Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΚΡΕΪΤ - ΑΤΤΙΚ
"Εκσυγχρονιστική" τρομοκρατία

Ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, η εργοδοσία παρεμβαίνει διαιρετικά στις γραμμές τους και κλιμακώνει τους εκβιασμούς της

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Στην 10η μέρα επίσχεσης εργασίας βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι του καπνεργοστασίου ΓΚΡΕΪΤ - ΑΤΤΙΚ, των γνωστών πλέον για τη "συνέπεια" απέναντι σε εργαζόμενους και αγρότες, Χαρδαλιά - Βιδάλη.Η επιχείρηση οφείλει περισσότερα από 200 εκατ. δραχμές στους 140 εργαζόμενους, ενώ έχει να δίνει άλλα 150 εκατ. σε 425 εργαζόμενους που απασχολούσε τα προηγούμενα χρόνια σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις. "Φέσι" όμως έχει φορέσει και στην ΕΚΟ, απ' όπου προμηθεύεται πετρέλαιο, αλλά και στην ΑΓΝΟ, από την οποία παίρνει το γάλα για τους εργαζόμενους, ενώ χιλιάδες καπνοπαραγωγοί που έδωσαν τα καπνά τους στην ΑΤΤΙΚ, παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά του 1997.

Τα χρήματα που οφείλει η επιχείρηση τα έχει ήδη λάβει ως προχρηματοδότηση για τη λειτουργία της από την ΑΤΕ και οι εργαζόμενοι θεωρούν αδιανόητο να μην τους πληρώνει.

Η πρόεδρος του Παγκαπνεργατικού Σωματείου Θεσσαλονίκης Παναγιώτα Σιδηροπούλου, καταγγέλλει ότι ασκείται τρομοκρατία στους εργαζόμενους προκειμένου να σταματήσουν την επίσχεση, όμως - όπως δηλώνει - "είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίσχεση μέχρι να πάρουν τα χρήματά τους". Η επιχείρηση απασχολεί 40 μόνιμους και 100 εποχιακούς εργαζόμενους. Υπάρχουν άτομα που δουλεύουν στο καπνομάγαζο 10 - 15 χρόνια και γι' αυτό το λόγο πίστευαν ότι έπρεπε να δώσουν περιθώριο στην επιχείρηση για να καλύψει τις οικονομικές της οφειλές. Ομως η κατάσταση πια έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Χτες, κάτω από τις πιέσεις της εργοδοσίας και του διευθυντή της επιχείρησης Αναγνώστη Χατζή,τελικά το Σωματείο των μονίμων αποφάσισε να σταματήσει την επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, τους έβαλε η εργοδοσία να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους 100 εποχιακούς εργαζόμενους, προκειμένου να σπάσουν την κινητοποίηση. Ο εργοδοτικός ρόλος του προέδρου του σωματείου των μονίμων, φάνηκε και από την απόφαση που πήραν. "Θα επανέλθουν σε επίσχεση, εφόσον δεν πληρωθούν με υπαιτιότητα της επιχείρησης"... Δηλαδή, αν η Τράπεζα δε δώσει τα χρήματα που υποσχέθηκε στην επιχείρηση, και αυτοί παραμείνουν για μήνες ακόμη απλήρωτοι, θα συνεχίσουν να δουλεύουν!

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επίσχεση μέχρι να μας πληρώσει αυτά που δουλέψαμε και ας μην προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους εργαζόμενους και να απειλεί ότι θα κλείσει το μαγαζί", σημειώνει η Γ. Καρακίτσιου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Επί δέκα μέρες και νύχτες, οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκεί και περιφρουρούν το χώρο, εμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο των καπνών. Τη Δευτέρα θα έχουν συνάντηση με τον διευθυντή της ΑΤΕ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πιέσουν να δώσει λύση ως χρηματοδότρια Τράπεζα για να πάρουν τα χρήματα όλοι οι εργαζόμενοι.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χθες από την ΚΟΘ του ΚΚΕ ο Γιάννης Κατσαρός,από το ΕΚΘ ο Θ. Κυριακίδης,καθώς και συνδικαλιστές των Οικοδόμων, του Ιματισμού, αλλά και φοιτητές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα παρέμβαση στην ΟΙΚΟΜΕΤ (2011-07-12 00:00:00.0)
Απλήρωτοι στη ΣΕΒΑΘ (2005-02-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-09-23 00:00:00.0)
Προκλητικές αξιώσεις! (1999-08-10 00:00:00.0)
Επίσχεση εργασίας (1998-08-26 00:00:00.0)
Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι (1998-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ