ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένα στον αγώνα

Σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική παναθηναϊκή συγκέντρωση στις 5 Μάρτη, για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή σωματείων της Αθήνας

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική παναθηναϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 5 Μάρτη στις 6 μμ στην πλατεία Κάνιγγος,ενάντια στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας" και της υλοποίησης των στόχων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, εφαρμόστηκαν σκληρές πολιτικές λιτότητας, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εργατικού εισοδήματος. Την άσχημη κατάσταση - συνεχίζει - έρχεται να επιδεινώσει η άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η σκληρή φορολόγηση, η ακρίβεια και η ανεργία. Επισημαίνει ότι το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο κερδοσκοπεί (παρουσιάζει συνολική αύξηση κερδών 500%) σε βάρος της εργατικής τάξης, με τη στήριξη της κυβέρνησης, με τα συνεχή προνόμια, τα πακέτα επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, ενώ παίρνει μέτρα για την κατάργηση κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Σημειώνει ότι, στην προσπάθεια αυτή, βρίσκουν βοήθεια απ' τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και επισημαίνει ότι μετά και τις δυο συναντήσεις της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και τους εμπόρους, φαίνεται καθαρά πως δε θέλει να διεκδικήσει Εθνική Συλλογική Σύμβαση τέτοια που να ικανοποιεί βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

Επισημαίνοντας πως "σήμερα είναι καθαρό ότι χωρίς τη δράση των εργαζομένων από τα κάτω, χωρίς την πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων, χωρίς το συντονισμό της δράσης τους, δεν μπορούν να κατακτηθούν ουσιαστικές αυξήσεις, καλεί σε πάλη για: Κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και μισθό 200.000 δρχ. Νομοθετική γενικευμένη κατοχύρωση του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου χωρίς μείωση, αλλά με βελτίωση αποδοχών. Επέκταση του ν.2112 (υπαλληλική ιδιότητα) σ' όλους τους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση της υπερεργασίας και δραστική μείωση υπερωριών. Αύξηση της χρονιάτικης άδειας σε 5 βδομάδες και επίδομα ίσο με την άδεια. Απαγόρευση της απόλυσης πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Κατάργηση ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση. Επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη.

Συντονισμός και στο Βόλο

Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου εναντίον της αντεργατικής πολιτικής αποφάσισαν οι εκπρόσωποι 11 εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη σύσταση επιτροπής ανέργων στη Μαγνησία και να κληθούν οι εργαζόμενοι του Νομού να συμμετάσχουν στο γιορτασμό του Κιλελέρ στις 15 Μάρτη.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι εκπρόσωποι των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Μηχανοσιδηρουργών, ΙΜΑΣ, Μετάλλου, 304 ΠΕΒ, Υγειονομικών Υπαλλήλων, Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων, Κλωστοϋφαντουργών, Συνταξιούχων ΟΣΕ, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των σωματείων και οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα του συντονισμού, της κοινής δράσης των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων για την αντιμετώπιση της επίθεσης κυβέρνησης - βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη έντασης της πάλης για να αποκρουστεί η προσπάθεια κατασυκοφάντησης των αγώνων και του δυναμώματος της αλληλεγγύης των εργαζομένων, όλων όσων αγωνίζονται για την ανατροπή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής. Επισημάνθηκε, τέλος, ότι η στάση της κυβέρνησης και η αδιαλλαξία του ΣΕΒ δείχνουν πως γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αγανάκτηση και αγωνία στο Αλιβέρι

Στον ΑΗΣ της ΔΕΗ, στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και την ΕΒΙΕΣΚ περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

"Πού πάμε;". "Τι πρέπει να γίνει;". "Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;". "Τι λέει το κόμμα σας;". Σ' αυτά τα αγωνιώδη ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αλιβερίου και με τους "τσιμεντάδες" της ΑΓΕΤ καιΕΒΙΕΣΚ στην ίδια περιοχή. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Θ. Παπάς,γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ και ο Ηλ. Σταμούλος,μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Ο ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Αλιβέρι που διαθέτει 4 μονάδες ισχύος 380 MW (2 μονάδες 40 MW η καθεμία και 2 μονάδες των 150MW) χρονολογείται από το 1954 (η παλιότερη) ως το 1970. Δηλαδή, μονάδες που "έχουν φάει τα ψωμιά τους". Οι μικρότερες βρίσκονται εδώ και χρόνια εκτός δικτύου και οι δυο μεγαλύτερες, παρά τις μετατροπές που έχουν γίνει, χρειάζονται συχνές συντηρήσεις, αφού σε λιγότερο από 4 χρόνια θα πάψουν να λειτουργούν. Ετσι, η κατασκευή της μονάδας λιθάνθρακα, για την οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,θα ήταν μια εναλλακτική λύση για να μην επιδεινωθεί η ανεργία που μαστίζει την περιοχή, αλλά και για να υπάρξει ισορροπία στο δίκτυο. Ομως, η υποταγή της κυβέρνησης στις αποφάσεις της ΕΕ (οδηγία 96/92 για την απελευθέρωση της ενέργειας από το 2001) και η εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, άλλαξαν την πρωθυπουργική δέσμευση και τον προγραμματισμό της ΔΕΗ. Ετσι, οι 400 περίπου εργαζόμενοι του ΑΗΣ Αλιβερίου ανησυχούν και μαζί τους ανησυχεί όλη η κοινωνία της περιοχής, όπως δήλωσε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ο δήμαρχος της πόλης Γ. Γκίκας,που πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση και ενεργοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που διεκδικεί την κατασκευή της μονάδας στο Αλιβέρι.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων του ΑΗΣ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Σφαγιάζει δικαιώματα, χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα, εισάγει τα ελαστικά ωράρια και τη μερική απασχόληση.

Το ΚΚΕ, είπε στη συνέχεια ο Ν. Γκατζής,δεν είναι αντίθετο στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη. Το ζήτημα, όμως, είναι - και εδώ διαφέρουμε- για ποιον εκσυγχρονισμό, ποια ανάπτυξη και σε όφελος τίνος;

Η πολιτική της κυβέρνηση, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος του αγώνα, του οργανωμένου και συντονισμένου λαϊκού κινήματος, που θα αμφισβητήσει τη νεοσυντηρητική λαίλαπα και τους εκφραστές της και θα θέσει τα θεμέλια του λαϊκού μετώπου πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής συνολικά.

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και της θυγατρικής της ΕΒΙΕΣΚ,όπου δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για ειλημμένη απόφαση των Ιταλών της "Κογκρέτουμ" πώλησης της επιχείρησης στο ευρωπαϊκό καρτέλ τσιμέντου.

Αυτό σημαίνει, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι η ΑΓΕΤ οδηγείται στην παραγωγική συρρίκνωση και σε μείωση προσωπικού. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ προτείνει στην Εθνική τράπεζα που κατέχει το 32% των μετοχών και έχει συμβατικό δικαίωμα αρνησικυρίας, να το ασκήσει. "Πάγια θέση μας - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι ότι πρέπει οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις να είναι στο δημόσιο. Για την ΑΓΕΤ πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει το μοχλό για το δημόσιο φορέα τσιμεντοβιομηχανίας, όπως και η ΔΕΗ πρέπει να αποτελεί δημόσιο μονοπώλιο της ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα στηρίξει αγωνιστικές πρωτοβουλίες".

Γ. Π.

Σεμινάριο εκτόνωσης;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του ανταποκριτή μας).-

Στη Θεσσαλονίκη της αποβιομηχάνισης και του 17% της ανεργίας και ενόψειτης φιέστας υπογραφής του Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης σήμερα στην Κοζάνη, ξεκίνησε χτες ένα διήμερο "σεμινάριο συνδικαλιστικής επιμόρφωσης της ΓΣΕΕ" με την επιμέλεια του ΙΝΕ, για τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανεργία. Σκοπός και αυτού του σεμιναρίου, όπως διαφάνηκε, είναι η εκτόνωση των συνδικαλιστών που εμφανίζονται να διαφωνούν με την πολιτική που προωθείται στις εργασιακές σχέσεις, ώστε να καναλιζαριστούν μέχρι το Συνέδριο της ΓΣΕΕ και να μην εκφραστούν αντιθέσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών του. Δε θα ήταν ακραίο να πούμε επίσης ότι προετοιμάζεται το κλίμα για να πέσει στα μαλακά η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Κατά τα άλλα, μέσα από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά πως η εντεινόμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ωθεί στην επικίνδυνη διόγκωση του φαινομένου της ανεργίας, στη δημιουργία μισθωτών πολλαπλών ταχυτήτων, σε άρση κεκτημένων δικαιωμάτων ασφαλιστικού και κοινωνικού περιεχομένου κλπ.

Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

ΕΣΑΚ ΙΟΝΙΚΗΣ
"Οχι" στο ξεπούλημα της τράπεζας

Τη διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Τράπεζα,τονίζοντας ότι "σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κάνει μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, το ΔΣ του συλλόγου μας (ΔΗΣΚ), αλλά και οι ηγεσίες της "ΔΑΚΕ - ΑΞΙΕΣ", με τις τελευταίες τους ανακοινώσεις, όχι μόνο δεν αναφέρονται σ' αυτήν την επίθεση, αλλά, λειτουργώντας σαν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, αποπροσανατολίζουν τους συναδέλφους".

Στην ανακοίνωση, τονίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση επιδιώκει "να ξεπουλήσει την τράπεζα και τους εργαζόμενους σε κάποιο ιδιώτη (που ίσως μετά από λίγο θα την έχει φεσώσει, θα την έχει βουλιάξει). Και προσπαθεί η κυβέρνηση να την πουλήσει φθηνά και με τη (ν)τροπολογία που πέρασε, καταργώντας τις συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Η παράταξη υπογραμμίζει ότι "όλες οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις του χώρου μας, που, στο όνομα του εκσυγχρονισμού, στον α ή β βαθμό, συμφώνησαν με το Μάαστριχτ, φανερά ή σιωπηρά, που πήραν μέρος στον κοινωνικό διάλογο - απάτη, συμφώνησαν στην ουσία και με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμφώνησαν σε συμβάσεις που είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, συμφώνησαν ακόμα να τροποποιούν το καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και να μειώνουν τις συντάξεις. Αυτή είναι η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας σε σύλλογο Ιονικής, ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ".

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να σφυρηλατήσουν την αγωνιστική ενότητά τους και να καταδικάσουν αυτές τις επιδιώξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ