Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ"
Για μια νέα σελίδα στο δήμο...

O καθηγητής Χρήστος Τέγος υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας

Ο καθηγητής Χρήστος Τέγος ανακηρύχτηκε ομόφωνα υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας,στη συνέλευση της "Ριζοσπαστικής Κίνησης για την Καρδίτσα",που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Κιέριον".

Πλήθος Καρδιτσιωτών - εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού, εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, επιστήμονες, νέοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι όλων των πολιτικών αποχρώσεων - γέμισαν την αίθουσα της συνέλευσης και αποδέχτηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα την υποψηφιότητα του Χρήστου Τέγου. Ενός αγωνιστή που - όπως τόνισε ο Απ. Πίτσαβος,δημοτικός σύμβουλος, παρουσιάζοντας την πρόταση υποψηφιότητας - "είναι γνωστός για τους κοινωνικούς αγώνες του, για τη συνέπειά του στην υπεράσπιση των λαϊκών αιτημάτων, γνώστης των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του δήμου και του νομού Καρδίτσας". Και συνέχισε λέγοντας: "Είμαστε σίγουροι ότι με επικεφαλής τον Χρήστο Τέγο μπορεί να συγκροτηθεί ένας πλατύς, ενωτικός, αγωνιστικός συνδυασμός, ν' ανοίξει μια νέα σελίδα για τον δήμο Καρδίτσας". Προηγουμένως, ο Απ. Πίτσαβος είχε αναφερθεί στην ανάγκη να απαλλαγεί η Καρδίτσα από μια δημοτική αρχή που αναπτύσσει προκλητικά τις πελατειακές σχέσεις, που διαχειρίζεται με αδιαφάνεια τις υποθέσεις του δήμου, που τον μετέτρεψε από μαχητικό φορέα υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, σε μέσο στήριξης των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών.

Πρόταση συνάντησης

Παίρνοντας το λόγο - μετά την ανακήρυξή του σε υποψήφιο δήμαρχο - ο Χρ. Τέγος, υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για ν' ανοίξει μια νέα σελίδα στο δήμο είναι να συναντηθούν πρόσωπα, κοινωνικές δυνάμεις, εκπρόσωποι φορέων, νέοι που ζουν στο νέο δήμο και θέλουν να προσφέρουν με φαντασία και μεράκι για το συμφέρον του τόπου. Να συγκροτήσουν ένα ψηφοδέλτιο, τα μέλη και οι φίλοι του οποίου θα συμμερίζονται προγραμματικές θέσεις, αρχές διοίκησης και λειτουργίας του δήμου.

"Η πρόταση αυτή - συνέχισε - είναι ανοιχτή σε όλους. Σ' αυτή την κατεύθυνση, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα εργαστούμε, από αύριο κιόλας, για να βάλουμε στο περιθώριο όλους εκείνους, οι οποίοι, στο όνομα των "προοδευτικών δυνάμεων", υλοποιούν αντιδραστικές πολιτικές και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Εκείνους, που θέλουν να κατέχουν μόνιμα τα δημόσια αξιώματα, για να εξυπηρετούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, παίζοντας, μάλιστα, το ρόλο του "υπερκομματικού"".

Προγραμματικές θέσεις

Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού, ο Χρ. Τέγος στάθηκε σε βασικούς άξονες που αφορούν σε:

- Λειτουργία του δήμου που θα κατοχυρώσει τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, τον κοινωνικό έλεγχο.

- Διεκδίκηση άλλων σχέσεων με την κεντρική εξουσία, θεσμοθέτηση νέων αυξημένων πόρων.

- Απόρριψη της νέας τοπικής φορολογικής πρακτικής και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κερδοσκοπικές εταιρίες.

- Παρεμβάσεις χωροταξικές και πολεοδομικές που θα αναβαθμίσουν και θα προστατεύουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.

- Διαμόρφωση και διεκδίκηση ενός τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θ' αξιοποιεί τις δυνατότητες της περιοχής, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύει την τοπική οικονομία.

- Υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων στη Δωρεάν και Δημόσια Παιδεία και Υγεία.

- Ενεργή υποστήριξη στους αγώνες της αγροτιάς, των εργαζομένων, της νεολαίας.

- Αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής ερασιτεχνικής δημιουργίας.

- Αναβάθμιση των Τοπικών Δημοτικών Συμβουλίων που θα εκπροσωπούν τις πέντε κοινότητες στο νέο δήμο.

Πολλά και οξυμένα τα προβλήματα

Ο Χρ. Τέγος αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα προβλήματα της πόλης και του νομού, ασκώντας δριμύτατη κριτική στη δημοτική αρχή που αδιαφόρησε γι' αυτά. Προβλήματα που αφορούν στην αγροτική οικονομία και στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην παρατεταμένη κρίση που ταλαιπωρεί βιοτέχνες, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, στις απολύσεις και την ανεργία που πλήττουν τους εργαζομένους της Ενωσης Συνεταιρισμών, στη μη αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων (ορεινός όγκος, λίμνη Πλαστήρα κ.α.), στο κυκλοφοριακό, στην καθαριότητα, στα χρέη του δήμου και άλλα. Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό τόνισε: "Ζούμε στην πρωτεύουσα ενός νομού με αγροτικά χαρακτηριστικά. Η οικονομία της εξαρτάται από την αγροτική οικονομία. Η δημοσιοποίηση πρόσφατα στοιχείων του ΚΕΠΥΟ, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι του νομού διαθέτουν το μικρότερο αγροτικό εισόδημα και τις λιγότερες τραπεζικές καταθέσεις, αποκαλύπτουν το μέγεθος της κρίσης που διέρχεται ο τόπος μας. Η παρατεταμένη κρίση στο αγροτικό εισόδημα εντείνει την άσχημη οικονομική κατάσταση εμπόρων - βιοτεχνών - ελεύθερων επαγγελματιών, αυξάνει την ανεργία κυρίως των νέων".

Κατήγγειλε, ακόμα, ότι στην εκτέλεση κάποιων έργων με αυτεπιστασία, υπάρχει σειρά πράξεων που στερούνται νομιμότητας. Και τόνισε ότι, ενώ το δημοτικό χρήμα σπαταλιέται εύκολα για δημόσιες σχέσεις και την προβολή του έργου, η εικόνα του δήμου στην αγορά, οι σχέσεις του με τους επαγγελματίες που συναλλάσσεται είναι πολύ άσχημες. Τέλος, υπογράμμισε πως η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δήμου έγινε προσφιλής μέθοδος. "Τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται και προϋπολογίζουν για τα έσοδα του 1998, με τη λογική της μεγαλύτερης συμμετοχής των δημοτών στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους", κατέληξε ο Χρ. Τέγος.

Στη συνέλευση το λόγο πήρε ο Γ. Χατζοπλάκης,πρόεδρος της κοινότητας Καρδιτσομαγούλας,ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν οι αναγκαστικές συνενώσεις και τόνισε ότι αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό αν ανατεθεί η διοίκηση του δήμου σε δυνάμεις που έχουν διαφορετική αντίληψη για την άσκηση της τοπικής εξουσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλείνουν οι κλινικές της Κτηνιατρικής σχολής(2010-03-04 00:00:00.0)
Με πίστη στην τελική νίκη(2006-10-18 00:00:00.0)
«Ιερές συμμαχίες»...(2006-06-15 00:00:00.0)
Τα «κόλπα» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ...(2006-03-19 00:00:00.0)
Με πίστη για τη νίκη στην τελική ευθεία(1998-09-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ