ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Απειλούν και πιέζουν ΗΠΑ - Βρετανία
  • Αισιοδοξεί η Μόσχα
  • "Νίπτει τας χείρας" το Παρίσι
  • Ενισχύονται οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στον Κόλπο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.-

Την πλήρη υποστήριξη της Βρετανίας προς τις επιλογές της αμερικανικής ηγεσίας στην επίλυση της κρίσης του Ιράκ εξέφρασε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές κατά του Ιράκ, ενώ αντίθετα ο Ρώσος ομόλογός του Μπορίς Γιέλτσιν εκτίμησε ότι "η δυσκολότερη φάση έχει ξεπεραστεί και όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς". Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την ανικανότητα της ΕΕ να ακολουθήσει μια κοινή διπλωματική πολιτική. Την ίδια στιγμή, έφθανε στον Περσικό Κόλπο το αεροπλανοφόρο "Ιντιπέντεντ", το τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς και επίσημες πληροφορίες για την έκβαση των διπλωματικών διαμεσολαβήσεων. Με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τζεμ, συναντήθηκε, χτες, επί αρκετή ώρα ο Ιρακινός Πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεϊν. Μετά το τέλος της συνάντησής τους, ο Τζεμ, που είχε, επίσης, συνομιλίες με τον Ιρακινό ομόλογό του Μοχάμεντ Σάιντ ελ Σάχαφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "η κρίση παραμένει" χωρίς, όμως, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Ιρακινός Πρόεδρος συναντήθηκε, επίσης, με το γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, και μάλιστα μετά το τέλος της συνάντησής τους έδωσε εντολή, όπως μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, να δοθεί γενική αμνηστία σε όλους τους Αραβες που κρατούνται στις ιρακινές φυλακές. Εκτάκτως συγκλήθηκε, χτες, και το ιρακινό Κοινοβούλιο, το οποίο, όμως, δεν κατέληξε σε καμία συγκεκριμένη απόφαση καθώς, όπως ανακοινώθηκε, αναμένει "τα αποτελέσματα των διαμεσολαβήσεων".

Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε, χτες, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος μετέβη στη Σαουδική Αραβία και στο Μπαχρέιν και αναμενόταν να επιστρέψει στο Λονδίνο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο Κουκ απέφυγε να κάνει δηλώσεις, όπως άλλωστε έγινε και με τον Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος έφθασε, χθες, στη Βραζιλία μετά από σειρά συναντήσεων που είχε στην Αφρική.

Επιμένουν στις απόψεις τους

Την αισιοδοξία του για την πορεία των διπλωματικών προσπαθειών εξέφρασε, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Γιέλτσιν επανέλαβε ότι η Μόσχα "δε θα επιτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης" και υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι "η διπλωματία θα αποφέρει καρπούς".

Τις θέσεις της κυβέρνησής του επανέλαβε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν,ο οποίος τόνισε ότι "ένα στρατιωτικό χτύπημα δεν πρόκειται να επιτύχει ούτε την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής, ούτε φυσικά την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία". Υπογραμμίζοντας ότι "η στρατιωτική βία θα έχει μόνο ανθρώπινες απώλειες και δε θα λύσει τα προβλήματα", ο Βεντρίν δήλωσε κατηγορηματικά ότι "η Γαλλία δεν πρόκειται να υποστηρίξει ή να συμμετάσχει σε κάτι που θεωρεί ανώφελο και καταστροφικό". Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο ανακοίνωσης του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στον αντίποδα των γαλλο-ρωσικών θέσεων, όμως, βρίσκεται η αμερικανο-βρετανική τακτική. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μίλησε "για λήψη σοβαρών αποφάσεων", ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο Ιρακινός Πρόεδρος πρέπει να συμμορφωθεί και αν χρειαστεί θα τον αναγκάσουμε διά της βίας, διότι αυτή είναι η πλέον λειτουργική και αποτελεσματική λύση". Ο Τόνι Μπλέρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, διέψευσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ιντιπέντεντ", σύμφωνα με το οποίο έχει αποφασιστεί η ημερομηνία της πραγματοποίησης στρατιωτικής επιδρομής και είναι η 17η Φλεβάρη.

Δυσαρέσκεια από ΕΕ, κινητικότητα στον Κόλπο

Τη βαθιά δυσαρέσκειά του για την τροπή της κατάστασης, αλλά και για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε, χτες, με ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Ζακ Σαντέρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Σαντέρ υπογράμμισε ότι για άλλη μια φορά η σοβαρότατη έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις χώρες - μέλη της ΕΕ, η οποία έχει φθάσει ακόμη και στο χάσμα απόψεων ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία αποδυναμώνει την ΕΕ και περιορίζει το σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει.

Την ίδια στιγμή, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον Περσικό Κόλπο, όπου έφθασε χτες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Ιντιπέντεντ", που μεταφέρει 75 μαχητικά αεροσκάφη. Το "Ιντιπέντεντ" συνοδεύτηκε από ένα καταδρομικό, ένα αντιτορπιλικό και ένα υποβρύχιο, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή σε περισσότερους από 20.000. Οπως έγινε γνωστό, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να φθάσει στον Κόλπο το ελικοπτεροφόρο "Γκουάμ", το οποίο θα μεταφέρει την 24η Εκστρατευτική Δύναμη Πεζοναυτών και θα συνοδεύεται από δύο πλοία. Παράλληλα, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγός Αντονι Ζίνι ζήτησε την αποστολή 6 βαρέων βομβαρδιστικών "Β 52", που θα ενισχύσουν τα άλλα 8 που βρίσκονται στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία του Ινδικού, 6 αεροσκαφών τύπου "Στελθ", που θα προστεθούν στα άλλα 6 τα οποία βρίσκονται στο Κουβέιτ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος διέταξε την αποστολή 2.200 πεζοναυτών, ενώ έγινε γνωστό ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα μεταβούν από τη Βαγδάτη στο Μπαχρέιν. Επίσης σε επιφυλακή έχει τεθεί ο τουρκικός στρατός στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ, αλλά και κατά μήκος όλων των δυτικών συνόρων της χώρας προκειμένου να αποτρέψει μεγάλο κύμα Ιρακινών και Κούρδων προσφύγων, που θα προκληθεί από ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Δεν ακούει υποσχέσεις" ο πληθωρισμός...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Και για την παρούσα τουρκική κυβέρνηση, το μάθημα είναι σκληρό: Ο πληθωρισμός δεν καταλαβαίνει από υποσχέσεις. Παρά την προσπάθεια να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός διά του "παγώματος" των δημοσίων δαπανών, η κυβέρνηση Γιλμάζ είδε το "τέρας" να... πατάει γκάζι και να χάνεται στο βάθος του ορίζοντα. Οπως αναφέρει σε σχετικό χτεσινό της ρεπορτάζ η "Turkish Daily News", ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση άγγιξε για πρώτη φορά εδώ και 33 μήνες τριψήφιο αριθμό για το μήνα Γενάρη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,2%, ενώ οι χονδρικές τιμές των αγαθών παρουσίασαν αύξηση 6,5% τον πρώτο μήνα του 1998. Ετσι ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 101,6%.

Αυτή η απειλητική αύξηση κάνει τα πράγματα δυσκολότερα για την κυβέρνηση, η οποία είχε υποσχεθεί πως θα μείωνε τον πληθωρισμό στο 50%, όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά της, το περασμένο καλοκαίρι. Η σκληρότερη κριτική ασκείται όσον αφορά την επιλογή του οικονομικού επιτελείου των Γιλμάζ - Ετσεβίτ να περιορίσουν τις αυξήσεις των κρατικών υπαλλήλων, προκειμένου να "παγώσουν" οι κρατικές δαπάνες. Πολύ περισσότερο, αφού η αύξηση των τιμών προήλθε κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Γκιουνές Τανέρ, παραδέχτηκε την αποτυχία της κυβέρνησης να προβλέψει την αύξηση των τιμών από τον ιδιωτικό τομέα: "Νομίζαμε ότι θα έδειχναν κατανόηση" (οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα). Επλανήθη πλάνην οικτράν. Πάντως, είπε, "το πρόγραμμά μας δεν έχει εκτραπεί". Ακόμη, δηλαδή...

Με το πρόγραμμα "σταθεροποίησης" να μένει γράμμα κενό, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, στο πίσω μέρος του μυαλού αρκετών φωλιάζει ο φόβος του υπερπληθωρισμού - και το τύπωμα νομίσματος των 10 εκατ. τουρκικών λιρών δε θα έλυνε το πρόβλημα.

Τα αμερικάνικα "τόμκατ" έτοιμα να σπείρουν τον θάνατο...

Τα αμερικάνικα "τόμκατ" έτοιμα να σπείρουν το θάνατο...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Παραδομένα στη φωτιά και πάλι τα δάση της Βόρνεο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Νέες πυρκαγιές κατατρώγουν τα δάση της Βόρνεο, αποτεφρώνοντας μέσα σε λίγες μέρες περίπου 1.400 εκτάρια δασικής έκτασης στην επαρχία "Ανατολικό Καλιμαντάν".

Οι πυρκαγιές είναι τόσης μεγάλης έκτασης που προκλήθηκε δύσπνοια και αιθαλομίχλη σε δύο μεγάλες πόλεις της Βόρνεο. Τη Σαμαρίντα και την Παλανγκαράγια (1.200 χλμ από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα).

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής στη Σαμαρίντα δήλωσε σε δημοσιογράφους πως εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και της κακής ορατότητας ματαιώθηκαν δεκάδες πτήσεις.

Ολα αυτά ενώ δεν έχει περάσει μήνας από τις τρομερές πυρκαγιές του περασμένου εξαμήνου, οι οποίες αποτέφρωσαν χιλιάδες τ.χλμ δασικής έκτασης, δημιουργώντας ένα τεράστιο "σύννεφο" αιθάλης ορατό σε αρκετές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ