ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Οι συκοφαντίες και η πραγματικότητα για τα αιτήματα

Οσο μαζικοποιούνται οι αγροτικές κινητοποιήσεις και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, τόσο περισσότερα ψέματα, αλχημείες και μέτρα καταστολής χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να τις συκοφαντήσει και να τις υπονομεύσει και, αν το μπορεί, να απομονώσει τους αγωνιζόμενους αγρότες από τα άλλα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, που στον ίδιο βαθμό και αυτά πλήττονται από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας είναι το "πόνημα" - απάντηση στα αιτήματα των αγροτών που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Γεωργίας, Αυτή η απάντηση, προφανώς, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, χρησιμοποιήθηκε σαν αφορμή από ορισμένα ΜΜΕ και εφημερίδες για μια χυδαία αστήριχτη επίθεση κατά των αγροτών.

Δε θα σταθούμε στις προσωπικές επιθέσεις κατά των πρωτοπόρων αγροτών, αλλά θα περιοριστούμε στη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, η οποία, βέβαια, δεν πείθει και γι' αυτό καταφεύγουν στη λάσπη και τη συκοφαντία:

Συγκεκριμένα, στο αίτημα των αγροτών να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, για να καταβληθούν οι ελάχιστες τιμές και ολόκληρες οι επιδοτήσεις (από βαμβάκι είναι 314,6 δρχ./κιλό) που θα ανακούφιζαν τους αγρότες, αν και δε θα έλυναν οριστικά το πρόβλημά τους, η κυβέρνηση απαντάει ότι αυτό είναι αντίθετο με την ΕΕ και ότι η χώρα μας στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποίησης, τάχα, της οικονομίας δεν πρέπει να επικαλείται την αρχή της κοινοτικής προτίμησης.

Η ΕΕ, όμως, είναι ελλειμματική σε όλα σχεδόν τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, καπνό, εσπεριδοειδή, σταφίδα κ.ά.) και αν ίσχυε η κοινοτική προτίμηση, όπως ισχύει για τα προϊόντα των ισχυρών κρατών της ΕΕ (κρέατα, γαλακτοκομικά κ.ά.), θα απαγορεύονταν οι αθρόες εισαγωγές 700 χιλιάδων τόνων χυμών πορτοκαλιού που μηδενίζουν τις τιμές των εσπεριδοειδών της χώρας μας, οι αθρόες εισαγωγές λαδιού, σταφίδας, βαμβακιού, ρυζιού και άλλων προϊόντων και θα αποδίδονταν ολόκληρες οι επιδοτήσεις και οι ελάχιστες τιμές.

Την εφαρμογή, όμως, της κοινοτικής προτίμησης και για τα μεσογειακά προϊόντα την αρνείται το διευθυντήριο της ΕΕ και οι πολυεθνικές που μεταποιούν και εμπορεύονται αυτά τα προϊόντα. Ετσι, η κυβέρνηση που συμφωνεί με το διευθυντήριο, αποφεύγει να διατυπώσει καν αυτό το δίκαιο αίτημα, άλλο βέβαια αν θα γινόταν αποδεκτό...

Ιδεολογήματα

Την υποταγή της αυτή η κυβέρνηση, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ευρωπαϊκού προσανατολισμού, προσπαθούν να τη συγκαλύψουν με διάφορα ιδεολογήματα για παγκοσμιοποίηση τάχα της αγοράς. Οι αγρότες, όμως, έχουν καταλάβει πόσο "δημοκρατικά" λειτουργεί και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί το διευθυντήριο της ΕΕ και η κυβέρνηση, γι' αυτό και αντιστέκονται σε αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές. Γι' αυτό δε θέλουν να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί η "Ατζέντα 2000" που υλοποιεί την απόφαση του Αμστερνταμ στη γεωργία.

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη τεχνικές δυσκολίες και δικολαβίστικες δικαιολογίες αρνείται, επίσης, να ικανοποιήσει το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για επιστροφή του ΦΠΑ που "κατά λάθος", σύμφωνα και με ομολογίες τους, δεν τους επιστράφηκε την περίοδο 1990 - '95 και φθάνει τα 12 δισ. δραχμές, χωρίς τους τόκους. Η άρνηση αυτή της κυβέρνησης αποδείχνει ότι πρόκειται για συνειδητή κλοπή και όχι για λάθος και καλό θα ήταν να παρέμβει η Δικαιοσύνη, που με ιδιαίτερο ζήλο καταδικάζει τους αγρότες...

Τοκογλυφικές επιλογές

Η άρνηση αυτή, πάντως, την ίδια περίοδο που ο αρμόδιος υφυπουργός - ο οποίος, να σημειωθεί, χρησιμοποίησε τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς σαν εφαλτήριο για την ανάδειξή του - χαρίζει εκατοντάδες δισ. φόρων στους μεγαλόσχημους της χώρας, αποδείχνει, γιατί τα αιτήματα των αγροτών δεν τα αντέχει η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Στην πρόταση των αγροτών για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αγροτικών χρεών, για να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, η κυβέρνηση απαντάει πως, τάχα, δεν μπορεί να διαγράψει ένα μέρος των εξώδικων διακανονισμών που προωθεί μέσα από την ΑΤΕ.

Συνειδητά, όμως, η κυβέρνηση δε λέει κουβέντα για τις αιτίες των χρεών, που είναι η αντιαγροτική της πολιτική, η οποία αυξάνει το κόστος παραγωγής κατακόρυφα και μειώνει τις τιμές και επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρό αγροτικό εισόδημα. Συνειδητά αποσιωπά τα παράνομα πανωτόκια που κάνουν τοκογλυφικά τα επιτόκια της ΑΤΕ.

Συνειδητά, επίσης, αποσιωπά τις ευθύνες της για την αλλαγή του τρόπου εξόφλησης των αγροτών, που γίνεται ένα χρόνο μετά την πώληση των προϊόντων τους και δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας, κατά την οποία ο αγρότης αρχίζει να ξοδεύει.

Συνειδητά ακόμα και με σκοπό τον αποπροσανατολισμό, η κυβέρνηση αντιπροτείνει τη μέθοδο των εξώδικων διακανονισμών που είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι τοκογλύφοι όταν βάλουν στο χέρι τα θύματά τους. Ενώ για την άρνησή της να μειωθούν τα υπέρογκα επιτόκια της ΑΤΕ επικαλείται την κρίση του χρηματιστηρίου. Λες και οι αγρότες κερδοσκοπούν στο χρηματιστήριο σε βάρος της δραχμής, γι' αυτό τους καλεί να πληρώσουν τα σπασμένα με τα υψηλά επιτόκια και τις παράνομες παρακρατήσεις των επιδοτήσεων που η Δικαιοσύνη δεν τις πήρε χαμπάρι.

Ψεύδη με το κόστος και τις τιμές

Στο αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση συνεχίζει την κοροϊδία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν σκόπιμα ανέβαζε το κόστος της μείωσης του φόρου που αναγκάστηκε να κάνει πάνω από 30 δισ. δραχμές το χρόνο, ενώ από τα στοιχεία του προϋπολογισμού αποδείχνεται ότι είναι μόνο 8 δισ. δραχμές. Ταυτόχρονα, αποσιωπά το ύψος της τιμής του ρεύματος της ΠΕΣΙΝΕ, γιατί για την κυβέρνηση προτεραιότητα έχει η επιδότηση της καταλήστευσης του ορυκτού πλούτου, που κάνει η ΠΕΣΙΝΕ και την επιδότηση αυτή πρέπει να την πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα μέσα από την αντιλαϊκή τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.

Στο αίτημα των αγροτών για μείωση του ΦΠΑ και διπλασιασμό του ποσοστού επιστροφής που τεκμηριώνεται από το κόστος των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν φοροεισπράκτορας της ΕΕ και δηλώνει ότι αυτό δεν το επιτρέπει το αφεντικό της, γιατί παίρνει και η ΕΕ το μερίδιό της.

Τις ίδιες προφάσεις επικαλείται και για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παρέμβασης στο λάδι, που είναι παγωμένες στις 580 δρχ./κιλό για τον Ασσο και τον ετεροχρονισμό της παρέμβασης που αποδέχτηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια περιθώρια κερδοσκοπίας στους εμπορομεσάζοντες σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

Ολα χειρότερα

Στον ένα χρόνο, όμως, που πέρασε από τις περσινές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση αύξησε κατά 50% τα ασφάλιστρα της φυτικής παραγωγής σε βάρος των αγροτών και ετοίμασε νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση και μάλιστα με κίνητρα των γεωργικών ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Υπερτριπλασίασε τις εισφορές των αγροτών για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ταυτόχρονα μείωσε τις συντάξεις και κατάργησε, στην πράξη, την αυτοτελή σύνταξη της αγρότισσας. Διέλυσε τον ΑΣΟ που στήριζε την παραγωγή σταφίδας και ξεπουλάει τα περιουσιακά του στοιχεία. Υποβάθμισε και συρρίκνωσε τους Οργανισμούς βάμβακος, καπνού, ελαιολάδου, γάλακτος κ.ά. και ετοίμασε το νομοσχέδιο για τη διάλυσή τους. Ξεπούλησε την κρατική Γεωργική Εκπαίδευση στους ιδιώτες για να ροκανίζουν τα κονδύλια της ΕΕ όπως έκαναν και με τα προγράμματα επανακατάρτισης των εργατοϋπαλλήλων. Ποινικοποίησε τον αγώνα των αγροτών και έσυρε στα "αγροτοδικεία" 6.000 αγρότες. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το Μητρώο Αγροτών σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών που έχουν και ένα πενιχρό εξωγεωργικό εισόδημα. Και δημιούργησε την τράπεζα γης, για να διευκολύνει το πέρασμα της γης των αγροτών που θα ξεκληριστούν στους σύγχρονους τσιφλικάδες.

Στα πλαίσια αυτής της αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής σίγουρα δε χωράει κανένα αίτημα των αγροτών, σίγουρα δεν είναι βιώσιμα τα μικρά αγροτικά νοικοκυριά της χώρας. Γι' αυτό όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας συγκρούονται με αυτή την αντιαγροτική πολιτική. Γιατί, θέλουν να επιβιώσουν τα νοικοκυριά τους. Γιατί δε θέλουν να προστεθούν στις ουρές των ανέργων των μεγαλουπόλεων, αλλά να μείνουν στα χωριά τους.

Γ. Σ.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Τα ρυάκια του αγώνα θα γίνουν ποτάμια του λαϊκού μετώπου

Οι αγώνες της αγροτιάς, που παίρνουν παλλαϊκό χαρακτήρα, με τη συμπαράταξη των άλλων εργαζομένων, δημιουργούν νέα δεδομένα στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας κι επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για τη δημιουργία του κοινού λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Οι λαϊκοί αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των πολυεθνικών, που εφαρμόζουν η ΕΕ και η κυβέρνηση, θα συνεχίζονται κι αυτοί οι αγώνες θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την αλλαγή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Αυτά τονίζει, σε συνέντευξή του στο "Ρ", ο Βαγγέλης Μπούτας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής του Κόμματος και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

- Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία και σε ολόκληρη τη χώρα;

- Αυτός ο αγώνας έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό γιατί όλοι είμαστε περισσότερο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο πειθαρχημένοι στις συλλογικές διαδικασίες και οργανώσαμε καλύτερα τις κινητοποιήσεις. Αλλωστε αυτές αποτελούν συνέχεια των σκληρών αγώνων που προηγήθηκαν στα τρία περασμένα χρόνια.

Εχουμε τα συλλαλητήρια. Γίναν οχτώ στην Καρδίτσα και στη Θεσσαλία από πέρσι το Φλεβάρη μέχρι σήμερα. Είχαμε ένα μήνα τώρα που κάναμε συνελεύσεις σε όλα τα χωριά, δύο και τρεις φορές. Βγαίναν τρακτέρ έξω, γινόντουσαν μαζικές συγκεντρώσεις, στέλνοντας ψηφίσματα. Δέθηκε ο κόσμος με το κίνημα, κατανόησε τα προβλήματα καλύτερα. Η μεγάλη επιτυχία, η μαζικότητα και ο δυναμισμός οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί στελέχη στα χωριά που μπορούν να εκλαϊκεύουν τα προβλήματα, που μπορούν και ερμηνεύουν τις αιτίες που τα δημιουργούν και πείθουν περισσότερο τον κόσμο.

- Εχει προοπτική αυτός ο αγώνας...

- Οι συνθήκες είναι ιδανικές για τους αγώνες, γιατί όλοι νιώθουν στο πετσί τους τ' αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Θα συνεχιστούν οι αγώνες. Η μορφή που θα πάρουν, η συμμετοχή που θα υπάρχει από τη μεριά του κόσμου έχει να κάνει με το πόσο θα ξανοιχτούμε περισσότερο στον κόσμο και βέβαια οι κομμουνιστές. Εάν δεν κλειστούμε στο καβούκι μας, εάν γνωρίζουμε καλά την πολιτική του Κόμματος, την πολιτική συμμαχιών, την πολιτική του μετώπου πρώτα και κύρια, για να μπορέσουμε να συζητάμε με τους αγρότες, αλλά και με τα άλλα στρώματα που είναι στα χωριά και στην πόλη, αν συνειδητοποιήσουν όλοι την κοινότητα των προβλημάτων, τότε θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία. Κι εγώ εκτιμάω ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, υπάρχουν τα στελέχη εκείνα από τη μεριά του Κόμματος, αλλά και αγροτικά στελέχη, τα οποία μπορεί να ανήκουν σε άλλα κόμματα, αλλά δέχονται και αγωνίζονται σε ταξική βάση για τη λύση των προβλημάτων των αγροτών. Εάν κάνουμε όλα αυτά, θα υπάρξουν αγώνες πολύ μεγαλύτεροι, θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος, θα ξεσηκωθεί όλη η μικρομεσαία αγροτιά και τα άλλα στρώματα. Οι λαϊκοί αγώνες που τώρα γίνονται είναι ρυάκια που θα γίνουν ποτάμια και θα παρασύρουν στο διάβα τους όλους όσοι ευθύνονται για την πολιτική που εφαρμόζεται, ρίχνοντάς τους στη θάλασσα.

- Στην Καρδίτσα παρατηρούμε και μεγάλη συμμετοχή και δυναμισμό των αγροτών και εκδηλώσεις συμπαράστασης και συμπαράταξης που αγκαλιάζουν όλους τους φορείς, όλο τον κόσμο.

- Ετσι είναι κι αυτό εξηγείται. Κατ' αρχήν έχει μεγάλη παράδοση στους αγώνες. Υπάρχει μια συνεχής παρουσία των συνδικαλιστών και των κομμουνιστών συνδικαλιστών από το 1977 μέχρι σήμερα. Είναι πολύς ο αγροτικός πληθυσμός, το 65% των κατοίκων του νομού. Και βέβαια βοηθάει η δουλιά που γίνεται από τη μεριά των Κομματικών Οργανώσεων. Κύρια βοήθησε τα τελευταία χρόνια η πολιτική του Κόμματος. Με βάση αυτή κατορθώσαμε και φτιάξαμε τη Συντονιστική Επιτροπή από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων, που πρόσκεινται σε όλα τα κόμματα. Βάζουμε ένα πλαίσιο, αγωνιστικό και διεκδικητικό σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, που γίνεται αποδεκτό. Αυτό βοήθησε και βοηθάει πολύ.

- Το ότι στα ψηφίσματα της Πανθεσσαλικής περνάνε θέσεις οι οποίες είναι υπέρ του μαζικού κινήματος, και μάλιστα, προχωρημένες, αυτό αποδεικνύει ωρίμανση;

- Βεβαίως, υπάρχει ωρίμανση. Μπορεί να λέει ο άλλος ότι εγώ είμαι Νεοδημοκράτης ή είμαι ΠΑΣΟΚ, αλλά αγωνίζεται για μια διαφορετική πολιτική απ' αυτή που στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Και εδώ φαίνεται πως θέλουν να κρατούν "γαντζωμένο" τον κόσμο τα κόμματα του συστήματος, με διάφορους τρόπους. Αλλά, ταυτόχρονα και οι δυνατότητες που υπάρχουν και απ' την άλλη πλευρά. Υπάρχει κατ' αρχήν η ανάδειξη. "Αμα πάω σε άλλο χώρο δε θα αναδειχτώ, δε θα με αναδείξουν", λέει ο άλλος. Προσπαθούν να δουν ποια προβλήματα έχει ο καθένας, πού τον πονάει. Εχει το παιδί, έχει την κόρη για μετάθεση, έχει το δάνειο, έχει τα χρέη στην τράπεζα, που κι εκεί παρεμβαίνουν. Προσπαθούν και εκμεταλλεύονται όλα αυτά και τους κρατάν εγκλωβισμένους τα κόμματα. Αυτό φαίνεται τώρα ότι δεν πιάνει τόσο πολύ στους νέους ανθρώπους. Συνειδητοποιούν καλύτερα και αντιστέκονται σε αυτήν την τακτική που ακολουθείται...

- Μπορεί, δηλαδή, να "περπατήσει" η συμπαράταξη όλου του εργαζόμενου λαού, στον κοινό αγώνα.

- Η συγκέντρωση της Καρδίτσας, στην περασμένη Πέμπτη, νομίζω ότι είναι χαρακτηριστική. Από κοινού Εργατικό Κέντρο, επαγγελματίες, βιοτέχνες, Επιμελητήριο, μαθητές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων εξέδωσαν κοινό ψήφισμα, αποδεχόμενοι τα αιτήματα των αγροτών. Εγινε αυτό το συλλαλητήριο με μεγάλη επιτυχία, άρα λοιπόν η πολιτική του μετώπου "περπατάει" και βρίσκει ανταπόκριση σ' όλο τον κόσμο. Από πολιτική άποψη, όλο και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ποια είναι η αιτία των προβλημάτων. Οτι η αιτία είναι στην ΕΕ, ότι η αιτία είναι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στηρίζει και ο Συνασπισμός, ενώ μεσοβέζικη είναι η θέση του ΔΗΚΚΙ. Ετσι βλέπουμε ότι υπάρχουν και πολιτικές διαφοροποιήσεις. Και βέβαια χρειάζεται οι οργανώσεις να κάνουν μεγάλη δουλιά. Χρειάζεται να κάνουν δουλιά τα μέλη του Κόμματος, να προπαγανδίσουν την πολιτική του, να προβάλλουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις του. Δεν επιτρέπεται φίλος, οπαδός, μέλος του Κόμματος να μην ξέρει την πολιτική του, να μην τη μεταδίδει και να μη βρίσκει τον τρόπο που θα τη μεταδώσει για να πείσει. Διότι, αφού όλοι λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα, δέχονται τα αιτήματα των αγροτών που στηρίζει το ΚΚΕ, δέχονται και τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, σημαίνει ότι για να κάνουμε το πολιτικό βήμα, για ν' αλλάξουν οι πολιτικές συνειδήσεις, πρέπει κάποιος να τους μιλήσει. Τα μέλη του Κόμματος πρέπει να ξανοιχτούν με ζήλο σ' αυτή τη δουλιά. Υπάρχει έδαφος εύφορο.

Π. Ρ.

Στην έβδομη μέρα μπαίνει σήμερα ο αγροτικός ξεσηκωμός που συγκλονίζει ολόκληρη τη χώρα. Στη Θεσσαλία, χιλιάδες τρακτέρ παραταγμένα επί της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Το ίδιο και στη Θράκη, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στην Κρήτη και τα νησιά. Παντού η αγροτιά βρίσκεται στο πόδι. Στον αγώνα για την επιβίωση. Στη μάχη για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Ενωμένη σαν μια γροθιά, πειθαρχημένη. Σίγουρη για τη νίκη της - αποφασισμένη για τη νίκη.

Δύσκολος ο αγώνας. Απέναντί της οι ισχυροί με την κυβέρνησή τους, τα δικαστήριά τους, τα ΜΜΕ τους.

Οι αγρότες όμως επιμένουν. Μαθημένοι στα δύσκολα. Επτά μέρες κι επτά νύχτες στα μπλόκα της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες μέρες και νύχτες. Μέσα στη βροχή, στο κρύο, στην ομίχλη. Με τη φωτιά του αγώνα να ζεσταίνει την ψυχή τους. Με την πίστη στη νίκη να φλογίζει τα μάτια. Είναι πολλοί; Και πολλοί, αλλά προπάντων αποφασισμένοι. Και δυνατοί. Υπάρχουν πάντα και οι εφεδρείες που έμειναν στα μετόπισθεν. Είναι και κάποιοι που πρέπει να πειστούν να συμμετάσχουν.

Στα μπλόκα οι "φρουροί" αποφασίζουν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Ο καθένας λέει τη γνώμη του, κάνει τις προτάσεις του, διαφωνεί, φωνάζει, πείθεται. Προσπαθεί να πείσει κι άλλους. Επτά μέρες στα μπλόκα. Και μαζί τους οι εργαζόμενοι της πόλης, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μικρέμποροι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, ο λαός.

Στις πλατείες των θεσσαλικών πόλεων τα συλλαλητήρια συμπαράστασης. Μέγα πλήθος και μέγα πάθος. Εκατοντάδες τα ψηφίσματα από τους μαζικούς φορείς όλης της χώρας.

Η διαμόρφωση του κοινού λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης γίνεται συνείδηση και αναγκαιότητα. Το νέο ποιοτικό στοιχείο του φετινού ξεσηκωμού είναι το πλατύ μέτωπο του αγώνα. Τα ρυάκια ξεκίνησαν. Θα γίνουν ποτάμια. Κι αυτά δε γυρίζουν πίσω...

Οι αγώνες αντανακλούν στις πολιτικές εξελίξεις

Στην ερώτηση αν οι αγώνες των αγροτών, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν και με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μπορούν να έχουν αντανάκλαση και αποτελέσματα στις πολιτικές εξελίξεις, ο Βαγγ. Μπούτας απάντησε ως εξής:

"Ηδη έχουν αντανάκλαση και πιστεύω ότι αυτό θα εκφραστεί και στις δημοτικές εκλογές. Θετικά, με την επιτυχία των ψηφοδελτίων που θα στηρίξουν την πολιτική αντίστασης και αντεπίθεσης εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη άνθρωποι του μπλόκου θα "τραβήξουν" και για δήμαρχοι, σπρώχνονται από τον κόσμο να τραβήξουν για δήμαρχοι, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι θα βοηθήσει καλύτερα τον αγώνα εάν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα αντιστέκονται σε αυτήν την πολιτική. Θα βοηθήσει για να τεθούν και να λυθούν προβλήματα, για τη δημιουργία του μετώπου".

Για το ρόλο των ΜΜΕ

"Με την εμπειρία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, ακολουθήσαμε διαφορετική τακτική φέτος και αυτό φαίνεται σ' όλους. Να μη βγαίνουμε τόσο τακτικά στα παράθυρα κλπ." λέει ο Βαγγέλης Μπούτας και προσθέτει: "Νομίζω ότι μέχρι στιγμής καλά τα πήγαμε, θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα, ν' αποφύγουμε ορισμένα πράγματα. Τα ΜΜΕ εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο της παραπληροφόρησης, προσπαθούν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα, να μην τα αναδείξουν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει και ρωτάνε είναι πότε θα κλείσει ο δρόμος, για να προκαλέσουν τον κόσμο, αλλά και για να δώσουν αφορμή στην κυβέρνηση να μας επιτεθεί. Ο κόσμος ρωτάει "γιατί είναι στο δρόμο αυτοί", αυτό θέλει να μάθει. Ποιο πρόβλημα έχουν οι αγρότες; Πρέπει να γίνουν συζητήσεις, στρογγυλές τράπεζες, να μπουν τα προβλήματα, να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση, να τεθούν δημοσιογραφικά ερωτήματα, όλα που να αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Αυτό δε γίνεται. Προσπαθούν να αυξήσουν απλώς τη θεαματικότητα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ