ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γάμοι

ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ, φαίνεται, ο πρωθυπουργός από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και χτες στη Βουλή ...ξεσπάθωσε και είπε ότι πάνε και κάνουν γάμους στη μέση της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

***

Αντί να λέει τέτοια, δεν ασχολείται καλύτερα με το να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, δηλαδή καμιά σοβαρή δουλιά;

***

Οχι τίποτε άλλο, μα, αν συνεχίσει την ίδια τακτική, όχι ο γάμος, αλλά και το ... βαφτίσι θα γίνει εν τω μέσω της Εθνικής. Θα φτάσουμε στο καλοκαίρι και θα είναι ακόμα εκεί για ...ηλιοθεραπεία.

***

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ, που η ελληνική κυβέρνηση έστειλε αντιπροσωπεία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Ναγκάνο στην Ιαπωνία, για να διακηρύξουν τη ...διεθνή εκεχειρία.

***

Δεν είδατε πως αμέσως ανταποκρίθηκαν οι ΗΠΑ, πιστές στο ολυμπιακό πνεύμα και διοργανωτές δύο Ολυμπιάδων; Οι στρατηγοί τους δήλωσαν πως όλα είναι έτοιμα, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι εφικτή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.***

Κατά τα άλλα, ..."αρχαίο πνεύμα αθάνατο".

***

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε αρκετά σκανδαλοθηρικά έντυπα, αρκετά "ριάλιτι σόου" και αρκετή γενικώς σκανδαλοθηρική ειδησεογραφία. Γι' αυτό αποφάσισαν να εισάγουν και λίγη.

***

Ο λόγος για το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, που μετέφερε όλα τα πρωτοσέλιδα του κίτρινου Τύπου της Βρετανίας στην οθόνη του, σχετικά με το σκάνδαλο των παιδιών του Ντόντι Αλ Φαγιέτ.

***

Τέτοιες ειδήσεις να μας ξεφύγουν εδώ; Απαράδεκτο. Είμαστε ή δεν είμαστε Ευρωπαίοι;

***

ΣΤΡΩΝΕΙ, λένε, ο καιρός από τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα, αφού σταματούν οι βροχές και γενικώς τα άγρια καιρικά φαινόμενα. Πάλι καλά για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που πλημμύρισαν τελευταία. Γιατί μόνο από τη βελτίωση του καιρού έχουν να περιμένουν. Αν περιμένουν το ΥΠΕΧΩΔΕ, καήκανε.

Πίσω από την αμερικανική αρμάδα

Ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αφήνουν στην άκρη τα προσχήματα και στρατεύονται στον "ιερό πόλεμο" κατά του Ιράκ. Ετσι, χθες η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και η Γερμανία, έδωσαν όρκους υποταγής στους Αμερικανούς ότι θα υποστηρίξουν με τον ένα ή άλλο τρόπο (βάσεις ή και εκστρατευτικά σώματα) την γκανγκστερική επίθεση κατά του άμαχου λαού του Ιράκ.

Οι δικαιολογίες που επικαλούνται είναι αστείες. Χαρακτηριστική η δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ρ. Ντίνι ότι "είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση αυτού του τύπου (να μην επιτραπεί η χρησιμοποίηση των βάσεων) θα είχε αντίθετο αποτέλεσμα"!

Οταν, λοιπόν, οι κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών της ΕΕ στοιχίζονται πίσω από την αμερικανική αρμάδα, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση Σημίτη να συνεχίζει να εμφανίζεται "ουδέτερη"; Κανέναν δεν κοροϊδεύει.

Ανάγκη ανατροπής

Πανηγυρική συνεδρίαση της επιτροπής για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο EΥΡΩ το 2001, πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας μέχρι τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και από τους προέδρους του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ μέχρι τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Πολυζωγόπουλο.

Γνωρίζει ο τελευταίος τι σημαίνει πλήρης ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στον τομέα της ανεργίας; Προφανώς και τις γνωρίζει, αλλά για μία ακόμη φορά λειτούργησε σαν φορέας του κυβερνητικού συνδικαλισμού και όχι σαν ηγέτης του εργατικού κινήματος. Λίγες μέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τη δικτατορία της στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ και το ξεπούλημα τραπεζών και μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων, ο κ. Πολυζωγόπουλος τρέχει στα πανηγύρια που οργανώνουν κυβέρνηση και αστική τάξη, εκεί όπου υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας. Υπάρχει κανείς που έχει ακόμη αμφιβολίες για τον ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού και την ανάγκη ανατροπής των σημερινών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα;

Η απορία...

"Μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή για ένα νέο νεοφιλελευθερισμό με αριστερή νομιμοποίηση;". Ιδού το ερώτημα που έθεσε ο κοινοτικός επίτροπος Χρ. Παπουτσής, σχετικά με την τακτική και τις επιδιώξεις του κόμματός του.

Προς το παρόν, αφήνουμε κατά μέρος αυτά τα περί "δημοκρατικού σοσιαλισμού", γιατί έχουμε μια μεγαλύτερη απορία, την οποία και διατυπώνουμε: Μα ακόμα αναρωτιέστε, κύριε Παπουτσή, για το ρόλο του κόμματός σας;

Ευχαριστημένοι οι εφοπλιστές...

Δε χάνει ευκαιρία ο πρωθυπουργός για να δείξει την ιδιαίτερη... αδυναμία του στους εφοπλιστές. Ετσι, όταν πήγε στο Λονδίνο δεν του έφτασε που ευχαρίστησε προφορικώς τον πρόεδρο του ΚΟΜΙΤΙ, Ι. Χατζηπατέρα, για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε, αλλά έστειλε και επιστολή για να τον ευχαριστήσει και γραπτώς...

Για το γεγονός αυτό πληροφορούμαστε από το δελτίο ενημερώσεως του ΚΟΜΙΤΙ - αυτό του Γενάρη. Το καινούριο, βέβαια, δεν είναι η υπερβολική ευγένεια που επιδεικνύει προς τους εφοπλιστές ο πρωθυπουργός, αλλά ότι η επιστολή αυτή - προφανώς το περιεχόμενό της - πράγματι ευχαρίστησε τους εφοπλιστές και, μάλιστα, τόσο, ώστε στο ίδιο δελτίο να αναφέρεται ότι οι εφοπλιστές πλέον έχουν την "πίστη" ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως είναι, για παράδειγμα, η... "ελευθεριότητα" στη σύνθεση των πληρωμάτων. Και άμα δηλώνουν ευχαριστημένοι οι εφοπλιστές, ακόμα πιο "μαύρες" μέρες επιφυλάσσουν για τους ναυτεργάτες.

Οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μεταθέτοντας μετά την 22α Φεβρουαρίου την υλοποίηση των σχεδίων τους, για στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ. Αυτό γράφουν αρκετές εφημερίδες χθες. Και, βέβαια, από πουθενά δεν προκύπτει κάποια συγκεκριμένη και σαφής σχετική δέσμευση της αμερικάνικης ηγεσίας.

Ακόμη, όμως κι έτσι να ήταν, τι να πούμε... Μεγάλη η χάρη τους... Κι ακόμη μεγαλύτερη η υποκρισία τους!

"Και ακόμα θέλω να τονίσω ότι την επόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες, θα θέσω ζήτημα προτεραιότητας γι' αυτά τα θέματα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα". Με αυτή τη φράση έκλεισε τις χθεσινές δηλώσεις του για τα αγροτικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχόλιο; Εχει υπόψη του ο Κ. Καραμανλής ότι στις Βρυξέλλες δε φοβούνται τις διαγραφές..;

"Η Κίνα είναι ένα απόστημα". Ετσι τιτλοφορείται μια δίστηλη είδηση - και σε πλαίσιο μάλιστα - στη χτεσινή "Αυγή", όπου φιλοξενούνται οι δηλώσεις ενός... διάσημου Κινέζου "αντιφρονούντα". Ο Ουάνγκ Μπινγκζάνγκ, όπως ονομάζεται, ζει στις ΗΠΑ και εργάζεται πυρετωδώς, για την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Κίνα.

Και, προφανώς, επειδή η "Αυγή" συμφωνεί με τις επιδιώξεις του, προβάλλει ανάλογα και τις δηλώσεις του...

Κυβερνητικός ντελάλης...

Μέχρι την Κυριακή που θα πάει η Παπαρήγα στα μπλόκα, όχι μόνο δε θα σταματήσουν αλλά και θα δυναμώνουν, κραυγάζει εδώ και δυο - τρεις μέρες ο γνωστός κυβερνητικός ντελάλης Κακαουνάκης από το ραδιοσταθμό "Φλας".

Με άλλα λόγια, δηλαδή, τα αγροτικά μπλόκα, όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά και θα δυναμώνουν, επειδή θα κάνει περιοδεία στη Θεσσαλία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα πολλά και οξύτατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα σκοτεινά αδιέξοδα και το ξεκλήρισμα, που βρίσκονται μπροστά τους, είναι απλώς προσχήματα. Οπως και οι αντιαγροτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, που τα δημιουργούν.

Αν τη Δευτέρα, μετά την περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα, οι αγρότες συνεχίζουν να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους, θα παραδεχτεί ο Κακαουνάκης, ότι είναι ένας απλός συκοφάντης;

Σκανδαλώδης "αυτοχρηματοδότηση"

Τα πλεονεκτήματα της αυτοχρηματοδότησης των δημοσίων έργων εκθειάζει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να δικαιολογήσει την εν λευκώ εκχώρησή τους στη βουλιμία των μεγαλοκατασκευαστικών εταιριών και των πολυεθνικών.

Ενα από τα μεγάλα έργα που έχουν ανατεθεί με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης είναι και η λεωφόρος Σταυρού - Ελευσίνας. Ελα, όμως, που προχτές ο κ. υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - με Προεδρικό Διάταγμα μάλιστα... - ανέλαβε να προικοδοτήσει με 14 περίπου δισ. δρχ. την ανάδοχο κοινοπραξία (14 μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες), με πρόσχημα το να... ξεκινήσουν και να επισπευστούν τα έργα. Αν όμως το κράτος βάζει τα λεφτά και στα χρηματοδοτούμενα έργα, τότε τι σόι αυτοχρηματοδότηση είναι αυτή; Πού είναι το διαβόητο επιχειρηματικό ρίσκο; Ετσι θα κατασκευάσουν και τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα άλλα μεγάλα έργα με την αυτοχρηματοδότηση; Και γιατί τότε να μην έχει τον έλεγχο το κράτος, αφού αυτό (δηλαδή οι φορολογούμενοι) πληρώνει; Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το ποιοι θα πλήρωναν τα έργα - και μάλιστα στην πολλαπλάσια αξία από την πραγματική τους - αλλά το πράγμα αποκαλύπτεται κατά τρόπο προκλητικό και σκανδαλώδη.

Σπεύσατε!

Ολο αγωνία είναι για την "κεντροαριστερά" ο κ. Παπαγιαννάκης του ΣΥΝ. Μα ο πρωθυπουργός δεν καλεί την ηγεσία του κόμματός σας για να συζητήσει μαζί της, του παρατήρησε χτες ένας δημοσιογράφος. Αμα είσαι, όμως, "κεντροαριστερός", έχεις για όλα λύση. Δεν πειράζει, απάντησε ο κ. Παπαγιαννάκης. "Θα πρέπει εμείς να πάμε να κάνουμε πρόταση στο ΠΑΣΟΚ, με τις δικές μας προτάσεις και τις δικές μας λύσεις...", κατέληξε.

Σπεύσατε, λοιπόν, οι διάφοροι ένοικοι της Κουμουνδούρου!

Η "κεραμίδα"

Ενα σπίτι

ονειρευόταν

και συνέχεια

σφιγγόταν,

φραγκοδίφραγκα

στην πάντα

κι ακαρτέρει

και αγάντα...

Τον επαίδευε

η σκέψη

το καπάρο

να μαζέψει

και μετά δάνειο

να πάρει,

ν' αποκτήσει

το δυάρι.

Μα, προχτές,

ο Κώστας πιάνει

και μισά

τα δάνεια κάνει

και αντί ο φτωχός

να βάλει

κεραμίδι στο κεφάλι,

του 'ρθε ίσια

σα βολίδα

στο κεφάλι

η... κεραμίδα!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ