Κυριακή 8 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γεβγκένι Πριμακόφ

Τον καλύτερό της εαυτό δίνει η ρωσική διπλωματία τις τελευταίες μέρες προκειμένου να αποτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Ομως, παρά τα πρότερα θετικά αποτελέσματα του Νοέμβρη, όταν η διαμεσολάβηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ είχε οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις του Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη, σήμερα τα πράγματα φαίνονται δυσκολότερα.

Ο στενός συνεργάτης του Πριμακόφ και υφυπουργός Εξωτερικών Βίκτορ Ποσουβαλιούκ, έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με Ιρακινούς αξιωματούχους, οι οποίες, όπως φαίνεται, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αναλόγως αποθαρρυντικά μοιάζουν να είναι και τα αποτελέσματα των διαμεσολαβήσεων της Γαλλίας, του Αραβικού Συνδέσμου, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εντείνουν τις πιέσεις τους στην κατεύθυνση της στρατιωτικής επέμβασης, επαναλαμβάνοντας ότι "ο Ιρακινός Πρόεδρος πρέπει να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έστω και με στρατιωτικά μέσα".

Παρά τις πιέσεις αυτές, η Μόσχα επιμένει στη διπλωματική οδό, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτρέψει μια σύρραξη και, αργά αλλά σταθερά, να πετύχει την όσο το δυνατόν γρηγορότερη άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, ώστε να τεθούν σε ισχύ οι πετρελαϊκές συμφωνίες δισεκατομμυρίων που έχει υπογράψει με τη Βαγδάτη. Με την άποψή της συντάσσονται, ανοιχτά, η Κίνα, η Γαλλία και ο αραβικός κόσμος, ο καθένας υπερασπιζόμενος τα δικά του συμφέροντα. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που δε συμμερίζονται την αισιοδοξία της ρωσικής διπλωματίας και εκτιμούν ότι, ακόμα και αν προς στιγμήν αποφευχθεί η επέμβαση, η ένταση στον Περσικό Κόλπο δε θα αποκλιμακωθεί.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ