Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ
Οχι "πυρόλυση" στην Ψυττάλεια

"Σε καμιά περίπτωση η ΕΥΔΑΠ δε θα προχωρήσει σε "πυρόλυση" ή "καύση" της λάσπης της Ψυττάλειας". Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής, αποκρούοντας κατηγορηματικά τις προτάσεις ορισμένων, όπως ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης, οι οποίες εδράζονται στις προσδοκίες μεγάλων συμφερόντων που θέλουν να κατασκευάσουν στη χώρα μας μονάδα πυρόλυσης, αν και η μέθοδος αυτή βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

Επίσης ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ με την ίδια δήλωση αναφέρει και τα εξής: "Η ποσότητα της λάσπης που παράγεται από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας ανέρχεται σε 270 κυβικά μέτρα ημερησίως. Από τις αναλύσεις που έχουν γίνει από το ΠΕΡΠΑ και τον Τομέα Υδατικών Πόρων - Υδραυλικών και Θαλάσσιων Εργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Οικονομοτεχνική και Περιβαλλοντική Μελέτη Διαχείρισης της Λάσπης), προκύπτει ότι η παραγόμενη λάσπη δεν περιέχει ποσότητες τοξικών ουσιών σε αναλογία που να προκαλούν αναχαίτιση στις βιολογικές διεργασίες ή να μην είναι δυνατή η περαιτέρω χρησιμοποίηση - αξιοποίηση της λάσπης. Αυτό αποδεικνύεται και από την καλή απόδοση των χωνευτών της λάσπης του Κέντρου (υψηλή παραγωγή βιοαερίου), πράγμα που δε θα συνέβαινε, εάν η λάσπη περιείχε σημαντικές ποσότητες τοξικών ουσιών".

Τέλος, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι η ΕΥΔΑΠ προχωρά, με συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην υπογραφή σύμβασης με το υπουργείο Ανάπτυξης για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το παραγόμενο βιοαέριο στην Ψυττάλεια. Παράλληλα, αναφέρει ότι η παραγόμενη θερμική ενέργεια της μονάδας θα αξιοποιηθεί στη θερμική ξήρανση της λάσπης, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον προς διάθεση όγκο της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ