Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένα στον αγώνα

Σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική παναθηναϊκή συγκέντρωση στις 5 Μάρτη, για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή σωματείων της Αθήνας

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική παναθηναϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 5 Μάρτη στις 6 μμ στην πλατεία Κάνιγγος,ενάντια στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας" και της υλοποίησης των στόχων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, εφαρμόστηκαν σκληρές πολιτικές λιτότητας, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εργατικού εισοδήματος. Την άσχημη κατάσταση - συνεχίζει - έρχεται να επιδεινώσει η άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η σκληρή φορολόγηση, η ακρίβεια και η ανεργία. Επισημαίνει ότι το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο κερδοσκοπεί (παρουσιάζει συνολική αύξηση κερδών 500%) σε βάρος της εργατικής τάξης, με τη στήριξη της κυβέρνησης, με τα συνεχή προνόμια, τα πακέτα επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, ενώ παίρνει μέτρα για την κατάργηση κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Σημειώνει ότι, στην προσπάθεια αυτή, βρίσκουν βοήθεια απ' τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και επισημαίνει ότι μετά και τις δυο συναντήσεις της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και τους εμπόρους, φαίνεται καθαρά πως δε θέλει να διεκδικήσει Εθνική Συλλογική Σύμβαση τέτοια που να ικανοποιεί βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

Επισημαίνοντας πως "σήμερα είναι καθαρό ότι χωρίς τη δράση των εργαζομένων από τα κάτω, χωρίς την πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων, χωρίς το συντονισμό της δράσης τους, δεν μπορούν να κατακτηθούν ουσιαστικές αυξήσεις, καλεί σε πάλη για: Κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και μισθό 200.000 δρχ. Νομοθετική γενικευμένη κατοχύρωση του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου χωρίς μείωση, αλλά με βελτίωση αποδοχών. Επέκταση του ν.2112 (υπαλληλική ιδιότητα) σ' όλους τους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση της υπερεργασίας και δραστική μείωση υπερωριών. Αύξηση της χρονιάτικης άδειας σε 5 βδομάδες και επίδομα ίσο με την άδεια. Απαγόρευση της απόλυσης πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Κατάργηση ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση. Επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη.

Συντονισμός και στο Βόλο

Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου εναντίον της αντεργατικής πολιτικής αποφάσισαν οι εκπρόσωποι 11 εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη σύσταση επιτροπής ανέργων στη Μαγνησία και να κληθούν οι εργαζόμενοι του Νομού να συμμετάσχουν στο γιορτασμό του Κιλελέρ στις 15 Μάρτη.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι εκπρόσωποι των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Μηχανοσιδηρουργών, ΙΜΑΣ, Μετάλλου, 304 ΠΕΒ, Υγειονομικών Υπαλλήλων, Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων, Κλωστοϋφαντουργών, Συνταξιούχων ΟΣΕ, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των σωματείων και οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα του συντονισμού, της κοινής δράσης των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων για την αντιμετώπιση της επίθεσης κυβέρνησης - βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη έντασης της πάλης για να αποκρουστεί η προσπάθεια κατασυκοφάντησης των αγώνων και του δυναμώματος της αλληλεγγύης των εργαζομένων, όλων όσων αγωνίζονται για την ανατροπή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής. Επισημάνθηκε, τέλος, ότι η στάση της κυβέρνησης και η αδιαλλαξία του ΣΕΒ δείχνουν πως γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ