ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Αντί για πληρωμή, απειλές

Δείγματα θράσους έδωσε χτες ο δήμαρχος Καλλιθέας Γ. Κυριόπουλος,ο οποίος, με περισσή προκλητικότητα, ζήτησε από τους εργαζόμενους στο δήμο που απεργούν, να ξεχάσουν τα μισά από τα χρήματα που τους οφείλει.Αν και ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια, εκμεταλλεύτηκε τη διάθεση διαλόγου με την οποία πήγαν στη συνάντηση οι εργαζόμενοι και τους πρότεινε να τους δώσει τα μισά περίπου χρήματα και μάλιστα μετά από τέσσερα χρόνια. Δε δίστασε μάλιστα, όταν συνάντησε την καθολική τους αντίδραση, να τους απειλήσει ότι θα ζητήσει την επέμβαση του εισαγγελέα, επειδή από την απεργία συσσωρεύονται τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης.

Ως άμεση απάντηση στην πρόκληση, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν μέχρι και την Παρασκευή τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Την Παρασκευή θα κάνουν νέα γενική συνέλευση, στην οποία θα αποφασίσουν για την παραπέρα μορφή του αγώνα τους. Σήμερα επίσης στις 9.30 το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας από το γκαράζ του δήμου προς το Δημαρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο δήμο βρίσκονται πάνω από ένα μήνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την καταβολή των αναδρομικών επιδομάτων παραγωγικότητας, των εξόδων κίνησης, την παροχή των ειδών ατομικής προστασίας για το 1997, τη δίκαιη κατανομή των υπερωριών και την έγκαιρη καταβολή τους, τη χορήγηση αυξήσεων στους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις και την καθιέρωση προσλήψεων μόνο σε μόνιμο προσωπικό.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Υποψήφιος ο Στέλιος Ορφανός

Ο πολιτικός μηχανικός Στέλιος Ορφανός θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών" στο Ηράκλειο, όπως αποφάσισαν ομόφωνα χτες το βράδυ τα μέλη της παράταξης στην πλατιά συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δήμου.

Οπως τονίζεται στην εκλογική διακήρυξη, η ""Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών" Ηρακλείου δεν ενδιαφέρεται για μερικές "καρέκλες" στο Δήμο Ηρακλείου, ούτε για την καταγραφή της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Πάνω απ' όλα μας ενδιαφέρει να καταλάβει ο κόσμος του Ηρακλείου ότι δε λείπουν τα προβλήματα, ακριβώς επειδή λείπει η Δημοτική Αρχή που θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει. Αντίθετα:

- Η κυβερνητική παράταξη που εκλέγει δήμαρχο την τελευταία 25ετία, με την πολιτική της ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ για τη συσσώρευση προβλημάτων στην πόλη και για την κατάργηση των κοινοτήτων.

- Τίποτα καλό δεν μπορεί να γίνει στο Ηράκλειο, χωρίς καθαρή σύγκρουση με αυτή την πολιτική, χωρίς τη μαχητική συσπείρωση σε μια άλλη δημοτική πολιτική που προτείνει η Κίνησή μας, που είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή".

Απευθυνόμενη μέσω της διακήρυξής της στους δημότες του Ηρακλείου, η παράταξη τονίζει: "Η αγωνιστική κίνηση ζητά την ψήφο σας για να κάνει το δήμο αγωνιστικό, διεκδικητικό, μαχητικό για τα συμφέροντα των δημοτών του".

"Πιστεύουμε, τονίζεται, στη συλλογική δράση,είμαστε Κίνηση συλλογική και όχι αρχηγική. Θα υποστηρίξουμε με πάθος τα συνοικιακά και τα τοπικά συμβούλια, τις συνελεύσεις και τα δημοψηφίσματα, κάθε μορφή ενεργοποίησης του δημότη και θα αντισταθούμε σε κάθε μέτρο της κυβερνητικής παράταξης που οδηγεί σε φίμωση και απονέκρωση αυτών των θεσμών λαϊκής συμμετοχής. Θα υποστηρίξουμε την τροποποίηση του αναχρονιστικού Κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου που ενισχύει το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" του δημάρχου".

Ο Στ. Ορφανός

Ο υποψήφιος δήμαρχος Στ. Ορφανός γεννήθηκε το 1953 στο Ηράκλειο. Είναι πολιτικός μηχανικός και θεωρείται από τα πιο δραστήρια μέλη της τοπικής κοινωνίας, με ενεργό παρουσία σ' όλους τους λαϊκούς αγώνες που έγιναν από την περίοδο της χούντας μέχρι σήμερα. Από την αρχή συμμετείχε ενεργά στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Το 1972 οργανώθηκε στην Αντι-ΕΦΕΕ και το 1973 στην ΚΝΕ. Το Μάρτη του 1974 συνελήφθη μαζί με άλλους αγωνιστές από τη χούντα, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Με τη μεταπολίτευση βγήκε από τις φυλακές και συνέχισε τις σπουδές του. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1974, ενώ στην Κρήτη αξιοποιήθηκε στελεχικά στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Το Μάρτη του 1976 εξελέγη γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής. Μέχρι το 1990, οπότε και άνοιξε το Τεχνικό του Γραφείο, είχε πλήρη επαγγελματική απασχόληση στο ΚΚΕ. Συμμετείχε στα ψηφοδέλτιά του στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και του 1996. Σήμερα είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

ΠΟΕ ΟΤΑ
Προετοιμάζονται για απεργία

Σύσκεψη, με αντικείμενο την καλύτερη οργάνωσή τους ενόψει της απεργίας, στις 19 Φλεβάρη, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ), θα γίνει σήμερα το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή Σωματείων Εργαζομένων στους δήμους και κοινότητες της χώρας.

Την προειδοποιητική 24ωρη απεργία είχε αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ, πριν 15 περίπου μέρες, οπότε και οι εργαζόμενοι επιφυλάχτηκαν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν η κυβέρνηση εμμείνει στη μέχρι τώρα πολιτική της απέναντι στα προβλήματα του κλάδου. Αυτό θα αποφασιστεί σε νέο γενικό συμβούλιο στις 20 του Φλεβάρη.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν ικανοποίηση σε οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, που έχουν να κάνουν τόσο με τη βελτίωση των αποδοχών τους, όσο και με τη λύση συνταξιοδοτικών ζητημάτων. Εντονη είναι, επίσης, η διαμαρτυρία τους για τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Προσφυγές κατά του "Καποδίστρια"

Δύο ακόμη προσφυγές κατατέθηκαν χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του "Καποδίστρια", από την Κοινότητα Τσαριτσάνης του νομού Λάρισας και την Κοινότητα Παχτουρίου του νομού Τρικάλων.

Οι δύο κοινότητες ισχυρίζονται ότι με την αναγκαστική συνένωση παραβιάζονται τα άρθρα 101 και 102 του Συντάγματος και ότι οι προσβαλλόμενες διατάξεις είναι αντίθετες στον Κοινοτικό Κώδικα.

Σύμφωνα με τον "Καποδίστρια" η Κοινότητα Τσαριτσάνης μαζί με άλλα έξι χωριά αποτελούν το Δήμο Ελασσόνας με έδρα την Ελασσόνα, ενώ η Κοινότητα Παχτουρίου μαζί με τρία χωριά σχηματίζουν το Δήμο Νεράιδας με έδρα τη Νεράιδα. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά του "Καποδίστρια" έχουν κατατεθεί ακόμη τέσσερις προσφυγές στο ΣτΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ο,τι ζητούν οι εργολάβοι

"Αν δεν πάρουμε απόφαση καθορισμού υπόγειων χώρων στάθμευσης, κανείς δε θα αναλάβει την αποπεράτωση του Πύργου". Τη λογική αυτή του δημάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη,που καθιστά στην ουσία νόμο τη θέληση των μεγαλοεργολάβων, αποδέχτηκε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και ενέκρινε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, προκειμένου το παρακείμενο του Πύργου οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Τσαμαδού, Εθνικής Αντιστάσεως, Ακτής Ποσειδώνος, Ακτής Μιαούλη και Γούναρη, να καθοριστεί ως χώρος υπόγειας στάθμευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι στο σχετικό διαγωνισμό αποπεράτωσης του Πύργου με τη μέθοδο της αντιπαροχής έχει προσέλθει μόνο μία εταιρία η οποία πέρα του ότι με το ποσοστό του 34% που δίνει στο Δήμο στην πραγματικότητα απλώς του παραχωρεί τους χώρους του κτιρίου, που ήδη με δικά του έξοδα έχει τελειώσει, απαιτούσε και την άδεια κατασκευής και εκμετάλλευσης υπόγειου γκαράζ. Την επιθυμία αυτή έσπευσε προχτές να ικανοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκδηλώσεις κινήσεων

Συνεστίαση οργανώνει για αύριο Παρασκευή στις 9.30 το βράδυ η Δημοτική Δημοκρατική Ενότητα Καλλιθέας.Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο "Στέκι των Γλεντζέδων", που βρίσκεται δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό της Καλλιθέας.

  • Η Δημοκρατική Ενότητα Ιλιου θα κόψει την πίτα της την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Ιλίου και παράλληλα θα γίνει και απολογισμός της δράσης της παράταξης για το προηγούμενο διάστημα.
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Οι πίνακες για το διαγωνισμό

Αναρτήθηκαν στη Νομαρχία Αθηνών οι πίνακες με τα εξεταστικά κέντρα όπου θα διεξαχθεί ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός της 21ης και 22ας του Φλεβάρη για την κάλυψη των 2.353 θέσεων συνολικά των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι πίνακες αφορούν τα εξεταστικά κέντρα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι που έχουν υποβάλει αίτηση στη Νομαρχία Αθηνών.

Οι μηχανογραφημένοι κατάλογοι των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό αναμένεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών, να ανακοινωθούν στις επόμενες μέρες από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και θα αναρτηθούν στη Νομαρχία Αθηνών την ερχόμενη βδομάδα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ
Κι άλλες μπάρες

Σε ολόκληρο το Εμπορικό Τρίγωνο επεκτείνεται από σήμερα ο ηλεκτρονικός αποκλεισμός του κέντρου της πόλης - οι γνωστές μπάρες - με πρόσχημα την καταπολέμηση του νέφους και του κυκλοφοριακού. Η δοκιμαστική λειτουργία του μέτρου θα εφαρμοστεί σε έντεκα νέα σημεία και οι μπάρες θα ανεβοκατεβαίνουν στις εισόδους Θησέως, Πραξιτέλους, Φωκίωνος, Περικλέους, Βουλής, Καραγιώργη Σερβίας και στις εξόδους Ευριπίδους, Αγίας Ειρήνης, Ρόμβης, πλατεία Καρύτση και Βουλής.

Η λειτουργία του μέτρου θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα μέχρι τις 28 Φλεβάρη και μέχρι τότε στα συγκεκριμένα σημεία θα βρίσκονται τροχονόμοι και υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας για να πληροφορούν τους οδηγούς. Υπενθυμίζεται ότι από τις 8.30 το βράδυ έως τις 6.30 το πρωί, οι μπάρες θα είναι βυθισμένες και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλα τα οχήματα, ενώ το ίδιο ισχύει και τις ώρες τροφοδοσίας (7 - 10.30 και 14.30 - 17.30).

Σημειώνεται ακόμα ότι από τις οδούς Πεσμαζόγλου, Σοφοκλέους, Ευριπίδους, Δραγατσανίου, Βορρέου, Κολοκοτρώνη, Νίκης, Βουλής και στο τμήμα τηςΚαραγιώργη Σερβίας μεταξύ Νίκης και Βουλής θα επιτρέπεται η διέλευση όλων των οχημάτων, ενώ από τις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Λέκκα, Πραξιτέλους, Χρυσοσπηλιωτίσσης και Βύσσης θα διέρχονται ελεύθερα τα ταξί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν κάρτα από το γραφείο του Ιστορικού Κέντρου του ΥΠΕΧΩΔΕ (Κηρύστου 6, Πλάκα).

Την πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη υπαλλήλων του δήμου από τον δήμαρχο Μύρινας, επειδή μοίραζαν ανακοινώσεις του ΚΚΕ, και του σωματείου τους, καταγγέλλει η Ενωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Λήμνου. Ευτυχώς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τέτοια φαινόμενα είναι καταδικασμένα στη συνείδηση όλων των ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ