Κυριακή 8 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΗΠΑ
Ευνοϊκές συνθήκες μαζικοποίησης του κόμματος

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γκας Χολ στην ευρεία σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής του Κόμματος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

(του ανταποκριτή μας

Χρ. Νικολόπουλου). -

Μέσα σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 17 - 18 Γενάρη ευρεία σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής του ΚΚ ΗΠΑ, στην οποία επισημάνθηκε από όλα τα μέλη της, τα οποία μετέφεραν εμπειρίες από τους διάφορους τομείς δουλιάς των περιοχών τους, ότι το συνεχώς μειούμενο κλίμα του αντικομμουνισμού σε όλη τη χώρα, παρέχει τώρα τη δυνατότητα στο κόμμα να αυξήσει σημαντικά τη δύναμή του.

Στην εισήγησή του, ο εθνικός πρόεδρός του, Γκας Χολ, υπογράμμισε την υπέρτατη ανάγκη για έναν τέτοιο στόχο και κάλεσε τα μέλη αυτού του Σώματος ν' ανταποκριθούν στο ιστορικό αυτό χρέος τους, αρχίζοντας μια τέτοια εξόρμηση, ώστε το κόμμα να φτάσει στα 500.000 μέλη.

"Ενώ δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για μια τέτοια ανάπτυξη, οι μάζες είναι και οι καιροί το επιτάσσουν. Ετοιμοι ή όχι, βρισκόμαστε μέσα σε μια πολιτική και ιδεολογική ροή. Αυτό εννοούμε, όταν λέμε ότι "πρέπει ν' αλλάξουμε για να αναπτυχθούμε"", τόνισε ο Γκ. Χολ, καταχειροκροτούμενος. Διευκρίνισε όμως: "Ο σημερινός αντικομμουνισμός δεν είναι του φανατικού, υστερικού είδους, παραμένει, όμως, ένα πολιτικό όργανο της άκρας δεξιάς. (...). Ωστόσο, η επιτυχία του θα περιορίζεται από τις αντικειμενικές συνθήκες και, επίσης, από τη δική μας αποτελεσματικότητα".

"Βαθιές και σημαντικές αλλαγές συντελούνται σε κάθε τομέα της ζωής", είπε κατόπιν, και αφού έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία γι' αυτό, όπως, μεταξύ πολλών άλλων, η θετική μετάδοση από τα ΜΜΕ της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του στην εορταστική συγκέντρωση του κόμματος, πρόσθεσε: "Αυτά τα γεγονότα λένε πολλά για τις νέες σχέσεις ανάμεσα στο κόμμα και το συνδικαλιστικό κίνημα, που, με τη σειρά του, σημαίνει νέες σχέσεις με την εργατική τάξη. Το πώς θα χειριστούμε και θα αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις, θα καθοριστεί, σε μεγάλο βαθμό, από την κατεύθυνση του κόμματος στην επόμενη περίοδο. Η διεύρυνση και το βάθεμα αυτών των σχέσεων θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της δουλιάς μας" και παρατήρησε:

"Τα πάντα βρίσκονται σε μια διαδικασία ρευστότητας, μεταβατικότητας και αλλαγής. Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις φάσεις αυτής της διαδικασίας, αν θέλουμε ν' ανταποκριθούμε στην πρόκληση των καιρών. Η νέα αποδοχή μας σαν κόμμα και σαν κομμουνιστές αποτελεί μια έκφραση των μεταλλασσόμενων αντικειμενικών και υποκειμενικών συνθηκών στη χώρα μας", προειδοποίησε, όμως, ότι "δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη ανάφλεξη".

Οι αλλαγές αυτές, εξήγησε, "αποτελούν μιαν απήχηση της ριζοσπαστικής διαδικασίας, της επιδεινούμενης ποιότητας της ζωής και της ανασφάλειας της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και της δικής μας ικανότητας να εκφράσουμε όλα αυτά (...).

Είναι μια απάντηση στο γεγονός ότι αποτελούμε ένα αναπόσπαστο μέρος της εργατικής τάξης και των αγώνων και κινημάτων της, αλλά, ακόμα περισσότερο, ότι είμαστε ικανοί να προσφέρουμε καθοδήγηση και να προτείνουμε λύσεις και πρωτοβουλίες, που ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα".

Είπε, κατόπιν, ότι "επιβάλλεται μια κριτική εξέταση, προκειμένου το κόμμα να αλλάξει με τρόπους που θα του δώσουν τη δυνατότητα να συμβαδίσει με το ανερχόμενο ρεύμα του μαχητικού αγώνα και το βάθεμα της ταξικής συνειδητότητας. Δεν μπορούμε ν' αρχίσουμε να μεταβαλλόμαστε σε ένα μαζικό κόμμα, δεν μπορούμε να καθοδηγήσουμε και να αναπτύξουμε τις πολιτικές και πρωτοβουλίες για να το επιτύχουμε, αν δεν ανταποκριθούμε σε ό,τι είναι νέο".

Ο Γκας Χολ αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της εισήγησής του στην ανάγκη να ενταθεί η εκστρατεία κατά των φυλετικών διακρίσεων. "Ο αγώνας", είπε, "ενάντια στην ιδεολογία και πρακτική του ρατσισμού, για την ισότητα και ενότητα της εργατικής τάξης, είναι ίσως η σημαντικότερη συνεισφορά στον ταξικό αγώνα και στην εργατική τάξη της χώρας μας".

Ειδική αναφορά έκανε και στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας (YCL), με την προσχώρηση ολοένα περισσότερων νέων, λέγοντας ότι το γεγονός αυτό την ώθησε να προβεί σε μερικά τολμηρά μέτρα για την αναδιάρθρωσή της.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα ειδικότερα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τη μαζικοποίηση του κόμματος, ο Γκας Χολ είπε:

Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε πιο ανοιχτά. Χρειαζόμαστε κάποια νέα, φρέσκια, τολμηρή σκέψη στη δημόσια παρουσία μας, καθώς και το "Κομμουνιστικό Συν" (Communist Plus). Είναι ανάγκη να συνηθίσουμε να δουλεύουμε μέσα σε μια εντελώς νέα ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία δεν υπάρχουν πια αντικομμουνιστικοί νόμοι, μέσα στην οποία το κόμμα είναι πραγματικά, ολοκληρωτικά, νόμιμο. Ναι, χρειάζεται να δουλεύουμε μέσα στον ευρύτερο αμερικανικό πολιτικό χώρο. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους κομματικούς πυρήνες να αναγνωρίσουν, να δεχτούν και να κάμουν μια τέτοια ριζική μεταστροφή - από τη μυστική και μεμονωμένη, σε ημι-νόμιμη, πλήρη νομιμότητα; Η δομή μας, οι μέθοδοί μας, ο τρόπος και οι τακτικές μας ήταν κατάλληλες στο παρελθόν, στην περίοδο του αντικομμουνισμού. Τώρα, δεν ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα. Πρέπει να κοιτάξουμε όλα τα χαρακτηριστικά, όλες τις πλευρές του κόμματος με ένα νέο τρόπο, περιλαμβανομένης της δομής του. "Αλλαγή", είναι η λέξη - κλειδί.

Στην ίδια σύσκεψη, η Ντένις Ουάινμπρενερ Εντουαρντς, ηγετικό στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης στη Δυτική Πενσυλβάνια, έγινε δεκτή με επευφημίες, όταν ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζον Μπαχτέλ, την παρουσίασε ως τη "δημοτική σύμβουλο από το Ουίλινσμπουργκ της Πενσυλβάνιας". "Η εκλογή της αποτελεί μια άλλη ζωντανή απόδειξη, ότι ο κόσμος δεν τρομοκρατείται πια από την ερυθροφοβία", είπε ο Μπαχτέλ. Η Εντουαρντς ήταν υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος και εκλέχθηκε, παρά τις γοερές κραυγές των Ρεπουμπλικάνων ότι είναι μέλος του ΚΚ ΗΠΑ.

Μια άλλη κομμουνίστρια, η Ουάλι Κάουφμαν, αποτέλεσε και αυτή ένα ζωντανό παράδειγμα για την αποδοχή του κόμματος και των μελών του στις τάξεις του εργατικού κινήματος. "Οταν ο τοπικός Τύπος έγραψε ότι είχα εκλεγεί οργανώτρια του κόμματος στο Κλίβελαντ, οι αντιπρόσωποι στο κεντρικό εργατικό συμβούλιο με συγχάρηκαν", είπε η Κάουφμαν, που είναι από πολλά χρόνια ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου ελαιοχρωματιστών στην πολιτεία του Οχάιο.

Ανάλογα παραδείγματα για την αποδοχή του κόμματος σε εξωκομματικούς οργανισμούς ανέφεραν και άλλοι ομιλητές στη σύσκεψη.

Από την πλευρά του, ο Τζάρβις Τάινερ, αντιπρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ και υπεύθυνος για τη νομοθετική και εκλογική δουλιά του κόμματος, μίλησε για τις γενικές εκλογές της χώρας το 1996, σε σχέση με τα σχέδια του κόμματος για τις εκλογές του φετινού χρόνου για το Κογκρέσο.

"Ναι, δεχτήκαμε την ανάγκη να εκλεγεί το μικρότερο κακό τότε", είπε. "Και, ναι, ξέρουμε ότι εκατομμύρια Αμερικανών έχουν απογοητευτεί από τον Πρόεδρο Κλίντον - και σωστά". Και κάλεσε τις Κομματικές Οργανώσεις να "ψάξουν ενεργά" για κομμουνιστές υποψήφιους το 1998. Είπε χαρακτηριστικά: "Ας είναι υποψήφιοι δημοκρατικοί, ανεξάρτητοι, κομμουνιστές. Αλλά να θέσουν υποψηφιότητα".

Η Τζούντιθ Λε Μπλανκ, υπεύθυνη του κόμματος για τις εργατικές και κοινοτικές σχέσεις, ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες τηλεφωνήματα έγιναν στην έδρα του κόμματος, μετά τη μετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι "C - SPAN" της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του Γκ. Χολ. Και πρόσθεσε: "Υπάρχουν χιλιάδες και χιλιάδες άτομα σε όλη τη χώρα, που αναζητούν το Κόμμα. Και υπάρχουν πολλοί, που ήδη γνωρίζουν το κόμμα και ιδιαίτερα τον Γκας Χολ. Οφείλουμε να βρούμε νέους τρόπους δράσης, αν θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις και ηγεσία γι' αυτούς".

Στις 19/1, ακολούθησε μια συμπληρωματική συνάντηση των περιφερειακών στελεχών του κόμματος στη Νέα Υόρκη, στην οποία καταστρώθηκαν σχέδια για να γίνει το σύνθημα "χρειάζεται να αλλάξουμε, για να αναπτυχθούμε" μια ζώσα πραγματικότητα. Είπε σ' αυτή τη συνάντηση ο Σαν Ουέμπ, αντιπρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ: "Η πρόκλησή μας είναι να κάνουμε το κομμουνιστικό κόμμα, ένα κόμμα για το νέο αιώνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ