ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004"
Δε συμμετέχει το ΚΚΕ στην Εθνική Επιτροπή

Επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στον υπουργό Πολιτισμού

Με χτεσινή του επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο,σχετικά με το Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε για την "Οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004", το ΚΚΕ διατυπώνει δημόσια την αντίθεσή του να συμμετάσχει στην Εθνική Επιτροπή που προτείνεται από το νομοσχέδιο, αρνούμενο να συναινέσει με την κυβερνητική πολιτική, που όχι μόνο δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τη μη εμπορευματοποίηση των Αγώνων, την αναβάθμιση του Αθλητισμού, αλλά οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση του Λεκανοπεδίου Αττικής και φορτώνει νέα βάρη στο λαό.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Κύριε υπουργέ,

Από τη μελέτη του σχεδίου Νόμου "Οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004" που μας αποστείλατε, καταλήξαμε σε μερικά πρώτα συμπεράσματα.

Θεωρούμε ότι το οργανωτικό σχήμα που καθορίζει το σχέδιο νόμου δεν εγγυάται τη διαφάνεια και το φιλολαϊκό προσανατολισμό του όλου εγχειρήματος.

Το νομοσχέδιο προτείνει μια χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες συμμετοχή κομμάτων και φορέων για τη δημιουργία μιας εικόνας συναίνεσης, συνευθύνης και υψηλής εποπτείας και ελέγχου, ενώ στην ουσία πρόκειται για συγκέντρωση εξουσιών στην κυβέρνηση.

Εξάλλου, η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα μπουν οι αναγκαίοι φραγμοί στην εμπορευματοποίηση, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συμβάλουν στην αναβάθμιση και εξυγίανση του αθλητισμού στη χώρα μας, ότι δε θα υπάρξει παραπέρα υποβάθμιση του λεκανοπεδίου της Αττικής και μια νέα πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του λαού.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στην Εθνική Επιτροπή.

Τέλος, θα αναπτύξει αναλυτικότερα τις απόψεις του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Για την κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ".

Τα καπιταλιστικά συμφέροντα βάζουν τη σφραγίδα

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε τη δήλωση που είχε κάνει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θ. Τζιατζής στα τέλη του προηγούμενου μήνα, περίοδο κατά την οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα το Σχέδιου Νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, που δίνει και τη συνολική θέση του ΚΚΕ. Θέση αντίθεσης στην παράδοση της υπόθεσης της Ολυμπιάδας στο ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο και θέση οργάνωσης της λαϊκής πάλης, ώστε να βρουν οι Αγώνες το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Στη δήλωση αυτή σημειώνονταν τα εξής:

"Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της για τις δομές ευθύνης και τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, υποκριτικά, ισχυρίζεται ότι φτιάχνει ένα οργανωτικό σχήμα, που θα είναι αποτελεσματικό, που θα εγγυάται τη διαφάνεια και το φιλολαϊκό προσανατολισμό του όλου εγχειρήματος, για το οποίο, μάλιστα, λέει ότι αξίζει και πρέπει να κινητοποιηθεί, να συστρατευτεί το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου".

Και συμπλήρωνε: "Πίσω, όμως, από τα μεγάλα λόγια για "υπερκομματικά" και "διακομματικά" σχήματα, πίσω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις για διαφάνεια και εθνική συστράτευση, προβάλλουν ήδη, όπως και σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής, αμείλικτα τα διάφορα μονοπωλιακά συμφέροντα, σε έναν αγώνα δρόμου για τη νομή της λείας, αλλά, ταυτόχρονα, την πλαστικοποίηση και εμπορευματοποίηση των ιδεωδών.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά επανάπαυση, καμιά ψευδαίσθηση για τις κυβερνητικές προθέσεις. Η πολιτική της (κυβέρνησης) είναι δεδομένη και ήδη την πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ενώ βλέπουμε καθημερινά ότι με αυτήν την πολιτική κάποιοι λίγοι θησαυρίζουν. Η ζούγκλα της καπιταλιστικής αγοράς θα εκφράζεται στην οργανωτική επιτροπή και η κυβέρνηση αντικειμενικά θα παίζει το ρόλο του τροχονόμου, ανάμεσα σ' αυτούς που κυριαρχούν σ' αυτήν την αγορά. Γι' αυτό υπογραμμίζουμε ότι δεν πρέπει να έχει καμιά ψευδαίσθηση ο λαός για το ρόλο και τα όρια των διαφόρων οργανωτικών σχημάτων που προωθεί η κυβέρνηση. Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι και αυτά υποχρεώνονται να λειτουργήσουν κάτω από τον καταναγκασμό της σύμβασης με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), του φακέλου και της εγγύησης της εφαρμογής τους από την κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ δεν αποδέχεται το ρόλο, να εκφράζει συστάσεις και υποδείξεις χωρίς αποδέκτες. Η συμβολή μας, κυρίως, θα εκφραστεί με τη δράση μας για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου κινήματος: Για την εξυγίανση και αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας, σε αντίθεση με την πολιτική εμπορευματοποίησής του. Για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, τη ματαίωση σχεδίων μεγαλύτερης επιβάρυνσης του πολύπαθου Λεκανοπεδίου. Για να μην επιβαρυνθεί ο λαός και πληρώσει ακόμα μια φορά την κερδοσκοπία εκείνων που εμπορεύονται ιδέες, ανάγκες και αξίες".

"ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"
Θεσμός μετάθεσης ευθυνών

Ο καθηγητής Νικόλαος Διαμαντούρος εκλέχθηκε προχτές από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη με έναν μόνο ψήφο κατά.

Αρνητικά τοποθετήθηκε στην υποψηφιότητα το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά στη δήλωση που έκανε ο Αχιλ. Κανταρτζής,μέλος της επιτροπής τονίζονται τα εξής: "Παράλληλη κοινοβουλευτική υποχρέωση με ανάγκασε να απουσιάσω από τη συζήτηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία συζητήθηκε η υποψηφιότητα του καθηγ. Ν. Διαμαντούρου για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη. Η αντίθεση του ΚΚΕ, στο θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη, εκπορεύεται από το γεγονός ότι ο εν λόγω θεσμός δε συνιστά εκδημοκρατισμό και αλλαγή της κατεύθυνσης και του χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε να υπηρετεί το λαό και όχι την ολιγαρχία, όπως γίνεται σήμερα. Ο θεσμός αποτελεί μια προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάντια της δημόσιας διοίκησης και μια προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων περί προστασίας του πολίτη. Παράλληλα, ο συνήγορος του πολίτη θα λειτουργήσει ως εύσχημος τρόπος μετάθεσης των ευθυνών από την κυβέρνηση, που έχει την πραγματική ευθύνη για τη δημόσια διοίκηση. Οι λόγοι αυτοί μας επιβάλλουν να μην τοποθετηθούμε θετικά στην υποψηφιότητα που κατατέθηκε".

"Καθαρίζουν" την πόλη

"Να βγουν έξω οι μαύροι και οι Αλβανοί"! Συνέβη, λοιπόν κι αυτό. Το νέο κατόρθωμα των φασιστοειδών με τις χακί στολές - άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας - καταγγέλθηκε επωνύμως χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό. Μπήκαν σε τρόλεϊ, σε στάση της Αλεξάνδρας, και κραύγαζαν "να βγουν έξω οι μαύροι και οι Αλβανοί"! Και ταυτόχρονα ορισμένοι από αυτούς σε μια πρόσθετη επίδειξη κτηνωδίας σάπισαν στο ξύλο επιβάτη του επόμενου στη σειρά τρόλεϊ με μόνη υποψία ενοχής, το γεγονός ότι έτρεξε να το προλάβει! Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που κλήθηκε από το δημοσιογράφο να σχολιάσει το αναμφισβήτητο γεγονός, αντί να ζητήσει συγνώμη για τη φασιστική αντίληψη - την οποία παράγει εντός των Σωμάτων Ασφαλείας η πολιτική που έχει ευαγγέλιο τις συμφωνίες Σένγκεν - προκλητικά επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στους πολίτες, γιατί, δήθεν, όταν βλέπουν φασίστες στο διάβα τους δεν αντιδρούν!

Ο ίδιος, βέβαια, γνωρίζει το γεγονός πως όταν το καλοκαίρι δύο δημοσιογραφικά στελέχη του "Ρ" - με όλο το πλεονέκτημα που τους παρέχει η δημοσιογραφική τους ιδιότητα - κατήγγειλαν επώνυμα μια ανάλογη φασιστική ενέργεια ανδροειδών της Ασφάλειας, εισέπραξαν την απάντηση του ίδιου του υπουργού Δημόσιας Τάξης, πως ούτε λίγο ούτε πολύ παρεμπόδισαν το έργο των διωκτικών αρχών! Ας μη μιλούν λοιπόν για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου...

Το πρόβλημα, όμως, είναι άλλο. Είναι ολόκληρη η επιχείρηση "Καθαρό Περιβάλλον" και το σήμα που στέλνει ευρύτερα η εφαρμογή της. Μια επιχείρηση που, είτε σχεδιάζεται επιτελικά από το ΥΠΕΧΩΔΕ (εμπορικό τρίγωνο), είτε εκτελείται από τους "μπράβους" του Αβραμόπουλου (εκκαθάριση Γιουσουρούμ), είτε από τις ειδικές ομάδες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (επιχειρήσεις -"σκούπα") συνεπικουρούμενων από τους τραμπούκους της "Χρυσής Αυγής" (κάθε Σάββατο εκκαθάριση της Ομόνοιας), βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μια επιχείρηση που αφορά όλη την περιοχή από την Αλεξάνδρας μέχρι την Αρεοπαγίτου κι από το Στάδιο μέχρι την Ιερά οδό. Την περιοχή, που το μεγάλο κεφάλαιο έχει αποφασίσει να μετατρέψει σ' ένα κέντρο για τους λιγοστούς εκλεκτούς... Μια περιοχή "καθαρή", χωρίς μαύρους, Αλβανούς, διαδηλωτές και διάφορους άλλους ενοχλητικούς. Μια περιοχή όπου η κυρία από τα Βόρεια, αφού πάρει απ' το Πεντάγωνο το μετρό, θα κατεβαίνει για ψώνια στην "καθαρή" Ερμού, θα συνεχίζει στον επίσης "καθαρό" Ψυρρή, στο θέατρο του Μαρινόπουλου, μετά θα βολτάρει για να πιει καφέ στα "καθαρά" Εξάρχεια και ανενόχλητη θα φτάνει στην Αλεξάνδρας, όπου θα την περιμένει ο οδηγός της για επιστροφή στο επίσης "καθαρισμένο" από την ιδιωτική αστυνομία προάστιό της.

Η πόλη που έχει ανάγκη η άρχουσα τάξη δεν έχει καμία σχέση με την πόλη, που έχουν ανάγκη οι πραγματικοί κάτοικοί της. Το γκρέμισμα των κλωστοϋφαντουργείων στο Φάληρο, για να φτιαχτούν ξενοδοχεία και ένα σύγχρονο στάδιο για τον Κόκκαλη, η λυσσαλέα προσπάθεια του Βαρδινογιάννη να βάλει στο χέρι τα 1.000 στρέμματα στο Γουδί, συνοδεύονται όλο και πιο συχνά από ασκήσεις των "ιδιωτικών στρατών" τους (θύρες) επί πραγματικών στόχων. Σ' αυτή τη διαδικασία τα κρατικά Σώματα Ασφαλείας έχουν να παίξουν επίσης, και παίζουν, ένα ρόλο. Της επιβολής ενός κλίματος θεσμοθετημένης καταστολής. Το αυγό του φιδιού σήμερα δεν εκκολάπτεται για να παράγει απλά φασίστες μίας παρωχημένης εποχής. Τα συμφέροντα μιας τάξης, της αστικής, είναι αυτά που ζητούν διασφάλιση.

Οι υπόλοιποι έχουμε χρέος να δράσουμε αποφασιστικά, όσο είναι ακόμα καιρός.

ΠΕΑΦΕ
Εκδήλωση για τα 55χρονα της ΕΠΟΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 55 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ την Κυριακή 22 Φλεβάρη από τις 4.30 μμ - 6.30 μμ στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ". Για τους παλιούς ΕΠΟΝίτες και τους φίλους, θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα.

Για προσκλήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της ΠΕΑΦΕ (Βερανζέρου 5, όροφος 5, γραφείο 8, τηλ. 36303450) και στο κατάστημα των Αργύρη και Λυκούργου Τσιρίκου στο ισόγειο των γραφείων μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ