Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΕΠΟΝ διδάσκει το μέγα μάθημα του αγώνα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, έγινε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ για τα 55 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής οργάνωσης. Οι αγωνιστές - νεολαίοι τότε - της Εθνικής Αντίστασης έσμιξαν με τους νέους, που τους διαβεβαίωσαν ότι έχουν πάρει τη σκυτάλη του αγώνα

"Καμαρωτά χαρούμενα τα νιάτα,

σαν σε χορό βαδίζουν πάντα μπρος,

φλόγα, ζωή και θέληση γεμάτα

και είναι το πέρασμά τους όλο φως..."

Οι στίχοι αυτοί από τον ύμνο της ΕΠΟΝ, αντήχησαν και πάλι την Κυριακή το βράδυ από τα στόματα των ίδιων που, παιδιά ακόμα τότε, πολέμησαν με διάφορους τρόπους την ιταλογερμανική κατοχή. Ηταν εκεί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) για να τιμήσουν τα 55 χρόνια από τη μέρα που ιδρύθηκε η θρυλική Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ΕΠΟΝ. Και όπως έλεγαν οι ίδιοι, δεν ήταν μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια ευκαιρία να μάθουν οι νέοι τα ιδανικά που ενέπνευσαν την ΕΠΟΝ.

Στην αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, δέσποζαν το σήμα της ΕΠΟΝ, και ένα πανό με τη φράση "θέλουμε τα νιάτα ευτυχισμένα, μέσα στη χαρά της δημιουργικής δράσης", από το "Δεκάλογο της νεολαίας", της ΕΠΟΝ.

Η εκδήλωση άρχισε με ένα σύντομο χαιρετισμό από την ΚΝΕ που έκανε η Ιω. Ζωντανού."Φέτος η εκδήλωση συμπίπτει με τα 55 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ και αισθανόμαστε ξεχωριστή χαρά, αλλά και ευθύνη που ανατέθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία να κάνει το άνοιγμα της εκδήλωσης" είπε, προσθέτοντας: "Η παρουσία μας εδώ δεν έχει τυπικό χαρακτήρα, δεν εκπληρώνουμε μια υποχρέωση απέναντι σε σας τους μεγαλύτερους. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι έχουμε πάρει τη σκυτάλη που μας παραδώσατε. Οτι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα της νεολαίας, για την ειρήνη. Εμείς θα συνεχίσουμε τον όμορφο αγώνα για το σοσιαλισμό".

Στη συνέχεια σειρά είχαν τα τραγούδια του αγώνα και ο χορός, ενώ συγκινητικές ήταν και οι απαγγελίες ποιημάτων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχε και κλιμάκιο της χορωδίας και της μαντολινάτας του Συλλόγου Φαρακλάδων "ο Εύγερος" με μαέστρο τον Παν. Μπερμπάτη.Ολοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν τραγουδώντας και χορεύοντας - άλλωστε ήταν αυτοί που έκαναν πράξη εκείνα τα δύσκολα χρόνια το σύνθημα "πολεμάμε και τραγουδάμε".

Αγωνιστικό κάλεσμα

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ μίλησε ο Μιχ. Λιαρούτσος,ο οποίος τόνισε ότι το μήνυμα της εκδήλωσης είναι πως "χωρίς ιστορική μνήμη, χωρίς αγώνες, τίποτε στον τόπο μας δε θα πάει μπροστά",ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα καθήκοντα της ΚΝΕ "που είναι στα σημερινά χρόνια ο συνεχιστής της ένδοξης οργάνωσής μας της ΕΠΟΝ". Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΠΟΝ, το έργο της, δεν πρέπει να ξεχαστούν κι όχι μόνο, αλλά και οι εκδηλώσεις προς τιμήν της, να μην έχουν μόνο χαρακτήρα μνήμης και απόδοσης τιμών, αλλά και παραδείγματος, φρονηματισμού και καλέσματος σε αγώνες. Οι νέοι μας - είπε - πρέπει να εγκύψουν και να μάθουν για την ΕΠΟΝ. Οχι για να πλουτίσουν τις ιστορικές τους γνώσεις, αλλά γιατί η ΕΠΟΝ διδάσκει. Διδάσκει το μέγα μάθημα, ότι μόνο με αγώνες κατακτιέται η καλύτερη ζωή, η ζωή με δουλιά, πολιτισμό, ελευθερία, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία. Διδάσκει ότι οι αγώνες για πρόοδο και προκοπή ποτέ δεν πάνε χαμένοι".

Στη συνέχεια ο Μιχ. Λιαρούτσος αναφέρθηκε στις "Σειρήνες" που προσπαθούν και τώρα, όπως και τότε να κρατήσουν τους νέους μακριά από τους αγώνες. "Μπορεί σήμερα - είπε - πολλοί να μιλούν για το μάταιο και την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, να χλευάζουν χαρακτηρίζοντας τους αγώνες, αγωνιστική γυμναστική. Ομως η ιστορία μας, η ιστορία της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ μας λέει ότι κάθε αγώνας, ανεξάρτητα από το άμεσο αποτέλεσμά του, προσθέτει κι από ένα λιθαράκι για την ευόδωσή του στο μέλλον. Μήπως τα ίδια δε μας λέγανε οι συμβιβασμένοι και στα χρόνια της Κατοχής; "Μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με δύο πανίσχυρες αυτοκρατορίες; Καθίστε λοιπόν στ' αυγά σας και περιμένετε να μας ελευθερώσουν, αν νικήσουν, οι Εγγλέζοι". Και είδαμε τι σόι λευτεριά μας φέρανε. Ομως εμείς τότε δεν ακούσαμε τις συμβιβασμένες φωνές. Αλλά μπήκαμε στον αγώνα, παλέψαμε και φέραμε τη λευτεριά στην πατρίδα μας. Το ίδιο και τώρα. Εμπνεόμενη από τους αγώνες του λαού μας, πλουτισμένη με την πείρα αγώνων, η σημερινή νεολαία συνεχίζει. Αγωνίζεται και παλεύει. Κι είναι πολλοί οι δράκοντες που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά θα τα καταφέρει", κατέληξε ο Μιχ. Λιαρούτσος.

Παρόντες και σήμερα

Στο χαιρετισμό του ο Ν. Καραντηνός,πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και ταμίας της ΕΣΗΕΑ, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην προσφορά των διανοούμενων της εποχής, του Γληνού,της Ρόζας Ιμβριώτη,της Σοφίας Παπαδάκη,κάνοντας έκκληση στη σημερινή διανόηση να παλέψει μαζί με το λαό. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφασιστικότητα των νέων της ΕΠΟΝ και αναφέρθηκε και στην απόφαση αυτής της γενιάς να είναι παρούσα "σε ένα άλλο μέτωπο, που θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα".

Οι αγωνιστές της ΕΠΟΝ δεν ξέχασαν εκείνους που πρόσφεραν πολύμορφα στην Αντίσταση, όπως τον φωτογράφο Σπ. Μελετζή,τον συγγραφέα Ασημάκη Γιαλαμά,τον Απόστολο Μπαρμπόγλου που πρόσφερε στην έκδοση του περιοδικού της ΕΠΟΝ, τον Γιάννη Στεφανίδη,τον "Φάνη" που φιλοτέχνησε το σήμα της ΕΠΟΝ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μ. Κοψίδης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής την Χρ. Παναγιωτακοπούλου και τον Δημ. Παπαδημητρίου,μέλη του Γραφείου του ΚΣ, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου,ο πρόεδρος του "Φοίνικα" Θεμ. Ζαφειρόπουλος,ο αντιπρόεδρος Ιω. Χασαπάκης και ο Χρ. Νότας μέλος του ΔΣ, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παν. Μακρής,ο πρώην δήμαρχος της Ν. Ιωνίας Ιωαν. Δομνάκης,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Αναπήρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης, Μην. Ξεκομνηνός,ο γγ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Φιλ. Μαυρογιώργης,ο πρόεδρος Συνταξιούχων Δικηγόρων Βεν. Βενετσανόπουλος,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου Β. Χρηστακέας,ο Π. Μπόζεμπεργκ από το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης, ο Κ. Νίτσος αντιστασιακός δημοσιογράφος, η ηθοποιός Εφη Ροδίτου,οι δημοσιογράφοι Δημ. Χαλιβελάκης και Κυρ. Καζάκος,αντιπροσωπεία της ΠΕΑΤΑΘ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ