ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Αιφνίδια η χώρα σε πρόωρες εκλογές

ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ.-

Με μία αιφνιδιαστική διακοπή κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης μέρας στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της Δανίας Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν ανακοίνωσε στο Σώμα ότι κάτι σημαντικό πρόκειται να ανακοινώσει και μετά από λίγο, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 11 Μάρτη του 1998.

Οι εθνικές εκλογές που κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν το Σεπτέμβρη θα προηγηθούν του δημοψηφίσματος της 28ης Μάη στο οποίο οι Δανοί πολίτες καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη του Αμστερνταμ για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών προκάλεσε την έκπληξη όλων των πολιτικών, αλλά και των αναλυτών, καθώς μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν μέσα στις πιθανότητες, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα διεξάγονταν πριν από το δημοψήφισμα. Ο ίδιος ο Ράσμουσεν στην τηλεοπτική του εμφάνιση αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή λέγοντας: "Ζήτησα την άδεια της βασίλισσας για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών... Θεωρώ σωστό να ρωτήσω τους ψηφοφόρους αν θέλουν ένα καινούριο Κοινοβούλιο το οποίο θα συνεχίσει τη σταθερή πορεία που η χώρα ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια", καθώς επίσης "ότι με τις πρόωρες εκλογές θέλει να απαλλάξει τη χώρα από τον εκλογικό πυρετό πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Ο κυβερνητικός συνασπισμός - το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Ριζοσπαστικό Κόμμα - του πρωθυπουργού Ράσμουσεν είναι το μεγαλύτερο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της Δανίας και έρχεται πρώτο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ βρίσκεται στην κυβέρνηση από το Γενάρη του 1993, με τη διαφορά ότι αυτή τη στιγμή κατέχουν τη μειοψηφία στο Κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση δύο μικρότερων κεντρώων κομμάτων από τον αρχικό τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό. Πιθανά ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί να αποφύγει μία επιπλοκή του πολιτικού σκηνικού που μπορεί να επιφέρει το δημοψήφισμα που το αποτέλεσμά του κρίνεται αβέβαιο και πάντα προκαλεί πονοκεφάλους αλλά και ανατροπές, αφού οι Δανοί έχουν επανειλημμένα δείξει την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στην ΕΕ, είτε καταψηφίζοντας επιμέρους συνθήκες είτε καταψηφίζοντας αρχικά ακόμα και αυτή την είσοδό τους.

ΡΩΣΙΑ
"Να απορριφθεί ο προϋπολογισμός του ψεύδους"

Δήλωση δέκα τριών βουλευτών της Κρατικής Δούμας με αφορμή την πρόσφατη ομιλία του Μπ. Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ

(Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Δεκατρείς βουλευτές της Κρατικής Δούμας, μεταξύ τους τα μέλη της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης Σ. Μπαμπούριν, Σ. Γκλότοφ, Ν. Μπεζμπορόντοφ, Ο. Σμολίν, Ι. Ανίτσκιν, Ν. Ζατσέπινα, το μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ Β. Γκριγκόριεφ, τα μέλη του ΚΚΡΟ Τ. Αστραχάνκινα, Τ. Αβελιάνι κ. ά., κυκλοφόρησαν στις 18 Φλεβάρη δήλωση απ' αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν ενώπιον των δυο Σωμάτων της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης για τον προϋπολογισμό του 1998. Στη δήλωση αναφέρεται: "Συνέβη αυτό που έπρεπε να συμβεί. Στις 17 Φλεβάρη διά στόματος του Προέδρου, η ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία αποποιήθηκε ουσιαστικά το σχέδιο ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 1998 με τη μορφή που τρεις φορές τον ψήφισε η Κρατική Δούμα. Κάτι περισσότερο, ο υπουργός Οικονομικών Μ. Ζαντόρνοφ, την ίδια μέρα δήλωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα ο Πρόεδρος Γιέλτσιν να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, αν η Κρατική Δούμα δε δεχτεί μια σειρά τροποποιήσεις από μέρους της κυβέρνησης στον μη υιοθετημένο ακόμα προϋπολογισμό. Επομένως, ο Μπ. Γιέλτσιν και η κυβέρνησή του για άλλη μια φορά απέδειξαν ολοφάνερα στην αριστεροδεξιά πλειοψηφία της Δούμας που έχει την τάση για "εποικοδομητική συνεργασία", την πραγματική αξία των χωρίς αρχών συμβιβασμών, που καλύπτονται με τις κουβέντες για την ανάγκη ψήφισης έστω και κάποιου προϋπολογισμού, χωρίς τον οποίο θα αυξηθεί η κλοπή των χρημάτων του δημοσίου και θα σταματήσουν οι πληρωμές των μισθών και των συντάξεων".

Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας, που δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό για το 1998 για λόγους αρχών, καλούν τους συναδέλφους τους να δουν την αλήθεια κατάματα: "Ηδη σήμερα δεν υπάρχουν ούτε οι παραμικρές αμφιβολίες ότι ο τωρινός προϋπολογισμός ακόμα και με την "κουτσουρεμένη" από την κυβέρνηση Γιέλτσιν - Τσερνομίρντιν - Τσουμπάις - Νεμτσόφ μορφή του, δε θα εκτελεστεί. Ο προϋπολογισμός αυτός θα έχει την ίδια τύχη που είχε και ο προϋπολογισμός του 1997, πράγμα για το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη".

Για το λόγο αυτό, οι εν λόγω βουλευτές θεωρούν ότι στη διαμορφωθείσα κατάσταση υπάρχει μόνο μια διέξοδος - να απορριφθεί ο "προϋπολογισμός του ψεύδους" και να παραιτηθεί η κυβέρνηση που έκανε αυτό το "ψέμα",βάση της πολιτικής της.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αυτοκτόνησε κατηγορούμενος βουλευτής

ΤΟΚΙΟ.-

Ο Σοκέι Αράι ισχυριζόταν πως ήταν αθώος. Οι δικαστικές αρχές του Τόκιο, όμως, είχαν συγκεντρώσει στοιχεία που συγκροτούσαν σε βάρος του κατηγορία για δωροληψία από τη χρηματομεσιτική εταιρία "ΝΙΚΚΟ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙΣ". Τελικά, ο Αράι, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του μην αντέχοντας το βάρος των κατηγοριών.

Ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του δεν είναι γνωστός, αλλά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο "ΦΙΤΖΙ ΤV", ο Σοκέι Αράι απαγχονίστηκε σε δωμάτιο του ξενοδοχείου "ΤΟΚΙΟ". Λίγες ώρες αργότερα, το ιαπωνικό Κοινοβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει, προκειμένου να άρει τη βουλευτική ασυλία του κατηγορούμενου...

Ο Αράι, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, θεωρούνταν ύποπτος για την παράνομη λήψη 230.000 δολαρίων από τη χρηματομεσιτική εταιρία "ΝΙΚΚΟ". Ο ίδιος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, είχε υπερασπιστεί την αθωότητά του, λέγοντας πως τα χρήματα τα πήρε νόμιμα και τα χρησιμοποίησε για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία και να ξεπληρώσει προσωπικά δάνεια.

Ο Αράι θα ήταν ο 18ος βουλευτής από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, που θα συλλαμβανόταν λόγω κατηγοριών.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Απαγωγή παρατηρητών του ΟΗΕ

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Την απελευθέρωση των 9 κρατουμένων που συνελήφθησαν μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε στις 9 Φλεβάρη, ζητούν οι ένοπλοι που απήγαγαν χτες τέσσερις στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ στη Γεωργία για να τους αφήσουν ελεύθερους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας. Διαφορετικά απειλούν "να εκτελέσουν τους ομήρους" και να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του Σεβαρντνάτζε, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Ο γραμματέας του Γραφείου Τύπου του υπουργείου, Βαλεριάν Γκογκολάτζε, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών και Ασφαλείας διεξάγουν διαπραγματεύσεις τηλεφωνικώς με τους δράστες, που μαζί με τους ομήρους τους έχουν οχυρωθεί σ' ένα σπίτι στο χωριό Τζινκακάρι, 20 χλμ. από την πόλη Ζουγκντίντι, όπου έγινε η απαγωγή. Το σπίτι αυτό είναι περικυκλωμένο από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και θωρακισμένα οχήματα. Οι απαχθέντες στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΗΕ είναι δύο Ουρουγουανοί, ένας Τσέχος και ένας Σουηδός. Οι ένοπλοι είναι οπαδοί του πρώην Προέδρου της Γεωργίας, Ζβιάντ Γκαμσαχουρντία, που ανατράπηκε το 1992 και πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες το 1994.

Απο χτεσινή συνάντηση του Μ.Γιέλτσιν με εκπροσώπους του ΔΝΤ...

Από χτεσινή συνάντηση του Μπ. Γιέλτσιν με εκπροσώπους του ΔΝΤ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ