδίαν συζητήσεις του με τα μέλη του ΕΓ, ήταν πως "κανείς δεν αρνείται τις καίριες επιλογές μας". Επιλογές που, όπως ισχυρίστηκε, έχουν την έγκριση της λαϊκής βάσης...

Σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα αυτών των επιλογών, οι θέσεις του Κ. Σημίτη ήταν ξεκάθαρες: "Δεν πρόκειται - είπε - να πέσουμε στην παγίδα του "εκλογικού χρόνου" και να αναστείλουμε έστω ένα μέτρο της πολιτικής μας, προκειμένου να μην έχουμε "πολιτικό κόστος". Θα συγκρουστούμε - κατέληξε - αποφασιστικά με τις δυνάμεις της συντήρησης που καθηλώνουν τον τόπο"... Φυσικά ως τέτοιες δυνάμεις ο Κ. Σημίτης θεωρεί τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, αλλά και γενικώς, τους αγρότες, τους εκπαιδευτικούς κλπ...

Φυσικά ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι είναι υπέρ των "κρυστάλλινα διαυγών" λειτουργιών, υπέρ των "καθαρών σχέσεων" και "καθαρών επιλογών σε κάθε ζήτημα"... "Το ΠΑΣΟΚ με εμένα πρόεδρο - είπε εμφατικά - θα αντισταθεί στην εσωστρέφεια, στις στάσεις που θεωρούν σημαντική την κατανομή εξουσίας και ασήμαντα την πολιτική και το έργο...".Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, σημείωσε στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την κυριαρχία του μαζί τους και πώς το κύριο, το ουσιώδες και για εκείνον και για αυτούς, είναι η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής του.

Σε αντίθεση, όπως ανέφερε, "η αποτυχία σήμερα του ΠΑΣΟΚ, δε θα πρόκειται για αποτυχία ενός κόμματος μόνο"... Προφανώς ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι δική του αποτυχία, που θα σημαίνει και αποτυχία της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου σε ό,τι αφορά την προώθησή της, είναι ικανός"κίνδυνος" ώστε να επισείσει την απειλή στην "εσωκομματική αντιπολίτευση" ότι αν χάσει ο ίδιος, θα χάσουν όλοι...

Σε αυτή τη βάση, ο Κ. Σημίτης ήταν αναμενόμενο να επενδύσει στο μήνυμα της "ενωτικής συστράτευσης". Οπως διαμήνυσε, λοιπόν, στα μέλη του ΕΓ, αυτή η ενότητα είναι αναγκαία για να εκπληρώσει το ΠΑΣΟΚ το "κύριο", την επιτυχή δηλαδή, για τα συμφέροντα που εκφράζει, σύγκρουσή του με τα λαϊκά στρώματα."Χρειάζεται η ενότητά μας - όπως ανέφερε - για να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι οι μεγάλες τομές και οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος" για τη χώρα...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προέτρεψε "να δώσουμε συντεταγμένα τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών", αναγνωρίζοντας ότι εδώ ελλοχεύει κίνδυνος να εκφραστεί με δυναμικό τρόπο η λαϊκή δυσφορία. Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε να επιλέγει τη γραμμή της κατά μέτωπο επίθεσης ενάντια στο λαό, αφού, όπως υποστήριξε, το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ελκύεται από την τακτική των "ελιγμών και των τρικ".

Η συνεδρίαση του ΕΓ συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, όπως επίσης και η συνεδρίαση της ΕΓ της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία και πάλι αναζητούσε διέξοδο στο ζήτημα του συνεδρίου της οργάνωσης. Τέλος, ας σημειωθεί ότι στο φόντο των ενδο - νεοδημοκρατικών εξελίξεων ο Κ. Σημίτης δεν αναφέρθηκε καθόλου στις διαρροές από το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, ενώ "χαμηλούς" τόνους χρησιμοποίησε και ο Δ. Ρέππας.

Προβλήματα των νεφροπαθών Ημαθίας

Τα προβλήματα των νεφροπαθών του Νομού Ημαθίας, όπως αυτά περιέχονται σε αναφορά του συλλόγου τους, έφερε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου, ζητώντας τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ασθενείς του νομού.

Οπως υπογραμμίζεται στην αναφορά, οι νεφροπαθείς της Ημαθίας είναι αντιμέτωποι με την ανεπάρκεια της σχετικής μονάδας του νοσοκομείου Βέροιας, με την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών και μοσχευμάτων, ενώ οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ παίρνουν τα οδοιπορικά τους με αρκετή καθυστέρηση.

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης, στην απάντησή του, είπε ότι η μονάδα τεχνητού νεφρού στη Βέροια είναι μία από τις καλύτερες στο ΕΣΥ και δέχεται 117 ασθενείς, από τους οποίους οι 76 κάνουν αιμοκάθαρση σε τρεις βάρδιες. Δήλωσε ότι υπάρχουν ειδικοί γιατροί, δε λείπουν νοσηλεύτριες, ενώ αναγνώρισε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την έγκαιρη καταβολή της αποζημίωσης στους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Η Μ. Μπόσκου είπε ότι από την περίοδο που κατατέθηκε η αναφορά μέχρι σήμερα το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί και ανακοίνωσε ότι υπάρχει λίστα ακόμα και από τη Δυτική Μακεδονία, γιατί δε λειτουργεί η μονάδα τεχνητού νεφρού στην Καστοριά. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις δεν έγινε η μεταφορά της μονάδας στη νέα πτέρυγα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται άμεσα εφτά μηχανήματα να αντικατασταθούν με καινούρια.

Ιερόσυλοι "χτύπησαν" στην Ιμβρο

Ιερόσυλοι "χτύπησαν" χτες στην Ιμβρο, "αδειάζοντας" από την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κοινότητα Αγριδίων, όλα τα κειμήλια που είχαν συγκεντρωθεί σ' αυτήν από όλες τις εκκλησίες του νησιού. Στα κλοπιμαία, συγκαταλέγονται είκοσι παλαιές εικόνες μεγάλης αξίας, τρία ευαγγέλια, καθώς και ένας επιτάφιος ιδιαίτερης αξίας.

"Η πράξη αυτή, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς συλήσεων και λεηλασιών των εκκλησιών της Ιμβρου και γίνεται σε συνέχεια της στυγερής δολοφονίας του νεωκόρου στο αγίασμα του Αγίου Θεράποντος Κωνσταντινούπολης".

Στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή "αποτελεί φυσική συνέπεια του γεγονότος ότι οι ένοχοι όλων των επιθέσεων παραμένουν ασύλληπτοι", γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία της εντύπωσης πως "οι επιθέσεις εναντίον ομογενών, των περιουσιακών στοιχείων και της πολιτισμικής τους κληρονομιάς, είναι πράξεις που δε συνιστούν αδικήματα".

Στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει "τη δραματική συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού της Ιμβρου και της Τενέδου, τον σφετερισμό των ιδιοκτησιών των ομογενών με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις" και υπογραμμίζεται πως "τα γεγονότα αυτά θα καταγγελθούν στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί που αυτοί διαθέτουν, προκειμένου να παρεμποδιστεί η ολοκλήρωση του αφελληνισμού των δυο νησιών".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποτράπηκαν οι "φιλανθρωπικές βαφές"

Το γεγονός ότι το μαζικό κίνημα μπορεί να περιφρουρήσει τα δικαιώματά του στην Ειρήνη, στη μόρφωση και στη δουλιά και ότι μπορεί να σταματήσει κάθε είδους ιμπεριαλιστική ενέργεια απέδειξαν χτες, στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη και οι φίλοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" αποτρέποντας τα "φιλανθρωπικά" αισθήματα των Αμερικανών πεζοναυτών που σε ένδειξη "αγαθών προθέσεων" θέλησαν να βάψουν το βρεφονηπιακό σταθμό "Κωλέττη".

Με το σύνθημα "Βάφουν με το αίμα των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών", υποδέχτηκαν τους πεζοναύτες τα μέλη της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", ενώ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Γιάννης Κουλούρης,εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης", δήλωσε: "Η βαφή του σχολείου, κατά τη γνώμη μας και κατά τη γνώμη κάθε καλόπιστου πολίτη, συνιστά μεγάλη πρόκληση διότι οι Αμερικάνοι προσπαθούν να εξωραϊσουν την εικόνα τους. Ερχονται στη χώρα ακόμα και για να αιματοκυλήσουν την περιοχή, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και από την άλλη προσπαθούν με "αγαθοεργίες" να "φτιάξουν" την εικόνα της ειρηνοποιούς δύναμης, που ενδιαφέρεται για το "καλό" του κόσμου".

Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ
Δε μας εκφράζει αυτός ο διάλογος

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την πλήρη κάλυψη που παρείχε στα ξεσπάσματα του Θ. Πάγκαλου, σε βάρος του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χρ. Λυμπέρη, για το θέμα της κρίσης των Ιμίων, προσπάθησε με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας. Με τη φράση "ο διάλογος, έτσι όπως γίνεται δημόσια, δε μας εκφράζει" άφησε να φανεί ότι παίρνει κάποιες αποστάσεις από τον Θ. Πάγκαλο, αφού - όπως είναι γνωστό - η συζήτηση ξεκίνησε μετά από τη σχετική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών. "Δεν υπήρχε, είχε αναφέρει πιο πριν, κανένα θέμα για εμάς. Θέμα υπάρχει για τον κ. Λυμπέρη, ο οποίος έρχεται και επανέρχεται σ' αυτό το ζήτημα, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή. Η Ιστορία έχει γραφτεί, δεν ξαναγράφεται. Το θέμα αυτό ανήκει στο παρελθόν. Πρέπει να έχουμε βγάλει όλοι τα ανάλογα συμπεράσματα, ώστε η πατρίδα μας, στο μέλλον, να μη χρειαστεί να βρεθεί απέναντι σε μία ανάλογη κρίση". Επίσης πρόσθεσε ότι "έκλεισε ο κύκλος των δημόσιων συζητήσεων όσον αφορά, τουλάχιστον, την κυβέρνηση".

Δεν αντιλαμβάνονται;

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο λόγω της επικαιρότητας του θέματος των ΔΕΚΟ, αλλά στο φορολογικό νομοσχέδιο (νόμος ήδη), εκτός των άλλων, υπάρχει και μία διάταξη που είναι πολλαπλά επικίνδυνη. Συγκεκριμένα και ενώ εξαιρεί από τη φορολόγηση την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας καθώς και των άλλων αναγνωρισμένων θρησκευτικών δογμάτων, εντούτοις φορολογείται η περιουσία των θρησκευτικών ιδρυμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας. Το ΚΚΕ από τη συζήτηση ακόμα στην επιτροπή είχε καταγγείλει τη διάταξη αυτή, που είναι εκτός των άλλων και αντισυνταγματική, όπως αναγνωρίζει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, επειδή παραβιάζει την ισότητα των πολιτών. Δεν αντιλαμβάνονται το απαράδεκτο και επικίνδυνο αυτής της ρύθμισης, που μεταξύ των άλλων δίνει λαβή σε ακραία στοιχεία να την αξιοποιούν δημιουργώντας προβλήματα στην πολύπαθη περιοχή;

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Μόνο τοις μετρητοίς...

Οι Αμερικανοί αποφάσισαν να "απογαλακτίσουν" Ελλάδα και Τουρκία από την περιβόητη στρατιωτική βοήθεια που επί δεκαετίες πρόσφεραν, φυσικά με το αζημίωτο, στις δύο χώρες, φροντίζοντας ταυτόχρονα να διατηρούν και μια "ισορροπία" που έμεινε γνωστή από την αναλογία 7 (για την Ελλάδα) προς 10 (για την Τουρκία)

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σημείωσε πως "η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα, που βρίσκεται, πλέον, σε ένα οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο τέτοιο, ώστε δεν πρέπει να τυγχάνει της υποστήριξης από αυτό το πρόγραμμα, με το οποίο οι ΗΠΑ βοηθούν χώρες οι οποίες βρίσκονται σε ένα άλλο στάδιο ανάπτυξης. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι ποιοτικά και ποσοτικά να διατηρείται ο κρίσιμος εθνικά, για μας, συσχετισμός δύναμης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στα επίπεδα, τα οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουμε κατορθώσει να εγκαθιδρύσουμε".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ