Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Δεν ακούει υποσχέσεις" ο πληθωρισμός...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Και για την παρούσα τουρκική κυβέρνηση, το μάθημα είναι σκληρό: Ο πληθωρισμός δεν καταλαβαίνει από υποσχέσεις. Παρά την προσπάθεια να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός διά του "παγώματος" των δημοσίων δαπανών, η κυβέρνηση Γιλμάζ είδε το "τέρας" να... πατάει γκάζι και να χάνεται στο βάθος του ορίζοντα. Οπως αναφέρει σε σχετικό χτεσινό της ρεπορτάζ η "Turkish Daily News", ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση άγγιξε για πρώτη φορά εδώ και 33 μήνες τριψήφιο αριθμό για το μήνα Γενάρη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,2%, ενώ οι χονδρικές τιμές των αγαθών παρουσίασαν αύξηση 6,5% τον πρώτο μήνα του 1998. Ετσι ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 101,6%.

Αυτή η απειλητική αύξηση κάνει τα πράγματα δυσκολότερα για την κυβέρνηση, η οποία είχε υποσχεθεί πως θα μείωνε τον πληθωρισμό στο 50%, όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά της, το περασμένο καλοκαίρι. Η σκληρότερη κριτική ασκείται όσον αφορά την επιλογή του οικονομικού επιτελείου των Γιλμάζ - Ετσεβίτ να περιορίσουν τις αυξήσεις των κρατικών υπαλλήλων, προκειμένου να "παγώσουν" οι κρατικές δαπάνες. Πολύ περισσότερο, αφού η αύξηση των τιμών προήλθε κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Γκιουνές Τανέρ, παραδέχτηκε την αποτυχία της κυβέρνησης να προβλέψει την αύξηση των τιμών από τον ιδιωτικό τομέα: "Νομίζαμε ότι θα έδειχναν κατανόηση" (οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα). Επλανήθη πλάνην οικτράν. Πάντως, είπε, "το πρόγραμμά μας δεν έχει εκτραπεί". Ακόμη, δηλαδή...

Με το πρόγραμμα "σταθεροποίησης" να μένει γράμμα κενό, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, στο πίσω μέρος του μυαλού αρκετών φωλιάζει ο φόβος του υπερπληθωρισμού - και το τύπωμα νομίσματος των 10 εκατ. τουρκικών λιρών δε θα έλυνε το πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ