ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Νέες κινητοποιήσεις

Την ανάγκη για συγκρότηση ενιαίου μετώπου όλων των εργαζομένων, με κεντρικά αιτήματα τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα, ενιαία ΣΣΕ και Κανονισμό Εργασίας, με 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο κλπ. επισημαίνει ο Χρ. Σταμούλος

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν για την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και για τη μεθεπόμενη οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και πράσινα λεωφορεία), ενώ οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία), προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τον επόμενο μήνα, αν δεν πάρουν θετικές απαντήσεις από την κυβέρνηση στα συγκεκριμένα αιτήματα που πρόκειται να υποβάλουν τις επόμενες μέρες.

Τις αποφάσεις για το χρόνο και τη μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεων θα τις πάρουν οι ηγεσίες των συνδικάτων τους. Οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τον "εργασιακό μεσαίωνα", ενώ οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ, προβάλλουν επιπλέον και το αίτημα του Ενιαίου Συγκοινωνιακού Φορέα. Σε χτεσινή σύσκεψη, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ), οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και "Ολυμπιακή" εξέτασαν την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την ανατροπή θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων στις ΔΕΚΟ, χωρίς, ωστόσο, να πάρουν απόφαση για κοινή αγωνιστική δράση, ενάντια στην αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Κι αυτό, γιατί μπορεί στα λόγια να συμφωνούν οι πλειοψηφίες στις ηγεσίες των Συνδικάτων, αλλά στην πράξη, δείχνουν με τη στάση τους ότι δεν είναι διατεθειμένες να αγωνιστούν για την ανατροπή της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Σε ΗΣΑΠ και ΗΛΠΑΠ, η πλειοψηφία στα συνδικάτα, διαφωνεί με τη σύσταση του Ενιαίου Συγκοινωνιακού Φορέα και απορρίπτει κάθε κοινό αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση. Η πλειοψηφία στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, στα λόγια συμφωνεί, αλλά μέχρι τώρα στην πράξη έχει δείξει ότι απορρίπτει τον αγώνα για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, που διαμόρφωσε η ΓΣΕΕ το 1992. Με το αίτημα αυτό συμφωνούσε απόλυτα όσο ήταν στην αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ, αλλά το απέρριψε όταν ανέλαβε την εξουσία!

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), Χρ. Σταμούλος,επανέλαβε την πάγια πρόταση της παράταξης για συγκρότηση ενιαίου μετώπου όλων των εργαζομένων, με κεντρικά αιτήματα τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα, ενιαία ΣΣΕ και Κανονισμό Εργασίας, με 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο, επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών, ανανέωση στόλου, προσλήψεις οδηγών κλπ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αύριο Κυριακή 8 - 2 - 98 τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και Οργανώσεις:

  • ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ στις 10.30 π.μ.,στα γραφεία του παραρτήματος (Μιλτιάδου 4).
  • ΠΑΛΑΙΟΥ και ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ στις 10.30 μ.μ. στην αίθουσα ΜΕΟ (25ης Μαρτίου αρ. 19, Ν. Ψυχικό).
  • ΓΟΥΒΑΣ στις 11 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Λεάγρου 12).
  • ΜΕΝΙΔΙΟΥ στις 11 π.μ.,στο Α ΚΑΠΗ της περιοχής.
  • ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ στις 10.30 π.μ.,στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου.
  • Οι Ετεροδημότες ΛΑΚΩΝΕΣ Νομού Αττικής στήριξης του ΚΚΕ,στις10 π.μ.,στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.).

Ακόμα

  • ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ,την Τετάρτη 11 - 2 - 98 στις 6 μ.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος (Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο).
  • ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ την Κυριακή 15 - 2 - 98 στις 5μ.μ.,στο Α ΚΑΠΗ των Αγίων Αναργύρων.
Συνεστιάσεις

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τις χρονιάτικες συνεστιάσεις τους αύριο Κυριακή 8 - 2 - 98:

  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων ΕΑ (ΠΕΣΑΘΕΑ) από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ. στο κέντρο "ΚΑΣΤΕΛΛΟ" (Καυτατζόγλου και Ράλλη 26, Πατήσια). Για τα μέλη της Ενωσης, Αναπήρους και Θύματα, και τις συζύγους τους, δωρεάν. Τηλέφωνο Ομοσπονδίας: 32.49.037.
  • ΒΥΡΩΝΑ στις 9μ.μ. στο κέντρο "ΚΕΦΙ" (Ελλησπόντου 41, Βύρωνας.Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων και Θυμάτων του Εμφυλίου - ΔΣΕ (ΠΕΑΤΑΘ) πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 15 - 2 - 98,από τις 5 έως 9 μ.μ.,απογευματινό τσάι, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και λαχειοφόρο αγορά, στο Ξενοδοχείο "Κινγκ Μίνως" (Πειραιώς 1, Ομόνοια). Προσκλήσεις διακινούνται στα Παραρτήματα και στα Κεντρικά Γραφεία (Λυκούργου 10, 2ος όρ., γρ. 41). Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 32.20.183, 58.17.384 και απόγευμα στα 72.34.616, 77.93.768.
Συνελεύσεις

Το Παράρτημα ΑΙΓΑΛΕΩ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του την Κυριακή 15 - 2 - 98 στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος" του παλαιού δημαρχείου της πόλης, για τη χρονιάτικη Απολογιστική Συνέλευση.

  • Το Παράρτημα ΑΛΙΜΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 15 - 8 - 98 στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Μπιζανίου 29), τη χρονιάτικη απολογιστική συνέλευση. Καλούνται όλα τα μέλη να πάρουν μέρος.
Εκδρομή

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει την 1η Μάρτη 1998 μονοήμερη, αποκριάτικη εκδρομή, στο χωριό Μόσια Κορινθίας, ύστερα από πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον Αλέκο Παπαγεωργίου, επίτιμο πρόεδρο της Ενωσης. Συμμετοχή ως τις 25 - 2 - 98.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ..Πληροφορίες στα τηλ.: 52.30.526, 52.30.534.

Ζητούνται ανάδοχες οικογένειες

Ανάδοχες οικογένειες, που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν και να προσφέρουν την αγάπη τους σε κορίτσι σχολικής ηλικίας, φορέα του ιού του ΕΪΤΖ και σε δίδυμα αγόρια 1 1/2 έτους που υστερούν στην ανάπτυξή τους, ζητεί το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα". Για τις ανάγκες των παιδιών, το "Μητέρα" παρέχει μηνιαίο επίδομα και καλύπτει κάθε άλλη απαραίτητη δαπάνη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο στο τηλέφωνο 26.27.155 (8 π.μ. - 2.30 μ.μ., καθημερινά, εκτός Σαββάτου - Κυριακής).

Ασφαλιστικά Καζαντζίδη κατά "Μίνως"

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της δισκογραφικής εταιρίας "ΜΙΝΩΣ" κατέθεσε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ο τραγουδιστής και συνθέτης Στ. Καζαντζίδης,με αφορμή την κυκλοφορία της τελευταίας του δουλιάς "Τα τραγούδια της ζωής μου". Αιτία είναι το γεγονός ότι πουθενά δεν αναφέρεται πως δημιουργός και συνθέτης των τραγουδιών υπήρξε ο Στ. Καζαντζίδης. Για το λόγο αυτό ο δημοφιλής τραγουδιστής ζητά την κατάσχεση όλων των κασετών και CD με τα συγκεκριμένα τραγούδια. Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει την περαιτέρω εκτύπωση, διαφήμιση και κυκλοφορία τους.

Ματαίωση πτήσεων με ανυπολόγιστες ζημιές

Ανυπολόγιστη ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, σημαίνει για την "Ολυμπιακή Αεροπορία" η αλλαγή στο πρόγραμμα πτήσεων που προωθεί η διοίκηση της εταιρίας, για να καλύψει τα κενά σε ιπτάμενο προσωπικό, που μεγάλωσαν μετά και την απομάκρυνση των 64 εποχικών αεροσυνοδών - φροντιστών.

Λόγω έλλειψης ιπτάμενου προσωπικού, χτες ματαιώθηκαν πέντε πτήσεις της "ΟΑ" και για σήμερα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα ματαιωθούν οκτώ πτήσεις, ενώ άλλες θα συγχωνευτούν. Ματαιώσεις και συγχωνεύσεις πτήσεων θα γίνουν και τις επόμενες εβδομάδες. Κυβέρνηση και διοίκηση επιχειρούν με προκλητικό τρόπο να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις δικές τους ευθύνες για τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στις πτήσεις της εταιρίας. Βέβαια, η σημερινή εικόνα αποδιοργάνωσης της "ΟΑ", δεν είναι τυχαία. Πίσω απ' αυτή, κρύβονται τα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης της "ΟΑ" και δυσφήμισης των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί "άλλοθι" για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα. Σημειώνεται ότι τα διαφυγόντα έσοδα της "ΟΑ", όταν ματαιώνονται προγραμματισμένες πτήσεις, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι, που υποκρίνονται ότι μέλημά τους είναι το "νοικοκύρεμα" της "ΟΑ" και γι' αυτό θέλουν να καταργήσουν τα δήθεν προνόμια των εργαζομένων.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, υιό, αδελφό, θείο και φίλο

ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΑΜΗ

ετών 76

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 7.2.98 και ώρα 11.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Νεκροταφείου Καισαριανής.

Η σύζυγος: Παναγιώτα

Η κόρη: Δήμητρα

Η μητέρα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς και οι φίλοι

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 8.2.98 και ώρα 12.40 μ.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του Α Νεκροταφείου Αθηνών, για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου μας

ΓΙΑΝΝΗ Κ. ΚΟΜΙΤΣΑ

Επίτιμου γενικού διευθυντή του υπουργείου Εμπορίου

ετών 92

Η σύζυγος: Ελίζα Κομίτσα - Πετμεζά

Τα παιδιά: Ελισάβετ και Αντώνης Στουπάκης

Τα εγγόνια: Γιάννης, Ελευθερία

Τα αδέλφια. Τα εξαδέλφια. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι

ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ
Απαράδεκτη η δίωξη των εργαζομένων

Απαράδεκτη θεωρεί τη μεθόδευση δίωξης κατά δύο εργαζομένων, από τον δήμαρχο Μυριναίων, γιατί διακινούσαν ανακοινώσεις του σωματείου τους και του ΚΚΕ, η ΕΛΜΕ Λήμνου και σε ανακοίνωση, που εξέδωσε, τονίζει: Η παραπάνω ενέργεια είναι καταδικαστέα και μας παραπέμπει σε άλλες εποχές και δεν αρμόζει σε αιρετό εκπρόσωπο του λαού, που πρώτος εκείνος πρέπει να προασπίζει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Θεωρούμε ότι το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει ο κ. δήμαρχος είναι η ανάκληση της κλήσης σε απολογία των δύο εργαζομένων και η στράτευσή του στον αγώνα που αυτό το διάστημα ξεδιπλώνεται σ' όλους τους εργασιακούς χώρους για προάσπιση του 8ωρου, των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία απέναντι στα νεοσυντηρητικά πρότυπα που επιβάλλει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, όταν οι εργαζόμενοι παλεύουν για την αύξηση του μεροκάματου.

Ο Ρουβίκωνας είναι μπροστά σας κ. δήμαρχε. Μπορείτε να τον διαβείτε μαζί με τους εργαζόμενους;

Απώλεια για το θέατρο

Το θέατρο έχασε ένα από τα πλέον προσφιλή του πρόσωπα. Ο θεατρικός συγγραφέας, λογοτέχνης και επί σειρά ετών πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου Μανόλης Κορρές,πέθανε χτες το απόγευμα στον "Ερυθρό Σταυρό" όπου νοσηλευόταν.

Ο Μαν. Κορρές γεννήθηκε στη Σίφνο. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Το θεατρικό και λογοτεχνικό του έργο είναι πλούσιο: "Διπλό κρεβάτι", "Επικίνδυνο παιχνίδι", "Λουμπάγκο", "Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου", "Κατάληψη" (το τελευταίο του έργο που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο) κ.ά. Τελευταίο του βιβλίο είναι το "Η κυρά, η κυράτσα μου", γραμμένο σε σιφνιακή διάλεκτο. Διατέλεσε μέλος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, ενώ προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες ως πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου από το 1971, θέση από την οποία παραιτήθηκε για λόγους υγείας πριν από λίγους μήνες.

Ελεύθερος με εγγύηση

Ελεύθερος με εγγύηση 500.000 δρχ. αφέθηκε χτες ο γνωστός πρώην συνδικαλιστής της αστυνομίας Ανέστης Κελεσίδης, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου πρώην αστυνομικού, του 45χρονου Γρηγόρη Ρίζου, τον οποίο πυροβόλησαν άγνωστοι έξω από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Ο εισαγγελέας είχε διατάξει την προφυλάκισή του με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις τριών προσώπων, αλλά ο Α. Κελεσίδης προβάλει άλλοθι και κάνει λόγο για πρακτικές ανάκρισης που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οδηγούν στη φυλακή έναν αθώο. "Εψαχναν στοιχεία για την ενοχή μου, χωρίς να εξετάζουν όσα υποστήριξα εγώ για την αθωότητά μου", λέει στους φίλους του, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει χρήση των δικαιωμάτων του (επικοινωνία με συνήγορο κλπ), κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος πάντως υποστηρίζει ότι την ώρα του συμβάντος ήταν στο σπίτι του στο Κιλκίς με τη σύζυγό του και ότι δέχτηκε και τηλεφώνημα από κάποιο φίλο του. Υποστηρίζει επίσης ότι δε θα μπορούσε να είναι αυτός ο δράστης, διότι είναι αδύνατον να έχει διανύσει μέσα σε 55 λεπτά, όπως δέχτηκε η προανάκριση, την απόσταση των 64 χιλιομέτρων (Θεσσαλονίκη -Κιλκίς).

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Η έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα γίνει στην Αθήνα, την Κυριακή 8 Φλεβάρη. Οι πρώτες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μοναστηράκι και την πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, όπου θα παίζουν μουσική η Αθηναϊκή Φιλαρμονία, η δημοτική συμφωνική ορχήστρα ενώ θα ακολουθήσουν τραγούδια και χορός.

Παράλληλα οι παραδοσιακές αποκριάτικες "μουτσούνες" και διάφορα μικρά άρματα από το καρναβάλι της Πάτρας, θα φιλοξενηθούν από τις 14-26 του Φλεβάρη, για πρώτη φορά στην Αίθουσα Τέχνης, στο Μύλο Θεσσαλονίκης. Οι "μουτσούνες" είναι η χαρακτηριστική φιγούρα που δίνει την έναρξη κάθε αποκριάτικης δραστηριότητας και μια από τις πρώτες κατασκευές, που μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλοιωθεί.

Ομως πλούσιο αποκριάτικο πρόγραμμα έχει οργανώσει και ο Προοδευτικός Επιμορφωτικός Σύλλογος της Κοινότητας Ξινού Νερού Φλώρινας. Οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν πέντε μέρες, από τις 26 του Φλεβάρη έως τις 2 του Μάρτη και θα περιλαμβάνει παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων, χορό μασκαράδων, λαϊκή μουσική και δωρεάν κρασί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ