ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σκληραίνουν" τα μπλόκα
  • "Στένεψε" από χτες η Εθνική Οδός, πολύωρος αποκλεισμός στα μπλόκα για τις ενημερωτικές συνελεύσεις των αγροτών και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
  • Αύριο η συνάντηση της ΠΑΣΕ με το κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο θα ξεκαθαριστεί πως, αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα, ο αγώνας θα κλιμακωθεί και για ό,τι ακολουθήσει υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση

Ενώ καθημερινά χιλιάδες τρακτέρ σ' όλη την Ελλάδα βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα και αναπτύσσεται ένα τεράστιο κίνημα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς, γίνεται αύριο η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα. Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ και τον διοικητή της ΑΤΕ Π. Λάμπρου. Η θέση της ΠΑΣΕ είναι καθαρή. Στην ανακοίνωσή της, η οποία διαβάστηκε χτες στα μπλόκα, αναφέρεται πως "αν η κυβέρνηση δεν έχει λύσεις για τα προβλήματά μας, θα έχει πια και την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας, αν δεν πάρουμε συγκεκριμένες και θετικές λύσεις".

Ηδη, χτες επί πέντε και πλέον ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης για να γίνουν οι ενημερωτικές συνελεύσεις των αγροτών στα μπλόκα και η λαϊκή συναυλία στη "Βιοκαρπέτ". Κι ενώ και άλλα τρακτέρ έφταναν στα μπλόκα, χτες οι αγρότες "στένεψαν" όπως είχαν προαναγγείλει την Εθνική Οδό, περιορίζοντας τον ελεύθερο χώρο του οδοστρώματος. Επίσης στα μπλόκα της Οδού Βόλου και του Συκουρίου, έκλεισαν το δρόμο με τρακτέρ για δύο ώρες (1 με 3 μμ), όπως έγινε και στα μπλόκα του Αλμυρού και Βελεστίνου, όπου ο δρόμος έκλεισε για μια ώρα (4 με 5μμ). Στη διάρκεια του αποκλεισμού στον κόμβο του Βελεστίνου, σε κάποιους οδηγούς φορτηγών που διαμαρτυρήθηκαν, οι αγρότες τους συνέστησαν υπομονή και ψυχραιμία και τόνισαν ότι τα προβλήματα τους αναγκάζουν να βγουν στο δρόμο και την ευθύνη για ό,τι γίνεται και ό,τι ακολουθήσει θα την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Στο δρόμο, βγήκαν ακόμα χτες με αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα και ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας, από τα χωριά Αχίλλειο, Αγιοι Θεόδωροι, Πτελέος κ.ά, οι οποίοι για περισσότερες από τρεις ώρες μοίρασαν προκηρύξεις στους διερχόμενους οδηγούς με τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Στη "Βιοκαρπέτ", μέσα σε κλίμα αγωνιστικού ενθουσιασμού, ξεκίνησε χτες το απόγευμα λαϊκή συναυλία με μουσικό σχήμα από την Αθήνα. Το αγωνιστικό κλίμα ενίσχυσε το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν ήρθαν και νέα τρακτέρ από τα χωριά Ερμήτσι και Μάρκο της Καρδίτσας και παρατάχτηκαν δίπλα στα ήδη υπάρχοντα, "στενεύοντας" το δρόμο. "Ημασταν μαζί σας πέρσι, είμαστε μαζί σας φέτος και θα είμαστε μαζί σας, όποτε και όσο χρειαστεί", ήταν τα πρώτα λόγια του Στέφανου Ψαραδάκου, που μαζί με τον Λευτέρη Ψαραδάκο, την Εύα Κυριαζοπούλου και τον Γιάννη Λάρδη συντρόφευσαν με τη μουσική τους, τους συγκεντρωμένους αγρότες. Το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε ήταν: "Τα πορτοκάλια απούλητα, τα μήλα πεταμένα" και τα πρώτα συνθήματα των αγροτών: "Εργατιά κι αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά" και "Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς".

Το βράδυ συνεδρίασε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, προκειμένου να συζητήσει την πορεία του αγώνα και να προετοιμαστεί καλύτερα για τη συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο θα εκθέσει τα πολλά και οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και θα ζητήσει άμεσες και συγκεκριμένες λύσεις.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Συγκέντρωση - μήνυμα κλιμάκωσης

Μήνυμα αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, έστειλαν, χτες, οι αγρότες του Δομοκού και χωριών της Λαμίας,σε ένα μαζικό, δυναμικό και μαχητικό συλλαλητήριο, που πραγματοποίησαν στο κέντρο της φθιωτικής πρωτεύουσας, συμπαραστεκόμενοι σε 19 συναδέλφους τους που ο κυβερνητικός αυταρχισμός οδήγησε κατηγορούμενους στο "αγροτοδικείο" για τις κινητοποιήσεις τον Νοέμβρη του '96 στο Δρούγο. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 16 Ιούνη.

Από το πρωί, εκατοντάδες αγρότες με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα κατέφτασαν από τα χωριά της Λαμίας και του Δομοκού. Ο δρόμος, μπροστά από τα δικαστήρια όπου συγκεντρώθηκαν, "γέμισε" από τα συνθήματα των αγροτών κατά της ποινικοποίησης των αγώνων τους, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. "Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι" ήταν το κύριο σύνθημα - μήνυμα συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Μιλώντας στη συγκέντρωση το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) Δομοκού Θαν. Γκαϊδατζής,κατήγγειλε την πολιτική τρομοκρατίας των αγροτών που επέλεξε η κυβέρνηση. "Δεν πτοούμαστε από τέτοιες μεθόδους", είπε και επέρριψε την ευθύνη στην κυβερνητική αδιαλλαξία, αν οι αγρότες φτάσουν στο σημείο να κλείσουν τους δρόμους. Ο Λ. Γάκης, μέλος της ΣΕΑ Δομοκού, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Φθιώτιδας στις καλλιέργειες ρυζιού, καπνών, τεύτλων, βιομηχανικής ντομάτας και βαμβακιού σαν απόρροια της εφαρμογής των ευρωενωσιακών οδηγιών και αποφάσεων.

Εντυπωσιακή ήταν η στιγμή που διαβάστηκε το μήνυμα συμπαράστασης και "από κοινού αντιμετώπισης για την επίλυση των προβλημάτων" της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, που συνοδεύτηκε από το σύνθημα "Εργατιά - Αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά". Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν, επίσης, αντιπροσωπείες αγροτών από τα "μπλόκα" της Ανθήλης και της Αμφίκλειας, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, το ΕΚ Φθιώτιδας, η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, η ΠΚΣ ΤΕΙ Λαμίας.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία ως την έδρα της περιφέρειας και επιδόθηκε ψήφισμα στον περιφερειάρχη. Το κλίμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας φέρνει καθημερινά και νέες δυνάμεις των αγροτών στο μετερίζι. Αυτό αναμένεται να εκφραστεί με τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και στην περιοχή της Λαμίας.

Βοιωτία

Στην επαρχία Λιβαδειάς καθημερινά μεγαλώνει η συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα του αγώνα, όπως "αυγαταίνει" και η συμπαράσταση των εργαζομένων και άλλων κοινωνικών φορέων, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες και καλούν την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματά τους. Με ομόφωνο ψήφισμά τους οι σύνεδροι του Τακτικού Απολογιστικού Συνεδρίου του ΕΚ Λιβαδειάς,που έγινε χτες, τάσσονται αλληλέγγυοι και χαιρετίζουν τον αγώνα των αγροτών. Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν ακόμα το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Βοιωτίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς.Στον Ορχομενό,σήμερα, "χτυπάει η καρδιά της Βοιωτίας" όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στο οποίο θα μιλήσει ο Γ. Παττάκης, μέλος της Πανθεσσαλικής. Από χτες ενισχύονται με νέα τρακτέρ τα χωριά Υψηλάντη και Κάστρο, ενώ στο χορό μπήκαν και οι αγρότες της Θήβας (Πυρί).

ΚΡΗΤΗ
Στους αγρότες η ευθύνη του αγώνα
  • Παραμένει αποκλεισμένη η Νομαρχία Χανίων
  • Συντονίζονται και στο Ηράκλειο

Οι αγρότες του Νομού Χανίων που από τη Δευτέρα απέκλεισαν τη νομαρχία παραμένουν στο... πόστο τους, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα, ενώ οι συμβιβασμένοι της φιλοκυβερνητικής διοίκησης της ΟΑΣ Χανίων, αφού προσπάθησαν να υπονομεύσουν τον αγώνα, τελικά "τα δίπλωσαν" και αποχώρησαν.

Η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,που από χτες πήρε αποκλειστικά την ευθύνη για το συντονισμό του αγώνα, καλεί τους αγρότες του νομού να συσπειρωθούν και να κινητοποιηθούν συμμετέχοντας στον αποκλεισμό της νομαρχίας, σε συντονισμό με τους αγρότες όλης της χώρας που ξεσηκώνονται. Το απόγευμα οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα μέσα από τους δρόμους της πόλης, ενώ για σήμερα πάρθηκε απόφαση για συμβολικό αποκλεισμό του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στα Χανιά. Η Παγχανιώτικη ΣΕΑ απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του νομού τούς καλεί να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν τον αγώνα της αγροτιάς για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που προκαλεί η ίδια πολιτική που πλήττει και τους ίδιους.

Προηγούμενα, με σχετική ανακοίνωσή της σχετικά με τη στάση των καρεκλοκένταυρων της διοίκησης της ΟΑΣ (Πρεκατσάκης και η παρέα του), τους καταγγέλλει για ξεπούλημα του αγώνα των αγροτών στην πιο κρίσιμη φάση του. Είναι ολοφάνερο, τονίζεται, ότι έχουν κάνει πίσω και στις διεκδικήσεις λύσεων στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών του νομού. Αναζητούν άλλοθι για τη στάση τους, περιμένοντας εξαγγελίες του υπουργού Γεωργίας για δήθεν μέτρα που κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των αγροτών.

Στο Νομό Ηρακλείου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που συγκροτήθηκε μετά την κινητοποίηση εκτόνωσης, που οργάνωσε η νόθα διοίκηση της ΟΑΣ του νομού, από τους τρεις μαζικότερους και "ζωντανούς" Αγροτικούς Συλλόγους Αρχάνων, Δήμου Ηρακλείου και Τεφελίου, οργάνωσε, χτες το βράδυ, στις Αρχάνες πλατιά σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών και αγροτών για τον καλύτερο συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών του νομού.

Η ΣΕΑ των αγροτών Ηρακλείου, ως γνωστόν, κατάγγειλε την υπονομευτική τακτική των νόθων της ΟΑΣ Ηρακλείου, που κάνει πλάτες στον Τζουμάκα και την κυβέρνηση, και κάλεσε τους αγρότες να μην ανεχθούν άλλο την κοροϊδία της ΟΑΣΝΗ και των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ), που μεθοδεύουν "κινητοποιήσεις εκτόνωσης" για να αποπροσανατολίσουν και ξεγελάσουν τους αγρότες.

Εδώ "περνάει" ο λόγος τους

ΕΝΝΕΑ ΜΕΡΕΣ στα μπλόκα. Εικόνες και σκέψεις. Θεσσαλία ίσον αγωνιζόμενοι αγρότες. "Βιοκαρπέτ" ίσον τρακτέρ. Περπατάς στην Εθνική οδό. Τέντες από νάιλον. Πανό και πικέτες. "Φάτσες" γνωστές από παλιά - γνωριζόμαστε καλά πια - και νέες, άγνωστες ακόμα.

Συζήτηση με τους "φρουρούς των μπλόκων" για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Για τα προβλήματα. Για τον αγώνα. Αλλά και προσωπικές. Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε κι άλλα πράγματα.

- "Το έγινε η κόρη σου; Πέρασε στο Πανεπιστήμιο;".

Κι αυτοί ενδιαφέρονται για μας.

- "Πως πάει η μέση σου; Πονάς ακόμα; Να προσέχεις μέσα σ' αυτή την υγρασία".

***

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ και οι άλλοι, του "σιναφιού". Με τους περισσότερους απ' αυτούς δεν έχεις να πεις πολλά. Ολο τα ίδια ρωτούν.

- "Πότε θα αποκλείσουν το δρόμο; Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής; "Τρώγονται;"". Κι έχουν ένα ύφος περίεργο και συνάμα πολύξερο "που σου τη δίνει".

***

ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ της "Βιοκαρπέτ" οι Καρδιτσιώτες. Βαμβακοπαραγωγοί. Εδώ και τρία χρόνια τους χαντάκωσε ο κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι. Οι τιμές μειώθηκαν πολύ. Τα έξοδα αυξήθηκαν. Είχαν καταχρεωθεί για να πάρουν μηχανήματα, να φτιάξουν υποδομή στα χωράφια. Πέρσι πάθανε καταστροφή απ' τις πλημμύρες. Και φέτος η παραγωγή μικρή. Αδειασαν εντελώς οι τσέπες. Χρέη "μέχρι το λαιμό". Και η τράπεζα να θέλει να αρπάξει τα χωράφια και τα σπίτια.

Στα μπλόκα του Αλμυρού, του Βελεστίνου, της οδού Βόλου, του Συκουρίου, Μαγνησιώτες, Φαρσαλινοί, Τρικαλινοί, Λαρισαίοι. Σιτοπαραγωγοί, καπνοπαραγωγοί, τευτλοπαραγωγοί, ντοματοπαραγωγοί, δεντροκαλλιεργητές, κτηνοτρόφοι. Χαντακωμένοι κι αυτοί. Ούτε το κόστος παραγωγής δεν καλύπτουν οι τιμές των προϊόντων. Και η ΕΕ δεν τους αφήνει να αυξήσουν την παραγωγή για να λιγοστέψουν το χάσιμο. Βάζει περιορισμούς, επιβάλλει πρόστιμα. Δεν επιτρέπει να γίνουν έργα υποδομής, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά. Πού είναι ο Αχελώος;

***

ΒΓΗΚΑΝ στον αγώνα. Είναι αποφασισμένοι. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά μόνο τη φτώχεια τους. Ολοι. Αριστεροί, ΠΑΣΟΚτζήες, Δεξιοί. Δεν υπάρχουν στα μπλόκα τέτοιες διαφορές. Εμειναν στην μπάντα. Εχει χρώμα το ψωμί; Οργισμένοι με την άτεγκτη στάση της κυβέρνησης. Οχτώ μέρες στο δρόμο κι ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Αν ζητούσαν διάλογο οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι εργολάβοι ο Σημίτης θα έτρεχε. Γι' αυτούς το παίζει "αφ' υψηλού". Ούτε στο μπλοκάκι του δεν τους έχει γραμμένους.

Απαντούν με κλιμάκωση του αγώνα. Συνεχώς έρχονται κι άλλα τρακτέρ. Απαντούν και με χιούμορ. Το βλέπεις στα πανό και στις πικέτες. Σάτιρα για τον Σημίτη, τον Τζουμάκα, τον Γιαννόπουλο, τον Ρωμαίο. Δεν τους έχουν βέβαια "περί πολλού". Κανείς δεν εκτιμά μια κυβέρνηση που επιχειρεί να ξεκληρίσει εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, επειδή έτσι διατάζουν τα αφεντικά της ΕΕ. Κανείς δεν εκτιμά κυβερνήτες που χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία για να "περάσουν" μια αντιλαϊκή πολιτική.

***

ΕΚΤΙΜΟΥΝ και εμπιστεύονται τους δικούς τους ανθρώπους που είναι "σάρκα από τη σάρκα τους". Τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής που κάθε μέρα τους ενημερώνουν για την πορεία του αγώνα. Συζητούν ανοιχτά μαζί τους χωρίς περικοκλάδες. Απλά, αντρίκεια και παστρικά. Ζητούν τη γνώμη τους. Τις προτάσεις τους. Μήπως τους ζήτησε τη γνώμη τους ποτέ η κυβέρνηση, οι βουλευτάδες των νομών τους, οι υπηρεσιακοί παράγοντες; Ο Μπούτας, ο Παττάκης, ο Τσιοτινός, ο Νταφούλης, ο Αναγνωστόπουλος, ο Κοκκινούλης, ο Τσαλόπουλος, όχι μόνο τη ζητούν αλλά τη σέβονται και με βάση αυτήν αποφασίζουν, κινούνται και ενεργούν.

Στα μπλόκα βιώνουν τη γνήσια δημοκρατία. Εχει "πέραση" ο λόγος τους. Αυτή τη δημοκρατία που στερούνται, αφού πουθενά αλλού δεν περνάει ο λόγος τους.

****

ΚΙ ΟΤΑΝ τα μπλόκα πλημμυρίζουν με εργάτες, μαθητές, φοιτητές, γυναίκες που τους συμπαραστέκονται, συγκινούνται και χαίρονται. Κι αυτοί είναι δικοί τους άνθρωποι. Φτωχοί κι αδικημένοι. Σημερινοί κι αυριανοί συμμαχητές. Σύντροφοι. Ολοι μαζί στον αγώνα θα είναι πιο δυνατοί. Θα φέρουν γρηγορότερα και καλύτερα αποτελέσματα. Ξέρουν ότι ο αγώνας θα είναι πολύμορφος και μακρόχρονος. Κανείς δε θα τους χαρίσει τίποτα και ποτέ. Τα ρυάκια αν δε γίνουν ποτάμια, δεν "πνίγουν" τους εκμεταλλευτές.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

"Βιοκαρπέτ" χτες. Το μπλόκο στενεύει

Κι άλλα τρακτέρ προστέθηκαν χτες στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ"

Στέφανος και Λευτέρης Ψαραδάκος, Γιάννης Λάρδης και Εύα Κυριαζοπούλου. Με τα τραγούδια τους συντρόφευαν τους αγρότες χτες

Στα μπλόκα μαθητές - φοιτητές την Κυριακή

Στα μπλόκα των αγροτών στη "Βιοκαρπέτ" θα βρεθούν την Κυριακή οι φοιτητές και σπουδαστές της Αθήνας. Συγκεκριμένα οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" Αθήνας, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, έχουν ναυλώσει πούλμαν για την ερχόμενη Κυριακή, καλώντας τους νέους και τις νέες, να δηλώσουν συμμετοχή. Τα πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 8π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.

Επίσης, το Συντονιστικό Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών θα επισκεφτεί τα μπλόκα την Κυριακή, καλώντας συγχρόνως όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν. Το πούλμαν θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ