ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση

Ενοχλημένοι οι δικαστικοί λειτουργοί από τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης

Δυναμώνει η αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Ε. Γιαννόπουλου κατά του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Στ. Ματθία.Αφορμή για τη νέα επιδείνωση στις σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου (ΑΠ) ήταν η απόφαση του Στ. Ματθία να συγκαλέσει την Ολομέλεια των αρεοπαγιτών στις 26 Φλεβάρη για να κρίνει αν ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει το δικαίωμα να σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα όταν εκκρεμούν στα δικαστήρια. Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που ο ανώτατος δικαστής συγκαλεί την Ολομέλεια για να κρίνει αν αποτελούν απόπειρα επηρεασμού στο έργο της Δικαιοσύνης οι δηλώσεις και τα σχόλια του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης.

Εξαιτίας της διαμάχης Γιαννόπουλου και Ματθία το κλίμα που επικρατεί στον Αρειο Πάγο είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Οι δικαστικοί λειτουργοί φέρονται ενοχλημένοι από τις δηλώσεις και φράσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως "διαπράττει ανοησίες ο κ. Ματθίας" και "όταν μιλήσω θα βρεθεί μετανιωμένος". Οι δικαστές θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο να περάσει και στη δικαστική εξουσία το... "στιλ Γιαννόπουλου" και η γνωστή φρασεολογία του, με την οποία επιτίθεται εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του, αλλά και εναντίον των συντρόφων του στο ίδιο του το κόμμα, με τους οποίους δε συμφωνεί. Ανέφεραν, χαρακτηριστικά, οι δικαστικοί λειτουργοί ότι τέτοιες δηλώσεις δεν προσιδιάζουν σ' ένα υπουργό Δικαιοσύνης και, πολύ περισσότερο, όταν απευθύνεται στην ηγεσία της δικαστικής εξουσίας.

Πάντως, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου χτες αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για την επίθεση που δέχτηκε από τον υπουργό και είναι αποφασισμένος να επιλύσει τα θέματα που εκκρεμούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η απόφασή του αυτή να συγκαλέσει την Ολομέλεια αιφνιδίασε πολλούς αρεοπαγίτες, καθώς και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο.Παρόλο που στον Αρειο Πάγο είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η σύγκληση της Ολομέλειας είναι άκαιρη και θα έπρεπε να συγκληθεί αμέσως μετά την υπόθεση Πουρσανίδη, ο Στ. Ματθίας ισχυρίζεται ότι η απόφασή του ήταν αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, ενώ δεν αποκλείεται να είχε συμβουλευτεί και κάποιους από τους αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ενδεικτικές της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στη χώρο της Δικαιοσύνης είναι οι δηλώσεις του αρεοπαγίτη και προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Κ. Λυμπερόπουλου,ο οποίος είπε ότι "ανεπίκαιρα έρχεται το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΑΠ" και θα έπρεπε αυτό να γίνει τότε που το θέμα Πουρσανίδη ήταν επίκαιρο ή αργότερα όταν η ένταση θα είχε αποφορτιστεί.

Στο θέμα παρενέβη και η ΝΔ. Με δηλώσεις των Π. Παυλόπουλου και Ι. Βαρβιτσιώτη τάχθηκε κατά του Ε. Γιαννόπουλου, τονίζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δε δικαιούται να προβαίνει σε κριτική δικαστικών αποφάσεων.

"Νυχτερίδες κι αράχνες"

Συζητήθηκαν χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει, ο ένας εναντίον του άλλου, οι Στ. Καζαντζίδης και Χρ. Νικολόπουλος. Η αντιδικία του δημοφιλούς τραγουδιστή και του καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη είναι παλαιά και έχει αφετηρία της την πατρότητα δεκάδων τραγουδιών που δημιούργησαν μαζί στο παρελθόν. Ομως, στο δικαστήριο προσέφυγαν με αφορμή τις αναφορές του ενός για τον άλλον σε συνεντεύξεις και δηλώσεις τους στον Τύπο.

Ο Στ. Καζαντζίδης σε ένα ξέσπασμά του μέσα στη δικαστική αίθουσα κατηγόρησε τον Χρ. Νικολόπουλο ότι με τα τραγούδια του "έχει κάνει παλάτια", ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι κάποιοι σήμερα "θέλουν το λαϊκό τραγούδι να σέρνεται, να μην υπάρχει".

Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

Σε σαρανταοχτάωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι έμμισθοι υπάλληλοι των Υποθηκοφυλακείων την Πέμπτη και Παρασκευή, στις 12 και 13 Φλεβάρη.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται ότι με το νέο μισθολόγιο επήλθε μείωση στις αποδοχές τους, ακόμη και κάτω από τα επίπεδα του 1996, καθώς το επίδομα των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας αποσυνδέθηκε από την αντίστοιχη αμοιβή που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί.

Ετσι, το βασικό αίτημα των δικαστικών λειτουργών είναι η επανασύνδεση του επιδόματος ειδικών συνθηκών με το αντίστοιχο των δικαστικών λειτουργών. Ζητούν δηλαδή το επίδομα ειδικών συνθηκών να ανέλθει στο 75% αυτού που λαμβάνουν οι δικαστές.

Παράλληλα, οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και ταυτόχρονη συνταξιοδότησή τους από το Ταμείο Νομικών και το Δημόσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ