ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανάκριβος ο δανεισμός του δημοσίου από τις τράπεζες

Τα επιτόκια του 12,4%, με τα οποία πουλήθηκαν στην προχτεσινή δημοπρασία κρατικοί τίτλοι 230 δισ. δραχμών και του 18%, που πλήρωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας για 498,6 δισ. δραχμές στις τράπεζες, διογκώνουν τα κρατικά ελλείμματα

Με όλο και πιο δυσμενείς όρους, δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του κράτους. Αυτό προκύπτει τόσο από τα επιτόκια που πληρώνει το δημόσιο στις δημοπρασίες κρατικών τίτλων (που γίνονται όλο και πιο συχνά, με όλο και πιο αυξημένα επιτόκια), όσο και από τα επιτόκια που πληρώνει η Τράπεζα της Ελλάδας για να περιορίσει τη ρευστότητα των τραπεζών. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τόσο το μεσοσταθμικό επιτόκιο που συμβιβάστηκε να πληρώσει προχτές το υπουργείο Οικονομικών, για να συγκεντρώσει με δημοπρασία 230 δισ. δραχμές, όσο και το επιτόκιο που πλήρωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, για να περιορίσει την τραπεζική ρευστότητα, με την τακτική δημοπράτησης καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα:

  • Στην προχτεσινή δημοπρασία κρατικών τίτλων (εντόκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας διάρκειας), το μέσοσταθμικό επιτόκιο (δηλαδή το μέσο επιτόκιο) με το οποίο πουλήθηκαν κρατικοί τίτλοι αξίας 230 δισ. δραχμών διαμορφώθηκε στο 12,4%. Το επιτόκιο αυτό, ήταν μία (1) μονάδα μεγαλύτερο από το επιτόκιο το οποίο είχε πληρώσει το δημόσιο στη δημοπρασία κρατικών τίτλων τον περασμένο μήνα Γενάρη που ήταν 11,38%. Στο παραπάνω επιτόκιο (12,4%) έγιναν δεκτές και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι η ανανέωση τοκοφόρων περιόδων των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου θα γίνει με βασικό επιτόκιο 12,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση του παραπάνω επιτοκίου στα συγκεκριμένα επίπεδα, θα αποτελέσει πρόσχημα για νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τις τράπεζες, οι οποίες υποστήριζαν ότι το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα καθορίσει την περαιτέρω στάση τους, καθώς ούτως ή άλλως τηρούσαν στάση αναμονής, δεδομένου ότι εδώ και μεγάλο διάστημα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια στη διατραπεζική. Ηδη η Eurobank προχτές ανακοίνωσε πρώτη, αύξηση μέχρι και 1,3 ποσοσστιαίες μονάδες στα επιτόκια χορηγήσεων και μέχρι 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στα επιτόκια καταθέσεων.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδας, απορρόφησε χτες ρευστότητα συνολικού ποσού 498,6 δισ. δραχμών από τη διατραπεζική αγορά, μέσω της τακτικής της δημοπρασίας αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών, με επιτόκιο 18%.Δηλαδή, η Τράπεζα της Ελλάδας, με στόχο να περιορίσει τη ρευστότητα χρημάτων στην αγορά, κάλεσε τις τράπεζες να καταθέσουν τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα για διάστημα 14 ημερών, προσφέροντάς τους επιτόκιο 18%. Αν και το επιτόκιο αυτό, είναι μικρότερο από εκείνο που πλήρωσε στην προηγούμενη δημοπρασία τραπεζικών καταθέσεων (19%), παραμένει ωστόσο υψηλό και"ελκυστικό" για τις τράπεζες.

Το γεγονός ότι το δημόσιο δέχτηκε να πληρώσει μια (1) μονάδα υψηλότερο επιτόκιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληρώσει επιπλέον τόκους ύψους 2,3 δισ. δραχμών, σε σχέση με τους τόκους που θα πλήρωνε αν είχε διατηρήσει το ίδιο επιτόκιο της δημοπρασίας κρατικών τίτλων του προηγούμενου μήνα. Επίσης, το γεγονός, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας συγκεντρώνει τις τραπεζικές καταθέσεις με τόσο υψηλά επιτόκια (υπερτετραπλάσια του πληθωρισμού) συνεπάγεται κόστος αρκετών δεκάδων δισ. δραχμών, αν παρθεί υπόψη επίσης ότι το επιτόκιο που πληρώνει συνήθως για τη συγκέντρωση τραπεζικών καταθέσεων, δεν υπερβαίνει το 13-14%.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Οχι στη διάλυση του ΕΟΜΜΕΧ και του ΙΓΜΕ

Την υποβάθμιση του ΕΟΜΜΕΧ, καθώς και του ΙΓΜΕ που οδηγεί στη διάλυσή τους καταγγέλλει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών νομού Κοζάνης με σχετικό της υπόμνημα προς τους αρμόδιους, ζητώντας να αποσυρθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία τονίζει ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια της υλοποίησης των κατευθύνσεων των Βρυξελλών, που στοχεύουν στη διάλυση και ξεπούλημα κάθε δημόσιου φορέα και την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, προφασίζεται δήθεν εκσυγχρονισμό του ΕΟΜΜΕΧ, ενώ στην πραγματικότητα τον οδηγεί σε υποβάθμιση και διάλυση με το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΟΜΜΕΧ στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των περιφερειών, ενώ την ίδια πολιτική ακολουθεί και με το ΙΓΜΕ, προχωρώντας στην κατάργηση του Παραρτήματος Δυτ. Μακεδονίας.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών της Κοζάνης δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του μ' αυτές τις μεθοδεύσεις και υπογραμμίζει ότι ο ΕΟΜΜΕΧ και το ΙΓΜΕ όχι μόνο πρέπει να διατηρηθούν με το χαρακτήρα και το ρόλο που έχουν, αλλά και να αναβαθμιστούν. Είναι, τονίζει, φορείς που θα μπορούσαν στα πλαίσια μιας πραγματικά αναπτυξιακής πολιτικής να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στη βιομηχανική παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.

ΔΡΑΧΜΗ
Φτηνότερη το Γενάρη για δολάριο ΗΠΑ και γιεν

Η συγκρατημένη άνοδος που σημείωσαν οι ισοτιμίες των περισσότερων ξένων νομισμάτων και η μεγάλη άνοδος του δολαρίου Αμερικής και του γιεν Ιαπωνίας έναντι της δραχμής, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά στις συναλλαγματικές εξελίξεις το Γενάρη του 1998, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το δελτίο εξέλιξης των τιμών fixing των ξένων νομισμάτων έναντι της δραχμής, που συντάσσει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας, κατά το μήνα Γενάρη '98, τα περισσότερα ευρωπαϊκά νομίσματα έναντι της δραχμής παρουσίασαν άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εξαίρεση αποτέλεσαν η λίρα Ιρλανδίας, η κορόνα Σουηδίας και η κορόνα Νορβηγίας που υποχώρησαν. Το ECU την αντίστοιχη περίοδο σημείωσε άνοδο έναντι της δραχμής κατά 0,30%.Σύμφωνα με το δελτίο της Ιονικής, σημαντική άνοδο κατά 2,8% σημείωσε το δολάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο μέσος όρος τιμών fixing Γενάρη '98 του δολαρίου έναντι της δραχμής διαμορφώθηκε στις 286,99 δρχ. από 279,62 δρχ. τον προηγούμενο μήνα.

Ημερίδα για τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα

Ημερίδα με θέμα Ασφάλειες και χρήμα οργανώθηκε χτες από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Την έναρξη της Ημερίδας κήρυξε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Θ. Καρατζάς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γ. Παϊπέτης, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών και ο Δ. Παλαιολόγος, πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.

Ας σημειωθεί ότι το ΕΙΑΣ έχει συστήσει Ειδική Επιτροπή Αναπτύξεως Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Διαμεσολαβούντων Προσώπων, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των Ασφαλιστικών Εταιριών Ζωής, υπεύθυνοι για την εκπαίδευση, το μάρκετινγκ και την οργάνωση των δικτύων.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι παρατεταμένες εκπτώσεις είναι ασύμφορες

Θέμα περιορισμού της διάρκειας των εκπτώσεων, θέτει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως οι παρατεταμένες εκπτώσεις είναι ασύμφορες. Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σημειώνει: "Ηδη έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν και φέτος αμέσως μετά τις γιορτές, σε μια προσπάθεια "αναθέρμανσης" της κίνησης της αγοράς, καθώς η πτώση του τζίρου το μήνα Δεκέμβρη και το διάστημα των εορτών συνεχίστηκε λόγω της συνεχώς μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας του καταναλωτικού κοινού.

Κατά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αυτού, λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η καταναλωτική κίνηση ήταν αρκετά υψηλή, με αποτέλεσμα να "αναθερμανθεί" η αγορά της πόλης μας, κυρίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης, όπου, λόγω του ανταγωνισμού, οι εκπτωσιακές τιμές, διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μετά το πέρας όμως του πρώτου δεκαημέρου, η καταναλωτική κίνηση στην αγορά επανήλθε στα προ των εκπτώσεων χαμηλά επίπεδα, γεγονός που επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ότι το παρατεταμένο χρονικό διάστημα των εκπτώσεων υπονομεύει το θεσμό αυτών στη συνείδηση των καταναλωτών, και προκειμένου να στηριχτεί η αξιοπιστία του για το συμφέρον του καταναλωτή, αλλά και της αγοράς, επιβάλλεται ο περιορισμός της περιόδου των τακτικών εκπτώσεων σε ένα μήνα το χειμώνα και ένα μήνα το καλοκαίρι".

ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕΒΑΛ
Την κλείσανε και τώρα τη βγάζουν "στο σφυρί"

Υπονόμευση, κλείσιμο και τώρα ξεπούλημα του ενεργητικού της, χωρίς καμία δέσμευση για την επαναλειτουργία της. Αυτή είναι η πορεία της λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ, όπως η κυβέρνηση τη μεθόδευσε. Ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της εταιρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δοκιμαζόμενη βιομηχανική περιοχή της Κοζάνης. Αποτέλεσμα το οποίο επιδίωκαν ντόπιοι και ξένοι ανταγωνιστές, ενώ προσφέρεται και για να πουληθούν "όσο όσο" τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, αφού δεν πρόκειται πλέον για εργοστάσιο εν λειτουργία.

Η ΕΤΒΑ, δημοσίευσε χτες την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της εταιρίας, καλώντας τους υποψήφιους αγοραστές να υποβάλουν προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος και χωρίς να απαιτεί από αυτούς την επαναλειτουργία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΒΑΛ έχει υποδομή και παρήγαγε αζωτούχα λιπάσματα, νιτρική αμμωνία, ασβεστούχο νιτρική αμμωνία, θειική αμμωνία και σύνθετα λιπάσματα.

Το κλείσιμό της θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, την οποία προμήθευε με φτηνά λιπάσματα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι αυτό έγινε σε μια εποχή που παρατηρείται γενικότερη συρρίκνωση στο χώρο της εγχώριας λιπασματοβιομηχανίας, με στόχο την ενίσχυση των εισαγωγέων. Η κυβερνητική πολιτική και στον τομέα των λιπασμάτων, έναν τομέα στρατηγικής σημασίας, αφού συνδέεται και με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αποδεικνύεται επίσης καταστροφική, όπως και σε τόσους άλλους παραγωγικούς τομείς της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ