ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Εκλογές προβλημάτων
  • Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες βίας και νοθείας
  • Χωρίς προβλήματα η χτεσινή επανάληψη της πρώτης φάσης
  • Τη Δευτέρα σε πολλά κρατίδια η δεύτερη φάση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Οι καταγγελίες για τις παρατυπίες και προσπάθειες αλλοίωσης του αποτελέσματος των εκλογών που σιγοψιθυρίζονταν από τη Δευτέρα, όπου διεξήχθη η πρώτη από τις έξι φάσεις της εκλογικής διαδικασίας, επιβεβαιώθηκαν και προχτές, όταν η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή διέταξε την επανάληψη της ψηφοφορίας σε 821 εκλογικά τμήματα, για τη σύνθεση της Λοκ Σάμπα, της Κάτω Βουλής της χώρας.

Ετσι, κατά εκατοντάδες προσήλθαν χτες οι Ινδοί ψηφοφόροι για την επανάληψη της ψηφοφορίας στα κρατίδια του Μανιπούρ, της Καρνατάκα, του Ραζαστάν, του Αντρα Πραντές, του Ουτάρ Πραντές και του Μπιχάρ. Ταυτόχρονα, η Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή της ψηφοφορίας για τον επόμενο γύρο των εκλογών στην πόλη Κουαμπατουάρ, του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού στο Νότο, που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Φλεβάρη, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στην πόλη. Το εκρηκτικό σκηνικό - όπου από βομβιστικές ενέργειες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άνθρωποι - που έχει προηγηθεί από το περασμένο Σάββατο και συνεχίζεται με απειλές για περισσότερη βία, δημιούργησε τις έντονες ανησυχίες και οδήγησαν στην αναβολή.

Στο μεταξύ, χωρίς να παρατηρηθούν ιδιαίτερα προβλήματα και να σημειωθούν επεισόδια ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία σε 18 εκλογικά τμήματα στα κρατίδια Ασάμ, Χαριάνα και Μεγκαλάγια.

Το 55% του εκλογικού δυναμικού, περίπου 250 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έχουν ψηφίσει ήδη κατά την πρώτη φάση για την κάλυψη των 222 από τις 543 έδρες της Κάτω Βουλής. Οι υπόλοιπες έδρες θα συμπληρωθούν με τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν σε πέντε φάσεις στις 22, 23, 28 Φλεβάρη, στις 7 Μάρτη και στις 21 Ιούνη. Η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει στις 2 Μάρτη και αναμένεται ότι τουλάχιστον τα μισά μέλη του Κοινοβουλίου θα έχουν ορκιστεί πριν την παρέλευση του πρώτου δεκαπενθήμερου του ίδιου μήνα.

Στο κρατίδιο Ναγκαλάνγκ, πάντως, υπάρχουν "άλλου είδους" προβλήματα. Το Κόμμα του Κονγκρέσου "έχει βέβαιη" τη νίκη σ' αυτό, αφού τα κόμματα τα οποία θεωρούνται αντίπαλα προς αυτό απέσυραν τους υποψηφίους τους, ουσιαστικά υπακούοντας σε ένα κάλεσμα των αυτονομιστών για "μη συμμετοχή" στις εκλογές. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα (23/2).

Ο υποψήφιος του Κόμματος του Λαού (Μπαρατίγια Τζανάτα ή BJP) για την πρωθυπουργία, Αταλ Βεχάρι Βατζπαγί, είπε χτες ότι η επιλογή για τους ψηφοφόρους είναι "είτε να πάρουν τον ανώμαλο δρόμο της πολιτικής αστάθειας"(δηλαδή αναδεικνύοντας μια Βουλή με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ) είτε "να προκρίνουν την επιλογή της πολιτικής σταθερότητας και της ευημερίας" (δηλαδή, δίνοντας στον ίδιο και το κόμμα του απόλυτη πλειοψηφία στη 13η Λοκ Σάμπα).

Πλην όμως, κάτι τέτοιο δείχνει να έχει πολύ λίγες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα. Ναι μεν από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές το BJP θεωρείται ο επικρατέστερος νικητής των εκλογών, αλλά οι πάντες συμφωνούν στην εκτίμηση ότι δε θα μπορέσει (ακόμη και με τις ψήφους που θα πάρει από τα σύμμαχά του κόμματα) να έχει την πλειοψηφία και θ' αναγκαστεί να αναζητήσει συμμαχίες...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Κοινωνικός αναβρασμός κατά της κυβέρνησης Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Οι φοιτητές βγήκαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Σουχάρτο, ενώ στην περιφέρεια της χώρας συνεχίζονται οι ταραχές από διαδηλωτές που αντιδρούν στο κύμα ακρίβειας και οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Οι φοιτητές του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας ζήτησαν την παραίτηση του Σουχάρτο, ερχόμενοι αντιμέτωποι με πάνοπλους αστυνομικούς.

Σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητές επισημαίνουν πως αντιδρούν στη "Νέα Τάξη Πραγμάτων που επιβάλλει στη χώρα το καθεστώς Σουχάρτο από τη δεκαετία του '70, υπογραμμίζοντας πως πρέπει σύντομα να τεθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα"!Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Τζακάρτα κάλεσαν τους συμφοιτητές του και από άλλα ΑΕΙ να ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Σουχάρτο.

Στο μεταξύ, στο Κεντάρι του νησιού Σουλαουέσι, πλήθος εξαγριωμένων διαδηλωτών (τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για έναν αριθμό που κυμαίνεται από 3.000 μέχρι 10.000 άτομα!) βγήκε στους δρόμους, διαμαρτυρόμενο για το κύμα ακρίβειας που έχει ανεβάσει στα ύψη βασικά τρόφιμα και καύσιμα.

Τα μέσα δημόσιας μεταφοράς σταμάτησαν, καθώς στους περισσότερους δρόμους της πόλης επικρατούσε πανικός παρά τις περιπολίες αστυνομικών... Οι αστυνομικές δυνάμεις που κατέφθασαν στην περιοχή δεν ήταν πάνω από 300 άνδρες. Δεν έγινε γνωστό εάν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις ή εάν υπήρχαν τραυματίες στη διάρκεια μικροσυγκρούσεων.

Εγινε πάντως γνωστό πως στο Κεντάρι διαδηλωτές πάνω στην οργή τους πυρπόλησαν τουλάχιστον 12 μαγαζιά κινεζικής ιδιοκτησίας. Οι επιχειρήσεις Κινέζων είναι τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο τέτοιων επιθέσεων, καθώς αρκετοί Ινδονήσιοι θεωρούν ότι οι Κινέζοι έμποροι εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των Ινδονήσιων, εύπορες εταιρίες κινεζικής ιδιοκτησίας ανακοίνωσαν από χτες πως θα αρχίσουν να μοιράζουν δωρεάν τρόφιμα, μαγειρικό λάδι και άλλα αγαθά στους φτωχούς. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας φαίνεται πως είναι ο Λιεμ Σιόε Λιονγκ, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην Ινδονησία. Ο Λιονγκ ανακοίνωσε πως θα αποστείλει τρόφιμα και άλλη βοήθεια σε 100.000 φτωχές οικογένειες στην Τζακάρτα...

Το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων "ΑΝΤΑΡΑ" μετέδωσε ότι ταραχές λόγω του κύματος ακρίβειας ξέσπασαν και στο Ραντάου Πραπάτ (1.200 χλμ. βορειοδυτικά της Τζακάρτα), όταν πλήθος εξαγριωμένων κατοίκων εισέβαλε σε καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Δεκάδες μαγαζιά, ακόμη και σπίτια, υπέστησαν υλικές ζημιές από το λιθοβολισμό του πλήθους.

ΣΕΡΒΙΑ
Πρωθυπουργός ο Μαριάνοβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σε συμφωνία συνεργασίας κατέληξαν τελικά οι Σοσιαλιστές με το Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς. Το γεγονός αυτό έκανε χτες τον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς να δώσει εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μίρκο Μαριάνοβιτς.

Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ" μετέδωσε την είδηση, επικαλούμενο μέρος ανακοίνωσης από το προεδρικό γραφείο, στην οποία ο Μίρκο Μαριάνοβιτς κρίνεται πως "ηγήθηκε επιτυχώς της κυβέρνησης εθνικής ενότητας", και ως τέτοιος "παρέχει τα εχέγγυα ότι θα φέρει εις πέρας το πρόγραμμα κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίχτηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Σερβίας στη διάρκεια των πρόσφατων διαβουλεύσεων".

Η νέα κυβέρνηση θα είναι η πρώτη από το 1990, που σχηματίζουν οι Σοσιαλιστές, σε συνεργασία με άλλο κόμμα.

Πριν μέρες, ο Βουκ Ντράσκοβιτς του Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης είχε προαναγγείλει τη συνεργασία του με τους Σοσιαλιστές, δηλώνοντας, ωστόσο, πως σε αντάλλαγμα διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού. Το γεγονός πως χτες δεν προέβη σε καμία σχετική δήλωση φαίνεται πως αποκαλύπτει τη διάθεση του Ντράσκοβιτς να μην επιμείνει στο αίτημά του, αλλά να συμμετάσχει στη νέα σερβική κυβέρνηση.

Τα εκλογικά κέντρα σφραγίζονται για την επανάληψη των εκλογών την ερχόμενη Δευτέρα

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Εφιαλτικό ναυάγιο με 140 θύματα

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Τα πτώματα 140 προσφύγων από τη Σιέρα Λεόνε ξεβράστηκαν χτες στις ακτές του χωριού Κονακρίντι, μετά το προ ολίγων ημερών ναυάγιο σκάφους με 200 επιβάτες.

Σύμφωνα με ραδιοσταθμό της Φριτάουν, το πλοίο είχε ναυαγήσει πριν από πέντε μέρες, αλλά με το χάος που επικρατεί στις δυτικές ακτές της Σιέρα Λεόνε, μετά την ανατροπή του ταγματάρχη Τζόνι Πολ Κορόμα από τις δυτικοαφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις, η πληροφορία άργησε να φτάσει στις αρχές, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το έργο της διάσωσης!

Σύμφωνα με εκπρόσωπο διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, το σκάφος βυθίστηκε προσκρούοντας σε ύφαλο.

Από παρόμοια εφιαλτική περιπέτεια, γλίτωσε χτες ένα άλλο πλοίο που μετέφερε 850 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Σιέρα Λεόνε. Το πλοίο "ΧΟΛΓΚΑΝ ΣΤΑΡ" παρά λίγο να βυθιστεί στη διάρκεια του ταξιδιού του από τη Μονροβία προς το Φριτάουν. Εκπρόσωπος της Επιτροπής Τροφίμων του ΟΗΕ στο Αμπιτζάν δήλωσε πως δεν είναι γνωστό αν τα τρόφιμα που μετέφερε το "Χόλγκαν Σταρ" έχουν υποστεί ζημιές από το θαλασσινό νερό.

Οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν απευθύνει έκκληση για βοήθεια στους 500.000 κατοίκους της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση μετά τις σφοδρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ