ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΕΠΟΝ διδάσκει το μέγα μάθημα του αγώνα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, έγινε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ για τα 55 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής οργάνωσης. Οι αγωνιστές - νεολαίοι τότε - της Εθνικής Αντίστασης έσμιξαν με τους νέους, που τους διαβεβαίωσαν ότι έχουν πάρει τη σκυτάλη του αγώνα

"Καμαρωτά χαρούμενα τα νιάτα,

σαν σε χορό βαδίζουν πάντα μπρος,

φλόγα, ζωή και θέληση γεμάτα

και είναι το πέρασμά τους όλο φως..."

Οι στίχοι αυτοί από τον ύμνο της ΕΠΟΝ, αντήχησαν και πάλι την Κυριακή το βράδυ από τα στόματα των ίδιων που, παιδιά ακόμα τότε, πολέμησαν με διάφορους τρόπους την ιταλογερμανική κατοχή. Ηταν εκεί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) για να τιμήσουν τα 55 χρόνια από τη μέρα που ιδρύθηκε η θρυλική Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ΕΠΟΝ. Και όπως έλεγαν οι ίδιοι, δεν ήταν μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια ευκαιρία να μάθουν οι νέοι τα ιδανικά που ενέπνευσαν την ΕΠΟΝ.

Στην αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, δέσποζαν το σήμα της ΕΠΟΝ, και ένα πανό με τη φράση "θέλουμε τα νιάτα ευτυχισμένα, μέσα στη χαρά της δημιουργικής δράσης", από το "Δεκάλογο της νεολαίας", της ΕΠΟΝ.

Η εκδήλωση άρχισε με ένα σύντομο χαιρετισμό από την ΚΝΕ που έκανε η Ιω. Ζωντανού."Φέτος η εκδήλωση συμπίπτει με τα 55 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ και αισθανόμαστε ξεχωριστή χαρά, αλλά και ευθύνη που ανατέθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία να κάνει το άνοιγμα της εκδήλωσης" είπε, προσθέτοντας: "Η παρουσία μας εδώ δεν έχει τυπικό χαρακτήρα, δεν εκπληρώνουμε μια υποχρέωση απέναντι σε σας τους μεγαλύτερους. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι έχουμε πάρει τη σκυτάλη που μας παραδώσατε. Οτι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα της νεολαίας, για την ειρήνη. Εμείς θα συνεχίσουμε τον όμορφο αγώνα για το σοσιαλισμό".

Στη συνέχεια σειρά είχαν τα τραγούδια του αγώνα και ο χορός, ενώ συγκινητικές ήταν και οι απαγγελίες ποιημάτων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχε και κλιμάκιο της χορωδίας και της μαντολινάτας του Συλλόγου Φαρακλάδων "ο Εύγερος" με μαέστρο τον Παν. Μπερμπάτη.Ολοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν τραγουδώντας και χορεύοντας - άλλωστε ήταν αυτοί που έκαναν πράξη εκείνα τα δύσκολα χρόνια το σύνθημα "πολεμάμε και τραγουδάμε".

Αγωνιστικό κάλεσμα

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ μίλησε ο Μιχ. Λιαρούτσος,ο οποίος τόνισε ότι το μήνυμα της εκδήλωσης είναι πως "χωρίς ιστορική μνήμη, χωρίς αγώνες, τίποτε στον τόπο μας δε θα πάει μπροστά",ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα καθήκοντα της ΚΝΕ "που είναι στα σημερινά χρόνια ο συνεχιστής της ένδοξης οργάνωσής μας της ΕΠΟΝ". Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΠΟΝ, το έργο της, δεν πρέπει να ξεχαστούν κι όχι μόνο, αλλά και οι εκδηλώσεις προς τιμήν της, να μην έχουν μόνο χαρακτήρα μνήμης και απόδοσης τιμών, αλλά και παραδείγματος, φρονηματισμού και καλέσματος σε αγώνες. Οι νέοι μας - είπε - πρέπει να εγκύψουν και να μάθουν για την ΕΠΟΝ. Οχι για να πλουτίσουν τις ιστορικές τους γνώσεις, αλλά γιατί η ΕΠΟΝ διδάσκει. Διδάσκει το μέγα μάθημα, ότι μόνο με αγώνες κατακτιέται η καλύτερη ζωή, η ζωή με δουλιά, πολιτισμό, ελευθερία, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία. Διδάσκει ότι οι αγώνες για πρόοδο και προκοπή ποτέ δεν πάνε χαμένοι".

Στη συνέχεια ο Μιχ. Λιαρούτσος αναφέρθηκε στις "Σειρήνες" που προσπαθούν και τώρα, όπως και τότε να κρατήσουν τους νέους μακριά από τους αγώνες. "Μπορεί σήμερα - είπε - πολλοί να μιλούν για το μάταιο και την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, να χλευάζουν χαρακτηρίζοντας τους αγώνες, αγωνιστική γυμναστική. Ομως η ιστορία μας, η ιστορία της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ μας λέει ότι κάθε αγώνας, ανεξάρτητα από το άμεσο αποτέλεσμά του, προσθέτει κι από ένα λιθαράκι για την ευόδωσή του στο μέλλον. Μήπως τα ίδια δε μας λέγανε οι συμβιβασμένοι και στα χρόνια της Κατοχής; "Μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με δύο πανίσχυρες αυτοκρατορίες; Καθίστε λοιπόν στ' αυγά σας και περιμένετε να μας ελευθερώσουν, αν νικήσουν, οι Εγγλέζοι". Και είδαμε τι σόι λευτεριά μας φέρανε. Ομως εμείς τότε δεν ακούσαμε τις συμβιβασμένες φωνές. Αλλά μπήκαμε στον αγώνα, παλέψαμε και φέραμε τη λευτεριά στην πατρίδα μας. Το ίδιο και τώρα. Εμπνεόμενη από τους αγώνες του λαού μας, πλουτισμένη με την πείρα αγώνων, η σημερινή νεολαία συνεχίζει. Αγωνίζεται και παλεύει. Κι είναι πολλοί οι δράκοντες που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά θα τα καταφέρει", κατέληξε ο Μιχ. Λιαρούτσος.

Παρόντες και σήμερα

Στο χαιρετισμό του ο Ν. Καραντηνός,πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και ταμίας της ΕΣΗΕΑ, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην προσφορά των διανοούμενων της εποχής, του Γληνού,της Ρόζας Ιμβριώτη,της Σοφίας Παπαδάκη,κάνοντας έκκληση στη σημερινή διανόηση να παλέψει μαζί με το λαό. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφασιστικότητα των νέων της ΕΠΟΝ και αναφέρθηκε και στην απόφαση αυτής της γενιάς να είναι παρούσα "σε ένα άλλο μέτωπο, που θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα".

Οι αγωνιστές της ΕΠΟΝ δεν ξέχασαν εκείνους που πρόσφεραν πολύμορφα στην Αντίσταση, όπως τον φωτογράφο Σπ. Μελετζή,τον συγγραφέα Ασημάκη Γιαλαμά,τον Απόστολο Μπαρμπόγλου που πρόσφερε στην έκδοση του περιοδικού της ΕΠΟΝ, τον Γιάννη Στεφανίδη,τον "Φάνη" που φιλοτέχνησε το σήμα της ΕΠΟΝ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μ. Κοψίδης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής την Χρ. Παναγιωτακοπούλου και τον Δημ. Παπαδημητρίου,μέλη του Γραφείου του ΚΣ, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου,ο πρόεδρος του "Φοίνικα" Θεμ. Ζαφειρόπουλος,ο αντιπρόεδρος Ιω. Χασαπάκης και ο Χρ. Νότας μέλος του ΔΣ, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παν. Μακρής,ο πρώην δήμαρχος της Ν. Ιωνίας Ιωαν. Δομνάκης,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Αναπήρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης, Μην. Ξεκομνηνός,ο γγ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Φιλ. Μαυρογιώργης,ο πρόεδρος Συνταξιούχων Δικηγόρων Βεν. Βενετσανόπουλος,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου Β. Χρηστακέας,ο Π. Μπόζεμπεργκ από το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης, ο Κ. Νίτσος αντιστασιακός δημοσιογράφος, η ηθοποιός Εφη Ροδίτου,οι δημοσιογράφοι Δημ. Χαλιβελάκης και Κυρ. Καζάκος,αντιπροσωπεία της ΠΕΑΤΑΘ κ.ά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οράματα επίκαιρα, ζωντανά και αναγκαία

Εκατοντάδες αγωνιστές κάθε ηλικίας παρακολούθησαν το πρωί της Κυριακής την εκδήλωση για τα 55χρονα από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, που συνδιοργάνωσαν τα μέλη της ΠΕΑΕΑ και η Οργάνωση της ΚΝΕ Θεσσαλονίκης στο Αγαλμα της Εθνικής Αντίστασης.

"Είναι τιμή για την ΚΝΕ, για μας, τους νέους κομμουνιστές, να είμαστε συνδιοργανωτές σ' αυτή την εκδήλωση μνήμης και τιμής", δήλωσε ο Σωκράτης Παπαδόπουλος,γραμματέας του ΝΣ της ΚΝΕ, και συνέχισε: "Η δημιουργία και η δράση της ΕΠΟΝ δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός. Δεν οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της εποχής και μόνο, όπως προσπαθούν να μας πείσουν πολύ καλοθελητές. Εχει τις ρίζες της στις αποφάσεις του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ, στη σωστή εκτίμηση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Οι σκοποί της ΕΠΟΝ έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, δε μιλάνε μόνο για το ξερίζωμα του φασισμού, αλλά και για την εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας, για μια Ελλάδα σοσιαλιστική, όπως αναφέρει ο δωδεκάλογος της ΕΠΟΝ προς τη νεολαία. Ο γνήσιος πατριωτικός χαρακτήρας είναι άρρηκτα δεμένος με το αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στην ιμπεριαλιστική εποχή. Η πάλη για τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις της νεολαίας για την ψήφο στα 18, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η νεολαία να αναπτύσσεται μέσα στη χαρά της δημιουργικής δράσης, οι σκοποί, οι αξίες, τα οράματα των νέων της ΕΠΟΝ παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, ζωντανά και αναγκαία. Η ΚΝΕ αποτελεί το φυσικό συνεχιστή των αγωνιστικών παραδόσεων της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ. Αγωνιζόμαστε για μια νέα ανοδική πορεία του κινήματος της νεολαίας, για τη νεανική αντεπίθεση στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".

Στο χαιρετισμό της, η Μαρία Γκότση,μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, τόνισε: "Πενήντα πέντε χρόνια μετά, τα μηνύματα, οι στόχοι και οι σκοποί της ΕΠΟΝ παραμένουν επίκαιροι. Από το 1943 και ως το 1947, που η φασιστική κυβέρνηση αποφάσισε τη διάλυσή της, τα μέλη της θρυλικής οργάνωσης στάθηκαν γενναίοι αγωνιστές, πιστοί στον αγώνα ενάντια στις πολεμικές επιδιώξεις των δυνάμεων της εποχής, στη διασφάλιση της ειρήνης, στην αδελφική αγάπη, φιλία και συνεργασία όλων των λαών και ιδιαίτερα των Βαλκανίων".

ΛΑΡΙΣΑ
Εσμιξαν δύο γενιές

Δυο γενιές, οι ασπρομάλληδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι νεολαίοι της ΚΝΕ, αντάμωσαν για να τιμήσουν την επέτειο των 55 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ,την περασμένη Κυριακή στο "Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο" της Λάρισας.

Στο ιστορικό της ίδρυσης της ΕΠΟΝ, στη συμβολή της στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα του λαού μας, στο πλούσιο πολιτιστικό της έργο, στο διαπαιδαγωγητικό της χαρακτήρα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Φιλιππίδης,πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.

Στα διδάγματά της προς τη σημερινή νεολαία και στο χρέος των νέων κομμουνιστών να συνεχίσουν τους αγώνες και την υλοποίηση των ιδανικών της ΕΠΟΝ, αναφέρθηκε ο Αγης Τρυγάζης,γραμματέας του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, επισημαίνοντας σειρά πρωτοβουλιών της ΚΝΕ που ανοίγουν νέους δρόμους αντίστασης στην καπιταλιστική λογική και πρακτική, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της μαζικής οργανωμένης πάλης, οδηγούν στην ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, για το δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία, στον πολιτισμό.

Αγώνες πλάι στο ΚΚΕ για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, για το σοσιαλισμό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντ. Σκυλλάκος και Ηλ. Παπαδημητρίου πρώην βουλευτές του ΚΚΕ, ο Τ. Σκυλλάκος υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων του νομού, αντιστασιακοί και νεολαίοι που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του "Χατζηγιάννειου".

Η εκδήλωση, που άνοιξε με αντιστασιακά τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, έκλεισε με την απαγγελία ποιημάτων και την παρουσίαση συγκινητικών μαρτυριών από αγωνιστές της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αντίστασης.

ΕΠΟΝίτικα έντυπα καθρέφτης της ζωής και της δράσης της

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕΠΟΝ, που συμπληρώνει 55 χρόνια απ' την ίδρυσή της, παρουσιάζει η έντυπη διαφώτιση και πληρορόφηση, που αποτελεί σοβαρό κεφάλαιο της ζωής και της δράσης της.

Μέσα απ' την εκδοτική δραστηριότητα, που εκφράζεται με την κυκλοφορία εκατοντάδων ΕΠΟΝίτικων εφημερίδων και περιοδικών, οργάνων του Κεντρικού Συμβουλίου, των Νομαρχιακών και Επαρχιακών Συμβουλίων, Τμημάτων κλπ., αναδείχτηκαν χιλιάδες αγωνιστές της λευτεριάς. Ομως στο μετερίζι του παράνομου ΕΠΟΝίτικου Τύπου χύθηκε πολύ αίμα. Μάχες με τους Γερμανοράλληδες μέσα απ' τα υπόγεια και τις καταπακτές για να μην πιαστεί ο πολύγραφος ή το ποδοκίνητο πιεστήριο.

Οι ΕΠΟΝίτικες εφημερίδες και περιοδικά κάλυπταν το 79% του συνόλου των αντιστασιακών εντύπων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο στη Θεσσαλία έβγαιναν 230 παράνομα έντυπα, άλλα με τυπογραφικά στοιχεία "κάσσας" κι άλλα στη γραφομηχανή ή στον πολύγραφο, ενώ στην Αθήνα, την ίδια περίοδο, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 150. Κι είναι κατάλληλη η στιγμή ν' αναφερθεί ότι έχει καταγραφεί και μια μικρή εφημεριδούλα που βγήκε στον Παλαμά Καρδίτσας με τίτλο "Γροθιά". Στο πρώτο φύλλο της, που γράφτηκε με μολύβι, μέσα σε κορνίζα διαβάζουμε (*):

"Σύντροφοι να μας σηνχορίτε για την τηχών ανορθογραφίαν μας και αυτό οφείλετε εις τα παρελθώντα Κυβερνητικά συστήματα" (σ.σ. διατηρήθηκε η ορθογραφία).

Η "Νέα Γενιά", δημοσιογραφικό όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, αφιερωμένο στην Εθνική μας γιορτή, τον Μάρτη του 1943 και μέχρι την Ανοιξη του 1944 είχαν βγει 29 παράνομα τεύχη, με τιράζ μέσο όρο 5.000 αντίτυπα. Το 30ό φύλλο και τα επόμενα βγήκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα, όπου μετακινήθηκε το Προεδρείο της ΕΠΟΝ. Το 39ο φύλλο της "Νέας Γενιάς" βγήκε στην απελευθερωμένη πλέον Αθήνα τον Νοέμβρη του 1944 σε κανονικό σχήμα περιοδικού με 14 σελίδες. Το εξώφυλλο περνάει στην πρωτόγονη τότε όφσετ. Τόσο το κασέ, όσο και η χρησιμοποίηση χρώματος και στο "σαλόνι", μαζί με το υψηλής στάθμης περιεχόμενό της καθιερώνουν τη "Νέα Γενιά" σαν το μοναδικό περιοδικό της νεολαίας. Αρχισυντάκτης μέχρι που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία της (Οκτώβρη 1947) ήταν ο παλαίμαχος σήμερα δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, με στενό συνεργάτη τον επίσης δημοσιογράφο Νίκο Γιανναρά. Την ευθύνη της έκδοσης της "Νέας Γενιάς" στην αρχή είχε η Ηλέκτρα Αποστόλου κι αργότερα ο Στ. Ζορμπαλάς, που έμειναν όμως για λίγο στο πόστο αυτό. Στη "Νέα Γενιά" φιλοξενήθηκαν συνεργασίες των Γ. Ρίτσου, Μ. Λουντέμη, Β. Ρώτα, Θ. Κορνάρου, Σ. Σκίπη, Ασ. Γιαλαμά, Δ. Ψαθά, Ε. Αλεξίου, Ν. Παπαπερικλή και άλλων ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων. Η θεματολογία της "Νέας Γενιάς" αναφερόταν σε νεολαιίστικα προβλήματα και στον τρόπο αντιμετώπισής τους, με ιδιαίτερο βάρος στη σωστή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. Μετά την απελευθέρωση και πριν απαγορευτεί η έκδοσή της απ' την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με πρωθυπουργό τον Κ. Τσαλδάρη, το βάρος της ύλης επικεντρώνεται στην ανοικοδόμηση της χώρας. Το σύνθημα που φιλοξενεί είναι:

"Με το τσαπί και το δρεπάνι, με την γκλίτσα και το τσεκούρι, με το σφυρί και το αλέτρι, με το τραγούδι και το βιβλίο, θα γίνουμε οι χτίστες μιας νέας και ευτυχισμένης Ελλάδας".

Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του ΕΠΟΝίτικου Τύπου οφείλεται στην αυτοθυσία των μελών της ΕΠΟΝ και στο γεγονός ότι το περιεχόμενό του άγγιζε αυτά που καίγανε από χρόνια την ελληνική νεολαία. Επίσης, σοβαρός παράγοντας επιτυχίας, ήταν η πείρα απ' τον παράνομο εκδοτικό μηχανισμό των μελών και στελεχών της ΟΚΝΕ στη διάρκεια της Μεταξικής Δικτατορίας, που έδιναν τις κατευθύνσεις, προκειμένου να χτιστεί μια άλλη κοινωνία, να δημιουργηθεί ο νέος άνθρωπος, σ' αντίθεση με τα λιγοστά έντυπα της νεολαίας της Δεξιάς, που έκαναν μόνο αντικομμουνισμό.

Σήμερα, τη σκυτάλη απ' τη θρυλική ΕΠΟΝ την έχει πάρει η ΚΝΕ και τη "Νέα Γενιά" έχει αντικαταστήσει ο "Οδηγητής", το μοναδικό νεολαιίστικο έντυπο, που, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, παλεύει προβάλλοντας τα προβλήματα της νεολαίας μας.

* Β. Γεωργίου, "Ο Τύπος και οι Δημοσιογράφοι της Αντίστασης". Σεμινάριο ΕΣΗΕΑ 1993.

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

Θυμήθηκαν και δάκρυσαν

Στο σπιτάκι της οδού Δουκίσης Πλακεντίας 3, όπου 55 χρόνια πριν, στις 23 Φλεβάρη του 1943 έγινε η ιδρυτική σύσκεψη της ΕΠΟΝ και σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο, συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα αγωνιστές και φίλοι της ΕΠΟΝ. Θυμήθηκαν τα συνθήματα, με τα οποία ξεσήκωναν τη νεολαία, όπως "Λευτεριά ζωή και φως, μόρφωση πολιτισμός, κέφι δρόμος προς τα μπρος".

Η εκδήλωση έγινε σε κλίμα συγκίνησης και δάκρυα πλημμύρισαν τα μάτια των παρευρισκόμενων, όταν όλοι μαζί τραγούδησαν "Εμπρός, εμπρός ΕΠΟΝίτες για τη ζωή, τη λευτεριά... ", τιμώντας έτσι τους συναγωνιστές τους που έχουν χαθεί... Ολοκληρώθηκε με ποιήματα και τραγούδια, αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών, στην ειρήνη και στη λευτεριά.

Χτες το πρωί κατατέθηκαν στεφάνια στον Αγνωστο Στρατιώτη, στη γωνία Ομήρου και Πανεπιστημίου, όπου υπάρχει η πλάκα με ονόματα ΕΠΟΝίτων καθώς και στο Πανεπιστήμιο.

Οι Ελληνες της Βουδαπέστης

Τα 55 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ τίμησαν στις 21 Φλεβάρη οι Ελληνες και Ελληνίδες της Βουδαπέστης με εκδήλωση που έγινε στον Πολιτιστικό Σύλλογο τους. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον ύμνο του ΕΛΑΣ. Για το ιστορικό της ΕΠΟΝ μίλησε ο Θαν. Ζιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση και το έργο της ΕΠΟΝ στα δοξασμένα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, των αγώνων στις πόλεις και στα χωριά, τη συμμετοχή της στον ένοπλο αγώνα, και τις μεγάλες θυσίες της, αλλά και στην προσφορά της ΕΠΟΝ στον πολιτιστικό τομέα στην περίοδο εκείνη.

Χρέος όλων μας είναι να εκλαϊκεύσουμε και να προβάλουμε το έργο της ΕΠΟΝ και την πολύτιμη συμβολή της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Αυτό είναι και το χρέος της πολιτείας. Στα σχολεία θα πρέπει να διδάσκεται η ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης και τα ηρωικά της κατορθώματα, για τη λευτεριά του έθνους μας, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Θ. Ζιανός.

Μετά την ομιλία ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από χορευτικά συγκροτήματα και μουσικούς και ακολούθησε προβολή ταινίας.

Αύριο η εκδήλωση της Σπουδάζουσας

Τα 55 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ θα τιμήσει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση θα βραβευτούν ΕΠΟΝίτες, που έδρασαν τότε στα Πανεπιστήμια ως σπουδαστές και θα ακολουθήσουν αφηγήσεις ποιημάτων από αντιστασιακούς και νεολαίους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ