Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Αιφνίδια η χώρα σε πρόωρες εκλογές

ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ.-

Με μία αιφνιδιαστική διακοπή κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης μέρας στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της Δανίας Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν ανακοίνωσε στο Σώμα ότι κάτι σημαντικό πρόκειται να ανακοινώσει και μετά από λίγο, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 11 Μάρτη του 1998.

Οι εθνικές εκλογές που κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν το Σεπτέμβρη θα προηγηθούν του δημοψηφίσματος της 28ης Μάη στο οποίο οι Δανοί πολίτες καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη του Αμστερνταμ για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών προκάλεσε την έκπληξη όλων των πολιτικών, αλλά και των αναλυτών, καθώς μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν μέσα στις πιθανότητες, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα διεξάγονταν πριν από το δημοψήφισμα. Ο ίδιος ο Ράσμουσεν στην τηλεοπτική του εμφάνιση αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή λέγοντας: "Ζήτησα την άδεια της βασίλισσας για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών... Θεωρώ σωστό να ρωτήσω τους ψηφοφόρους αν θέλουν ένα καινούριο Κοινοβούλιο το οποίο θα συνεχίσει τη σταθερή πορεία που η χώρα ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια", καθώς επίσης "ότι με τις πρόωρες εκλογές θέλει να απαλλάξει τη χώρα από τον εκλογικό πυρετό πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Ο κυβερνητικός συνασπισμός - το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Ριζοσπαστικό Κόμμα - του πρωθυπουργού Ράσμουσεν είναι το μεγαλύτερο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της Δανίας και έρχεται πρώτο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ βρίσκεται στην κυβέρνηση από το Γενάρη του 1993, με τη διαφορά ότι αυτή τη στιγμή κατέχουν τη μειοψηφία στο Κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση δύο μικρότερων κεντρώων κομμάτων από τον αρχικό τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό. Πιθανά ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί να αποφύγει μία επιπλοκή του πολιτικού σκηνικού που μπορεί να επιφέρει το δημοψήφισμα που το αποτέλεσμά του κρίνεται αβέβαιο και πάντα προκαλεί πονοκεφάλους αλλά και ανατροπές, αφού οι Δανοί έχουν επανειλημμένα δείξει την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στην ΕΕ, είτε καταψηφίζοντας επιμέρους συνθήκες είτε καταψηφίζοντας αρχικά ακόμα και αυτή την είσοδό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ