Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΑ ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οι κινητοποιήσεις εργατών, αγροτών, ναυτεργατών, εκπαιδευτικών, μαθητών και σπουδαστών, καθώς και των συνταξιούχων, του τελευταίου χρόνου, έβγαλαν στην επιφάνεια νέα προβλήματα, κινητοποίησαν ευρύτερες δυνάμεις, έδωσαν πλούσια συμπεράσματα. Ειδικά οι πρόσφατες των αγροτών.

Η προοπτική ανάπτυξης των αγώνων δεν πρέπει να νοείται ως μία απλή αριθμητική πράξη. Τα υπάρχοντα προβλήματα που απορρέουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η δύναμη που ωθεί τους αγρότες στους δρόμους και κινεί τα τρακτέρ στα μπλόκα του αγώνα. Ασφαλώς είναι και η δράση των πρωτοπόρων αγωνιστών, των κομμουνιστών και άλλων που δίνουν τη μάχη καθημερινά στο χωριό, στο χωράφι, στο δρόμο. Οι κινητοποιήσεις μέρα με τη μέρα θα ωριμάζουν και θα γενικεύονται. Αυτή είναι η πορεία των πραγμάτων, όσο κι αν ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πέρασε η εποχή των αγώνων και των αναμετρήσεων. Η ιδιομορφία του μικρομεσαίου αγρότη, η ίδια η συνείδησή του σε μια επίπονη διαδικασία μετασχηματίζεται.

Τα όρια των αποτελεσμάτων των αγώνων είναι περιορισμένα. Πώς φαίνονται αυτά σήμερα, σε σύγκριση με το χτες και κυρίως με το αύριο; Οι δυσκολίες, για άμεσα αποτελέσματα είναι περισσότερες απ' ό,τι στο παρελθόν. Κι αυτό απαιτεί να είναι πιο μαζικοί, καλύτερα οργανωμένοι, να έχουν ευρύτερη συμπαράσταση και να χρησιμοποιούν ποικιλία στις μορφές τους. Κάτι που αποφασίζουν δημοκρατικά οι ίδιοι οι μαζικοί φορείς. Οι πρόσφατοι αγώνες έδειξαν μια νέα ωριμότητα του κινήματος να οργανώνει, να σχεδιάζει και να καθοδηγεί.

* * *

Αυτά είναι ορισμένα από τα ορατά στοιχεία των αγώνων. Οπως και η τρομοκρατία των ΜΑΤ και των άλλων κατασταλτικών δυνάμεων που είναι ορατή. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που δε βλέπουμε.

Η αθέατη πλευρά των αγώνων είναι εξίσου σημαντική, ίσως και σημαντικότερη. Το πιο επικίνδυνο είναι η λευκή τρομοκρατία που αναπτύσσεται παντού. Είναι η ιδεολογική τρομοκρατία,καθώς και η οικονομική τρομοκρατία, που φέρνει καλύτερα αποτελέσματα για την αστική τάξη και τους διαχειριστές της.

Στους τελευταίους αγώνες χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον οι απειλές και οι εκβιασμοί απέναντι σε διανοούμενους, καλλιτέχνες και άλλους ανθρώπους των Γραμμάτων και του Πνεύματος. Πάνω απ' όλα χρησιμοποιήθηκε η απειλή ότι θα τους κόψουν κάθε επιχορήγηση, κάθε ανάθεση έργου που περίμεναν να τους ανατεθεί, ειδικά σε τομείς που ελέγχονται από το κράτος. Είτε πρόκειται για την πολιτιστική Ολυμπιάδα, είτε για άλλη δραστηριότητα. Η "Δαμόκλειος Σπάθη" κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Αν εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε αγωνιζόμενους εργάτες, αγρότες, μαθητές δεν πρόκειται να δουν το έργο τους να προβάλλεται ή ακόμα να έχουν δουλιά.

Ετσι άνθρωποι με ευαισθησίες, με διάθεση προσφοράς, έκφρασης αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε αγωνιζόμενους, είτε "σταύρωσαν τα χέρια", είτε τελικά αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, υποχωρώντας στη συγκεκριμένη περίπτωση στις αφόρητες, πραγματικά, πιέσεις.

Δεν είναι καινούριο το σύστημα αυτό των πολύπλευρων πιέσεων. Ωστόσο, εδώ και χρόνια είχε ατονήσει σχετικά. Ο "εκσυγχρονισμός" φαίνεται ότι είναι μια ιδιαίτερη απειλή και η τρομοκρατία, ταυτόχρονα με τη μέγιστη υποκρισία, πάνε χέρι χέρι.

* * *

Υπάρχει μια πρακτική στο καπιταλιστικό σύστημα, που εφαρμόζεται συστηματικά. Οσοι δεν υποτάσσονται σ' αυτό τρομοκρατούνται, εκβιάζονται ή "αποκεφαλίζονται". Υπάρχει το μαύρο χρήμα, η μη ανάθεση και μη προβολή του έργου και των ανθρώπων, η υπονόμευση της προσπάθειάς τους, η αποσιώπηση, η μη έκδοση πνευματικού έργου. Ο "Μακαρθισμός" της δεκαετίας του '50 αρχίζει να ωχριά μπροστά στη δράση των "εκσυγχρονιστών".Ποιος δε θυμάται ότι μεγάλα ονόματα της τέχνης, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, έφυγαν από την Αμερική εκείνη ακριβώς την περίοδο.

Αντίθετη πολιτική επιφυλάσσουν σε όσους συμβιβάζονται και υποτάσσονται. Γι' αυτούς ανοίγουν όλες οι πόρτες ανάθεσης, προβολής, "καταξίωσης". Δεξιώσεις με έντονο φωτισμό, μεγάλη προβολή από κανάλια υψηλής ακροαματικότητας. Εκθέσεις έργων σε μπαράκια, σε χώρους όπου συχνάζουν εκπρόσωποι της αστικής τάξης ή κάποιοι απολογητές της.

Στο παρελθόν, υπήρξαν μεγάλοι πνευματικοί δημιουργοί και άλλοι καλλιτέχνες, που σε δίσεχτα, για το λαό, χρόνια στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού, χαράσσοντας μια αγωνιστική πορεία. Τα ονόματά τους έμειναν στην ιστορία και στην καρδιά του λαού

Υπάρχουν και σήμερα επιστήμονες, διανοούμενοι που θα μπορούσαν να καταθέσουν τις επιστημονικές τους προτάσεις για την πορεία ανάπτυξης της χώρας προς όφελος του λαού. Ποιος είναι σήμερα ο δρόμος της ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα;

Να συνεχίσει στο δρόμο υποταγής στα κελεύσματα της ΕΕ ή να ακολουθήσει μια πορεία εθνικής ανεξαρτησίας;

Υπάρχουν και σήμερα δημιουργοί που αντιστέκονται στην κοινωνία της διαφθοράς και της σήψης. Που δε δέχονται το οικονομικό δέλεαρ να ακρωτηριάσει το έργο και την ψυχή τους.

Υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να αντισταθούν και αναζητούν ένα αποκούμπι, κάποιο στήριγμα.

Το εργατικό και ευρύτερα το μαζικό κίνημα έχει χρέος να στηρίξει αυτές τις αντιστάσεις.

Εχει χρέος να στηρίξει και το έργο και τους φυσικούς εκφραστές του. Να ενισχύσει τα υπαρκτά αντισώματα ενάντια στη σήψη και την παρακμή.

"Ανάγκη πάσα" να ανοίξουν οι δρόμοι επικοινωνίας του μαζικού κινήματος μαζί τους. Η σήψη, που προχωρά γοργά, απαιτεί άμεση και αποφασιστική αντίσταση, δράση, κινητοποίηση.

* * *

Το κοινωνικό μέτωπο αντίστασης δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Πρέπει να ξεκινήσει με τις υπάρχουσες δυνάμεις. Με αυτές που μάχονται και αντιστέκονται. Με όλους αυτούς που στηρίζουν τη συλλογικότητα. Με όλους όσοι τοποθετούν το συλλογικό, το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό όφελος.

Οι κομμουνιστές, όπως πάντα, επιβάλλεται να βρεθούν στις πρώτες γραμμές. Να δώσουν συντροφικά το χέρι σε όσους αντιστέκονται. Υπάρχουν πολλοί με καλή διάθεση που δε φαίνονται. Μια κίνηση, μια προσπάθεια, μια ανοιχτή δράση, θα τους βοηθήσει να μπουν κι αυτοί μπροστά. Να απαντήσουν αποτελεσματικά σε δημοσιογράφους, σε άλλους διανοούμενους που μέσα από κανάλια, από τα οποία πληρώνονται με εκατομμύρια δρχ. το μήνα συκοφαντούν, χλευάζουν, λοιδορούν, χτες τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, σήμερα τους αγρότες και τους μαθητές, καθέναν που αντιστέκεται, ανεξάρτητα από την ιδεολογική του τοποθέτηση.

Το μαζικό κίνημα, είναι ανάγκη να "σπάσει" τη βιτρίνα του καθωσπρεπισμού που προβάλλει η αστική τάξη. Η υποκρισία των σταυρωτήδων του λαού πρέπει να εισπράξει μαζική απάντηση. Να αποκαλυφθεί ο ρόλος τους πλατιά στο λαό.

Υπάρχουν εστίες αντίστασης και αγωνιστικές δυνάμεις που πρέπει να ενισχυθούν.

Οι αστικές δυνάμεις επιθυμούν μια "αγωνιστική" στάση στον καναπέ. Να απομονώνεται και να περιθωριοποιείται ο άνθρωπος. Να εκτονώνεται ο τηλεθεατής στη γωνιά του. Να έχει τη δυνατότητα να βρίζει "κατά μόνας" το σύστημα, τους "κακούς" κλπ. κλπ. Να τον εμποδίζουν να βρίσκει στη συλλογική δράση τα βαθύτερα αίτια και τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης, της φθοράς και διαφθοράς συνειδήσεων ατόμων και κοινωνικών ομάδων. Της υποταγής στις πολυεθνικές και στη νέα τάξη πραγμάτων.

Ετσι θα δυσκολεύουν την ουσιαστική και αποτελεσματική του πάλη για την αλλαγή της πορείας του τόπου.

- Οι κομμουνιστές, οι ριζοσπάστες, είναι ανάγκη να στηρίξουν και ενισχύσουν κάθε αγωνιστική φωνή για να πολλαπλασιάζεται.

- Ο "εκσυγχρονισμός" στη βαθύτερη ουσία του είναι η πιο αντιδραστική αντίληψη στη σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτή η αντίληψη πρέπει να χτυπηθεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Σπύρος ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ

Το κοινωνικό μέτωπο αντίστασης δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Πρέπει να ξεκινήσει με τις υπάρχουσες δυνάμεις. Με αυτές που μάχονται και αντιστέκονται. Με όλους αυτούς που στηρίζουν τη συλλογικότητα. Με όλους όσοι τοποθετούν το συλλογικό, το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό όφελος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ