ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Βιβλίο

"Ποίηση" περί ποίησης

Γυναίκα που πρωτοπόρησε της εποχής της. Που με τη μόρφωσή της έσπασε τα πανάρχαια δεσμά που ήθελαν τη γυναίκα "κατοικίδιον", κοινωνικά αδρανές. Που διέπρεψε και με τον αγώνα, τα οράματά της για τον τόπο μας και τη δημιουργία της. Λέμε για την αείμνηστη ποιήτρια Ρίτα Μπούμη - Παπά,που "δεν έχει το όμοιό της στα ελληνικά γράμματα", γιατί η ποίησή της με "τις υψηλές κοινωνικές σκοπιές της" έπνεε "σαν βίαιος άνεμος" (Μ. Αυγέρης). Αφορμή, το βιβλίο της "Μελέτες για την ποίηση" που εξέδωσε η "Σύγχρονη Εποχή".Μελέτες πλατιάς, βαθιάς, συγκριτικής, συμπυκνωτικά αναλυτικής και συνθετικής γνώσης για την ποίηση. Την αρχαιοελληνική, των άλλων λαών του αρχαίου κόσμου, την παγκόσμια στα νεότερα και σύγχρονά μας χρόνια ποίηση. Μελέτες ανάδειξης του κοινωνικού χρέους της ποίησης. Υποδειγματικά στοχαζόμενης, λεξιλογικά πάμπλουτης, γεμάτης μελωδικούς ρυθμούς και γλυκείς χυμούς, αισθήματα και συναισθήματα, υψηλόφρονες ιδέες και "μητρικό" ουμανισμό λογοτεχνικής γλώσσας. Ευγενικής στις διατυπώσεις της, αλλά και αταλάντευτα στρατευμένης στην κοινωνική πρόοδο ιδεολογικής άποψης για την ποίηση. Αποψη που λαχταρά την ποίηση όχι ως ατομικό φαινόμενο - εγωπαθολογικής ανάγκης - έκφραση του δημιουργού κάθε εποχής, αλλά την ποίηση ως συλλογική - κοινωνικοπνευματικής αλληλουχίας - ανάγκη και έκφραση.

"Διαρθρωτική αφετηρία" των μελετικών αυτών κειμένων της Ρ. Μπούμη - Παπά υπήρξε, αφ' ενός, η διαιώνια παγκοσμιότητα της ελληνικής ποίησης (αρχαίας, δημοτικής - ιδιαίτερα στην Επανάσταση, Κρητικής, νεότερης, και ποιητών του αιώνα μας με τα "απολυτρωτικά κοινωνικά ιδανικά" που τους "φτέρωσε η Ρώσικη Επανάσταση"), παγκοσμιότητα που εκφράζει ο συμπαντικός ορφικός στίχος "Παις ειμί Γης και Ουρανού". Και, αφ' ετέρου, τα - ανά τους αιώνες και τόπους - πάθη πλήθους λειτουργών της ποίησης εκείνης που υπηρετεί το λαό τους. (Εκτενέστερη βέβαια η ονομαστική αναφορά της σε Ελληνες ποιητές). Αυτοβιογραφικού, ιστορικοπολιτικού και διεθνούς φιλολογικού ενδιαφέροντος είναι τα κείμενά της για τη φιλειρηνική συμβολή των διεθνών συναντήσεων ποιητών κατά τα ψυχροπολεμικά χρόνια και για το νεορεαλισμό στην ιταλική ποίηση - αντανάκλαση της μεταπολεμικής ορμής του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ιταλία. Τρυφερά, θηλυκά αγωνιστικό είναι το κείμενό της για τη σημασία των Ημερών της Γυναίκας και της Μητέρας. Κλείνουμε το σημείωμα και το γόνυ... στο μικρό και ημιτελές κείμενό της "Ποιητικός νους" και στην πικρή αλήθεια του για την "παγωμένη", σήμερα, κοινωνική δύναμη της ποίησης.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Πρεσβεία και Ρηγίλλης

"Πάγωσαν και τα γέλια των Αμερικανών στην πρεσβεία", ανάγγελλε θριαμβευτικά η "Βραδυνή", προχτές, στην πρώτη σελίδα της. Γιατί; Διότι, απαντά η ίδια εφημερίδα, η ενότητα της ΝΔ αποδείχτηκε αρραγής και ακυρώθηκαν τα σχέδια περί διάσπασης του κόμματος.

Δε νομίζουμε ότι η πρεσβεία και οι Αμερικανοί είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα με την ηγεσία της ΝΔ ή με οποιοδήποτε άλλο ηγετικό στέλεχός της. Η συμμόρφωση και υποταγή τους στα κελεύσματά τους ήταν δεδομένη. Το απέδειξαν, άλλωστε, για να μην πάμε μακριά, τα δύο τελευταία χρόνια μετά τα Ιμια, στηρίζοντας όλες τις πρωτοβουλίες και τα σχέδια των ΗΠΑ και, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν αντέδρασαν σ' αυτά. Το μόνο πρόβλημα, που ίσως υπάρχει, είναι το παράπονο της ηγεσίας της ΝΔ ότι, ενώ επιδεικνύει συνέπεια επί δεκαετίες στην υποταγή, οι Αμερικανοί στηρίζουν "υπέρ του δέοντος" το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Σημίτη. Είναι άλλο θέμα όμως, αν κάποιοι, βγάζοντας προς τα έξω "δυσαρέσκεια", επιδιώκουν στην πραγματικότητα πιο αποφασιστική υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ προς τη Ρηγίλλης.

Χρειάζονται κι άλλες αποδείξεις;

"Η κατάσταση που επικρατεί στα Ναυπηγεία Αυλίδας είναι τραγική... Κανένα μέτρο εξυγίανσης και προστασίας των εργαζόμενων σ' αυτά δε λήφθηκε... Δεν έγινε διερεύνηση σε βάθος του σκανδάλου "Ναυπηγεία Αυλίδας - Λελάκης", με τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, όπως είχα ζητήσει με Ερώτηση στην υπουργό Ανάπτυξης και είχα επισημάνει, με επιστολή στον πρωθυπουργό, τον Ιανουάριο του 1997... Παρά τα όσα σκανδαλώδη συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στα Ναυπηγεία Αυλίδας, ύποπτες μεθοδεύσεις παραπέμπουν την εξυγίανση στο 1999, διαιωνίζοντας την παραμονή του "ενοικιαστή" Λελάκη, παρότι η ΕΤΒΑ τον έχει καταγγείλει για κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες χρησιμοποίησε τα ναυπηγεία...".

Ολα τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, αλλά και επίκαιρα, μια και πρόσφατη είναι η φιλολογία περί "προνομίων". Και παίρνουν ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, αφού αποτελούν καταγγελίες ενός στελέχους του κυβερνητικού κόμματος, του Δ. Πιπεργιά, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Καταγγελίες, που περιέχονται σε νέα Ερώτησή του, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Χρειάζονται μήπως κι άλλες αποδείξεις, για το πραγματικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής; Σε ποιους, πράγματι, εξασφαλίζει προνόμια και ασυδοσία;

Ενα μόνο, επιπλέον στοιχείο σημειώνουμε: Ο εφοπλιστής Λελάκης λυμαίνεται τα Ναυπηγεία Αυλίδας από το 1989, όταν του τα νοίκιασε η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος. Κοντεύει να κλείσει δεκαετία, δηλαδή...

Η ... διέξοδος

Από την ερώτηση - καταγγελία του Δ. Πιπεργιά, όμως, προκύπτουν και δυο άλλα ζητήματα. Πρώτον, ο βουλευτής φαίνεται να γνωρίζει πολύ περισσότερα στοιχεία περί σκανδάλων στα Ναυπηγεία Αυλίδας και οφείλει να τα καταγγείλει δημόσια. Και, δεύτερον, ντρέπεται να πει τη λέξη ξεπούλημα και μεταχειρίζεται αντ' αυτής την "εξυγίανση", την οποία επικαλείται, ως τη μόνη διέξοδο; Και πιστεύει στα σοβαρά ότι θα σωθεί το ναυπηγείο και θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων, όταν αναλάβει κάποιος άλλος "Λαλάκης" την επιχείρηση;

Δικές τους οι ευθύνες

Προχτές, έξι πτήσεις της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" ματαιώθηκαν. Χτες, άλλες έξι. Οι περισσότερες, μάλιστα, είχαν προορισμό το εξωτερικό. Αλλες πτήσεις σημείωσαν πολύ ή λίγη καθυστέρηση. Κι ενώ η διοίκηση της εταιρίας επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στους εργαζόμενους, η πραγματική και αναμφισβήτητη αιτία των ματαιώσεων είναι οι ελλείψεις προσωπικού και ιδιαίτερα οι ελλείψεις σε συνοδούς και φροντιστές. Αλλωστε, πολύ πρόσφατα η διοίκηση της εταιρίας απέλυσε ορισμένες δεκάδες εποχικούς εργαζόμενους. Κι έτσι, οι ματαιώσεις και οι καθυστερήσεις διαδέχονται οι μεν τις δε, ενώ γίνεται φανερό πως το πρόγραμμα της περιόδου άνοιξης - καλοκαιριού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί.

Ολα αυτά, βέβαια, συνεπάγονται ένα σοβαρό κόστος για την ΟΑ, που δεν είναι μόνο οικονομικό. Ενα κόστος, για το οποίο ευθύνονται εξ ολοκλήρου η διοίκηση της εταιρίας και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι. Κι έπειτα, μιλάνε για τα δήθεν προνόμια των εργαζομένων...

Ο στόχος

Αν μια γερή

της δίνανε

οι γεωργοί

κι οι άλλοι

σίγουρα

θα της άνοιγαν

στα δύο

το κεφάλι!

Μα κι αν

την ξεπαστρεύανε

την άτιμη

τη σκάρτη,

σε λίγο

μία όμοια

θα είχαμε

στην πλάτη.

Γι αυτό, λοιπόν,

η πάλη μας

ας αποβλέπει

πάντα,

ν' αλλάξει

ο άθλιος ρυθμός

κι όχι απλώς

η μπάντα!

Ο οίστρος

Τι περιμένουν..;

Μέσω Λονδίνου - την "καρδιά" του Θατσερισμού - και από το "βήμα" συνεδρίου, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βρετανών Βιομηχάνων, εξαπέλυσε προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τις νέες βολές του προς τους εργαζόμενους της χώρας μας και τα συνδικάτα. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις - δήλωσε - θα προωθηθούν λίαν συντόμως και - ως γνωστόν - θα περιλαμβάνουν την κατάργηση του 8ωρου, την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης κλπ. κλπ. Ερμήνευσε, έτσι, με καταπληκτική ακρίβεια την ουσία της (ν)τροπολογίας, που ψηφίστηκε πρόσφατα για ΔΕΚΟ - τράπεζες, αλλά και του νομοθετικού τερατουργήματος, που προετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Την "πάσα" πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, για να διαμηνύσει με τη σειρά του - λίγες μέρες πριν τη δεύτερη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση - ότι οι αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα είναι περιορισμένες και δε θα ξεπεράσουν το 4,5%!

Συντονισμένη και ολομέτωπη αναμένεται, επομένως, η επίθεση. Το ομολογούν ευθέως με τον πλέον επίσημο τρόπο, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ΣΕΒ. Τα συνδικάτα τι θα πράξουν; Τι άλλο περιμένει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Μήπως, τη συνέχεια του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου";

ΠΡΟΣΩΠΟ
Γεβγκένι Πριμακόφ

Τον καλύτερό της εαυτό δίνει η ρωσική διπλωματία τις τελευταίες μέρες προκειμένου να αποτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Ομως, παρά τα πρότερα θετικά αποτελέσματα του Νοέμβρη, όταν η διαμεσολάβηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ είχε οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις του Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη, σήμερα τα πράγματα φαίνονται δυσκολότερα.

Ο στενός συνεργάτης του Πριμακόφ και υφυπουργός Εξωτερικών Βίκτορ Ποσουβαλιούκ, έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με Ιρακινούς αξιωματούχους, οι οποίες, όπως φαίνεται, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αναλόγως αποθαρρυντικά μοιάζουν να είναι και τα αποτελέσματα των διαμεσολαβήσεων της Γαλλίας, του Αραβικού Συνδέσμου, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εντείνουν τις πιέσεις τους στην κατεύθυνση της στρατιωτικής επέμβασης, επαναλαμβάνοντας ότι "ο Ιρακινός Πρόεδρος πρέπει να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έστω και με στρατιωτικά μέσα".

Παρά τις πιέσεις αυτές, η Μόσχα επιμένει στη διπλωματική οδό, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτρέψει μια σύρραξη και, αργά αλλά σταθερά, να πετύχει την όσο το δυνατόν γρηγορότερη άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, ώστε να τεθούν σε ισχύ οι πετρελαϊκές συμφωνίες δισεκατομμυρίων που έχει υπογράψει με τη Βαγδάτη. Με την άποψή της συντάσσονται, ανοιχτά, η Κίνα, η Γαλλία και ο αραβικός κόσμος, ο καθένας υπερασπιζόμενος τα δικά του συμφέροντα. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που δε συμμερίζονται την αισιοδοξία της ρωσικής διπλωματίας και εκτιμούν ότι, ακόμα και αν προς στιγμήν αποφευχθεί η επέμβαση, η ένταση στον Περσικό Κόλπο δε θα αποκλιμακωθεί.

Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ