ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ποια σύμβαση...

Εφτασαν να ζητούν από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την κατάργηση δικαιωμάτων τους από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας! Εκτάκτως σε σύσκεψη καλεί αύριο η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων

Προκλητικότατα οι εκπρόσωποι των λιθογραφικών επιχειρήσεων,κατά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, όχι μόνο αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα των λιθογράφων,αλλά απαίτησαν και προφορικά και με εξώδικό τους, να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι αφαίρεση κατακτήσεών τους!Αύριο, Τετάρτη, στις 5.30μ.μ. η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της, προκειμένου να καθοριστεί η στάση των εργαζομένων απέναντι στις προκλητικές αξιώσεις των εργοδοτών.

Συγκεκριμένα οι εργοδότες αξιώνουν: Να απαλειφθεί από τη συλλογική σύμβαση εργασίας του '97 ο ορισμός ότι η πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία είναι"από Δευτέρα ως Παρασκευή". Ουσιαστικά θέλουν να υπάρχει κυλιόμενο πενθήμερο και όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές, να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή νέων"ευέλικτων" μορφών εργασίας. Να υπολογίζεται η προσαύξηση της νυχτερινής εργασίας με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και όχι με την κλαδική, που μεταφράζεται σε μείωση της προσαύξησης από 50% σε 25%. Να προβλεφτεί στη νέα συλλογική σύμβαση κατηγορία ανειδίκευτου εργάτη, επιδιώκοντας τη μείωση των μισθών των εργαζομένων σαν βοηθών στις λιθογραφικές επιχειρήσεις, καθώς θα μπορούν να τους πληρώνουν όχι με βάση την κλαδική, αλλά τη μικρότερη Εθνική Σύμβαση. Να καθοριστούν στη νέα σύμβαση κριτήρια"ποιοτικής απόδοσης" των εργαζομένων και να καταργηθούν ουσιαστικά οι τριετίες. Να επαναπροσδιοριστούν οι κατηγορίες ειδικοτήτων που προβλέπονται στη σύμβαση, στην κατεύθυνση της μείωσης των βασικών μισθών που προβλέπει..!

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων έχει καταγγείλει απ' τον περασμένο Νοέμβρη τη συλλογική σύμβαση και διεκδικεί αυξήσεις 12%, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με πλήρεις αποδοχές, εξίσωση επιδόματος αδείας με τις ημέρες άδειας κ. ά. Στις δυο συναντήσεις που έχουν γίνει με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, οι τελευταίοι απέρριψαν όλα τα αιτήματα και ειδικότερα για τις αυξήσεις είπαν ότι θα αναμένουν να υπογραφεί πρώτα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και πως οι αυξήσεις δε θα μπορούν να ξεπεράσουν την εισοδηματική κυβερνητική πολιτική.

Ο Δ. Δρακόπουλος πρόεδρος της Ενωσης, σε δήλωσή του, καταγγέλλει "την αυθαιρεσία των εργοδοτών που έφτασαν στο σημείο να ζητούν έγγραφα να πάρουν πίσω κατακτήσεις του κλάδου. Η σύσκεψη που διοργανώνουμε έχει στόχο την ενημέρωση και την αγωνιστική ετοιμότητα των εργαζομένων, για να αντιμετωπίσουν την επίθεση. Πρέπει και η ΓΣΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων".

Στο "αμήν" η ΛΑΡΚΟ

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους καλεί η ΤΕ της ΕΣΑΚ, ενώ η πλειοψηφία του σωματείου αναστέλλει τις κινητοποιήσεις και κρίνει ως "θετικές" τις απαντήσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Στο ξεπούλημα ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ στοχεύει η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Αυτή είναι η εκτίμηση της ΤΕ Λάρυμνας της ΕΣΑΚ,μετά τις απαντήσεις που έδωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου(όχι στη χρηματοδότηση, ψάχνουμε στρατηγικό επενδυτή, μερική ρύθμιση χρεών κ.ά.) σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, αλλά και μετά τη συνάντηση της υφυπουργού με τους κοινοτάρχες της περιοχής και το ΔΣ του σωματείου.

Πράγματι, ενώ η κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και οι μέτοχοι (ΟΑΕ, ΔΕΗ, Τράπεζα) γνωρίζουν ότι στις σημερινές συνθήκες με τα προβλήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ και με το συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, την αφήνουν στην τύχη της. Αρνούνται πεισματικά να διαθέσουν χρήματα για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό. Δεν προχωράνε στην καθετοποίηση της παραγωγής, στη συγχώνευση με τα ΕΛΣΙ και στη δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, που θα δώσουν "αέρα" στην επιχείρηση και θα τη βάλουν στο διεθνές παιχνίδι του ανταγωνισμού με άριστες προϋποθέσεις.

Μετά απ' αυτή την αρνητική εξέλιξη κι ενώ θα περίμενε κανείς την αντίδραση των εργαζομένων, έχουμε απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων στο σωματείο της Λάρυμνας, από την πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑΣΚΕ με το σιγοντάρισμα της ΔΑΚΕ. Προκειμένου, δε, οι δυο παρατάξεις να καλύψουν τις "κολιγιές" τους και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν ή μια την άλλη για το πόσα ρουσφέτια έχουν κάνει και ποια από τις δύο εξυπηρετούσε ή εξυπηρετεί καλύτερα τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι ευθύνες της ΠΑΣΚΕ και της πλειοψηφίας του σωματείου που πρόσκειται σ' αυτήν, δε σταματάνε εδώ, αφού ταυτιζόμενη με τις κυβερνητικές επιλογές, χαρακτήρισε "θετικές" τις απαντήσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης και απεμπόλησε φανερά πια τις πάγιες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και τις αποφάσεις των συνελεύσεων για δημόσια ΛΑΡΚΟ, καθετοποίηση της παραγωγής, μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα.

"Το τι θα γίνει - τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - θα εξαρτηθεί από τη στάση των εργαζομένων, αλλά και των τοπικών κοινωνιών της περιοχής, το συντονισμό της πάλης με τα άλλα σωματεία, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς, για τη δημιουργία μετώπου, που με ενωτικούς και δυναμικούς αγώνες θα πιέσει την κυβέρνηση για τις λύσεις που χρειάζονται".

ΚΛΑΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Συντονισμός σωματείων για τη σύμβαση

Σε συντονισμό των ενεργειών τους, για τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, αποφάσισαν να προχωρήσουν εφτά πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.Και τα εφτά σωματεία διαφωνούν τόσο με τον τρόπο, που η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ) μεθοδεύει την υπογραφή των συμβάσεων, όσο και με το πλαίσιο που θέτει.

Τα σωματεία που συμμετείχαν είναι τα κλαδικά των Εμποροϋπαλλήλων, Βιβλιοχαρτοϋπαλλήλων, ιδιωτικών, πληροφορικής και ηλεκτρονικών και τα επιχειρησιακά του "ΜΙΝΙΟΝ", του "Κωνσταντακάτου" και του "Μαρινόπουλου". Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη του συντονισμού δράσης και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ηγεσία της ΟΙΥΕ δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενημέρωση των σωματείων σχετικά με την πορεία των συμβάσεων, των οποίων το "διεκδικητικό" πλαίσιο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει υπαγορευτεί εν πολλοίς από τους ίδιους τους εργοδότες.Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, γίνεται μια γενική αναφορά περί "διασφάλισης του εισοδήματος των εργαζομένων", χωρίς να τίθεται προς διεκδίκηση συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων. Στο θεσμικό σκέλος, εντύπωση προκαλεί η αποδοχή από την πλειοψηφία της ομοσπονδίας, της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ως "ένα το κρατούμενο" και η διατύπωση... αιτημάτων με τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά να ανοίγει το δρόμοστον οριστικό και γενικευμένο ενταφιασμό της πλήρους απασχόλησης στο χώρο του εμπορίου!

Ακόμα και το "δανεισμό" εργαζομένων, αποδέχεται η εν λόγω πλειοψηφία, υπό το πρόσχημα της... διασφάλισης των συμφερόντων τους, όπως "να μην υπερβαίνει ο δανεισμός τους τρεις μήνες, να δικαιούνται το μισθό, τις απολαβές και τις παροχές που προβλέπονται από σύμβαση, κανονιστική πράξη ή επιχειρησιακή συνήθεια που ισχύει στην επιχείρηση που κανονικά εργάζονται..!

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Ομοσπονδία εμφανίζεται να ζητάει οι επιχειρήσεις να παρακρατούν υποχρεωτικά από τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων τη συνδικαλιστική τους εισφορά και στη συνέχεια να τις καταβάλλουν σ' αυτή!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ