ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Λύσεις υπάρχουν
  • Με την Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του Σωματείου Ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας
  • Στη Χαλκίδα διαδηλώνουν αύριο οι άνεργοι της περιοχής, ενώ η κυβέρνηση κωφεύει ακόμα και στα άμεσα αιτήματα επιβίωσης που προβάλλει το σωματείο

Συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,είχε χτες αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων και Ανέργων των Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Βορειοκεντρικής Εύβοιας,ενόψει του συλλαλητηρίου που οργανώνει αύριο Τετάρτη στις 9 π.μ., στη Χαλκίδα. Στη συνάντηση συμμετείχανοι Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Β. Τιρτιράκης μέλος της ΚΕ και ο Θ. Παππάς,γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Τσουκαλάς,δήλωσε: "Είμαστε το πρώτο συνδικάτο ανέργων που έχει δημιουργηθεί εδώ και ένα χρόνο στη χώρα μας. Τα μέλη μας είναι ένας αξιοσέβαστος αριθμός, μιλάμε για 650 ανέργους σε μια μικρή περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που απαρτίζεται από 22 κοινότητες και ένα δήμο, της Λίμνης. Μιλάμε για άνεργους μακράς διάρκειας, από το 1990 και το 1991. Η επιχείρηση του πρώην Σκαλιστήρη, που ήταν οικονομικός πνεύμονας για την περιοχή, έχει ξεπουληθεί σε έναν καινούριο ιδιώτη από πλευράς δημοσίου και απασχολεί μόνο 200 εργαζόμενους, όταν κατά τη δεκαετία του 1980 δούλευαν στην ευρύτερη περιοχή στις δύο επιχειρήσεις - πρώην "Σκαλιστήρη" και "Παπαστρατή" - αλλά και παλιότερα στου Μποδοσάκη, 7.000 εργαζόμενοι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή μας.

Εχουμε υποβάλει τα αιτήματά μας στην κυβέρνηση, που είναι καταμερισμένα σε δύο ενότητες. Στα άμεσα, που έχουν να κάνουν με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με κάποιες επιδοτήσεις κλπ. και οι άλλες μας προτάσεις αφορούν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Εχουν να κάνουν με τον Εθνικό Φορέα Λευκολίθου, με το άμεσο άνοιγμα του "Παπαστρατή", με την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών που υπάρχουν στην περιοχή, με έργα υποδομής, για τα οποία υπάρχουν προϋποθέσεις να δημιουργηθούν. Πιέζουμε την κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο να δεχτεί το συνδικάτο μας και να συζητήσει επί της ουσίας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση. Γι' αυτό κι εμείς ζητάμε επαφές με όποια κόμματα εκτιμούν αυτές τις προτάσεις και προοπτικές, και έτσι βρεθήκαμε σήμερα με την ΓΓ του ΚΚΕ, την Αλέκα Παπαρήγα, όπου και της καταθέσαμε τις προτάσεις μας.

Την Τετάρτη πραγματοποιούμε στη Χαλκίδα το δεύτερο συλλαλητήριό μας απευθυνόμενοι προς τη Νομαρχία και θα δούμε τι άλλο μπορεί να προκύψει από αυτή τη διαδήλωση, διότι δεν πάει άλλο μετά από 8 χρόνια ανεργίας".

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

"Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε από τους ίδιους τους ανέργους της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα, που αξίζει να μελετηθεί από όλους τους ανέργους της χώρας μας, αλλά και από τα συνδικάτα.

Εμείς έχουμε ριζική διαφορά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της ανεργίας, που λέει ότι επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση πρόκειται να καταχραστεί τα λεφτά που ανήκουν στους ανέργους και στους εργαζόμενους, προκειμένου να επιδοτήσει την εργοδοσία, η οποία άλλους μεν θα απολύει και άλλους θα προσλαμβάνει για ένα πολύ περιορισμένο χρόνο απασχόλησης. Μ' αυτή την έννοια, υποστηρίζουμε αιτήματα για την κοινωνική προστασία των ανέργων όσο διάστημα είναι άνεργοι - είναι γνωστό ότι οι άνεργοι δεν ευθύνονται για την ανεργία - παράλληλα βεβαίως με τον αγώνα που κάνουμε να μπει φραγμός στη ληστεία του πλούτου και στη ληστεία των εργαζομένων, διότι αυτή η ληστεία του πλούτου της χώρας - στην προκειμένη περίπτωση του ορυκτού πλούτου της Εύβοιας - και η ληστεία των εργαζομένων, είναι που πριμοδοτούν και επαυξάνουν δραματικά την ανεργία. Λύσεις υπάρχουν, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής".

Συντάξεις - βοηθήματα προτείνει το ΙΟΒΕ

Τη... λύση της βασικής - ελάχιστης - σύνταξης και της επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης προτείνουν οι βιομήχανοι

Ενα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα βασίζεται στην... "κοινωνική αλληλεγγύη", την "ανταποδοτικότητα, την ατομική ευθύνη και τον ανταγωνισμό", προτείνει το ΙΟΒΕ (ερευνητικό κέντρο του ΣΕΒ) με μελέτη που παρουσίασε χθες.

Η μελέτη, με τίτλο "το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα", των Ν. Λέανδρου και Ρ. Λούφιρ,αναφέρει ότι "η συνεχής διόγκωση των ελλειμμάτων και του κρυφού χρέους των ταμείων απειλούν να ακυρώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή".

Δηλαδή, όπως παραδέχονται και οι συγγραφείς της στα βασικά συμπεράσματά της, η μελέτη "αντιμετωπίζει την κρίση της κοινωνικής ασφάλισης ως ένα κατ' εξοχήν αναπτυξιακό πρόβλημα, που επηρεάζει και επηρεάζεται από τις παραμέτρους της πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας".

Με λίγα λόγια, οι βιομήχανοι προτάσσουν την αντικατάσταση του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με ένα άλλο, που θα στηρίζεται στην υποχρεωτική απόδοση μιας "βασικής σύνταξης" και στη χορήγηση μιας επικουρικής σύνταξης, που θα χρηματοδοτείται, σε κεφαλαιοποιητική βάση, από εργοδότες και εργαζόμενους. Φυσικά, αν και δεν αναφέρεται ευθέως, ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης παραμένει σαν ένας τρίτος άξονας, που θα συνθέτει την όλη εικόνα ενός ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα δίνει συντάξεις - βοηθήματα και ένα ποσό σε όποιον έχει να δώσει μέσα από την εργασία του... Στη σχετική παρουσίαση τοποθετήθηκε και ο γνωστός πρωθυπουργικός σύμβουλος για την κοινωνική ασφάλιση Π. Τήνιος,ο οποίος συμφώνησε με την παραπάνω πρόταση λέγοντας ότι "κύριο ρόλο παίζει η πλαισίωση του "κρατικού" συστήματος με τμήματα που χρηματοδοτούνται με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, συνήθως ως συμπληρωματική επαγγελματική ασφάλιση". Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν "κανόνες λειτουργίας" και "εποπτεία" των ασφαλιστικών ταμείων, για να μη γίνουν ..."αλβανική πυραμίδα".

ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ ΑΕ
Στη 13η μέρα της επίσχεσης
  • Για την καταβολή δεδουλευμένων 16 μηνών αγωνίζονται οι εργαζόμενοι
  • Νυχτερινές απεργοσπαστικές επιχειρήσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στις απειλές και στις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, οι 100 εποχιακοί καπνεργάτες της ΑΤΤΙΚ - Γκρέιτ ΑΕ συνεχίζουν για 13η μέρα σήμερα την επίσχεση εργασίας και τον αποκλεισμό του καπνομάγαζου απαιτώντας να τους καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα 16 μηνών ('96 - '97 - '98) που συνολικά ξεπερνούν τα 200 εκατ. δραχμές.

Στο μεταξύ, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον περιφερειακό Διευθυντή της ΑΤΕ κ. Ταυρίδη, ο οποίος δήλωσε "άγνοια" για το θέμα και περιορίστηκε να πει πως σήμερα που θα βρίσκεται στην Αθήνα, θα φροντίσει να ενημερωθεί και να κάνει κάποιες προσπάθειες για να ανοίξει η χρηματοδότηση της Τράπεζας προς την επιχείρηση ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και μέλη του προεδρείου του Συνδικάτου Καπνεργατών - Καπνεργατριών Θεσσαλονίκης.

Μετά τη συνάντηση, σε ανοιχτή συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας και τον αποκλεισμό του καπνομάγαζου απαγορεύοντας την είσοδο στους πάντες. Η απόφαση αποκλεισμού ήρθε ως αποτέλεσμα των "νυχτερινών επιχειρήσεων" της εργοδοσίας, η οποία προσπάθησε το βράδυ του Σαββάτου να περάσει στα κρυφά 4,5 τόνους καπνού της ΣΕΚΑΠ, προκειμένου οι μόνιμοι εργαζόμενοι που σταμάτησαν την επίσχεση, να μπουν και να τον επεξεργαστούν. Πιάστηκαν, όμως, "στα πράσα" και αμέσως οι εργαζόμενοι τους έβγαλαν "σηκωτούς". Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και χτες μετά το μεσημέρι όλοι οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν το χώρο φοβούμενοι απεργοσπαστικές ενέργειες. Στο χώρο μαζί τους βρίσκονταν συνέχεια και μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ και άλλοι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, συμπαραστεκόμενοι στην προσπάθεια των εργαζομένων να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους.

Απαντώντας στο τεχνητό δίλημμα της εργοδοσίας που λέει πως αν συνεχίσουν τον αγώνα τους με αυτή τη μορφή, θα κλείσει το εργοστάσιο και θα χάσουν τη δουλιά τους οι εργαζόμενοι, το Συνδικάτο Καπνεργατών Θεσσαλονίκης "ΠΑΓΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΟ", σημειώνει σε ανακοίνωσή του: "Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες. Οι εργάτες είναι εκείνοι που τα χτίζουν. Αυτοί που τα κλείνουν είναι οι ίδιοι που ρουφούν το αίμα των εργατών για να χτίζουν βίλες και μέγαρα". Επίσης το Συνδικάτο Καπνεργατών θέτει κυβέρνηση και συναρμόδια υπουργεία Γεωργίας και Εργασίας προ των ευθυνών τους και ζητά να πάρουν μέτρα για να σταματήσει η ασυδοσία των καπνεμπόρων Βιδάλη και Χαρδαλιά.Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους καπνεργάτες και να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.

Καταγγέλλουν

Την απαράδεκτη απόφαση του Ταμείου Εργατών Μετάλλου (ΕΤΕΜ) να πριμοδοτήσει με εκατό εκατομμύρια το Ταμείο Εργατοπατέρων, καταγγέλλουν με γραπτή καταγγελία προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας, καθώς και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Σαλαμίνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

"Καταγγέλλουμε - υπογραμμίζεται - τους διορισμένους εγκάθετους του Ταμείου που κατά πλειοψηφία, αποφάσισαν να δοθούν αυτά τα χρήματα. Οταν το ΕΤΕΜ αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα και τη στιγμή που οι συνταξιούχοι βρίσκονται στον τέταρτο χρόνο χωρίς αύξηση, πώς αποφασίζουν τόσο προκλητικά την καταβολή τόσων χρημάτων στο αμαρτωλό Ταμείο Εργατοπατέρων;".

Αύριο συνάντηση συνταξιούχων - πρωθυπουργού

Αύριο Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Η συνάντηση καθορίστηκε μετά την τελευταία μεγαλειώδη κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 5 Φλεβάρη. Οι συνταξιούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, καθώς σε συνάντηση προετοιμασίας με συναρμόδιους υπουργούς που προηγήθηκε, υπήρξε κατηγορηματική άρνηση να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα των συνταξιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ