ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα, καθώς επίσης να δοθεί παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, άφησαν χτες ανοιχτό οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ). Τα παραπάνω θέματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησαν χτες οι περιφερειακοί σύλλογοι των εργαζόμενων στις εφορίες όλης της χώρας όπου συζήτησαν θέματα σχετικά με οικονομικές διεκδικήσεις του κλάδου των εφοριακών καθώς και με τα προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος μηχανοργάνωσης των εφοριών.

Ως αιτία για το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΟΥ Α. Μακρυπίδης ανέφερε την πολυπλοκότητα του μηχανογραφικού εντύπου Ε3 στο οποίο για πρώτη φορά φέτος όλοι οι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις θα πρέπει να αναφέρουν τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, δηλαδή ό,τι έχουν δηλώσει από το 1993 μέχρι σήμερα.

Εκτός όμως από τα συγκεκριμένα στοιχεία, η ανεύρεση των οποίων θα ταλαιπωρήσει αρκετούς φορολογούμενους, το Ε3 αποτελεί ούτως ή άλλως έναν πραγματικό "λαβύρινθο", καθώς αυτό προέρχεται από την ενοποίηση των παλαιών εντύπων Ε3 και Ε4, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες και επιχειρηματίες οι οποίοι θα αναγκαστούν να προσφύγουν στα οργανωμένα λογιστικά γραφεία για τη σύνταξη του νέου αυτού εντύπου. Τα λογιστικά γραφεία εξάλλου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα έντυπα Ε3 των πελατών τους χωριστά από τα άλλα έντυπα, έως και τις 30 Απριλίου 1998.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επικίνδυνη "λύση" η... δωρεά μετοχών της Ιονικής

Τυχόν δωρεάν διανομή των μετοχών της Ιονικής, που κατέχει η Εμπορική, στους μετόχους της τελευταίας, δε συνεπάγεται απλά ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, αλλά ανοίγει τις πόρτες για ξεπούλημα και της Εμπορικής

Τη λαϊκή παροιμία που λέει: "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας", θυμίζει το νέο σενάριο για τη μελλοντική συνεργασία Εμπορικής και Ιονικής Τράπεζας. Ο λόγος για το σενάριο που θέλει την Εμπορική Τράπεζα να χαρίζει στους μετόχους της τις μετοχές της Ιονικής, που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της! Το σενάριο αυτό, εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαίνεται - και βραχυχρόνια είναι - ελκυστικό, για τους κατόχους μετοχών της Εμπορικής, οι οποίοι είναι εμμέσως και μέτοχοι της Ιονικής (αφού η δεύτερη ελέγχεται σε ποσοστό 62,5% από όλους εκείνους που έχουν στα χέρια τους μετοχές της Εμπορικής).

Συντάκτες του σεναρίου αυτού - που είδε το φως της δημοσιότητας σε μία μόνο οικονομική εφημερίδα στις 31 Γενάρη - φέρονται όλοι εκείνοι που δε βλέπουν με καλό μάτι τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, αν και όλες οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η συγχώνευση. Οι θιασώτες αυτής της "λύσης" υποστηρίζουν ότι έτσι "θα λυθεί" το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στις σχέσεις συνεργασίας των δύο τραπεζών (η "θυγατέρα" Ιονική ανταγωνίζεται τη "μητέρα" Εμπορική), καθώς στο εξής οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν "ανεξάρτητα" η μία από την άλλη.

Ομως, οι θιασώτες αυτού του σεναρίου - μεταξύ αυτών και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας - κρύβουν δύο ιδιαίτερα σημαντικές λεπτομέρειες, που μεταξύ τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Η πρώτη λεπτομέρεια, είναι πως αν διατεθούν δωρεάν μετοχές της Ιονικής, με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει τον έλεγχό του επί της Ιονικής Τράπεζας, τον οποίο σήμερα ασκεί μέσω των μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων.Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, τυχόν επιλογή του σεναρίου να διαθέσει η Εμπορική "δωρεάν" μετοχές της Ιονικής, θα έχει συνέπεια να μειωθεί αυτόματα το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιονικής, γύρω στο 30%.

Η δεύτερη λεπτομέρεια, εξίσου - αν όχι περισσότερο - σημαντική, είναι ότι τυχόν υλοποίηση του παραπάνω σεναρίου, θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για το ξεπούλημα της Εμπορικής, καθώς θα μειωθούν κατά μερικές δεκάδες δισ. δραχμές τα περιουσιακά της στοιχεία. Γιατί, το τίμημα για την Εμπορική - στην περίπτωση που διανείμει δωρεάν τις μετοχές της Ιονικής - υπολογίζεται σε περίπου 85 δισ. δραχμές, ποσό που θα καλυφθεί με αντίστοιχη μείωση αποθεματικών της κερδών. Ετσι, σε περίοδο που όλες οι τράπεζες ενισχύουν τα κεφάλαιά τους, για να αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό και να ενισχύσουν το δείκτη φερεγγυότητας, η Εμπορική θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, τουλάχιστον κατά 85 δισ. δραχμές.

Από τα παραπάνω, είναι σαφές, ότι με την πολιτική "αυτονόμησης" ή "ανεξαρτητοποίησης" της Ιονικής, οδηγούνται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα και η Ιονική και η Εμπορική. Γιατί, αν σήμερα είναι εύκολη ή ελάχιστα δύσκολη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, αύριο - που η τράπεζα θα χρειάζεται επειγόντως χρήματα για να καλύψει τα μειωμένα ίδια κεφάλαια και τον υποβαθμισμένο δείκτη φερεγγυότητας - οι δυσκολίες θα είναι περισσότερες. Τι λένε για όλα αυτά, η κυβέρνηση, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών, αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΟΤΟΕ και των εργαζομένων στις δύο τράπεζες;

Λ. Τ.

Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων

Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων που είχαν παρασκευαστεί και συσκευαστεί στην Κροατία και είχαν προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πιθανότατα τη Γερμανία, εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά από τα συνεργεία τουΣώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, την 29.1.98 έφτασε με το πλοίο CECTUM από το λιμάνι Τεργέστη της Ιταλίας ένα κοντέινερ, στο λιμάνι του Πειραιά, με περιεχόμενο, όπως δηλώθηκε, "εξαρτήματα και ανταλλακτικά". Από τον έλεγχο που έγινε στη συνέχεια από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε ότι το κοντέινερ δεν περιείχε εξαρτήματα αλλά 220.000 πακέτα τσιγάρα RONHIL παραγωγής Κροατίας τα οποία και κατασχέθηκαν σαν αντικείμενο λαθρεμπορίας. Εχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία που θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Πειραιά. Οι δασμοί και οι φόροι για την παραπάνω ποσότητα λαθραίων τσιγάρων ανέρχονται περίπου σε 130 εκατ. δρχ.

Από το ΣΔΟΕ εκτιμάται - σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση - ότι πίσω από τη συγκεκριμένη διακίνηση βρίσκονται οργανωμένα συμφέροντα διεθνών λαθρεμπόρων με διασυνδέσεις και στη χώρα μας, γι' αυτό και διεξάγονται έρευνες από κοινού με τις αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ζητά να έχει λόγο σε θέματα καταναλωτικής πίστης

Υπέρ των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως πρόσφατα εξαγγέλθηκαν σχετικά με το καθεστώς της καταναλωτικής πίστης, δηλώνει, με επιστολή της προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Στα πλαίσια της συμμετοχής της στις διεργασίες για την απάλειψη των καταχρηστικών όρων από τα συμβόλαια καταναλωτικής πίστης, η ΕΣΕΕ ζητά να της κοινοποιηθεί η μελέτη των προβλημάτων της καταναλωτικής πίστης που σημειώνονται από πλευράς υπουργείου, καθώς και τη συμμετοχή της στις σχετικές συζητήσεις του υπουργείου με την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και στην τεχνική επιτροπή που θα συγκροτηθεί για τον προληπτικό έλεγχο όλων των τραπεζικών συμβάσεων.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις

Την αναστολή των κινητοποιήσεων, που είχαν εξαγγείλει για τις 23 Φλεβάρη, ανακοίνωσαν από κοινού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Οπως ανακοίνωσαν οι δύο Ομοσπονδίες, η απόφαση πάρθηκε μετά από δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ότι προωθείται τροπολογία σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο που ικανοποιεί τα αιτήματά τους.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Μέχρι 10 Απρίλη η μειωμένη τιμή

Παρατείνεται μέχρι και 10 Απρίλη 1998 η ημερομηνία διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με το μειωμένο φόρο των 28 δρχ. το λίτρο, με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Να θυμίσουμε ότι η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης είχε διαμορφωθεί στις 96,70 δρχ. το λίτρο, αρχικά για την περίοδο από 31 Οκτώβρη μέχρι τις 28 Φλεβάρη, διάστημα στο οποίο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ορίστηκε στις 28 δρχ. το λίτρο. Με τη χτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι παραπάνω τιμές μέχρι τις 10 Απρίλη.

Τα "βρήκαν" πρωθυπουργός και εμποροβιομήχανοι

Δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΑ μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη

"Τα βρήκαν", χτες, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου και ο πρωθυπουργός σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνώντας να υπάρξει "στενή συνεργασία" μεταξύ τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων. Αυτό, άλλωστε, προέκυψε και από τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις "πάγιες", όπως είπε, αξιώσεις του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου για εντατικοποίηση των ρυθμών με τους οποίους οι κυβέρνηση προχωράει στις "απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία".

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαθανασίου μετά τη συνάντηση δήλωσε: "Συζητήσαμε για την κατάσταση της οικονομίας όπως τη βλέπουν οι επιχειρηματικές τάξεις. Συμφωνήσαμε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ του ΕΒΕΑ και της κυβέρνησης προκειμένου να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον εμποροβιομηχανικό κόσμο. Οι απόψεις μας είναι γνωστές. Θα πρέπει το συντομότερο δυνατό και με τους εντονότερους δυνατούς ρυθμούς να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες προκειμένου να βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ