Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντάξεις - βοηθήματα προτείνει το ΙΟΒΕ

Τη... λύση της βασικής - ελάχιστης - σύνταξης και της επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης προτείνουν οι βιομήχανοι

Ενα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα βασίζεται στην... "κοινωνική αλληλεγγύη", την "ανταποδοτικότητα, την ατομική ευθύνη και τον ανταγωνισμό", προτείνει το ΙΟΒΕ (ερευνητικό κέντρο του ΣΕΒ) με μελέτη που παρουσίασε χθες.

Η μελέτη, με τίτλο "το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα", των Ν. Λέανδρου και Ρ. Λούφιρ,αναφέρει ότι "η συνεχής διόγκωση των ελλειμμάτων και του κρυφού χρέους των ταμείων απειλούν να ακυρώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή".

Δηλαδή, όπως παραδέχονται και οι συγγραφείς της στα βασικά συμπεράσματά της, η μελέτη "αντιμετωπίζει την κρίση της κοινωνικής ασφάλισης ως ένα κατ' εξοχήν αναπτυξιακό πρόβλημα, που επηρεάζει και επηρεάζεται από τις παραμέτρους της πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας".

Με λίγα λόγια, οι βιομήχανοι προτάσσουν την αντικατάσταση του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με ένα άλλο, που θα στηρίζεται στην υποχρεωτική απόδοση μιας "βασικής σύνταξης" και στη χορήγηση μιας επικουρικής σύνταξης, που θα χρηματοδοτείται, σε κεφαλαιοποιητική βάση, από εργοδότες και εργαζόμενους. Φυσικά, αν και δεν αναφέρεται ευθέως, ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης παραμένει σαν ένας τρίτος άξονας, που θα συνθέτει την όλη εικόνα ενός ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα δίνει συντάξεις - βοηθήματα και ένα ποσό σε όποιον έχει να δώσει μέσα από την εργασία του... Στη σχετική παρουσίαση τοποθετήθηκε και ο γνωστός πρωθυπουργικός σύμβουλος για την κοινωνική ασφάλιση Π. Τήνιος,ο οποίος συμφώνησε με την παραπάνω πρόταση λέγοντας ότι "κύριο ρόλο παίζει η πλαισίωση του "κρατικού" συστήματος με τμήματα που χρηματοδοτούνται με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, συνήθως ως συμπληρωματική επαγγελματική ασφάλιση". Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν "κανόνες λειτουργίας" και "εποπτεία" των ασφαλιστικών ταμείων, για να μη γίνουν ..."αλβανική πυραμίδα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην γκιλοτίνα του τζόγου οι εισφορές και τα αποθεματικά εκατομμυρίων ασφαλισμένων(2021-02-12 00:00:00.0)
«Σχέδια επί χάρτου» για Εργασιακά - Ασφαλιστικό(2015-04-02 00:00:00.0)
«Κανείς δε δικαιούται να περιμένει τη σφαγή του»(2014-08-13 00:00:00.0)
Παραπλανούν με το δημογραφικό...(2002-02-03 00:00:00.0)
Κινδυνολογούν «επιστημονικά»(2001-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ