ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Ανάγκη ανασυγκρότησης

Ολομέλεια της ΣΑΚΔΑ, εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής κύρια από νέους και ασκούμενους δικηγόρους

"Πρέπει να σημάνει η ώρα της ανασυγκρότησης για τον κλάδο των δικηγόρων, γιατί τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο". Με τα λόγια αυτά άνοιξε χτες τις εργασίες της ολομέλειας της "Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας" το πρώην μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Γ. Γουσέτης.

Οι μικροί και μεσαίοι και, κυρίως, οι νέοι δικηγόροι ασφυκτιούν από τα προβλήματα, που έχουν συσσωρευτεί και ο κίνδυνος, που απειλεί εκατοντάδες δικηγόρους να βρεθούν εκτός επαγγέλματος, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νέου δικηγόρου, ο οποίος μιλώντας στη χτεσινή ολομέλεια της ΣΑΚΔΑ είπε ότι αρκετοί νέοι συνάδελφοί του απογοητευμένοι από τα προβλήματα του κλάδου εγκαταλείπουν τη δικηγορία και τρέχουν στους διαγωνισμούς, για να δώσουν εξετάσεις, προκειμένου να βρουν μια οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο.

Η ΣΑΚΔΑ χτες εξέλεξε νέα συντονιστική επιτροπή, αποτελούμενη κυρίως από νέους και ασκούμενους δικηγόρους. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι οι νέοι δικηγόροι.

Οπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΣΑΚΔΑ και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) Β. Δημόπουλος στα πλαίσια της "ανασυγκρότησης", που προβάλλουν σήμερα διάφοροι... εκσυγχρονιστές είναι ο μετασχηματισμός του δικηγορικού επαγγέλματος και η δημιουργία του "μοντέλου των μεγαλοδικηγορικών γραφείων". Ετσι, στα πλαίσια αυτά πολλοί δικηγόροι θα αναγκαστούν να υπαλληλοποιηθούν.

Ο εκπρόσωπος της ΣΑΚΔΑ καταδίκασε την τακτική του προεδρείου του ΔΣΑ και ανέφερε ότι ουσιαστικά έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του συλλόγου και έχει μετατραπεί από επιστημονικό και συνδικαλιστικό όργανο διεκδίκησης σε απλό γραφειοκρατικό - διαχειριστικό μηχανισμό.

"Οι τρεις μεγάλες παρατάξεις (Ρουπακιώτης, ΠΑΣΟΚ και Δεξιά) που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΔΣ του συλλόγου και συγκροτούν το προεδρείο του, είπε ο Β. Δημόπουλος, περιορίζονται στην αντιμετώπιση ασήμαντων και ανώδυνων καθημερινών ζητημάτων, διεκπεραιώνοντας το ρόλο τους ως απλών διαχειριστών της κρίσης που μαστίζει τον κλάδο και επιδίωξή τους είναι να κάνουν τους δικηγόρους να περιοριστούν και να προσαρμοστούν σ' αυτά τα πλαίσια, μακριά, δηλαδή, από οποιαδήποτε συλλογική συμμετοχική διαδικασία και δράση".

Η ΣΑΚΔΑ αποφάσισε χτες η δουλιά να επικεντρωθεί κυρίως στους νέους δικηγόρους, καθώς και στους δικηγόρους με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Ως πρώτο μέλημα έθεσε την ουσιαστική ενασχόληση με προβλήματα του κλάδου και την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων για τα σοβαρά ζητήματα του χώρου, όπως ο πληθωρισμός και η αναδιανομή της δικηγορικής ύλης, οι συνεργατικές μορφές άσκησης της δικηγορίας, τα προβλήματα των νέων δικηγόρων, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Συνεργασίας, η "Τηλεματική" κ.ά.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, σήμερα στις 6 μ.μ.,κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα στα γραφεία του Παρ/τος (Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο).
  • Το Παράρτημα ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 15 - 2 - 98 στις 5μ.μ.,κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στο Α' ΚΑΠΗ των Αγίων Αναργύρων.
  • Το Παράρτημα ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (Λούτσας) κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 15 - 2 - 98 στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος Αμφιτρίτης 52, Αρτέμιδα.
Συνεστίαση
  • Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 15 - 2 - 98 στις 8 μ.μ.,πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του, στο κέντρο "Παλάτου", Τριπτολέμου 42, Ανθούπολη (πίσω από το υπουργείο Συγκοινωνιών). Τηλέφωνο Παρ/τος: 5752.124.
Συνελεύσεις

Γενικές Απολογιστικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και Οργανώσεις:

  • ΑΙΓΑΛΕΩ καλεί τα μέλη του την Κυριακή 15 - 2 - 98 στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος" του παλαιού δημαρχείου της πόλης.
  • ΑΛΙΜΟΥ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 15 - 2 - 98 στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Μπιζανίου 29). Καλούνται όλα τα μέλη να πάρουν μέρος.
  • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών ΕΑ 1941 - 44 (ΠΣΔΑΕΑ) την Τετάρτη 25 - 2 - 98 στις 5. μμ,στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, ορ. Α).
Μνημόσυνο

Το Παράρτημα ΚΟΛΩΝΟΥ της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 15 - 2 - 98 στις 11 π.μ.,θα τιμήσει τη μνήμη των ΕΠΟΝιτών του Κολωνού, που έπεσαν στις 10 - 2 - 1944 κάτω από τα βόλια του ξένου δυνάστη και των ντόπιων συνεργατών του. Καλείται ο λαός της συνοικίας να τιμήσει με την παρουσία του τους πεσόντες αγωνιστές. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Εκδρομή

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει την 1η Μάρτη 1998 μονοήμερη, αποκριάτικη εκδρομή, στο χωριό Μόσια Κορινθίας, ύστερα από πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον Αλέκο Παπαγεωργίου, επίτιμο πρόεδρο της Ενωσης. Συμμετοχή έως τις 25 - 2 - 98.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ..Πληροφορίες στα τηλ.: 5230.526, 5230.534.

Επιασαν πενήντα λαθρομετανάστες

Πενήντα Αιγύπτιοι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν και πιάστηκαν προχτές από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, οι οποίοι επέβαιναν σε 2 ξύλινα σκάφη.

Συγκεκριμένα στο λιμάνι της Καλύμνου κατέπλευσαν προχτές το βράδυ μεταφέροντας τους Αιγύπτιους τα ξύλινα σκάφη AKHTO EDROFIA με κυβερνήτη τον Λουλουδιά Σκεύο και ERINY, ρυμουλκούμενο από το πρώτο, προερχόμενα από την Αίγυπτο όπου και είχαν ναυπηγηθεί. Σύμφωνα με δηλώσεις των λαθρομεταναστών, ο καθένας είχε καταβάλλει σε δύο Αιγύπτιους υπήκοους από 3.000 - 9.000 λίρες Αιγύπτου για τη μεταφορά τους από το λιμάνι DEMIETTE της Αιγύπτου στη χώρα μας. Οι δυο Ελληνες κυβερνήτες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν χτες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω,ενώ οι λαθρομετανάστες κρατούνται στη Λιμενική Αρχή Καλύμνου.

"Δυο γάιδαροι μαλώνανε... "

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντεγκλήσεις και οι εκατέρωθεν δηλώσεις μεταξύ του εκπροσώπου της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλου για θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου,που τελικά είναι σε βάρος της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, χωρίς να εισέρχεται στα προβλήματα που απασχολούν γενικότερα τη Δικαιοσύνη, επιδόθηκε σε προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς κατά του Πρ. Παυλόπουλου, λέγοντας ότι "παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων" και "γίνεται ουραγός της λανθασμένης πρακτικής του κ. Ματθία". Παράλληλα, για τον εαυτό του ο υπουργός Δικαιοσύνης με το γνωστό του στιλ λέει ότι δε διατέλεσε ποτέ "κολαούζος, χειροκροτητής ή δημαγωγός".

Στο ίδιο περίπου ύφος απάντησε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος μίλησε "για πολιτική απροκάλυπτου κομματικού παρεμβατισμού και νεποτισμού που μετέρχεται το ΠΑΣΟΚ" και ότι ευχαριστεί τον "κ. Γιαννόπουλο που διευκρινίζει ότι δεν ταιριάζουν τα πολιτικά τους "χνότα"".

Αλληλέγγυος στον υπουργό Δικαιοσύνης εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,και έδωσε πλήρη κάλυψη. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος "περιφρουρεί τη Δικαιοσύνη", ενώ σε σχετική ερώτηση για την αντιπαράθεση Γιαννόπουλου - Ματθία απάντησε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης "αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι".

Προφυλακίστηκαν για το "σκάνδαλο" ΔΕΛΤΑ

Προφυλακίστηκαν χτες μετά την απολογία τους στο δεύτερο ειδικό ανακριτή Αθηνών Κ. Γκανιάτσο ο πρόεδρος της "ΔΕΛΤΑ Χρημαστηριακής ΑΕ" Δ. Αργυριάδης και ο επιχειρηματίας Π. Τρύφωνας για το γνωστό σκάνδαλο σε βάρος του Χρηματιστηρίου Αξιών το 1996 με ζημιά ύψους 1,6 δισ. δραχμών.

Απολογήθηκαν επίσης και αφέθηκαν ελεύθεροι οι Θ. Γκραβάνης και Ι. Γκελεστάθη,μέλη του ΔΣ της "ΔΕΛΤΑ". Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν σε απολογία οι υπεύθυνοι άλλων δέκα χρηματιστηριακών εταιριών.

Ελεύθερες οι προσλήψεις πολιτών της ΕΕ

Το "πράσινο φως" άναψε και επίσημα για την πρόσληψη πολιτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους οργανισμούς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ. Ηδη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών κατέθεσαν για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο προεδρικά διατάγματα για την πρόσληψη πολιτών στους δημόσιους ελληνικούς οργανισμούς. Ειδικότερα, επιτρέπονται οι προσλήψεις στα εξής επαγγέλματα: Μηχανικοί, χημικοί, τεχνολόγοι μηχανικοί, τεχνολόγοι βοηθοί, σχεδιαστές, διοικητικοί, μεταφραστές, έμμισθοι δικηγόροι, υπάλληλοι γραφείου, τηλεφωνητές, βοηθητικό προσωπικό (κλητήρες, θυρωροί, νυχτοφύλακες), χειριστές ηλεκτρονικών και διατρητικών μηχανημάτων, γιατροί, νοσοκόμοι, απολυμαντές, διαβιβαστές, κλητήρες, φύλακες εγκαταστάσεων, προσωπικό ελιγμών, προσωπικό αποθήκης σταθμών, τεχνικών μηχανοστασίων, οδηγών αυτοκινήτων, τεχνικών ηλεκτρολόγων ηλεκτρονικών, εργάτες μηχανοστασίων εργοστασίων, προσωπικό συντήρησης γραμμής, φύλακες ισόπεδων διαβάσεων, τεχνίτες γραμμής, διαχειριστές, τεχνίτες και εργάτες αποθήκης υλικού, μηχανικοί τεχνικής ασφάλειας, τεχνολόγοι τεχνικής ασφάλειας, νηπιαγωγοί, εργάτες παιδικών σταθμών, χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων, προσωπικό ασφάλειας, γιατροί εργασίας, γιατροί επί ειδική εντολή, παραϊατρικό προσωπικό, καθαρίστριες, διοικητικό οικονομικό προσωπικό και νηπιαγωγοί.

Δεν επιτρέπεται η πρόσληψη πολιτών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μοναχά στις εξής ειδικότητες: Σταθμάρχες, προσωπικό αμαξοστοιχιών και μηχανοστασίων, διπλωματούχοι μηχανικοί γραμμής και αστυφύλακες.

ΦΙΛΟΘΕΗ
Θα χτίζουν χαμηλές τις βίλες

Δύο μέτρα, που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος στα βόρεια προάστια, και στη συγκεκριμένη περίπτωση την κοσμική Φιλοθέη, εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο κατέθεσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίθηκε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, μειώνεται το μέγιστο ύψος των κτιρίων σε 17 οικοδομικά τετράγωνα του Δήμου Φιλοθέης και επιβάλλεται η υποχρεωτική ενσωμάτωση των ηλιακών θερμοσίφωνων σε ειδικές κατασκευές για να μην είναι ορατοί. Ετσι, το μέγιστο επιτρεπτό ύψος στα 17 οικοδομικά τετράγωνα θα είναι 11 μέτρα και θα προσαυξάνεται κατά 1,20 μέτρα σε περίπτωση κατασκευής κεραμοσκεπούς στέγης.

Αρπαξε 55 δισ. και φοβάται...

Στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών συζητήθηκε χτες η αίτηση έκδοσης του Ρώσου Αντρέι Κοζλένοφ,39 χρόνων, που δηλώνει "επιχειρηματίας". Ο Α. Κοζλένοφ κατηγορείται για υπεξαίρεση πολύτιμων λίθων αξίας 55 δισ. δραχμών και συνελήφθη από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές το Νοέμβρη του 1997 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι αν εκδοθεί στη Ρωσία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα, όχι μόνο τη δική του, αλλά και της οικογενείας του. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αύριο.

Στάσεις εργασίας στα τρόλεϊ

Νέες στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει για μεθαύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ).

Οι στάσεις εργασίας θα γίνουν την Παρασκευή από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 π.μ. και από τις 8 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ διεκδικούν την ορθή εφαρμογή των ρυθμίσεων των ΣΣΕ, που αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας, καθώς, επίσης και την άμεση καταβολή της χρηματικής διαφοράς, που προκύπτει από την εβδομαδιαία απασχόληση, πέραν των ορίων που ορίζουν οι ΣΣΕ.

Εκδήλωση της ΠΕΑΤΑΘ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων και Θυμάτων του Εμφυλίου - ΔΣΕ (ΠΕΑΤΑΘ) πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 15 - 2 - 98,από τις 5 έως 9 μ.μ. Δίνεται απογευματινό τσάι, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και λαχειοφόρο αγορά, στο ξενοδοχείο "Κινγκ Μίνως" (Πειραιώς 1, Ομόνοια). Προσκλήσεις διακινούνται στα Παραρτήματα και στα Κεντρικά Γραφεία (Λυκούργου 10, 2ος όρ., γρ. 41). Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 32.20.183, 58.17.384 και απόγευμα στα 72.34.616, 77.93.768.

Χάθηκε τζάμπα

Ενα, ακόμα, νέο παιδί βρέθηκε νεκρό, χτες το πρωί, μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο άτυχος νέος 23 έως 25 ετών περίπου, αγνώστων στοιχείων, βρέθηκε στην ταράτσα 4ώροφης οικοδομής, στην οδό Περδίκα στην Τούμπα, με τα σύνεργα του λευκού θανάτου χρησιμοποιημένα δίπλα του, ενώ έπειτα από έρευνα βρέθηκαν μέσα στις τσέπες του δύο χάπια ναρκωτικού φαρμάκου HIPNOSEDON. Σύμφωνα με δήλωση του ιατροδικαστή, ο θάνατος του νεαρού άνδρα επήλθε τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ