ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στην τελική ευθεία τα σκάνδαλα κυβέρνησης - Κοπελούζου

Την ομοφωνία της κυβέρνησης απέσπασε χτες ο Κ. Σημίτης για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, ενώ η Β. Παπανδρέου επαναφέρει και το θέμα του αγωγού προς την Αλβανία, έργο που ενδιαφέρει τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα

Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην Αθήνα και οι εδώ επίσημες επαφές του φαίνεται ότι ήταν καθοριστικές στις ενεργειακές εξελίξεις στη χώρα μας, καθώς τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα έχουν ήδη εισχωρήσει και μάλιστα σε ρόλο κυρίαρχο στη χώρα, μέσω των δυσμενών διακρατικών συμφωνιών για το φυσικό αέριο, που επιμελήθηκαν ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι μόλις λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση από την Αθήνα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Πριμακόφ, δύο σοβαρές "εκκρεμότητες" μεταξύ των δύο χωρών - δύο σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων - επανέρχονται στο προσκήνιο, το ένα για να νομιμοποιηθεί οριστικά από το Υπουργικό Συμβούλιο και το άλλο για να δρομολογηθεί εκ νέου.

Το πρώτο αφορά τη Λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα και την υπερτιμημένη τουλάχιστον κατά 50 δισ. δρχ. απευθείας ανάθεσή της στην ελληνορωσική κοινοπραξία "Προμηθέας Γκας", που ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Το δεύτερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης αφορά την επέκταση του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, έργο ουσιαστικά των ίδιων ελληνορωσικών συμφερόντων που στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από τον Δ. Κοπελούζο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έργο αυτό η αρμόδια υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, πριν μερικούς μήνες δήλωνε ότι είναι ασύμφορο για τη χώρα και ο μόνος που θα εξυπηρετηθεί είναι ο Κοπελούζος. Τώρα το έργο αυτό το επαναφέρουν όσο πιο διακριτικά μπορούν, εμφανίζοντάς το ως αίτημα της Αλβανίας στα πλαίσια μιας ελληνο-αλβανικής οικονομικής συνεργασίας, το οποίο θα εξεταστεί από κοινού από τις δύο χώρες. Με δεδομένα τα παρελκόμενα των συμφωνιών για το φυσικό αέριο και το μέχρι τώρα αντεθνικό κυβερνητικό χειρισμό, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνητικές τοποθετήσεις στο θέμα, η νέα τροπή των πραγμάτων μετά την επίσκεψη Πριμακόφ, με βάση και τις δεδηλωμένες επισήμως προθέσεις της ρωσικής κοινοπραξίας "Γκαζ Προμ" για τη δραστηριότητά της στην ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά, (που ήδη στο παρασκήνιο έχει δρομολογηθεί), δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το τι άλλο η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με τους Ρώσους και τον Κοπελούζο εις βάρος του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Οπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, στησυνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου συζητήθηκε εκτάκτως το θέμα της Φλώρινας και ομόφωνα αποφασίστηκε ότι το τίμημα των 180 δισ. δρχ. είναι εύλογο και ανταγωνιστικό και το έργο ξεκινάει άμεσα. Για το εύλογο του τιμήματος επικαλέστηκε το κατά παραγγελία πόρισμα του Γερμανού ανεξάρτητου εκτιμητή, που στηρίχτηκε σε σκανδαλώδες παραδοχές και εμπορικούς όρους των διοικούντων της ΔΕΗ, και για την απευθείας ανάθεση την επίσης σκανδαλώδη αναθεώρηση της σύμβασης για το έργο του φυσικού αερίου από τον Κ. Σημίτη, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2299/95. Ανακοίνωσε δε ότι με βάση τον ίδιο νόμο η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή, αποκρύπτοντας ότι με αυτήν την κίνηση επιχειρεί ουσιαστικά να αποφύγει τα όσα ενδέχεται να ακουστούν στη Βουλή, ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές, που έχουν αντιδράσει δημόσια στο επικείμενο σκάνδαλο. Χτες ο Δ. Πιπεργιάς, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι το κόστος του "καπέλου" των 50 δισ. δρχ. θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

"Διερευνητική" δημοπρασία ομολόγων

Το... μικροποσό των 60 δισ. δραχμών δημοπρατεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζει να είναι αρνητικό. Προμήθεια 300 εκατ. δραχμών θα μοιραστούν οι εννιά αγοράστριες τράπεζες

Νέα "διερευνητική" δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, διετούς διάρκειας, ύψους 60 δισ. δραχμών και με σταθερό επιτόκιο 11%, καθώς και αυξημένη προμήθεια προς τις αγοράστριες τράπεζες 0,50% (που αντιστοιχεί σε 300 εκατ. δραχμές), πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 23 Φλεβάρη, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το ύψος των προς διάθεση Ομολόγων είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. Το χαμηλό αυτό ποσό διάθεσης, αντανακλά τις αρνητικές διαθέσεις των τραπεζών και των λεγόμενων θεσμικών επενδυτών, προς τα ελληνικά ομόλογα, καθώς τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλά. Πριν από δύο ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδας, σε παρέμβαση που έκανε, άντλησε ρευστότητα 600 δισ. δραχμών με επιτόκιο 17,5%.

Η δημοπρασία θα γίνει με τις εννιά τράπεζες που επιλεχτήκανε και συμμετέχουν στο θεσμό των "Βασικών Διαπραγματευτών", το δε σταθερό επιτόκιο 11% είναι πλασματικό, δεδομένου ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί σε σχέση με τις προσφορές που θα γίνουν.

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα καλύψουν το 20% του δημοπρατηθέντος ποσού και επιμερίζονται σε 5% για τους Βασικούς Διαπραγματευτές και 15% για τους μη Βασικούς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε πορεία αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην ασυδοσία που επικρατεί στην παραγωγή και διακίνηση ψωμιού, είναι η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά και τις τελευταίες επαφές των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον κλάδο και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία το καθεστώς της "απελευθέρωσης" στο χώρο, "η κατάσταση που διαμορφώθηκε έχει ξεπεράσει την ανοχή των αρτοποιών, οι οποίοι καταγγέλλουν την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πώλησης του ψωμιού από πρατήρια χωρίς προηγούμενη συσκευασία, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για το καταναλωτικό κοινό". Ετσι, η Ομοσπονδία συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο για αύριο 22 του μήνα, με σκοπό τη συζήτηση για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πλήρης ασυδοσία που επικρατεί στο χώρο και τη χάραξη πορείας σε πανελλαδική κλίμακα για την αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΒΕ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
Εκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα

Εκτακτη γενική συνέλευση συγκαλεί η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσογείων Αττικής τη Δευτέρα 23 Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία της Ενωσης ΕΒΕ Κορωπίου.

Αντικείμενο της συνέλευσης είναι τα προβλήματα των ΕΒΕ της Ανατ. Αττικής και οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης σε ό,τι τους αφορά, καθώς και η τροποποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας. Στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία τονίζει την αναγκαιότητα της συμμετοχής των ΕΒΕ στην έκτακτη γενική συνέλευση και των σωματείων που δεν ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας, εξαιτίας της όξυνσης των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την κυβερνητική πολιτική, με την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πολυκαταστημάτων κ.ά.

ΣΔΟΕ
Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή οι μεγάλες επιχειρήσεις

Στο 57,2% των μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν το Γενάρη διαπιστώθηκαν σοβαρές πράξεις φοροδιαφυγής, γεγονός που καθιστά των βιβλία των επιχειρήσεων αυτών ανεπαρκή ή και ανακριβή.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των φορολογικών - τελωνειακών ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά το μέγεθος και η έκταση της λεγόμενης επώνυμης φοροδιαφυγής.

Αν και τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για προπαγανδιστικούς σκοπούς, κυρίως για να "ικανοποιήσει" το περί δικαίου αίσθημα, αυτών που σηκώνουν το βάρος και πλήττονται από την πολιτική λιτότητας, αν και οι υποθέσεις αυτές σπάνια φτάνουν μέχρι το τέλος, το συμπέρασμα είναι ότι οι ευνοημένοι από τη σκληρή οικονομική πολιτική είναι παράλληλα και οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία του ΣΔΟΕ, το Γενάρη του 1998 καταγράφηκαν από φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους 42.623 παραβάσεις.

Ειδικότερα:

  • Σε 68 κλαδικούς ελέγχους επιχειρήσεων διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 41 από αυτές ή στο 60,3%.
  • Σε 138 ελέγχους επώνυμων ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, καλλιτέχνες) διαπιστώθηκαν 63 παραβάσεις ή ποσοστό 45,5%.
  • Σε ελέγχους 201 μεγάλων επιχειρήσεων, στις 115 ή το 57,2% από αυτές διαπιστώθηκαν 2.683 παραβάσεις.
  • Σε 366 ελέγχους επιχειρήσεων διάθεσης και εμπορίας καυσίμων, διαπιστώθηκαν 1.790 παραβάσεις σε 157 από αυτές.
  • Σε 692 ελέγχους σε κέντρα διασκέδασης, υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις 293 ή το 42,3% αυτών, το σύνολο δε των παραβάσεων ήταν 5.327.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ