ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε θέση μάχης για το ΜΙΝΙΟΝ

Σε πτώχευση κηρύχτηκε το ιστορικό πολυκατάστημα! Αντιστέκονται σθεναρά οι 500 εργαζόμενοι, που περιφρουρούν μέρα - νύχτα την επιχείρηση και καταγγέλλουν "άσχημα παιχνίδια" από ανταγωνιστές

Σε θέση μάχης βρίσκονται από χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ για να αποτρέψουν το σφράγισμα του καταστήματος, που την περασμένη Παρασκευή κηρύχτηκε σε πτώχευση από το Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από αίτηση δύο εταιριών, στις οποίες οφείλονται 100 εκατομμύρια δραχμές περίπου. Χτες το πρωί έκαναν την εμφάνισή τους στο κατάστημα ειρηνοδίκες, καθώς και η σύνδικος της πτώχευσης, που συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων στην προσπάθειά τους να απογράψουν τα εμπορεύματα και να σφραγίσουν το κατάστημα και οι οποίοι τελικά αποχώρησαν.

Με αδιαφορία και απάθεια αντιμετώπισαν τις αντιπροσωπείες των εργαζομένων ο γγ του υπουργείου Εργασίας Β. Μπρακατσούλας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος.Η απάντηση που πήραν οι εργαζόμενοι από τον πρώτο ήταν ότι το υπουργείο Εργασίας έκανε ό,τι μπορούσε και ότι δεν μπορεί τώρα πια να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να μιλήσει με τον νομικό σύμβουλο του σωματείου... Να σημειωθεί ότι ο Β. Μπρακατσούλας επικοινώνησε με τον εισηγητή της πτώχευσης, δικαστή Τζανερίκο,ο οποίος του δήλωσε ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε όσους παρεμπόδισαν το έργο των ειρηνοδικών!

Σαν να μη συνέβαινε τίποτα, αντιμετώπισε τη διοίκηση του σωματείου, που τον επισκέφτηκε, και ο ιδιοκτήτης του ΜΙΝΙΟΝ, Γ. Ησαϊάδης,γεγονός που προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση των συνδικαλιστών και των εργαζομένων. Μετά απ' αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι σε έκτακτη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν να περιφρουρούν ανά βάρδιες μέρα - νύχτα το κατάστημα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση η πρόεδρος του σωματείου, Κάτια Νικολάου,τόνισε: "Αν ήθελε η κυβέρνηση, θα μπορούσε να παρέμβει για να διασφαλίσει τις 500 θέσεις εργασίας. Παίζουν ένα άσχημο παιχνίδι σε βάρος μας, εργοδότες, κυβέρνηση, μεγάλα συμφέροντα, που θέλουν το ΜΙΝΙΟΝ "καθαρό" από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Γεννιούνται ερωτηματικά για τη δεδομένη στιγμή που κηρύχτηκε η πτώχευση, μόλις δύο βδομάδες πριν εκδικαστεί η αίτηση του άρθρου 44 για το διακανονισμό των χρεών, που θα δρομολογούσε λύση στο πρόβλημα του καταστήματος. Γεννιούνται ερωτηματικά για την ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκε η απόφαση, πριν ακόμα καθαρογραφεί. Επειτα, γνωρίζουν οι εταιρίες που έκαναν την πτώχευση ότι τα εμπορεύματα που υπάρχουν στο κατάστημα δεν αρκούν ούτε για τα δεδουλευμένα δυο μηνών που μας οφείλονται, πολύ περισσότερο για τις αποζημιώσεις. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάρουν τα χρήματά τους. Αρα, επιθυμούν κάτι άλλο, να κλείσει το ΜΙΝΙΟΝ.Δεν είναι τυχαίο που μία απ' αυτές τις εταιρίες είναι μέτοχος του "Λαμπρόπουλου". Εμείς δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας. Δε θα παραδώσουμε αμαχητί τα όπλα. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας και τα σωματεία τους να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας".

Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκαν χτες ο γγ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Π. Σοφός και τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Δ. Φαφαλιός και Ηλ. Μπανάκος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Πρώτη και ενισχυμένη η Προοδευτική Κίνηση

Στο κενό οι προσπάθειες πόλωσης και χτυπήματος των ταξικών δυνάμεων

Σε πρώτη δύναμη και ενισχυμένη σε ψήφους και σε έδρες αναδείχτηκε η Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ και άλλους συνδικαλιστές) στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στο φάρμακο,παρά τις πολωτικές προσπάθειες των άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση), που για πρώτη φορά κατέβηκαν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Για την ανάδειξη νέας διοίκησης ψήφισαν 48 αντιπρόσωποι από 44 που είχαν ψηφίσει στο προηγούμενο συνέδριο και έλαβαν: Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου 30 ψήφους (προηγούμενα 24) και 9 έδρες στη διοίκηση από 8 που είχε. Το κοινό ψηφοδέλτιο των τριών παρατάξεων πήρε 18 ψήφους και 6 έδρες, ενώ στις προηγούμενες εκλογές που είχαν κατέβει ξεχωριστά, είχαν συνολικά και οι τρεις 7 έδρες.

Για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, πήραν: Η Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου 28 ψήφους και 2 αντιπροσώπους (πριν 1), ενώ το ψηφοδέλτιο των τριών παρατάξεων πήρε 12 ψήφους χωρίς να εκλέξει αντιπρόσωπο (στις προηγούμενες είχε εκλέξει η Αυτόνομη Παρέμβαση έναν).

Ο Π. Μπότσης,πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, θα σημειώσει σχετικά: "Οι επικεφαλής των παρατάξεων Αυτόνομης Παρέμβασης, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ προσπάθησαν να δημιουργήσουν πόλωση, ωστόσο οι σύνεδροι δεν τους ακολούθησαν. Αντίθετα, υπήρξαν διαφοροποιήσεις συνέδρων που ενίσχυσαν παραπέρα το ψηφοδέλτιο της Προοδευτικής Κίνησης Φαρμάκου. Στο συνέδριο αναδείχτηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και, γενικότερα, καταδικάστηκε ο "κοινωνικός διάλογος", μέσω του οποίου επιδιώκεται η αφαίρεση δικαιωμάτων και τονίστηκε ότι μπροστά στη λαίλαπα, η μόνη διέξοδος είναι η μαζικοποίηση των σωματείων και η αντίσταση. Η νέα διοίκηση πήρε εντολή να ακολουθήσει στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο. Να προβάλει τις θέσεις της για εθνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και την πρώτη ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος και να παλέψει προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με άλλους φορείς".

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Μαζικά στις κάλπες και άνοδος της ΔΑΣ

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η ΔΑΣ (υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ) στις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας,που χαρακτηρίστηκαν από την αυξημένη συμμετοχή. Ψήφισαν 2.024 Οικοδόμοι έναντι 1.642 του 1996 και έλαβαν:

ΔΑΣ: 1.636 ψήφοι (81,4%) έναντι 1.262 το 1996. Κατέλαβε 12 έδρες στο ΔΣ (όσες και πριν), 33 αντιπροσώπους στο ΕΚΠ (είχε 26) και 16 για την Ομοσπονδία (είχε 13)

ΠΑΣΚΕ: 253 ψήφοι (12,6) έναντι 269 το 1996 (μείωση 16 ψήφοι ή 4%). Κατέλαβε 2 έδρες στο ΔΣ (είχε 3), 5 αντιπροσώπους στο ΕΚΠ (όσους και πριν) και 3 στην Ομοσπονδία (όσους και πριν).

ΠΑΜ: 121 ψήφους, 1 έδρα στο ΔΣ, 2 αντιπροσώπους για το ΕΚΠ και 1 για την Ομοσπονδία.

Η επιτυχία της ΔΑΣ αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν υπολογιστεί η μεγάλη πολεμική που ασκήθηκε στην παράταξη από πολλές πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διάστημα κινήθηκαν εναντίον της όλοι οι μηχανισμοί του Δήμου Πάτρας, της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, αλλά και των μεγαλοκατασκευαστών, καθώς και οι αριστερίστικες ομάδες της πόλης σε συνεργασία με την τοπική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εφτασαν, μάλιστα, με αιχμή του δόρατος το δήμο, να κατεβάζουν πανό και να σκίζουν αφίσες του Συνδικάτου. Στόχος τους, όπως εκτιμούν στελέχη της ΔΑΣ, ήταν η κατασυκοφάντηση της δράσης του συνδικάτου και των στελεχών της ΔΑΣ, ο αποπροσανατολισμός του και η απομαζικοποίησή του, με προφανή σκοπό την αποδυνάμωση των ταξικών δυνάμεων και τη μείωση του κύρους και της εμβέλειας του Συνδικάτου που παίζει γενικότερο ρόλο στη συνδικαλιστική ζωή της περιοχής. Ομως, οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό, καθώς οι οικοδόμοι της Πάτρας ενίσχυσαν αποφασιστικά τις δυνάμεις της αντίστασης στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη, 25 του Φλεβάρη, στις 5.30μμ, στον 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Τα θέματα της συνέλευσης είναι ο διοικητικός απολογισμός, ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός, η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών από τις 5 έως τις 8 του Μάρτη και τέλος, η εκπροσώπηση για τη ΓΣΕΕ.

Συμπαράσταση στους εργάτες της "Χαλυβουργικής"

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της "Χαλυβουργικής" εκφράζουν με ανακοίνωσή τους, οι συμμετέχοντες στη συνέλευση της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας" και η επικεφαλής της παράταξης, δημοτική σύμβουλος Κ. Μαϊλη.Επίσης καταγγέλλουν "τη διοίκηση της "Χαλυβουργικής" που αφού κατέστρεψε την πόλη μας, "ξεζούμισε" χιλιάδες εργαζόμενους, επιμένει σήμερα να σέρνει στα δικαστήρια το σωματείο, προσπαθώντας να εμποδίσει τον αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματά τους". Καλούν την κυβέρνηση, το δήμο και τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση και να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων.

Σύσκεψη μεταλλεργατών

Ο συνδυασμός της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας", ενόψει των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, διοργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 6μμ, στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130) πλατιά σύσκεψη εργαζομένων στο μέταλλο. Θέματα της σύσκεψης θα είναι η δράση της παράταξης στον κλάδο και η συγκρότηση ψηφοδελτίου.

Στάση στην ΑΓΝΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τρίωρη στάση εργασίας και αποκλεισμό του εργοστασίου πραγματοποίησαν χτες από τις 7 ως τις 10 το πρωί, οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ,απαιτώντας την άμεση χρηματοδότηση της Ενωσης από την ΑΤΕ, προκειμένου να μπορέσει να μπορέσει να λειτουργήσει. Σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της ΑΤΕ και θα απαιτήσει να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το άνοιγμα της χρηματοδότησης.

Χτες για άλλη μια φορά κατήγγειλαν τον εμπαιγμό σε βάρος τους και την ΑΓΝΟ, από τα κυβερνητικά στελέχη, την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και την ΑΤΕ, σημειώνοντας πως, ενώ έχουν εξαγγείλει από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρηματοδοτήσεις και προγράμματα σωτηρίας για την επιχείρηση, με την πρακτική τους συνεχίζουν την καταστροφική πολιτική που οδηγεί στο κλείσιμο ενός οικοδομήματος, που επί 50 χρόνια, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα, στάθηκε στην αγορά με παρεμβάσεις προς όφελος της αγροτιάς, της εθνικής οικονομίας, αλλά και του καταναλωτικού κοινού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ