ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Πολυεκατομμυριούχοι οι κάτοικοι των Κυκλάδων

Πλήρης κυβερνητική αυθαιρεσία στη Μήλο. Κοστολογούν με 50 εκατομμύρια δραχμές το στρέμμα και καλούν τους νησιώτες να πληρώσουν νέους φόρους

Την αγανάχτηση των κατοίκων της Μήλου προκαλεί η κυβέρνηση καθώς με τα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τους καλεί να πληρώσουν φόρους για περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων απέχει πολύ από τα όρια που έχουν οριστεί με το νόμο. Ο λόγος, όπως προκύπτει από τα ίδια τα εκκαθαριστικά, συνδέεται με δύο τουλάχιστον αυθαιρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η πρώτη είναι ότι η αξιολόγηση των τιμών για τα περιουσιακά στοιχεία πολλών κατοίκων είναι τόσο "φουσκωμένη" που κινείται πέρα από τα όρια της συνηθισμένης φαντασίας. Η δεύτερη, με το ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στο υποτιθέμενο σύνολο της ακίνητης περιουσίας υπολογίζονται δύο φορές ίδια ακίνητα. Το αποτέλεσμα είναι εξωφρενικό: Με τους διπλοϋπολογισμούς των ακινήτων που έτσι κι αλλιώς έχουν αξιολογηθεί σε αστρονομικές τιμές, κάτοικοι του νησιού φέρονται να διαθέτουν ακίνητη περιουσία 200, 400, 500 και παραπάνω εκατομμυρίων δραχμών!

"Είμαι πρόθυμος να παραχωρήσω τα ακίνητά μου στο δημόσιο έναντι της μισής και του ενός τετάρτου της τιμής, από αυτή που αξιολογεί το υπουργείο Οικονομικών", είπε στο "Ρ" κάτοικος της περιοχής που προσπαθεί να πουλήσει ένα οικόπεδο μισού στρέμματος σε τιμή 6 - 8 εκατομμύρια και η κυβέρνηση το αποτιμά 33.600.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Μήλου, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει την κατάσταση της αγοράς και τις εμπορικές αξίες των ακινήτων στο νησί, εκτιμά τις τιμές των οικοπέδων σε 50 εκατομμύρια το στρέμμα, ενώ υπάρχει και περίπτωση οικοπέδου 67 τετραγωνικών μέτρων που το αποτιμά 5,3 εκατομμύρια δραχμές!

Σημειώνεται ότι για πέρσι Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πληρώνουν όσοι άγαμοι είχαν ακίνητη περιουσία πάνω από 60 εκ. δρχ., έγγαμοι 120 εκ. δρχ., ποσά που προσαυξάνονται κατά 15 εκ. δρχ. για κάθε παιδί.

SOS για τα στεγαστικά δάνεια δημοσίων υπαλλήλων

Οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επισήμαναν ότι η συγχώνευση του Ταμείου με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κρύβει και την κατάργηση των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων σε δημόσιους υπαλλήλους

Σήμα κινδύνου, για την κατάργηση των επιχορηγούμενων στεγαστικών δανείων στους δημόσιους υπαλλήλους, που σήμερα χορηγούνται - έστω και με καθυστέρηση - από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), έστειλε χτες η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΤΠΔ. Τους σοβαρούς κινδύνους να ανατραπεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής που ασκεί το Ταμείο, με την προωθούμενη από την κυβέρνηση συγχώνευσή του με το ΤΤ, επισήμαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου, οι εργαζόμενοι στο ΤΠΔ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα σχέδια για μετατροπή των υπό συγχώνευση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων σε Ανώνυμη Εταιρία, δημιουργεί την προοπτική μελλοντικής μετοχοποίησής τους!

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπ. Περδίκης,η παραπάνω κίνηση άρχισε να δρομολογείται από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν ολοκληρώθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση το σχετικό πόρισμα με το σύνολο των Νομικών Προσώπων Δημοσίων Δικαίου, που θα προωθηθούν για συγχώνευση ή κατάργηση. Ενας από τους οργανισμούς που μπήκαν στη λογική της συγχώνευσης και της μετατροπής τους σε ΑΕ, με πρόσχημα τον "εκσυγχρονισμό" και την "εξυγίανση" του δημόσιου τομέα, είναι και το ΤΠΔ και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση των εργαζόμενων στο χώρο αυτό. Από συναντήσεις που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι του συλλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας διαπίστωσαν ότι:

  • Ο υπουργός, ο γγ του υπουργείου και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι κάθετοι στο ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΠΔ πιθανότατα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
  • Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της, ότι ο φορέας που θα προκύψει από αυτή τη συγχώνευση θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας (ΑΕ).

Οι εργαζόμενοι του Ταμείου δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στην προοπτική μιας οποιασδήποτε ΑΕ και ζητούν να παραμείνει το Ταμείο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), περιφερειακά διευρυμένο και με τον ανάλογο εκσυγχρονισμό που απαιτείται. Ετσι, θα συνεχίσει τον κοινωνικό του ρόλο στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής προς τους δημοσίους υπαλλήλους και στον τομέα της χρηματοπιστωτικής και τεχνικής υποστήριξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατηρώντας πάντα το θεσμό της Παρακαταθήκης.

Να σημειωθεί ότι το ΤΠΔ χορηγεί κάθε χρόνο δεκάδες δισ. δραχμές επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια σε χιλιάδες νοικοκυριά δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα χορηγεί με ευνοϊκούς όρους δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Κοινότητες κλπ).

Οπως τονίστηκε κατά τη συνέντευξη, η παρακαταθήκη, της οποίας το Ταμείο είναι ο δημόσιος θεματοφύλακας, είναι το στοιχείο που υποχρεώνει το Ταμείο να παραμείνει ΝΠΔΔ. Κι αυτό γιατί η δανειοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από μία Ανώνυμη Εταιρία δε θα είναι πλέον δυνατή με ευνοϊκούς όρους, όπως σήμερα, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι να υποχρεωθούν σε δανεισμό με τους όρους της ελεύθερης αγοράς.Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο και να μην προσφερθεί "βορά" στο ιδιωτικό κεφάλαιο, επειδή πολύ περισσότερο είναι οργανισμός κερδοφόρος. Το 1996 τα συνολικά καθαρά του κέρδη ανήλθαν σε 54 δισ. δρχ. έναντι 16,7 δισ. δρχ. το 1991. Από τα παραπάνω κέρδη, από το 1996 και μετά, το 70% αποδίδεται στο δημόσιο, το δε 30% αποτελεί αποθεματικό κεφάλαιο.

ΓΕΝΑΡΗΣ - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1997
Αυξήθηκε κατά 2,3% ο τζίρος

Αύξηση κατά 2,3% παρουσίασε ο τζίρος στην αγορά στο εντεκάμηνο Γενάρη- Νοέμβρη 1997,σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1996, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η αύξηση κατά 2,3% του γενικού δείκτη στο σύνολο της χώρας το παραπάνω εντεκάμηνο, οφείλεται στην αύξηση που παρουσίασαν όλοι οι δείκτες και συγκεκριμένα οι δείκτες διατροφής (0,8%), ένδυσης - υπόδησης (1,7%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (6%) και λοιπών ειδών (2,5%).Αντίθετα, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν για το Νοέμβρη του 1997, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 1996, μείωση του τζίρου κατά 0,2% στο σύνολο της χώρας και κατά 0,15% στην περιφέρεια πρωτεύουσας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα εμφανίζεται αύξηση κατά 2%.

Πιο αναλυτικά, στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1997 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του '96:

  • Στην περιφέρεια πρωτεύουσας, η λαϊκή κατανάλωση παρουσίασε στο παραπάνω διάστημα επίσης αύξηση κατά 2,2%,λόγω της αύξησης των δεικτών επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (6%), λοιπών ειδών (2,5%), ενώ οι δείκτες διατροφής και ένδυσης - υπόδησης παρέμειναν στάσιμοι.
  • Στην υπόλοιπη χώρα, ο τζίρος εμφάνισε αύξηση κατά 2,7%,εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση των δεικτών διατροφής (0,9%), ένδυσης - υπόδησης (6%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (7,5%) και λοιπών ειδών (1,8%).
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώνονται για μια βδομάδα οι τιμές

Μειωμένες θα είναι από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη οι τιμές των υγρών καυσίμων - και των βενζινών και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης - σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης βδομάδας. Οπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) η τιμή της βενζίνης σούπερ και αμόλυβδης μειώνεται κατά 0,9 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 1,8 δρχ. και του θέρμανσης κατά 1,4 δρχ. το λίτρο. Ετσι, η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στις 86 δρχ. το λίτρο, ενώ των βενζινών έχουν ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η σούπερ στις 213,5 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 197,4 δρχ.
  • Για την Α' ζώνη η τιμή της σούπερ στις 218,4 και της αμόλυβδης στις 202,3 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β' ζώνη η σούπερ στις 221,4 και η αμόλυβδη στις 205,3 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ' ζώνης με ΦΠΑ 18% η ενδεικτική τιμή της σούπερ στις 223,4 και της αμόλυβδης στις 207,3 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές είναι 213,4 και 198,3 δρχ. το λίτρο.
ΕΠΩΝΥΜΟ ΕΝΔΥΜΑ
Ακόμα πιο επώνυμα τα ... κέρδη!

Σε παρατεταμένη φάση ανάπτυξης θεωρείται ότι βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η αγορά της "επώνυμης ένδυσης", με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους μεγαλύτερους ρυθμούς μεταβολής των μεικτών κερδών τους, έναντι άλλων κλάδων. Ετσι, την περίοδο 1992 - '95, ενώ ο ρυθμός αύξησης των μεικτών κερδών ήταν 10,3% στις βιομηχανικές επιχειρήσεις και 13,8% στις εμπορικές, στο συγκεκριμένο κλάδο ο αντίστοιχος ρυθμός έφτασε το 16,64%! Τα παραπάνω προκύπτουν από κλαδική έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Πρόκειται για μία ανερχόμενη αγορά, η οποία το 1995 είχε μέγεθος 130 δισ. δρχ. και χαρακτηρίζεται από ισχυρό εσωτερικό ανταγωνισμό. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εν λόγω αγοράς είναι η πίεση που δέχεται το επώνυμο ρούχο από τα υποκατάστατα προϊόντα (ανώνυμο ένδυμα και απομιμήσεις).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ