ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πλημμύρες και καταστροφές

Το σχέδιο "Ξενοκράτης" τέθηκε σε εφαρμογή στον Εβρο απ' το φόβο υπερχείλισης του ποταμού, εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων στη Βουλγαρία

Εκτεταμένες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και στο οδικό δίκτυο των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης, σημειώθηκαν χτες, εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Το σχέδιο "Ξενοκράτης" τέθηκε σε εφαρμογή στον Εβρο κάτω από το φόβο υπερχείλισης του ποταμού, μέσα στις επόμενες μέρες, εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων στη γειτονική Βουλγαρία.

Ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί οι καταστροφές σε καλλιέργειες, σύμφωνα όμως με τα πρώτα στοιχεία, ανεπανόρθωτα έχουν πληγεί οι καλλιέργειες βαμβακιού στον Εβρο και την Κομοτηνή, ενώ ανάλογες ζημιές έπαθαν και οι καλλιέργειες στη Δράμα, κυρίως στην περιοχή του Μεγαλόκαμπου, στην Ξάνθη στην περιοχή του Πόρτο Λάγος και το Κιλκίς.

Στην Καβάλα πλημμύρισαν υπόγεια σπίτια και καταστήματα κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές του Παλιού και της Νέας Περάμου. Από το πρωί ξεκίνησε προσπάθεια άντλησης των νερών από τα πλημμυρισμένα οικήματα, όμως εξαιτίας ασταμάτητης βροχής μέχρι αργά το βράδυ δε στάθηκε δυνατό να καθαριστούν.

Στη Δράμα εξαιτίας της υπερχείλισης του παραπόταμου του Στρυμόνα, Αγγίτη, πέρα από τις εκτεταμένες πλημμύρες στις καλλιέργειες σημειώθηκαν κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού. Αντίστοιχα προβλήματα προέκυψαν και στο Κιλκίς εξαιτίας της υπερχείλισης μικρών χειμάρρων της περιοχής.

Προβλήματα στη συγκοινωνία υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο Αλεξανδρούπολης Κομοτηνής εξαιτίας κατολισθήσεων χωμάτων και βράχων.

Μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στο Νομό Εβρου, ενώ σε επιφυλακή τέθηκαν οι υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη υπερχείλιση του ποταμού Εβρου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Νομαρχία Εβρου η στάθμη του νερού μέχρι και χτες το μεσημέρι βρισκόταν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Το σταθμήμετρο του Πυθίου έδειχνε 4,50 μέτρα. Ομως το φαινόμενο των έντονων χιονοπτώσεων στη γειτονική Βουλγαρία και των συνεχόμενων βροχοπτώσεων στην περιοχή της Θράκης, ενισχύει τους φόβους για υπερχείλιση του ποταμού. Ηδη υπερχειλίσεις παρατηρούνται στους περισσότερους τοπικούς χειμάρρους, όπως είναι ο Ερυθροπόταμος, το Διαβολόρεμα και ο Καμηλοπόταμος. Ολες οι παρέβριες περιοχές κατακλύζονται από μεγάλες ποσότητες τοπικών νερών. Για προληπτικούς λόγους διακόπηκε η συγκοινωνία στο δίκτυο του ΟΣΕ στην περιοχή μεταξύ Τυχερού και Σουφλίου και πιο συγκεκριμένα στο σημείο 63 της Σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου, επειδή πλημμύρισε η γραμμή σε μήκος 400 μέτρων. Οι επιβάτες στο σημείο αυτό εξυπηρετούνται με λεοφωρεία. Επίσης έχει διακοπεί η οδική συγκοινωνία στο επαρχιακό και κοινοτικό δίκτυο Πύργος - Λάγος στην περιοχή της Ορεστιάδας, Φυλακτό - Λαγυνά στην περιοχή Τυχερού και Μικρού Δαρείου - Σουφλίου. Με έκτακτες ανακοινώσεις ενημερώθηκαν οι κτηνοτρόφοι των παρέβριων περιοχών προκειμένου να εκκενώσουν τους στάβλους.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Πλημμύρισε η νέα Μονάδα Εντατικής

Που, βέβαια, δε λειτουργεί, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό

Δεν έφτανε που η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δέκα κλινών, στο Ασκληπιείο Βούλας δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει, αλλά χτες προστέθηκε ένα ακόμα πρόβλημα: Η ΜΕΘ πλημμύρισε, εξαιτίας της πρωινής νεροποντής, με αποτέλεσμα να υποστεί καταστροφές η υποδομή της.

Τα παραπάνω είναι δύο από έξι ζητήματα που οδήγησαν τους γιατρούς του "Ασκληπιείου" σε κινητοποιήσεις. Χτες, έκαναν 24ωρη απεργία, ενώ αποφάσισαν για την ερχόμενη βδομάδα (9 - 13/2/1998) αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Αυτό, όμως, που "ξεχείλισε το ποτήρι" είναι η παράνομη παρακράτηση των δεδουλευμένων αποδοχών των γιατρών από εφημερίες, σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε στις διοικήσεις των νοσοκομείων ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.

Η χτεσινή συνάντηση της απεργιακής επιτροπής γιατρών του Νοσοκομείου - που αποτελείται από την πενταμελή της ΕΙΝΑΠ και άλλους γιατρούς - με την πρόεδρο του ΔΣ του "Ασκληπιείου" Γ. Πουλοπούλου, δεν ήταν ικανοποιητική. Οι γιατροί δεν πήραν απάντηση ούτε στο βασικό αίτημά τους για άμεση κάλυψη των κενών θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (μια νοσηλεύτρια για 45 ασθενείς σε αρκετά τμήματα), αλλά ούτε και σε άλλο αίτημά τους που αφορά την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης.

Η κίνηση αυτή των διοικήσεων των νοσοκομείων που παρακρατούν - καθ' υπόδειξιν της κυβέρνησης - παρανόμως τις δεδουλευμένες αποδοχές, από εφημερίες, των γιατρών δείχνει ότι τα νοσοκομεία έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες οι γιατροί - μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων του με τη διοίκηση - ανέφεραν ότι η διοίκηση είχε ζητήσει αναμόρφωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου για το 1997, διότι ήταν ελλειμματικός. Μάλιστα, η μισθοδοσία στο τέλος του χρόνου καταβλήθηκε από έσοδα του νοσοκομείου. Ο υφυπουργός Οικονομικών απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και προέτρεψε τη διοίκηση να προβεί σε παρακράτηση μέρους των αποδοχών των γιατρών. Και έτσι έγινε.

Οι γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, δήλωναν χτες αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με μεγαλύτερη ένταση, μέχρι την επίλυση όλων των προβλημάτων. Αλλα θέματα που συζήτησαν με τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι οι συνθήκες διαμονής και διατροφής των ασθενών και των γιατρών, καθώς κι αυτές που επικρατούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Ο ΟΛΠ δεν "είναι κράτος εν κράτει"

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

"Ο ΟΛΠ δεν μπορεί να είναι κράτος εν κράτει στην περιοχή. Οι πολίτες της εργατούπολης τον θεωρούν τον υπ' αριθμό ένα εχθρό τους και θα τον αντιμετωπίσουν, όπως του αρμόζει".

Αυτή είναι η απάντηση του Δήμου Περάματος στην προκλητική ψευδή και προσβλητική για τους κατοίκους ανακοίνωση του ΔΣ του ΟΛΠ, που ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτεί να συνεχίσει την πολιτική του αποικιοκράτη, που εφαρμόζει χωρίς οι άμεσα θιγόμενοι να αντιδρούν. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Περάματος απέρριψε ομόφωνα σαν απαράδεκτη την ανακοίνωση του ΟΛΠ, τονίζοντας: "Ο ΟΛΠ είχε μάθει να διαφεντεύει σαν αποικιοκράτης την περιοχή και πολύ ενοχλείται από τις πρωτοβουλίες του δήμου, που προσπαθεί να βάλει φραγμό στις αδηφάγες διαθέσεις του, που αποτελούν τη μάστιγα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά". Σχολιάζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος τις θέσεις του ΟΛΠ επισημαίνει:

1. Μόνο υποκριτική μπορεί να θεωρηθεί η θέση του ΟΛΠ ότι εξυπηρετεί την περιοχή σαν ευεργέτης και σαν παράγοντας με τα έργα τους κατά της ανεργίας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αποτελεί την κύρια αιτία της συρρίκνωσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, της προσβολής του Περιβάλλοντος και της αναπτυξιακής υποβάθμισης της περιοχής.

2. Δημιουργεί όμως και ένα μείζον ηθικό ζήτημα, όταν υποστηρίζει ότι για την εκμετάλλευση της περιοχής, την απορρόφηση πάγιων δημοτικών πόρων και την καταστροφή του Περιβάλλοντος δρα σε απόλυτη αρμονία με το νόμο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή ο εισαγγελέας που σταμάτησε τα μπαζώματα στην περιοχή "Πλατεία Λαού" δεν εφαρμόζει το νόμο!!!

3. Ο ΟΛΠ δε θέλει με κανένα τρόπο τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων και κυρίως να θεσμοθετηθεί παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα έργα του. Θέλει να εκμεταλλεύεται ανεξέλεγκτα όλους τους πόρους, αλλά και αυτούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφήνοντάς της μερικά ψιχία. Το ΥΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε ότι η εφαρμογή του πρόσφατου νόμου του ΥΕΝ θα εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ας το πράξει.

Οσον αφορά τον ισχυρισμό του ΟΛΠ ότι απαλλάσσεται από την καταβολή των ανταποδοτικών τελών και μάλιστα έχει δικαιωθεί από το Συμβούλιο τηςΕπικρατείας, το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος υπογραμμίζει: "Ο ΟΛΠ ψεύδεται ασύστολα. Το αντίθετο έχει συμβεί. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποδέχεται ειδικό καθεστώς από την πολιτεία υπέρ του ΟΛΠ, όπως αυτός επιδιώκει και σε καμία περίπτωση ο νόμος να μη λειτουργήσει για τα μπαζώματά του αναδρομικά όπως υποσχέθηκε ο κ. Σουμάκης. Ο Δήμος Περάματος έχει επιβάλει δημοτικά τέλη στον ΟΛΠ, που δεν τον θεωρεί υπεράνω των διατάξεων που ισχύουν για όλους τους πολίτες και καλεί όλους τους παράλιους δήμους να συστρατευτούν σ' αυτόν το δίκαιο αγώνα. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά συντάσσεται μ' αυτές τις απόψεις μας για τον τελευταίο νόμο του ΥΕΝ. Ο ΟΛΠ δεν μπορεί να είναι κράτος εν κράτει στην περιοχή".

Τέλος ο Δήμος Περάματος καλεί τη ΔΕΗ να εφαρμόσει το νόμο και να εισπράξει τα οφειλόμενα τέλη από τον ΟΛΠ, άλλως να διακόψει την παροχή ρεύματος, όπως ο νόμος ορίζει.

Επανεξετάζονται οι αναπηρικές συντάξεις

Θα επανεξεταστούν όλα τα άτομα που παίρνουν αναπηρικές συντάξεις από τριμελείς επιτροπές, οι οποίες θα συσταθούν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ, σύμφωνα με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Για τα κρατικά νοσοκομεία που έχουν περισσότερο από 400 κρεβάτια, θα λειτουργούν πλέον της μιας επιτροπής.

Σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος καθιερώνεται ο θεσμός της ισόβιας (πορτοκαλί) και της προσωρινής (γκρι) κάρτας αναπηρίας. Στην προσωρινή (γκρι) κάρτα θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας, ενώ για τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω, στην κάρτα θα αναγράφεται επιπλέον το επίπεδο όρασης του πάσχοντος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
Κυβερνητικό σχέδιο η εικόνα διάλυσης

Το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", πριν την ιδιωτικοποίηση, υπηρετεί άριστα η εικόνα αποδιοργάνωσης που παρουσιάζει καθημερινά ο εθνικός αερομεταφορέας, με καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων.

Και σίγουρα, δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν, ταυτόχρονα με την αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Σήμερα η ΟΑ, με αποκλειστική ευθύνη κυβέρνησης και διοίκησης, παρουσιάζει εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα και βρίσκεται σε αδυναμία να εκτελέσει το καθημερινό πρόγραμμα δρομολογίων, λόγω έλλειψης αεροσυνοδών - φροντιστών, αλλά και αεροπλάνων. Μάλιστα, για τις επόμενες μέρες, είναι πολύ πιθανό να οξυνθεί το πρόβλημα, καθώς από χτες δεν ανανεώθηκε η σύμβαση και αποχώρησαν 64 αεροσυνοδοί - φροντιστές, που κάλυπταν πάγιες ανάγκες. Η διοίκηση το γνώριζε αυτό, αλλά προγραμμάτισε τα δρομολόγια, υπολογίζοντας και τους 64 (!), αλλά και ότι οι υπόλοιποι θα δουλεύουν σε καθεστώς υπερεργασίας, που είχε επιβληθεί με το αποκαλούμενο "πρόγραμμα εξυγίανσης", που έληξε τον περασμένο Δεκέμβρη.

Με προκλητικές του δηλώσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΑ Θ. Τσακιρίδης ζητά από τους εργαζόμενους να αναλάβουν "τις ευθύνες τους" και προαναγγέλλει ότι με το νέο κανονισμό εργασίας θα καλυφθούν τα κενά σε αεροσυνοδούς - φροντιστές. Και αυτό θα επιτευχθεί με τη μείωση των πληρωμάτων στα "τζάμπο", την καθιέρωση του ελαστικού ωραρίου κλπ. Από την πλευρά τους οι αεροσυνοδοί τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τέτοια μέτρα και καταγγέλλουν ότι πίσω απ' όλα αυτά κρύβονται τα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα.

Υπαναχώρησε ο Γείτονας

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς δεν ικανοποιήθηκε ούτε ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων. Μάλιστα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός υπαναχώρησε και από παλιότερες δεσμεύσεις του.

Η ΠΟΕΔΗΝ έθεσε στον υπουργό οικονομικά και θεσμικά θέματα. Η Ομοσπονδία προχωρά σε σύσκεψη σωματείων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ηδη έχουν αποφασιστεί κινητοποιήσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη. Το εύρος και η διάρκεια των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί στο Γενικό Συμβούλιο, που θα γίνει στις 11.2.1998.

Πνίγηκε κτηνοτρόφος στη Θάσο

Τραγικό θάνατο, λόγω της υπερχείλισης ορεινού χειμάρρου που βρίσκεται στη δασική περιοχή Σταυρός στα Λιμενάρια Θάσου, βρήκε ο κτηνοτρόφος Αλέξανδρος Μπάρας, 47 ετών, κάτοικος Λιμεναρίων. Ο άτυχος κτηνοτρόφος στην προσπάθειά του να διασχίσει τον χείμαρρο, για να πάει στην κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούσε στην περιοχή, παρασύρθηκε με αποτέλεσμα να πνιγεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ