ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΚΡΕΪΤ - ΑΤΤΙΚ
"Εκσυγχρονιστική" τρομοκρατία

Ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, η εργοδοσία παρεμβαίνει διαιρετικά στις γραμμές τους και κλιμακώνει τους εκβιασμούς της

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Στην 10η μέρα επίσχεσης εργασίας βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι του καπνεργοστασίου ΓΚΡΕΪΤ - ΑΤΤΙΚ, των γνωστών πλέον για τη "συνέπεια" απέναντι σε εργαζόμενους και αγρότες, Χαρδαλιά - Βιδάλη.Η επιχείρηση οφείλει περισσότερα από 200 εκατ. δραχμές στους 140 εργαζόμενους, ενώ έχει να δίνει άλλα 150 εκατ. σε 425 εργαζόμενους που απασχολούσε τα προηγούμενα χρόνια σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις. "Φέσι" όμως έχει φορέσει και στην ΕΚΟ, απ' όπου προμηθεύεται πετρέλαιο, αλλά και στην ΑΓΝΟ, από την οποία παίρνει το γάλα για τους εργαζόμενους, ενώ χιλιάδες καπνοπαραγωγοί που έδωσαν τα καπνά τους στην ΑΤΤΙΚ, παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά του 1997.

Τα χρήματα που οφείλει η επιχείρηση τα έχει ήδη λάβει ως προχρηματοδότηση για τη λειτουργία της από την ΑΤΕ και οι εργαζόμενοι θεωρούν αδιανόητο να μην τους πληρώνει.

Η πρόεδρος του Παγκαπνεργατικού Σωματείου Θεσσαλονίκης Παναγιώτα Σιδηροπούλου, καταγγέλλει ότι ασκείται τρομοκρατία στους εργαζόμενους προκειμένου να σταματήσουν την επίσχεση, όμως - όπως δηλώνει - "είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίσχεση μέχρι να πάρουν τα χρήματά τους". Η επιχείρηση απασχολεί 40 μόνιμους και 100 εποχιακούς εργαζόμενους. Υπάρχουν άτομα που δουλεύουν στο καπνομάγαζο 10 - 15 χρόνια και γι' αυτό το λόγο πίστευαν ότι έπρεπε να δώσουν περιθώριο στην επιχείρηση για να καλύψει τις οικονομικές της οφειλές. Ομως η κατάσταση πια έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Χτες, κάτω από τις πιέσεις της εργοδοσίας και του διευθυντή της επιχείρησης Αναγνώστη Χατζή,τελικά το Σωματείο των μονίμων αποφάσισε να σταματήσει την επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, τους έβαλε η εργοδοσία να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους 100 εποχιακούς εργαζόμενους, προκειμένου να σπάσουν την κινητοποίηση. Ο εργοδοτικός ρόλος του προέδρου του σωματείου των μονίμων, φάνηκε και από την απόφαση που πήραν. "Θα επανέλθουν σε επίσχεση, εφόσον δεν πληρωθούν με υπαιτιότητα της επιχείρησης"... Δηλαδή, αν η Τράπεζα δε δώσει τα χρήματα που υποσχέθηκε στην επιχείρηση, και αυτοί παραμείνουν για μήνες ακόμη απλήρωτοι, θα συνεχίσουν να δουλεύουν!

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επίσχεση μέχρι να μας πληρώσει αυτά που δουλέψαμε και ας μην προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους εργαζόμενους και να απειλεί ότι θα κλείσει το μαγαζί", σημειώνει η Γ. Καρακίτσιου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Επί δέκα μέρες και νύχτες, οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκεί και περιφρουρούν το χώρο, εμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο των καπνών. Τη Δευτέρα θα έχουν συνάντηση με τον διευθυντή της ΑΤΕ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πιέσουν να δώσει λύση ως χρηματοδότρια Τράπεζα για να πάρουν τα χρήματα όλοι οι εργαζόμενοι.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χθες από την ΚΟΘ του ΚΚΕ ο Γιάννης Κατσαρός,από το ΕΚΘ ο Θ. Κυριακίδης,καθώς και συνδικαλιστές των Οικοδόμων, του Ιματισμού, αλλά και φοιτητές.

Κινητοποιούνται για τη σωτηρία της ΑΓΝΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποίησαν, χθες το πρωί, οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, απαιτώντας την άμεση χρηματοδότηση της Ενωσης και προειδοποιούν πως αν μέχρι τη Δευτέρα οι αρμόδιοι δε δείξουν δείγματα καλής θέλησης, θα επανέλθουν με νέα τρίωρη κινητοποίηση αποκλεισμού του εργοστασίου. Τέλος, προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή της ΑΤΕ.

Με σχετική ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το συστηματικό εμπαιγμό και το διασυρμό που υφίσταται όλο το οικοδόμημα της ΑΓΝΟ και χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την τακτική τόσο της πολιτείας, όσο και της ΑΤΕ, σημειώνοντας ότι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση αναφέρουν: "Αφού εξάγγειλαν από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρηματοδοτήσεις και προγράμματα σωτηρίας της ΑΓΝΟ, με την πρακτική τους συνεχίζουν την πορεία που οδηγεί στο κλείσιμο ενός οικοδομήματος που επί 50 χρόνια, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα, στάθηκε στην αγορά με παρεμβάσεις προς όφελος της αγροτιάς, της εθνική οικονομίας αλλά και του καταναλωτικού κοινού". Επίσης καλούν τον υφυπουργό Γεωργίας και τον υποδιευθυντή της ΑΤΕ κ. Παπαγεωργίου να τιμήσουν τις εξαγγελίες τους και να σεβαστούν επιτέλους τους χιλιάδες παραγωγούς και τους εκατοντάδες εργαζόμενους, αφού γνωρίζουν ότι κάθε ώρα καθυστέρησης στη χρηματοδότηση είναι χτύπημα για την ΑΓΝΟ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση χρηματοδότηση με προοπτική λειτουργίας της Ενωσης και όχι διαχείριση της κρίσης, ώστε οι παραγωγοί να ανακουφιστούν οικονομικά, αλλά και οι εργαζόμενοι να ανασάνουν από τον ασφυκτικό κλοιό που τους οδηγεί στη μιζέρια και την εξαθλίωση.

Χωρίς αποφάσεις η ΑΔΕΔΥ

Απορρίφθηκαν οι προτάσεις της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" στη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου

Χωρίς καμιά απόφαση έληξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που συνεδρίασε χτες, αν και αυτή την περίοδο εντείνεται η κυβερνητική επίθεση σε μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση της επίθεσης κατέθεσε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα",που απορρίφθηκε απ' τις άλλες παρατάξεις.

Αρνητικές εμφανίστηκαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση", σε οποιαδήποτε σκέψη για απεργιακές κινητοποιήσεις, αν και υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν πως υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στα εισοδηματικά. Χαρακτήρισαν "θετικό βήμα" (!), τόσο το "νέο" δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα της κυβέρνησης, όσο και το νομοσχέδιο για συλλογικές συμβάσεις - "μαϊμού" στο δημόσιο. Παρά το κοινό σκεπτικό, προβάλλοντας επιμέρους διαφωνίες, ψήφισε η κάθε παράταξη τη δική της πρόταση, με αποτέλεσμα λόγω - και της απουσίας πολλών συμβούλων της ΠΑΣΚ - να μη παρθεί καμιά απόφαση.

Οι σύμβουλοι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" στις τοποθετήσεις τους επισήμαναν ότι η πραγματική μείωση των μισθών με τις αυξήσεις... του 3χίλιαρου, οι συλλογικές συμβάσεις - "καρικατούρα" που προωθεί η κυβέρνηση, ο αντιδραστικός δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης για "ευέλικτες" μορφές εργασίας και ουσιαστικά άρση της μονιμότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι εκφάνσεις της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που θέλει να μετατρέψει τη δημόσια διοίκηση σε αποτελεσματικό μηχανισμό των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Στα πλαίσια αυτά πρότειναν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 5 του Μάρτη με προοπτική την κλιμάκωση και να αναλάβει η ΑΔΕΔΥ πρωτοβουλίες για ενωτικούς πανεργατικούς αγώνες και με αιτήματα: Αυξήσεις 25%, φορολογικές ελαφρύνσεις, γνήσιες συλλογικές συμβάσεις, πλήρη πολιτικά - κοινωνικά - δημοκρατικά δικαιώματα στους δημόσιους υπάλληλους, μη προώθηση του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και των ιδιωτικοποιήσεων, οικογενειακό επίδομα και στους δυο συζύγους κ.ά.

Κινητοποιήσεις από ΕΤΕ - ΔΕΗ

Την απόφαση να συνεχίσει και να εντείνει τις κινητοποιήσεις των τεχνικών της ΔΕΗ, με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού, πήρε η διοίκηση της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ,μπροστά στην άρνηση της διοίκησης της επιχείρησης να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων. Το ΔΣ εξουσιοδότησε το προεδρείο να συντονίσει τον αγώνα αυτό, αν μέσα σε εύγλωττο χρονικό διάστημα δεν υπάρξει απάντηση.

Συνέδριο της Ομοσπονδίας φαρμάκου

Ξεκινά σήμερα το πρωί τις εργασίες του, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, το 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο φάρμακο.Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 50 περίπου αντιπρόσωποι από 30 σωματεία που εκπροσωπούν πάνω από 2.000 ψηφίσαντα μέλη, ενώ οι εργασίες του ολοκληρώνονται αύριο με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο κλάδος συρρικνώνεται παραγωγικά σε όφελος των εισαγωγών, που χάθηκαν και χάνονται πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας.

Στο να αναδειχτούν μέσα στο συνέδριο τα προβλήματα του κλάδου, οι αιτίες και οι υπεύθυνοι, καθώς και η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησής τους, στοχεύει η παράταξη "Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου",η οποία καλεί τους αντιπροσώπους να ενισχύσουν παραπέρα τις δυνάμεις εκείνες που αντιστάθηκαν και είναι αποφασισμένες να αντισταθούν.

Σύσκεψη εργατών μετάλλου

O συνδυασμός της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" που υποστηρίζεται απ' την ΕΣΑΚ, διοργανώνει πλατιά σύσκεψη εργαζομένων στο μέταλλο, την Τρίτη 24 Φλεβάρη, στις 6μμ, στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130). Θέματα της σύσκεψης είναι η δράση της παράταξης στον κλάδο του μετάλλου, ενόψει και των εκλογών στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και η συγκρότηση συνδυασμού.

Διαμαρτυρία ασυρματιστών στη Βουλή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή πραγματοποίησαν χθες άνεργοι ασυρματιστές του Εμπορικού Ναυτικού,αντιδρώντας στο διωγμό τους από τα πλοία. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε τα κόμματα της Βουλής και επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Ο κλάδος των ασυρματιστών υφίσταται τις συνέπειες της ασυδοσίας των εφοπλιστών, οι οποίοι - με τις πλάτες της κυβέρνησης - τους εκδιώκουν ως άχρηστους από τα πλοία, με το πρόσχημα της εισαγωγής του συστήματος GMDSS,το οποίο, όμως, χαρακτηρίζεται αναξιόπιστο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ναυτικών.

Επίσημα η αντικατάσταση των ασυρματιστών από το σύστημα GMDSS ξεκινάει από την 1/2/1999, αλλά πολλοί είναι οι εφοπλιστές που έχουν προχωρήσει σ' αυτό εδώ και δύο χρόνια.

  • "Την προκλητική και αντεργατική προσπάθεια" της "ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ" να απαγορεύσει για πάντα κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και παράλληλα εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ